zona_jarka 05.02.09, 12:46 "uprasuje Ci te koszule" a przecież chodziło o jedną koszulę! Czy to prawidłowy zwrot (tak było "wymówione" w jednym z odcinków Klanu)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: brak diakrytyków 05.02.09, 13:28 Nie dodając polskich ogonków czyni {Żona_jarka} swe pytanie niezrozumiałym... {Żona_jarka} pyta: [... "uprasuję Ci tę koszulę" - a przecież chodziło o jedną koszulę! Czy to prawidłowy zwrot (tak było "wymówione" w jednym z odcinków Klanu)? ...]. * * * Na marginesie pudełka od zapałek: Co to jest "Klan"? Jakaś mafia czy inna koza nuestra? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: brak diakrytyków 05.02.09, 19:45 dar61 napisał: > Nie dodając polskich ogonków czyni {Żona_jarka} swe pytanie > niezrozumiałym... Żona Jarka napisała to, co słyszała. Tam gdzie trzeba było wstawić ę, to wstawiła. A aktorka powiedziała tak jak się mówi, czyli profesjonalnie. Aktor, który powiedziałby "tĘ koszulĘ" zabrzmiałby jak amator. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: brak diakrytyków 06.02.09, 06:30 Masz rację właśnie tak Pani Bursztynowicz wymawiała tą frazę, wyraźnie to było słychać (bez "ogonków")! Czyli to prawidłowa wymowa? Więc jak fraza ma być wymówiona (napisana) kiedy będzie to dotyczyło kilku koszul (liczba mnoga)? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: brak diakrytyków 06.02.09, 09:24 efedra napisała: > A aktorka powiedziała tak jak się mówi, czyli profesjonalnie. > Aktor, który powiedziałby "tĘ koszulĘ" zabrzmiałby jak amator. Hm, Efedro... Czy dobrze cię zrozumiałem? Gdybym mógł usłyszeć twój aksamitny głos... czy usłyszałbym "podaj mi te ksionszke"? Z takim zwykłym "e" na końcu? Gdy słucham siebie - a rzadko to robię, bom przekorny - słyszę u siebie lekko nosowe "ę" na końcu "tę". Nie jest to "ę" silnie zaakcentowane, ale jednak różni się od zwyczajnego "e". Kornel /amator ę/ Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: brak diakrytyków 06.02.09, 13:16 kornel-1 napisał: > czy usłyszałbym "podaj mi te ksionszke"? Z takim zwykłym "e" na końcu? Nie, Kornelu. Na pewno nie posłyszałbyś "te ksionszke". Jeżeli ma być fonetycznie, to byłoby "te ksiąszke". I myślę, że aktorzy w sztuce szekspirowskiej wymawiają (bardzo subtelnie) tę ulubioną przez Ciebie nosówkę, ale we współczesnym serialu, gdzie grają zwykłych Polaków w codziennym życiu (tak się domyślam, bo serialu nie znam), mówią tak, jak przeciętny zwykły Polak w codziennym życiu. Pozdrawiam, e. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: brak diakrytyków 06.02.09, 13:29 Pal sześć książkę (ksiąszke")! Skupiam się na "tę". Czy w zdaniu "Te dziewczyny zrobiły tę szarlotkę." słyszysz u siebie dwa razy identyczne "e"? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: brak diakrytyków 07.02.09, 01:06 kornel-1 napisał: > Pal sześć książkę (ksiąszke")! > > Skupiam się na "tę". Czy w zdaniu "Te dziewczyny zrobiły tę szarlotkę." słyszys > z > u siebie dwa razy identyczne "e"? Przykro mi, kajam się, ale tak. A w tym akurat zdaniu - ponieważ nie lubię powtórzeń - powiedziałabym pewnie "tą szarlotkę". Zdarza mi się. e. Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: "klanowy" temat (serial) 06.02.09, 10:30 To jest jeden z tych śmiesznych przypadków, kiedy film - przestawiający na ogół zwykłych ludzi - wymaga od aktora wymowy oficjalnej. Zwykli ludzie przeważnie powiedzą "wyprasuje ci tą koszule". Szczególnie zabawne są momenty, gdy jakiś prosty oprych mówi zdanie w stylu "zajebie te kurwe", tak jakby przed rozpoczęciem kariery oprycha ukończył szkołę aktorską. Odpowiedz Link Zgłoś