08.12.03, 14:44
Przepraszam, ze posze "o" zamiast "o" z kreska. Nie mam polskiej czcionki.
Chodzi mi o to czemu wlasciwie piszemy Bog duza litera, jezeli chodzi o
naszego Boga. Natomiast piszemy mylymi literami jezeli chodzi o innych
(cudzych) Bogow.
Ostatnio corka mojej znajomej napisala wypracowanie na temat Bogow hinduskich
i nauczycielka poprawila jej wszystkie duze B na male. Problem w tym, ze ona
jest hinduska i uwaza, ze jej Bogom nalezy sie taki sam szacunek jak ogowi
chrzescian. Czemu tak jest?

camel
Obserwuj wątek
    • jacklosi Re: Bog... 09.12.03, 09:27
      Według mnie całkiem logicznie poprawiła. Bo bóg chrześcijański jest jeden i
      jego imieniem jest Bóg dużą literą. Natomiast bogowie hinduscy, mimo że wszyscy
      są bogami, mają całkiem różne, inne imiona pisane po polsku całkiem dużymi
      literami. I takie są zasady polskiej ortgrafii i nie ma co się obrażać, przy
      całym szacunku dla hinduskiej (małą literą) religii (małą literą).
      Pozdrawiam, JK
      • stefan4 Re: Bog... 09.12.03, 11:23
        jacklosi:
        > Według mnie całkiem logicznie poprawiła. Bo bóg chrześcijański jest jeden i
        > jego imieniem jest Bóg dużą literą.

W takim razie, kto to jest Jahwe? To jest chyba jego imię dla ludzi. A do tego
        dochodzą przydomki również dużymi literkami: ,,Bóg'' albo ,,Pan''. No cóż,
        świętość niejedno ma imię. Na szczęście nasza ortografia pozwala na takie
        rozpasanie również innym bogom; na przykład ,,Atena Ergane Partenos'' piszemy
        dużymi literami.

Łamaniem zasad współżycia społecznego wśród bogów jest tylko pisanie o Jahwe
        ,,On'', podczas gdy o innych bogach pisze się ,,on''.

Mam nadzieję, że Pani nie poprawiała na małe w miejscach, gdzie mowa jest o
        konkretnym Wisznu, albo Śiwie. Czy tradycyjnie do imienia któregoś z tych bogów
        dodaje się przydomek ,,Bóg'' albo ,,Pan''? Czy po prostu wymienia się imię? W
        tym drugim przypadku Pani postąpiła słusznie.

jacklosi:
        > I takie są zasady polskiej ortgrafii i nie ma co się obrażać

Obrażać nie, ale zastanawiać tak. I tam, gdzie nam się nie podoba, to zmieniać
        bezlitośnie.

- Stefan
        • jacklosi Re: Bog... 09.12.03, 12:51
          stefan4 napisał:

> jacklosi:
          > > Według mnie całkiem logicznie poprawiła. Bo bóg chrześcijański jest jeden
          > i
          > > jego imieniem jest Bóg dużą literą.
          >
          > W takim razie, kto to jest Jahwe? To jest chyba jego imię dla ludzi. A do tego
          > dochodzą przydomki również dużymi literkami: ,,Bóg'' albo ,,Pan''.

A ja jestem Jacek Wojciech, a dla znajomych Maniek, i wszystko dużymi literami.
          I nie ma się co obrażać.
          Kłaniam
          JK
          P.S. I spróbuj nazwać Pana Boga Naszego tym imieniem dla ludzi w obecności
          Prawdziwego Polaka (PP).
          Humor mi się poprawił
    • teresa.kruszona Re: Bog... 09.12.03, 23:48
      Mimo dość rygorystycznych zasad ortograficznych, autorzy słowników pozostawili
      piszącym troszkę swobody w zakresie użycia wielkiej litery.
      Na stronie 54 „Wielkiego słownika ortograficznego PWN” znajduje się taki oto
      zapis: „Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest
      indywidualną sprawą piszącego [...], ponieważ użycie wielkiej litery jest
      wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku
      do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka