gaka 24.09.03, 12:11 Mam problem z zapisem pewnego wyrażenia dotyczącego kursu walut. Czy kurs jest: "średniokwartalny", "średnio-kwartalny", a może "średnio kwartalny"? Bardzo zależy mi na fachowej opinii. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Razem czy osobno 24.09.03, 12:26 Ale o co się rozchodzi??? Czy masz na myśli średni kurs za dany kwartał? Jeśli tak, to średni kwartalny. Pozdrowienia Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
gaka Re: Razem czy osobno 24.09.03, 12:40 Witaj Jacku! Rzeczywiście chodzi mi o średni kurs waluty w danym okresie rozliczeniowym, jakim jest kwartał. Problem wynika z konieczności nazwania kolumny zawierającej stosowne dane dla poszczególnych okresów. Podejrzewam, że najbardziej czytelny będzie opis: "Średni kurs kwartalny". Pozdrawiam, Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Razem czy osobno 24.09.03, 12:50 Gabrysiu, mosz recht! (właśnie wyszedłem z forum śląskiego). Natomiast słowo 'średniokwartalny' należy posłać do kubła. Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Razem czy osobno 24.09.03, 22:46 Średniokwartalny (obliczony w skali kwartału) piszemy jak średnioroczny. Przymiotniki złożone z członów nierównorzędnych znaczeniowo, czyli takich, w których główne znaczenie zawarte jest w członie drugim, a człon pierwszy określa to znaczenie, piszemy łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś