lib 24.09.08, 21:31 "Słuch po nim zaginął" czy "słuch o nim zaginął"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: słuch... zaginął 25.09.08, 01:11 ewa9717 napisała: > Po. I znów Słownik Języka Polskiego PWN: Słuch ? słuch o kimś, o czymś zaginął (brak o kimś, o czymś wszelkich wiadomości; ktoś zaginął bez śladu, coś przepadło, zginęło bez wieści). Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: słuch... zaginął 25.09.08, 12:41 Nawet w góglarce dominuje "o". Prawdopodobnie "po" pojawia się na skutek wpływu innego wyrażenia: "ślad po nim zaginął". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: słuch... zaginął 25.09.08, 14:39 Tak, rzeczywiście. Kiedyś pytałam w którejś z poradni, czy dozwolone jest PO, odpowiedziano twierdzaco, ale zarówno w słowniku języka polskiego, jak i frazeologicznym, jest tylko O. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: słuch... zaginął 30.09.08, 01:02 ewa9717 napisała: > Tak, rzeczywiście. Kiedyś pytałam w którejś z poradni, czy dozwolone > jest PO, odpowiedziano twierdzaco Niestety, teraz wszystko (albo prawie wszystko) jest dozwolone. Zupełną grozą wieje - dla mnie - z wypowiedzi Bańki i Krajewskiej na temat pomarańczy w "Słowniku wyrazów kłopotliwych" PWN. Proponują mianowicie dopuścić formę "ten pomarańcz", bo przecież tylu ludzi jej używa!!! Odpowiedz Link Zgłoś