IP: 195.187.133.* 17.01.02, 13:39
Jak się powinno mówić (i pisać): Rosyjski Kościół Prawosławny, rosyjski Kościół
prawosławny, Rosyjska Cerkiew Prawosławna? Mam na myśli instytucję, a nie
konkretną świątynię. Słownik mie tego problemu nie wyjaśnił. Z góry dziekuję i
pozdrawiam. mm
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: Cerkiew 17.01.02, 18:23
      Gość portalu: mamuska napisał(a):

> Jak się powinno mówić (i pisać): Rosyjski Kościół Prawosławny, rosyjski Kościół
      >
      > prawosławny, Rosyjska Cerkiew Prawosławna? Mam na myśli instytucję, a nie
      > konkretną świątynię. Słownik mie tego problemu nie wyjaśnił. Z góry dziekuję i
      > pozdrawiam. mm

Moim zdaniem (taką też pisownię stosujemy w "Gazecie") należy pisać tak: Rosyjska
      Cerkiew Prawosławna, Rosyjski Kościół Prawosławny, ale Kościół prawosławny,
      Cerkiew prawosławna (budowla - cerkiew), Kościół katolicki (jeśli mowa o budowli,
      to kościół).
      • Gość: mamuska Re: Cerkiew IP: 195.187.133.* 18.01.02, 09:13
        Przepraszam za namolnosc, ale wciąz nie wiem, czy ta instytucja to Rosyjski
        Kościół Prawosławny czy Rosyjska Cerkiew Prawosławna.
      • blazio Re: Cerkiew 28.01.02, 20:03
        Prawosławni w Polsce nazywają swoją instytucję Polski Autokefaliczny Kościół
        Prawosławny (zob. www.orthodox.pl). Myślę, że analogicznie należy mówić o
        Rosyjskim Kościele Prawosławnym.
        Jednak "Cerkiew" to nie jest błąd... Po pierwsze to słowo brzmiące analogicznie
        do słowa rosyjskiego określającego kościół i Kościół. Problem w tym, że tego
        słowa używa się wyłącznie w stosunku do kościołów prawosławnych... Nie powiemy
        przecież Cerkiew Rzymskokatolicka :) ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka