katarzynka13 14.10.03, 18:46 Oglądałam na discovery program o wulkanach. Czy tę nazwę powinno się wymawiać "tungurahła" czy "tungurahu-a"? Tungurahła brzmiało mi jakoś nie tak. Z akcentem na ra w dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Tungurahua 15.10.03, 08:51 To by trzeba spytać miejscowych. Przy czym ja bym i tak bronił naszej swojskiej wymowy z -'chuła', podobnie jak przedkładam Czichułachuła nad Cziłała (Chihuahua). Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: hydrałlik 16.10.03, 15:01 Na pewno akcent na ra przy wymowie "u" niezgłoskowej razić nie może, tym bardziej że nie znamy wymowy oryginalnej. Wymowy Czichuachua nigdy w życiu nie słyszałem, co nie znaczy, że nie jest piękna i niewłaściwa. Dla mnie istotniejsze jest jednak, jak się wymawia "u" w hydrauliku. JK Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: hydrałlik 17.10.03, 09:11 Po zapoznaniu się z pięknym wulkanem Tungurahua nabrałem przekonania, że wymawia się on 'tungurała'. Co do hydraulika, ja z domu, a nawet środowiska, wyniosłem wymowę hydra-ulik. Ludzie wykształceni w grece klasycznej jednak wolą ponoć hydrałlik. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: hydrałlik 17.10.03, 13:38 jacklosi napisał: > Wymowy Czichuachua nigdy w życiu nie > słyszałem, Bo to się wymawia Czihuahua, a hydraulik: hydrAulik Ala Odpowiedz Link Zgłoś