08.05.25, 21:13
en.wikipedia.org/wiki/Pope_Leo_XIV
Z tego, co sluchalem i ogladalem , to jest to zdecydowany krytyk trampka....

Z zakonu augustianow pochodzil Marcin Luter...

RACZEJ spoko koles

W kazdym razie zycze jao luteranin wszystkiego najlepszego w duchu ekumenizmu....

Bog jest jeden, wszyscy jako chrzescijanie jestesny tu zjednoczeni...

A co do roznych wyznan, to juz jest normalne,ludzie wierza na swoj sposob....

Obserwuj wątek
    • fornitta Re: Nowy papa 08.05.25, 21:27
      ;) Leon ladne imie, ale nie mam pojecia jaki to swiety i czego patron.
      • marekggg Re: Nowy papa 08.05.25, 21:54
        welcome back....
        • fornitta Re: Nowy papa 08.05.25, 22:06
          To do Adamczyka? ;) Ja dopiero pojde wpizdu, jeszcze nie czas :)
          • marekggg Re: Nowy papa 09.05.25, 12:05
            do ciebie
            • fornitta Re: Nowy papa 09.05.25, 12:08
              Jak tak to: czesc i czolem :)
              • marekggg Re: Nowy papa 09.05.25, 15:17
                no to czolem :-)
      • waga170 Re: Nowy papa 09.05.25, 02:09
        fornitta napisał(a):

> ;) Leon ladne imie, ale nie mam pojecia jaki to swiety i czego patron.

Ladne imie, pochodzi od krzyczanego w Koloseum "ad leones", rzucic niewolnika lwom na pozarcie.
        Ale byl w Warszawie bar Pod Slepym Leonem. Byl takze Leonid. No to niech ktos mi wytlumaczy ornitologie skad sie wzielo imie Leonardo.
        • marecky81 Re: Nowy papa 09.05.25, 07:02
          Brednie, imię jest pochodzenia greckiego.
          • waga170 Re: Nowy papa 09.05.25, 12:58
            marecky81 napisał(a):

> Brednie, imię jest pochodzenia greckiego.

Gowno greckiego. Francuskiego. Tak jak LePen, jest LeOn. Podobnie jak DuPa.
            • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 12:59
              Leon to po prostu anagram imienia Elon. Przypadek? Nie sądzę.
              • waga170 Re: Nowy papa 09.05.25, 15:27
                Jeszcze ciekawszy przypadek, wrecz cud, jak on w dwie godziny po wybraniu zdazyl napisac dlugie na dwie godziny kazanie i zdazyl sie nauczyc czytania go po wlosku.
        • fornitta Re: Nowy papa 09.05.25, 08:32
          Ciekawe, czy ten Leon to bedzie zawodowiec... ;)
          • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 18:58
            fornitta napisał(a):

> Ciekawe, czy ten Leon to bedzie zawodowiec... ;)

No coz, teraz mamy kontrole nad Swiatem i klucze do Bram Niebieskich.. I to z gory nam dano :) .
            • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 19:12
              I jak zwykle to spierdolicie...
              • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 19:17
                vogon.jeltz napisał:

> I jak zwykle to spierdolicie...

Punkt widzenie bedzie jak zwykle zalezal odpunktu siedzenia.
    • vogon.jeltz Re: Nowy papa 08.05.25, 21:46
      Papies jak papies, gorszy od Bestii z Wadowic nie będzie.
      • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 22:10
        vogon.jeltz napisał:

> Papies jak papies, gorszy od Bestii z Wadowic nie będzie.

Byli gorsi od Wojtyły, choćby Pius XII, który pomógł masie hitlerowskich zbrodniarzy uciec przed sprawiedliwością do Ameryki Południowej.
        • vogon.jeltz Re: Nowy papa 08.05.25, 22:16
          Ja miałem na myśli: dla nas Polaków.
          • engine8t Re: Nowy papa 08.05.25, 22:19
            vogon.jeltz napisał:

> Ja miałem na myśli: dla nas Polaków.

A ca was wogole Papiez obchodzi?
            • fornitta Re: Nowy papa 08.05.25, 22:22
              A was, Jankesow co obchodzi? Kazdego obchodzi, w koncu to glowa poteznej instytucji, czyli glowa wplywowa.
              • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 00:43
                fornitta napisał(a):

> A was, Jankesow co obchodzi? Kazdego obchodzi, w koncu to glowa poteznej instyt
                > ucji, czyli glowa wplywowa.

Tak jak naczelny Rabin czy glowa kosciola anglikanskiego?

Ale teraz wiec mamy wiecej wplywow?
            • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 12:55
              No niestety, obchodzi. W spadku po Wojtyle zostało w Polsce dużo katolstwa, które (przynajmniej teoretycznie) słucha tego, co mówi biały papa.
          • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 22:28
            vogon.jeltz napisał:

> Ja miałem na myśli: dla nas Polaków.

No nie wiem.
            Pius VI, który Katarzynę Wielką wspierał we wszystkich działaniach dążących do pozbawienia Polski państwowości, Pius IX, który w czambuł potępił Powstanie Styczniowe, czy (wspomniany wcześniej) Pius XII, który złamał konkordat z II RP, nominując w polskich diecezjach niemieckich biskupów w tygodnie po agresji III Rzeszy na Polskę (co odkręcono dopiero po ponad 30 latach)?
            • vogon.jeltz Re: Nowy papa 08.05.25, 22:35
              OK. Ale ja nie napisałem, że nie było gorszych. Ja tylko stwierdziłem, że ten gorszy nie będzie.
              • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 22:44
                Napisałeś "gorszy od Bestii z Wadowic nie będzie".
                Potem dodałeś, że miałeś na myśli "dla nas, Polaków".
                Udowodniłem, w prostym wpisie, że byli gorsi od Wojtyły, ale rzeczywiście było ich niewielu.
                • vogon.jeltz Re: Nowy papa 08.05.25, 22:55
                  No właśnie, napisałem że Prevost nie będzie gorszy. Nie że jakiś inny nie był.
                  • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 23:07
                    vogon.jeltz napisał:

> No właśnie, napisałem że Prevost nie będzie gorszy. Nie że jakiś inny nie był.

Akurat tego nie byłbym tak pewny.
                    Może wyjdzie jak ten konfederata, Mieszko Ruc.., z Gdańska, co go wszyscy uważali za normalnego studenta prawa UW, dopóki nie zaczął machać siekierą.
                    U popaprańców i w bezkonstytucyjnych monarchiach elekcyjnych nic nie jest pewne, czego myślę dowiodłem z zapasem powyżej.
                    • vogon.jeltz Re: Nowy papa 08.05.25, 23:09
                      Jasne, nic nie jest pewne, równie dobrze może jutro jebnąć meteoryt - ale jest to bardzo mało prawdopodobne. Nie będzie gorszy, bo w ogóle nie będzie się Polską interesował.
                      • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 23:23
                        vogon.jeltz napisał:

> Jasne, nic nie jest pewne, równie dobrze może jutro jebnąć meteoryt - ale jest
                        > to bardzo mało prawdopodobne.

To też racja.

> Nie będzie gorszy, bo w ogóle nie będzie się Pols
                        > ką interesował.

A to akurat argument wspierający moją, a nie twoją tezę.
                        Jak nie pogonią w Polsce w końcu "schizmatyków" z opcji Jasnogórsko-Toruńskiej, to będziemy tu nadal mieli skansen "100 lat za murzynami", szopki z dygnitarzami partyjnymi tańczącymi na "urodzinach ojca dyrektora" i tym podobne - a to, w dobrze pojętym interesie tej instytucji - trzeba by było raz i na zawsze ukrócić, do czego ani Benedykt nie miał dostatecznej chęci, ani Franciszek dostatecznej odwagi.
                        • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 12:51
                          > A to akurat argument wspierający moją, a nie twoją tezę.
                          > Jak nie pogonią w Polsce w końcu "schizmatyków" z opcji Jasnogórsko-Toruńskiej,
                          > to będziemy tu nadal mieli skansen "100 lat za murzynami", szopki z dygnitarzami
                          > partyjnymi tańczącymi na "urodzinach ojca dyrektora" i tym podobne

Tak właśnie będzie. Nie różnimy się w przewidywaniu zjawisk, różnimy się w ocenie konsekwencji. Ja uważam, że to dobrze - schizmatycy toruńscy będą coraz mniejszą (demografia) sektą w coraz bardziej sekularyzującym się społeczeństwie. Otwarcie Kościoła na pewne zmiany mogłoby temu zapobiec - czy może przynajmniej spowolnić - no ale to nie nastąpi.
              • hrasier_2 Re: Nowy papa 08.05.25, 23:16
                vogon.jeltz napisał:

> OK. Ale ja nie napisałem, że nie było gorszych. Ja tylko stwierdziłem, że ten g
                > orszy nie będzie.
                Za dużo bełkotasz. Może nie pij tyle. Nie jesteś mocny w religii. Wręcz żałosny.
            • donaldte Re: Nowy papa 09.05.25, 14:37
              Temat o nowym papieżu a widzę wyszla tania nagonka na kościół. A napisz ile dobrego zrobił kościół.... nie potrafisz...Jan Paweł II obalił komunizm swoimi pielgrzymkami umacniając wiarę narodu polskiego w walce z komuną.
              • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 15:40
                Obalić to on mógł co najwyżej flachę na spływie kajakowym.
                • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 15:46
                  vogon.jeltz napisał:

> Obalić to on mógł co najwyżej flachę na spływie kajakowym.

Ponoć wolał figle w namiocie od alkoholu.
                  I to nie z facetami (co obecnie stanowi niesamowitą rzadkość wśród purpuratów, przynajmniej tych z Watykanu)!
              • hrasier_2 Re: Nowy papa 09.05.25, 15:59
                donaldte napisał:

> Temat o nowym papieżu a widzę wyszla tania nagonka na kościół. A napisz ile dob
                > rego zrobił kościół.... nie potrafisz...Jan Paweł II obalił komunizm swoimi pie
                > lgrzymkami umacniając wiarę narodu polskiego w walce z komuną.
                Ja bym tam się nie przejmował. Po cichu chrzczą dzieci. Obchodzą święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy, a tu prezentują swój ateizm, bo żona nie widzi. Pamiętam jak światowe lewactwo zareagowało na wybór poprzednika, była to euforia i zły znak.
                Teraz reagują tak jak komuniści w Polsce po wyborze Karola Wojtyły. Oficjalne uśmiechy i skrywana furia. To dobry znak.
                Mam nadzieję, że nie pozwoli na dalsze piłowanie katolików na całym świecie.
              • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 16:04
                > A napisz ile dobrego zrobił kościół.... nie potrafisz...

I jeszcze to. Nikt nie potrafi. Ilekroć ktoś twierdzi, że Kościół zainicjował czy zaangażował się w jakąś działalność dobroczynną, tylekroć okazuje się, jak trochę pogrzebać, że jest to "dobroczynność" w stylu Alfonsa Nowogrodzkiego względem Jerzego Ż.
                • donaldte Re: Nowy papa 09.05.25, 16:58
                  Plucie na kościół jest prymitywne. Ja potrafię. Kościół działa dobroczynnie np. Caritas i misje w Afryce to fakty.
                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 17:08
                    Caritas do jest DOKŁADNIE przewał w stylu Alfonsa Nowogrodzkiego.
                    • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 17:28
                      vogon.jeltz napisał:

> Caritas do jest DOKŁADNIE przewał w stylu Alfonsa Nowogrodzkiego.

Eee - nie doceniasz ich.
                      Gdyby nie to, że to co bym o Caritas AL mógł powiedzieć od razu wskazałoby na źródło, z którego to wiem, to bym powiedział i twoje najśmielsze wyobrażenia pewnie zostałyby z zapasem przekroczone.
                      Przy piwie kiedyś - tak - ale nie na publicznym forum :-)
                  • j_malec Re: Nowy papa 09.05.25, 17:16
                    donaldte napisał:

> misje w Afryce to fakty.
                    Uhm.. Zwłaszcza Tutsi mogą coś powiedzieć nt misji kościoła katolickiego, kiedy ginęli z rąk katolickich duchownych i zakonnic.
              • marekggg Re: Nowy papa 09.05.25, 18:29
                to moze skoro jestes wtajemniczony, to nam prosze napisz, ile dobrego zrobil kosciol. bo tak na marginesie, to zrobil rowniez duzo zlego. mozemy prorownac pozniej
                • donaldte Re: Nowy papa 11.05.25, 17:21
                  Ja napisałem ile dobrego zrobił kościół misje i Caritas , ale wy potraficie tylko obśmiać kościół zaprzeczać faktom.
                  Brak wam obiektywizmu. Tania nagonka na kościół bo nie lubicie kościoła. Tfu
                  • nousecomplaining Re: Nowy papa 11.05.25, 18:34
                    > ile dobrego zrobił kościół
                    Niestety jakbyś na wadze położył "ile dobrego" i "ile złego", to ta pierwsza szala by wyjebała w kosmos szybciej niż rakieta muskojeba.
              • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 18:59
                Zadnymi pielgrzymkami nie obalil niczego, tylko budowal swoje ego...
                Ludzie byli wku,wieni, bo niczego nie bylo w sklepach, zabraklo kasy...

Jak byla kasa, to chwalili Gierka
                Oczywiscie JP II wzmocnil opor przeciwko komunie, ale nie mialo to decydujacego znaczenia...
                Polacy ZAWSZE byli przeciwko ruskim, a PZPR tylko udawal partie komunistyczna..
                Za Gierka to juz byla parodia, tylko kradli, nawet nie udawali, ze wola Zachod o ruskich, tylko glosno tego nie mowili..
                Gierek otworzyl kraj na Zachod, ludzie mogli tam wyjezdzac, zobacyli jak wyglada inny swiat...
                TO GIGANTYCZNIE wzmocnilo opozycje
                W rezultacie powstala Solidarnosc

W PL ostatecznie komune slag trafil, bo system zbynkrutowal gospodarczo, a pomysl Gorbaczowa, zeby rezim udawal demokratyczny i w zwiazku z tym poluzowal politycznie doprowadzil do krachu systemu
                • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 20:34
                  Dlatego putin po przejeciu wladzy znowu wprowadzil zamordyzm i izolacje Rosji....
                  Czyli neokomune....

Tylko gospodarke sprywatyzowal, czytaj oddal swoim kolesiom...
                  WIe, ze prywatni biznesmeni dyktatora bardziej o nia beda dbali, bo prywatne to jednak moje, a panstwowe to zdaniem ruskich niczyje i mozna krasc panstwowe....

• only_the_godfather Re: Nowy papa 10.05.25, 11:25
                donaldte napisał:

> Temat o nowym papieżu a widzę wyszla tania nagonka na kościół. A napisz ile dob
                > rego zrobił kościół.... nie potrafisz...Jan Paweł II obalił komunizm swoimi pie
                > lgrzymkami umacniając wiarę narodu polskiego w walce z komuną.

Weź poczytaj trochę na ten temat. Zasługi Wojtyły w obaleniu komunizmu były znikome, większe mieli Wałęsa i Solidarność czy Havel w Czechach, natomiast gdyby nie sam Gorbaczow i jego polityka to nic by obalone nie było.
                • donaldte Re: Nowy papa 11.05.25, 17:30
                  only_the_godfather napisał:

> donaldte napisał:
                  >
                  > > Temat o nowym papieżu a widzę wyszla tania nagonka na kościół. A napisz i
                  > le dob
                  > > rego zrobił kościół.... nie potrafisz...Jan Paweł II obalił komunizm swoi
                  > mi pie
                  > > lgrzymkami umacniając wiarę narodu polskiego w walce z komuną.
                  >
                  > Weź poczytaj trochę na ten temat. Zasługi Wojtyły w obaleniu komunizmu były zni
                  > kome, większe mieli Wałęsa i Solidarność czy Havel w Czechach, natomiast gdyby
                  > nie sam Gorbaczow i jego polityka to nic by obalone nie było.
                  >
                  >

Sam sobie poczytaj ... Wojtyła pielgrzymował do Polski i modlił się i wzmacniał wiarę Polaków w Boga i w walkę z komunizmem. Był przeciwko komunie i za wolnością. Mówił "niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze tej ziemii". Inni też mieli swój udział w obaleniu komunizmu , ale nasz papież także sie przyczynił.
                  • wislok1 Re: Nowy papa 11.05.25, 19:14
                    Kler doskonale wspolpracowal z komunistami, agentow bezpieki bylo tam od groma..

Jak zaczely sie strajki w 1980, to Wyszynski sie od nich zdystansowal...

Oczywiscie, po 1989 dorobiono legende, ze JP II obalil komune, ale tak naprawde kle sie podporzadkowal stanowi wojennemu w ogromnej wiekszosci....

Dzieki temu masowo ruszyla budowa nowych kosciolow, ksieza zyli jak paczek w masle, w symbiozie z komuna...

Nieliczni zbuntowani, jak Popieluszko, szli do piachu

Oczywiscie pozycja kosciola byla o wiele wieksza niz w innych krajach komuny....
                    Ale to juz zasluga wiernych, a nie skorumpowanego kleru
                    • wislok1 Re: Nowy papa 11.05.25, 20:39
                      Ludzie sie zbuntowali w 1980, a ze potrzebowali sojusznika w walce przeciwko komunie, to kosciol NAGLE zapunktowal u nich---

Tyle, ze kler nadal dbal o bardzo dobre kontakty z komuna, a jednoczesnie wspieral Solidarnosc, gral na 2 fronty...

Nie mogl potepic Solidarnosci, bo by stracil poparcie wiernych..
                      Ale tez poparcie komuny mu dawalo dostep do kasy i bardzo silne wyplywy kleru w porownaniu z innymi demoludami...
                      Wiec lawirowal bardzo umiejetnie...

A po 1989 zazadal od nowych demokratycznych wladz korzysci w zamian za to, ze po cichu popieral Solidarnosc, czyli kasy, kasy, kasy i jescze wiecej kasy.-..
                      A przy okazji religia w szkolach i zakaz aborcji...
                      A demokraci sie glupi zgodzili.........
                  • only_the_godfather Re: Nowy papa 12.05.25, 07:01
                    donaldte napisał:

>
                    > Sam sobie poczytaj ... Wojtyła pielgrzymował do Polski i modlił się i wzmacniał
                    > wiarę Polaków w Boga i w walkę z komunizmem. Był przeciwko komunie i za wolnoś
                    > cią. Mówił "niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze tej ziemii". Inni też mieli
                    > swój udział w obaleniu komunizmu , ale nasz papież także sie przyczynił.

Po za tym miał jakieś realne zasługi?No nie, bo gdyby nie sytuacja ekonomiczna to nic by obalone nie było. To sytuacja ekonomiczna spowodowała niezadowolenie społeczne, a do tego w samym ZSRR doszedł do władzy Gorbaczow który myślał inaczej niż jego twardogłowi poprzednicy. To były realne przyczyny upadku komuny a nie modły Wojtyły.
                    • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 09:56
                      > To były realne przyczyny upadku komuny a nie modły Wojtyły.

Reagan, Gorbaczow, Wałęsa i tacy tam mieli na pewno swój wkład (zamierzony lub nie) w upadek komuny, ale realne przyczyny były dwie:
                      - wojna w Afganistanie
                      - katastrofa w Czernobylu

Ich koszty łącznie były takie, że niewydolna sowiecka gospodarka nie była w stanie tego udźwignąć i Sojuz nieruszymyj riespublik swobodnych implodował. Po latach przyznał to nawet sam... Gorbaczow.
                      • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 18:41
                        vogon.jeltz napisał:

> Reagan, Gorbaczow, Wałęsa i tacy tam mieli na pewno swój wkład (zamierzony lub
                        > nie) w upadek komuny, ale realne przyczyny były dwie:
                        > - wojna w Afganistanie
                        > - katastrofa w Czernobylu
                        >
                        > Ich koszty łącznie były takie, że niewydolna sowiecka gospodarka nie była w sta
                        > nie tego udźwignąć i Sojuz nieruszymyj riespublik swobodnych implodował. Po lat
                        > ach przyznał to nawet sam... Gorbaczow.

To prawda, ale np. JP2 miał bardzo wielki wpływ na nastroje w PL w latach 80. Bez tego obalenie komuny mogłoby się to nie udać albo udać w znacznie gorszy sposób, jak na Ukrainie, gdzie grupa osób po prostu rozkradła i nadal rozkrada kraj. U nas udało się to tylko kilku złodziejom w rodzaju Kulczyka a nie całej masie i w znacznie większym stopniu jak tam.
                        • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 18:50
                          > jak na Ukrainie, gdzie grupa osób po prostu
                          > rozkradła i nadal rozkrada kraj. U nas udało
                          > się to tylko kilku złodziejom w rodzaju Kulczyka

Też nie do końca dlatego. U nas nawet za komuny było dużo własności prywatnej (rolnicy etc.) oraz silny duch przedsiębiorczości ("badylarze"). Rzeczy w Sojuzie kompletnie nieznane.
                          • qqbek Re: Nowy papa 12.05.25, 22:18
                            vogon.jeltz napisał:

> Też nie do końca dlatego. U nas nawet za komuny było dużo własności prywatnej (
                            > rolnicy etc.) oraz silny duch przedsiębiorczości ("badylarze"). Rzeczy w Sojuzi
                            > e kompletnie nieznane.

Otóż to - my byliśmy prawie tak "zachodni" mentalnie, jak zachód.
                            A przy tym jedni z najbiedniejszych w całej RWPG, co dodatkowo potęgowało frustrację.
                            W Czechosłowacji czy na Węgrzech wszelkie nastroje "wywrotowe" powstrzymały nie tylko brutalne interwencje "sojuszników", ale też względny dobrobyt w tych krajach (dopiero w latach 70-tych mocno rozeszli się poziomami życia z "zachodem").
                            U nas była bieda, straszna bieda, nawet w porównaniu z innymi demoludami.
                            Przy czym, tak jak piszesz, nigdy do końca nie wypleniliśmy u siebie "przeżytków kapitalizmu" - kolektywizacja zdechła i została nam spora populacja rolników indywidualnych. Właściwie kolektywizacja to powiodła się tylko tam, gdzie państwo miało państwowe grunty w dużej ilości (tj. na "ziemiach odzyskanych") a w całej pozostałej części kulała mocno. Nigdy do końca nie wytępiono (choć u progu lat 50-tych intensywnie próbowano) drobnych prywatnych sklepików (tzw. "bitwa o handel"), nigdy nie zmuszono wszystkich rzemieślników do wstąpienia do spółdzielni, a firmy prywatne zatrudniające do 50 osób mogły nadal powstawać i funkcjonować.
                            Mój dziadek miał, od późnych lat 40-tych, do wczesnych 60-tych, z 10 różnych firm, zajmujących się dosłownie wszystkim - od przedsiębiorstwa taksówkowego, przez wytwórnię wód gazowanych i cegielnię, po fermę kurzą i profesjonalną hodowlę trawy boiskowej - nigdzie indziej w demoludach nie byłoby to możliwe, tylko w Polsce.
                            • wislok1 Re: Nowy papa 12.05.25, 22:25
                              Wlasnie tak to bylo

• marekggg Re: Nowy papa 12.05.25, 21:54
                    Futrzaku, przestan pierdzielic glupoty.

to juz tana prawda czy hel raiser jest lepszy od ciebie
            • donaldte Re: Nowy papa 11.05.25, 17:24
              Dyskusja z wami nie ma sensu. Zaślepia was nienawiść do koscioła.
              • vogon.jeltz Re: Nowy papa 11.05.25, 19:56
                > Zaślepia was nienawiść do koscioła.

Kościoła można tylko nienawidzieć.
                • engine8t Re: Nowy papa 12.05.25, 04:12
                  vogon.jeltz napisał:

> > Zaślepia was nienawiść do koscioła.
                  >
                  > Kościoła można tylko nienawidzieć.

skazal komsomolec
                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 09:57
                    > skazal komsomolec

Komsomoł to raczej czasy twojej młodości, dziadziu. Nie próbujesz tu czasem wybielać wstydliwych sprawek ze swojej przeszłości?
                    • engine8t Re: Nowy papa 12.05.25, 20:44
                      vogon.jeltz napisał:

> > skazal komsomolec
                      >
                      > Komsomoł to raczej czasy twojej młodości, dziadziu. Nie próbujesz tu czasem wyb
                      > ielać wstydliwych sprawek ze swojej przeszłości?

Oh interesuajce.. :))
                • donaldte Re: Nowy papa 12.05.25, 16:44
                  vogon.jeltz napisał:

> > Zaślepia was nienawiść do koscioła.
                  >
                  > Kościoła można tylko nienawidzieć.

Nieprawda. Nie można.
                  Art. 256. § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 18:54
                    Znowu nie rozumiesz, co czytasz, misiek.
                  • nousecomplaining Re: Nowy papa 12.05.25, 20:38
                    > Nieprawda. Nie można.
                    Serio chcesz zabraniać ludziom własnych uczuć?
                    > Art. 256. § 1.
                    Albo durny jesteś, albo znowu po swojemu prowokujesz prymitywnie. "Kto nawołuje do nienawiści" według ciebie znaczy to samo co "kto nienawidzi"? Ignorancja to siła?
        • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 20:44
          Oficjalnie papiezy wybiera Duch Swiety.....

Co najweselsze, to w Biblii nie ma ani jednego slowa o tym, ze nastepca swietego Piotra to papiez...
          I ma byc szefem dla innych wyznawcow ....

Jest tylko tekst Jezusa do swietego Piotra, mozna go intepretowac, ze to on ma bac na czele kosciola....
          Czyli swiety Piotr

ALe tak samo mozna to interpretowac, ze Jezus go wyznaczyl na jednego z uczniow.
          NIc wiecej..

Nigdzie nie ma w Biblii tekstu, ze swiety Potr ma wladze nad innymi apostolami, biskupami, duchownymi...

A tym bardziej jacys jego nastepcy

To juz jest czysta fantazja
          • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 20:57
            wislok1 napisał:

> Oficjalnie papiezy wybiera Duch Swiety.....
            >

Co za bzdury opowidasz.?
            • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 21:03
              O swietym Piotrze

en.wikipedia.org/wiki/Saint_Peter

Co do Ducha Swietego to jest artykul
              pch24.pl/duch-swiety-sam-wybierze-papieza-bezposrednia-kontrola-konklawe-to-bledna-wizja/

W sumie sami katolicy nie wiedza, co jest grane
              • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 21:20
                wislok1 napisał:

> W sumie sami katolicy nie wiedza, co jest grane

Bo do Biblii dorobiono przez ostatnie 1900 lat tyle "przypisów", że zupełnie zatraciła swój pierwotny sens.
                A już dogmaty wiary Katolików to śmiech na sali.
                Te główne?
                W V wieku doszli do wniosku, że Marysia była rodzicielką Boga, a nie zwykłą matką (poczekaj na dalszą narrację).
                W VII wieku doszli do wniosku, że Marysia była dziewicą (choć nawet w 4 oficjalnych ewangeliach nic na ten temat).
                Dopiero w 1854 roku ogłoszono, że Marysia poczęła w sposób "niepokalany" (tj. że tzw. "zwiastujący gołąbek" był ptaszkiem niefallicznym).
                A dopiero w 1950 Pius XII (po którym pojechałem sobie w tym wątku już wcześniej, za pomoc hitlerowcom, brak poszanowania konkordatu z II RP i inne grzechy względem Polski) stwierdził, że Marysia poszła prosto do nieba (a nie, na przykład, do czyśćca, wymyślonego - nota bene - dopiero w XV wieku).

Z innych "rodzynków":
                W XIII wieku doszli do dogmatu o kanibaliźmie - tj. o tym, że chleb (potem hostia) w trakcie "hokus pokus" przeistacza się w ciało Jezusa - czyli przez większość dziejów katolicyzmu wcale w to nie wierzono.
                A dopiero w XVI wieku przypisano Adamowi i Ewie grzech pierworodny (serio!), który od tamtej pory "zmywają" w trakcie chrztu.
                • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 21:33
                  No, wlasnie

Bardzo ladnie napisane

W sumie teraz to nie ma zadnego znaczenia realnego, ale w 16 i 17 wieku sporo ludzi spalono na stosach albo zlikwidowano w inny sposob,
                  bo jako protestanci nie zgadzali sie z pogladami kosciola katolickiego zyjac w panstwach katolickich
                  lub jako katolicy sie sprzeciwiali wladcom protestanckim zyjac w ich panstwach....

Sporo ludzi poszlo do piachu, bo fanatycy religijni po obu stronach nie mogli zrozumiec, ze kazdy czlowiek ma prawo do interpretacji religii wedlug swojego konceptu, a nawet ma prawo byc ateista, miec religie w d...
                • trypel Re: Nowy papa 09.05.25, 21:36
                  To odnosi się tylko do katolików czy obejmuje również inne odłamy chrześcijaństwa? Tak pytam bo dla mnie to taka sama glupota
                  • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 22:00
                    trypel napisał:

> To odnosi się tylko do katolików czy obejmuje również inne odłamy chrześcijańst
                    > wa? Tak pytam bo dla mnie to taka sama glupota

Protestanci też mają komunię, ale traktują ją jako obcowanie z Chrystusem przy wspólnej wieczerzy, a nie kanibalistyczne obrzędy z magicznym "przeistaczaniem się" chleba w mięsko i wina w juchę.
                    Z grzechem pierworodnym to mają tak, że ich zdaniem "hokus pokus" przy chrzcielnicy go nie zmywa, a jedynie łagodzi - dopiero późniejsze postępki (i wyróżnienie przez bozię - patrz teoria predystynacji) mogą go zmyć.
                    Co do "niefallicznej" natury gołąbka - najbardziej uwsteczniona część protestantyzmu (Anglikanizm) jakąś tam wiarę temu daje, ale nie uznaje niepokalanego poczęcia jako dogmatu wiary, zdecydowana większość protestantów nie wierzy w "niepokalane" - wiary w tzw. "wniebowstąpienie" Marysi nie podziela już żaden kościół protestancki.
                    • trypel Re: Nowy papa 09.05.25, 22:19
                      Wygląda to jakbyś szukal wytlumaczen dlaczego inne odłamy są mniej durnowate. Nie są.
                      Są dokladnie takie same i różnią się szczegółami. I mają w sobie wszystkie tyle sensu co wiara w dobre i złe Mzimu czy realianizm
                      • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 22:22
                        trypel napisał:

> Wygląda to jakbyś szukal wytlumaczen dlaczego inne odłamy są mniej durnowate. N
                        > ie są.
                        > Są dokladnie takie same i różnią się szczegółami. I mają w sobie wszystkie tyle
                        > sensu co wiara w dobre i złe Mzimu czy realianizm

Może chcę jakoś usprawiedliwić innowierstwo przodków :-)
                        Ale rzeczywiście - mam większy sentyment do protestantów, niż do katolików, chociaż uważam, że obydwa odłamy chrześcijaństwa w niczym nie mają racji, a już na pewno w interpretacji tego, co zwą "Pismem Świętym".
                        • trypel Re: Nowy papa 09.05.25, 22:38
                          Skoro one nie maja to które mają? :)
                    • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 22:57
                      Komunia jest 2 postaciami, chleba i wina u luteranow jako sakrament....

Tak samo u anglikanow.....

Dla reszty protestantow to jest tylko symboliczne wspomnienie Ostatniej Wieczerzy, nikt nie opowiada, ze sie spozywa cialo Jezusa i pije jego krew...
                      W zasadzie to bylby wtedy kanibalizm...

Poza anglkanami i luteranami to jest tylko symboliczny zwyczaj....

A anglikanie i luteranie tez nie wierza w to, ze wpie.dalaja w realu cialo Jezusa i pija jego krew....
                      Sa kanibalami
                      Tylko tak oficjalnie ich koscioly uwazaja
                  • wislok1 Wyznania 09.05.25, 22:46
                    Roznica jest kolosalna, u proetestantow kazdy wierzy w to, co chce....

Na podstawie Biblii

Kazdy ja interpretuje na swoj sposob, stad sporo kosciolow protestanckich

U katolikow jest jeden papa, jedne zasady....
                    Ktore z Biblia nie maja nic wspolnego, np. wedlug Biblii biskuo ma miec zone...
                    A tymczasem wprowadzono celibat nie tylko dla biskupow, ale tez i dla zwyklych ksiezy...
                    No, ale oni to jakos uzasadniaja....

Dla prawoslawnych celibat jest tylko dla biskupow, zwykly ksiadz ma miec zone i dzieci....

CO kto wybiera, jego decyzja....
                    Wazne, zeby byla wolnosc wyznania i zeby jedni drugichj nie obrazali, a wspolpracowali ze soba...

Ekumenizm,,,
                    • trypel Re: Wyznania 09.05.25, 22:52
                      Każdy wierzy w co chce. Podoba mi się.

Nie wiedziałem że jestem protestantem
                      • engine8t Re: Wyznania 09.05.25, 22:55
                        trypel napisał:

> Każdy wierzy w co chce. Podoba mi się.
                        >
                        > Nie wiedziałem że jestem protestantem
                        >

Czyz w zyciu (i w internecie) tak nie jest ze kazdy wierzy w to co chce?
                        • trypel Re: Wyznania 10.05.25, 06:49
                          Jest
                          Ale nie wiedziałem że wtedy jest sie protestantem
                          • vogon.jeltz Re: Wyznania 10.05.25, 09:37
                            > Ale nie wiedziałem że wtedy jest sie protestantem

U protestantów to działa tak, że jak wierzysz w coś innego niż twoja grupa, to nie jesteś "heretykiem", tylko zakładasz se swoją denominację, równoprawną z innymi.
                            • trypel Re: Wyznania 10.05.25, 09:39
                              Nawet w latającego potwora?
                              • vogon.jeltz Re: Wyznania 10.05.25, 10:21
                                > Nawet w latającego potwora?

A to jest na podstawie Biblii?
                                • trypel Re: Wyznania 10.05.25, 10:47
                                  Masz racje. Ale satanista to protestant bo chyba o złym duchu coś tam jest.
                                  • wislok1 Re: Wyznania 10.05.25, 18:23
                                    Satanista to satanista, to nie ma nic wspolnego z protestantyzmem, katolicyzmemm ,prawoslawiem to jest zaprzeczenie calego chrzescijanstwa
                                    • trypel Re: Wyznania 10.05.25, 18:42
                                      Czyli jednak protestant nie może wierzyć w co chce?
                                      • wislok1 Re: Wyznania 10.05.25, 19:31
                                        Moze

Nie ma spowiedzi u ksiedza, wiec nie m kontroli ksiezy nad tym, w co wierza parafianie
                                        • trypel Re: Wyznania 10.05.25, 19:48
                                          Czyli może być satanista? Nie ma spowiedzi a szatan w bibli jest.
                                          • nousecomplaining Re: Wyznania 11.05.25, 18:46
                                            > Czyli może być satanista? Nie ma spowiedzi a szatan w bibli jest.
                                            A kto to właściwie jest satanista? Po prostu antonim bogonisty?
                • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 22:11
                  > Dopiero w 1854 roku ogłoszono, że Marysia
                  > poczęła w sposób "niepokalany" (tj. że tzw.
                  > "zwiastujący gołąbek" był ptaszkiem niefallicznym).

Pleciesz bzdury jak przeciętny katol, który nie zna "prawd" swojej wiary. "Niepokalane poczęcie" Maryi (oraz ustanowiony w XIX wieku dogmat) oznacza tyle, że rzekomo ona sama przyszła na świat bez tzw. "grzechu pierworodnego".
                  • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 22:24
                    vogon.jeltz napisał:

> Pleciesz bzdury jak przeciętny katol, który nie zna "prawd" swojej wiary. "Niep
                    > okalane poczęcie" Maryi (oraz ustanowiony w XIX wieku dogmat) oznacza tyle, że
                    > rzekomo ona sama przyszła na świat bez tzw. "grzechu pierworodnego".

A nie doczytałem :-)
                    Wybacz.
                    Wkoło Jarka mi to lata :-)
                  • waga170 Re: Nowy papa 10.05.25, 17:37
                    vogon.jeltz napisał:

> rzekomo ona sama przyszła na świat bez tzw. "grzechu pierworodnego".

Dla tych co nie uwazaja tamtych wydarzen za rzekome mam pytanie. Czy moj starszy brat popelnil grzech pierworodny a ja grzech drugorodny?
                    • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 10:32
                      Ty popełniłeś trzeciorzędny.
          • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 22:05
            > Nigdzie nie ma w Biblii tekstu, ze swiety Potr ma
            > wladze nad innymi apostolami, biskupami, duchownymi...

W Biblii nie ma mnóstwa rzeczy, które Kościół Katolicki zawarł w doktrynie i/lub stosuje w praktyce, jest za to kupa takich, które olewa. KK jest bardzo luźną adaptacją, która tak się ma do Biblii, jak netflixowy Wiedźmin do książek Sapkowskiego. Albo i mniej.
            • wislok1 Re: Nowy papa 09.05.25, 22:49
              Tak to wlasnie jest
            • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 06:52
              vogon.jeltz napisał:

> > Nigdzie nie ma w Biblii tekstu, ze swiety Potr ma
              > > wladze nad innymi apostolami, biskupami, duchownymi...
              >
              > W Biblii nie ma mnóstwa rzeczy, które Kościół Katolicki zawarł w doktrynie i/lu
              > b stosuje w praktyce, jest za to kupa takich, które olewa. KK jest bardzo luźną
              > adaptacją, która tak się ma do Biblii, jak netflixowy Wiedźmin do książek Sapk
              > owskiego. Albo i mniej.

Tylko w którym miejscu i dlaczego takie podejście jest gorsze od tego innego czyli opieraniu się wyłącznie na książce napisanej przez upalonych ziołem kapłanów sprzed paru tysięcy lat?
              • vogon.jeltz Re: Nowy papa 10.05.25, 09:36
                > Tylko w którym miejscu i dlaczego takie podejście jest gorsze od tego innego
                > czyli opieraniu się wyłącznie na książce napisanej przez upalonych ziołem kapłanów
                > sprzed paru tysięcy lat?

Ja nie mówię, że takie podejście jest lepsze lub gorsze. Ja tylko stwierdzam fakt. Jest jak jest.

Ogólnie jeśli mówimy o adaptacjach i implementacjach literatury fantastycznej (czy będą to adaptacje filmowe, czy polityczne implementacje fantastycznych utopii) to bardzo rzadko jest tak, że wychodzi coś sensownego nawet z bardzo dobrej literatury. A w przypadku KK mamy do czynienia z chujową implementacją kiepskiej, nie oszukujmy się, grafomanii.

Chociaż czasem trafi się coś fajnego. Np. widziałem niedawno na Netflixie serial Kaos, baaardzo luźną - i bardzo dobrą - adaptację mitologii greckiej osadzoną we współczesnych realiach. Wątki mniejszości seksualnych oczywiście były, jak to w produkcjach Netflixa, ale nawet engine nie mógłby się przyjebać, bo w greckim oryginale ta konkretna postać... też była trans. No niestety chujki skasowały drugi sezon...
                • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 09:40
                  Ale tu wydaje mi się wybrzmiewa wątkowa próba pokazywania jak inne odłamy są lepsze od kk
                  Tylko jakoś argumenty z prezydenta i zupełnie to nie wychodzi
                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 10.05.25, 10:16
                    Wszystkie odłamy są jednakowo pojebane. Kalwiniści na ten przykład w swoich początkach byli przecież morderczą sektą polującą na czarownice z intensywnością nieznaną katolickiej Inkwizycji.

Protestanci tylko dlatego wydają się na pierwszy rzut oka bardziej spoko, że:
                    - nigdy nie zdobyli takiej pozycji politycznej jako niezależny byt jak katolicyzm czy prawosławie (poza może anglikanizmem, ale to nie są prawdziwi protestanci, tylko quasi-katolicy z królem zamiast papieża)
                    - wytłukli się / zostali wybici / wypędzeni w wyniku rozmaitych wojen religijnych i - o dziwo - zapamiętali tę nauczkę dłużej niż przez dwa pokolenia.

Ale, podkreślam, tylko się wydają.
                    • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 10:49
                      Przede wszystkim są dość młodym odłamem. Daj im 1000 lat i się zobaczy
                      • vogon.jeltz Re: Nowy papa 10.05.25, 11:29
                        Spoko. Zapisałem sobie ten wątek, wrócę do niego za 1000 lat.
                        • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 13:50
                          Za 700-800 może dojść do jakiegoś palenia czarownic a potem już z górki
                    • wislok1 Re: Nowy papa 10.05.25, 18:38
                      Anglikanie to nie umiarkowani katolicy, najweicej maja wspolnego z luteranami,

kosciol anglikanski i koscioly luteranskie w Sakndynawii laczy scisla wspolpraca, w zasadzie to jeden kosciol...
                      Sa juz roznice odnosnie luteran w Niemczech...

Nic nie wiem o kawliwnach masowo palacych na stosach czarownice, takis fake news...

Kalwin byl bardzo nietolerancyjna osoba, ale po jego smierci kalwini scisle wspolpracowali z luteranami...

Mnie sie nie podoba wyglad w srodku kosciolow kalwinskich, w Szwajcarii jest ich od groma i tam poza oltarzem i organami oraz lawkami nic nie ma....
                      Kalwin zabronil obrazow i rzezb w kosciolach...

Luteranskie i naglikanskie koscioly sa czasem bardziej bogate w srodku niz katolickie

Np.

Inne koscioly protestanckie sa czasem dosc dziwne, np. zielonoswiatkowcy, oni wierza w to, ze czasie nabozenstw
                      mowia w ekstazie obcymi jezykami, ktore nikt nie rozumie....

• trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 18:45
                        Nie wiem czy to masowo czy nie ale w Salem jednak kilkanaście "czarownic" pożegnało się z życiem dzięki kalwinom
                        • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 18:52
                          Czytam i chyba Vogon ma rację, jeśli chodzi o ofiary czarownice to protestantyzm, kalwinizm, katolicyzm idą rowno.
                          Nie wiedziałem o tysiącach ofiar w Szkocji.
                          • wislok1 Re: Nowy papa 10.05.25, 19:39
                            Tysiacach ? Trudno uwierzyc

Rekordzista byl katolicki biskup Bambergu

Bamberg, gdzie między rokiem 1623 a 1633 biskup Johann Gottfried von Aschhausen spalił na stosie kilkaset domniemanych czarownic, torturując je we wspomnianym „wiedźmim domu”.
                            ciekawostkihistoryczne.pl/2019/03/19/ile-ludzi-naprawde-zginelo-w-polowaniach-na-czarownice/
                            Generalnie to byly straszne rzeczy, ale trudno tu mowic, ze jakies wyznanie sie wyroznialo zdecydowanie na minus....
                            Wszyscy mieli tak samo zla na sumieniu
                            • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 19:42
                              Jeśli chodzi o Szkocję to wszystko jest dość dokładanie udokumentowane. A biorąc pod uwagę liczbę ludności to ilość czarownic na jednego mieszkańca była większa nawet niż w cesarstwie.
                              Chodzi o to żeby nie wybielać innych odłamów chrześcijaństwa bo wszystkie mają swoje za uszami. I to nie malo.
                              • wislok1 Re: Nowy papa 10.05.25, 19:53
                                Z tego linku wynika tylko, ile osob oskarzono o czary, z czego tylko 205 osob skazano na smierc....

Co do Kalwina, to koles byl ciekawy
                                www.national-geographic.pl/historia/jan-kalwin-wrog-kleru-i-kolorow/

Za jego czasow spalono w Genewie 31 osob, glownie rzekomych czarownic, duzo to brakuje do masowego palenia na stosach...
                        • wislok1 Re: Nowy papa 10.05.25, 19:35
                          Kilkanascie to nie masowo...
                          • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 19:36
                            3500 w Szkocji to już lepiej?
                            • wislok1 Re: Nowy papa 10.05.25, 19:41
                              Jakis link ?
                              • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 19:44
                                Baza danych z nazwiskami starczy?
                                witches.hca.ed.ac.uk/faq/
                                • wislok1 Re: Nowy papa 10.05.25, 19:50
                                  Nie

. Spośród 3212 wymienionych osób znamy wyroki sądowe tylko w 305 przypadkach. 205 z nich miało zostać straconych, 52 uniewinnionych, 27 wygnanych, 11 uznanych za zbiegów, 6 ekskomunikowanych, 2 skazanych na róg (wyjętych spod prawa), 1 osobę zatrzymano w więzieniu, a 1 osobę publicznie upokorzono. Ponadto odnotowano, że kolejnych 98 osób uciekło przed oskarżeniem

Czyli 205 ofiar
                                  • trypel Re: Nowy papa 10.05.25, 21:01
                                    Ekstrapolując 70% ofiar z 305 spraw mamy ponad 2000 z 3200. Cały tekst warto jednak przeczytać
                                    • wislok1 Re: Nowy papa 11.05.25, 00:46
                                      To jest juz skrajna manipulacja

Zapewne nikt nie stanal przed sadem poza kilkuset przypadkami, 205 skonczylo sie potem ks
                                      Gdyby bylo inaczej, to by zapisano nazwiska ofiar

Po prostu sady w ogromnej wiekszosci uznawaly oskarzenia za brednie niepoczytalnych kapusi, chore sasiedzkie porachunki, skargi wariatow, itd...
                                      I nie bylo procesow
                                      • trypel Re: Nowy papa 11.05.25, 07:10
                                        Czyli generalnie czarownic zginęło mało. Niezależnie czy z czyich rąk. Ok. Może i tak było. I żadna religia nie dominowała w prześladowaniach
                                        • waga170 Re: Nowy papa 11.05.25, 14:42
                                          trypel napisał:

> Czyli generalnie czarownic zginęło mało.

Ja bym powiedzial ze nie zginela ani jedna czarownica.
                                          • nousecomplaining Re: Nowy papa 11.05.25, 15:28
                                            > Ja bym powiedzial ze nie zginela ani jedna czarownica.
                                            Fakt, próba zabicia prawdziwej czarownicy dla próbującego musiała się skończyć jego śmiercią, nie jej.
                                            • waga170 Re: Nowy papa 11.05.25, 15:52
                                              Moglaby tez po prostu odleciec na miotle.
                                          • trypel Re: Nowy papa 11.05.25, 15:58
                                            Nie bądź taki pewny. Na pewno jakas spadła z miotły przy dużej predkosci
                                            • vogon.jeltz Re: Nowy papa 11.05.25, 19:57
                                              > Na pewno jakas spadła z miotły przy dużej predkosci

Latają i nie spadają. Widziałem w Harrym Potterze.
                                          • engine8t Re: Nowy papa 11.05.25, 18:39
                                            waga170 napisała:

> trypel napisał:
                                            >
                                            > > Czyli generalnie czarownic zginęło mało.
                                            >
                                            > Ja bym powiedzial ze nie zginela ani jedna czarownica.

Moja tez zyje i ma sie dobrze
                                            • waga170 Re: Nowy papa 11.05.25, 18:49
                                              engine8t napisał:

> Moja tez zyje i ma sie dobrze

Domyslam sie ze nie lata na miotle tylko na odkurzaczu.
                      • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 10:30
                        > Anglikanie to nie umiarkowani katolicy, najweicej maja wspolnego z luteranami,

Anglikanom najbliżej do katolików, zarówno doktrynalnie, jak i obrzędowo. Co jest dosyć oczywiste, bo angielski "protestantyzm" nie narodził się jako wyraz sprzeciwu wobec zła w Kościele Katolickim, tylko dlatego, że król chciał dostał rozwód, a papież mu go nie dał, więc król się wkurwił i odłączył się od Rzymu. Dopiero potem dorobiono do tego takie różnice w doktrynie i praktyce, żeby jakoś to wyglądało. Ale nawet dzisiaj istnieje coś takiego jak anglo-katolicyzm - rzecz nie do pomyślenia u innych odłamów protestanckich.
                        • wislok1 Re: Nowy papa 12.05.25, 19:27
                          Rozwod, a raczej jego brak to jedno,
                          ale angole na serio se zrazili do katolicyzmu i nie trzeba bylo niczego dorabiac...
                          Nie z powodu Henka VIII, ale tak jak np, w Niemczech z powodu tego, co odstawila kosciol katolicki....
                          Kupowanie odpuszczenia grzechow za kase to jest juz kultowy przyklad....

Anglokatolicyzm to byla zabawa elit, niektorzy przeszli do kosciola katolickiego jak Newman, ale to byl promil wiernych

Anglikanie i luteranie ze Skandynawii to w zasadzie 1 kosciol, a nikt nie uwaza Szwedow za ukryta opcje katolicka
                          • vogon.jeltz Re: Nowy papa 14.05.25, 22:06
                            > ale angole na serio se zrazili do katolicyzmu
                            > nie trzeba bylo niczego dorabiac

Zrazili się dopiero po rządach niewydarzonej Maryśki, córki Heńka, nie bez powodu zwanej "krwawą".

> Anglikanie i luteranie ze Skandynawii to w zasadzie 1 kosciol

Wislok, co ty za bzdety opowiadasz. Weźmy z doktryny pierwszy z brzegu punkt: kult świętych. Luteranie go nie uznają, anglikanie jak najbardziej.
                            • qqbek Re: Nowy papa 14.05.25, 22:28
                              vogon.jeltz napisał:

> Zrazili się dopiero po rządach niewydarzonej Maryśki, córki Heńka, nie bez powo
                              > du zwanej "krwawą".

Ona była po prostu gorliwą katoliczką, prawdopodobnie z wrodzoną kiłą odziedziczoną po tatusiu (nie wiem, czy te dwa fakty można połączyć, ale uważam, że tak).
                              Chciała się rozmnażać z Habsburgiem, ale ten był średnio zainteresowany 11 lat starszą żoną.
                              Co do "krwawości" - wycinanie w pień konkurencji jakoś nie było wyjątkiem, zwłaszcza, że musiała sobie drogę do tronu utorować, odsuwając wpierw od koryta Jane Gray (którą, wraz z ojcem, oszczędziła przed toporem - dopóki później znów jej bruździć nie zaczęli).

> > Anglikanie i luteranie ze Skandynawii to w zasadzie 1 kosciol
                              >
                              > Wislok, co ty za bzdety opowiadasz. Weźmy z doktryny pierwszy z brzegu punkt: k
                              > ult świętych. Luteranie go nie uznają, anglikanie jak najbardziej.

A to już zupełna racja, a nie tylko częściowa, jak powyższe.
                              • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 18:33
                                Niestety Jane Grey zostala zamordowana zaraz po jej obaleniu, nic nie bruzdzila....
                                Jej ojciec kombinowal, ja scieto za niewinnosc
                                A co anglikanow i luteran ze Skandynawii nie macie komppletnie racji, bo sie nie znacie
                                • qqbek Re: Nowy papa 15.05.25, 19:29
                                  wislok1 napisał:

> Niestety Jane Grey zostala zamordowana zaraz po jej obaleniu, nic nie bruzdzila
                                  > ....
                                  Nie, po dojściu Marysi do władzy Jane, jej męża i ojca wypuszczono z Tower i pozwolono sobie iść.

> Jej ojciec kombinowal, ja scieto za niewinnosc
                                  Jej ojciec przyłączył się do zbrojnej, protestanckiej rebelii Wyatta, której celem było zrobienie z Marysią tego samego, co ona zrobiła z przywódcami rebeliantów.
                                  Maria na tyle lubiła Joannę, że darowała jej życie po raz drugi, za warunek stawiając to, żeby się nawróciła na katolicyzm.
                                  A ta durna pipa nie chciała.
                                  No to ją Marysia (bardzo niechętnie - ale cisnął ją bardzo o to Habsburg) w końcu "przystrzygła przy samej szyi", ale po królewsku, za murami Tower, a nie publicznie, ku uciesze londyńskiej tłuszy, jak jej tatusia.

> A co anglikanow i luteran ze Skandynawii nie macie komppletnie racji, bo sie ni
                                  > e znacie

Śmiałbym mieć odmienne zdanie w tej kwestii.
                                  • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 20:42
                                    To, ze jako osoba calkowicie niewinna nie chciala zdradzic samej siebie i pod grozba kary smierci przejsc na katoliczym, pokazuje jej charakter....

Jakby sie zeszmacila i to zrobila, to i tak by krwawa Mary zaraz kazala ja otruc albo inaczej ukatrupic, w najlepszym razie by trafila do lochu...
                                    Ale raczej pierwsza opcja, czyli po ewwntualnym ulaskawieniu by ja zabili po cichu....

Mary naprawde byla krwawa bestia i jej wybielanie to jest jakis zart
                                    • qqbek Re: Nowy papa 15.05.25, 21:25
                                      wislok1 napisał:

> To, ze jako osoba calkowicie niewinna nie chciala zdradzic samej siebie i pod g
                                      > rozba kary smierci przejsc na katoliczym, pokazuje jej charakter....

No tak, wcale jej wspomniana rebelia nie chciała przywrócić na tron 🤣

> Jakby sie zeszmacila i to zrobila, to i tak by krwawa Mary zaraz kazala ja otru
                                      > c albo inaczej ukatrupic, w najlepszym razie by trafila do lochu...
                                      > Ale raczej pierwsza opcja, czyli po ewwntualnym ulaskawieniu by ja zabili po ci
                                      > chu....

Nie sądzę.

> Mary naprawde byla krwawa bestia i jej wybielanie to jest jakis zart

Tu mamy przypadek "historii pisanej przez wygraną opcję", czyli przez protestantów, którzy dodatkowo musieli brudy na Filipa II i Hiszpanię szybko za pierwszej Eli wyprodukować, bo katolików nadal było sporo w Anglii.

Przypisuje się jej 280 ofiar "nagonki na katolików", porównaj to z hiszpańską Świętą Inkwizycją z tego samego okresu.
                                      Gospodarczo też bardzo źle trafiła, bo Anglię trawił wtedy głód, spowodowany bardzo niekorzystną pogodą.

Elżbieta, która nastąpiła po niej, życzyła sobie przed śmiercią być pochowana w jednym sarkofagu ze swoją siostrą przyrodnią (życzenie królowej spełniono) - zresztą Maria wyciągnęła Elę z Tower (inna sprawa, że zafundowała jej potem roczny areszt domowy w luksusowym pałacu), a potem uznała ją za prawowitą dziedziczkę tronu, tym samym kończąc zakusy Habsburgów.

Z tą "krwawą" to trochę tak, jak z naszym Bolesławem Śmiałym (albo zgoła "Dzikim"), którego posądzono o straszliwe zbrodnie, a dziś historycy są prawie zgodni, że po prostu zgładził spiskującego z Niemcami Jarka-syna, który przez przypadek nosił szaty biskupie, przez co "zjedli go" kronikarze i potomni. Jedyny przydomek, który zyskał facet za życia brzmiał "Szczodry".
                                      • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 21:35
                                        Nie no, wzor lagodnosci w polityce byla ta Maria, krolowa slynela z laskawosci i nikomu krzywdy nie robila....

Pierwsze egzekucje odbyły się w ciągu pięciu dni w lutym 1555 r.: John Rogers 4 lutego, Laurence Saunders 8 lutego, a Rowland Taylor i John Hooper 9 lutego. [Thomas Cranmer, uwięziony arcybiskup Canterbury, był zmuszony oglądać spalenie biskupów Ridleya i Latimera na stosie. Odwołał swoje przekonania, odrzucił protestancką teologię i powrócił do wiary katolickiej. Zgodnie z normalnym procesem prawnym powinien zostać uniewinniony jako osoba żałująca, ale Mary odmówiła mu ułaskawienia. W dniu spalenia dramatycznie wycofał swoje odwołanie. W sumie stracono 283 osoby, większość przez spalenie. [ 135 ] Spalenie okazało się tak niepopularne, że potępił je nawet Alfonso de Castro , jeden z kościelnych pracowników Filipa,a inny doradca, Simon Renard , ostrzegł go, że takie „okrutne egzekwowanie” może „spowodować bunt”. Maria wytrwała w tej polityce, która trwała przez resztę jej panowania i zaostrzyła nastroje antykatolickie i antyhiszpańskie wśród ludu angielskiego. Ofiary zostały okrzyknięte męczennikami .

Bolek Smilay ukatrupil 1 biskupa, Maryska kilkaset osob, faktycznie to samo
                                        • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 21:36
                                          Link

en.wikipedia.org/wiki/Mary_I_of_England

Ale co tam, pierdoly pisza, muchy by nie zabila
                                          • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 21:45
                                            Co do siostry Elzbiety, to jej nie ukatrupila, to jest plus.....

Ale poza tym trudno pokazac krwawa Maryske jako przyklad do nasladowania dla innych wladcow

Byla po prostu niezle poje.ana
                                            • qqbek Re: Nowy papa 15.05.25, 22:05
                                              wislok1 napisał:

> Co do siostry Elzbiety, to jej nie ukatrupila, to jest plus.....

Z punktu widzenia dalszej historii Anglii zdecydowanie największy plus.

> Ale poza tym trudno pokazac krwawa Maryske jako przyklad do nasladowania dla in
                                              > nych wladcow

Nie uwzględniasz tzw. "szerszego kontekstu historycznego", a zwłaszcza tego co się działo u Habsburgów, czy we Włoszech wtedy.

> Byla po prostu niezle poje.ana

Tu się zgodzę.
                                              Gorliwą katoliczką znaczy się była.
                                              Tak samo jej małżonek, co to jej nawet dotykać nie chciał (bo po co ma młody drwal rżnąć stare próchno, jak wszędzie wokół młode kłody).
                                              • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 22:13
                                                No, kobitka byla nieszczesliwa w zyciu prywatnym i za to sie mscila na otoczeniu w zyciu politycznym, skazujac na smierc ludzi, ktorzy jej podpadli, a tych bylo sporo....

Siostrze Eli odpuscila, w koncu ktos po niej musial panowac....
                                                • qqbek Re: Nowy papa 15.05.25, 22:30
                                                  wislok1 napisał:

> No, kobitka byla nieszczesliwa w zyciu prywatnym i za to sie mscila na otoczen
                                                  > iu w zyciu politycznym, skazujac na smierc ludzi, ktorzy jej podpadli, a tych b
                                                  > ylo sporo....

Była u koryta ledwie 5 lat.
                                                  283 na 5, to poniżej 60 rocznie, ledwie jeden na tydzień.
                                                  Nie popadajmy w skrajności.

> Siostrze Eli odpuscila, w koncu ktos po niej musial panowac....

Mógł małżonek, ale jego wykluczyła.
                                                  Dlaczego?
                                                  Bo taka "zła" i "krwawa" była?
                                                  Poczytaj sobie o wyczynach jej małżonka we Włoszech czy Niderlandach (które pewnie by zdobył w końcu, gdyby nie to, że był wiecznie "pod kreską" z kasą - vide "sumy neapolitańskie" należne Polsce i nigdy nie spłacone).
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 17:35
                                                    Tzeba sie zapytac krwawej Maryski w tych sprawachi, podejrzewam, ze nie bedzie latwo zdobyc odpowiedz...

To ze malzonek FORMALNY, w sumie na niby, wiecej mordowal niz ona, to nie jest zadne usprawiedliwienie dla krwawej Maryski,
                                                    mordowali osobno, ale sporo ludzi ukatrupili

Zadna pozytywna postac
                                        • trypel Re: Nowy papa 15.05.25, 22:05
                                          A to chyba takie czasy ogólnie pojebane były, jak Dania narzuciła Norwegii luteranizm to chyba od początku xvi wieku za szerzenie katolicyzmu można było stracić życie i wielu księży je straciło.
                                          Nikt się nie patrzył co kto chce tylko dla przypomnienia zasad warto było co jakiś czas skazać na tortury pare osob
                                          • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 22:21
                                            Czasy byl generalnie poje.ane, to fakt...

W Skandynawii przyjecie luteranizmu bylo genralnie bez wiekszych oporow, w kazdym razie zrodla nie wspominaja o przesladowaniach katolikow....

Moze dlatego, ze poza porzuceniem papieza sie niewiele zmienilo, czyli prawie wszystko bylo jak przedtem, tylko papa nie byl juz szefem kosciola, a krol...

Ale w Skandynawii koscioly z oltarzami swietych, Matki Boskiej byly takie same...
                                            A biskupi wygladali w szatach liturgicznych jak katoliccy...

Zmienila sie doktryna religijna i teraz Matka Boska i swieci byli tylko wzorami do nasladowania, nie modlono sie do nich...
                                            Nie bylo 7 sakramentow, tylko 2....
                                            Nadal byla komunia, terza pod 2 postaciami dla wsyzstkich wiernych, nie tylko dla ksiezy...
                                            Ksieza nadal uczyli, ze spozywa sie cialo i krew Chrystusa, ale dodawali, ze symbolicznie
                                            Itd....

• trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 06:50
                                              Jak źródła nie mówia?
                                              5 min czytania
                                              Od 1537 r katolicyzm nielegalny i karany (mowie o katolickiej Norwegii zmuszonej do przyjęcia nowej wiary) księża którzy nie przyszli na luteranizm na początku byli wiezieni a potem w wypadku odmow podlegali KS
                                              Za potajemne odprawianie mszy KS z automatu
                                              Udokumentowany proces w 1613 w Gjerpen gdzie kilkanaście osób na raz zostało skazanych na śmierć za praktyki katolickie.
                                              Zakaz katolicyzmu obowiązywał do 1843
                                              To że się nie mówi o tej części Europy zbyt wiele nie znaczy że tam się nic nie działo.
                                              W Nidaros (trondheim) w Norwegii przed luteranskimi prześladowaniami była piękna katedra.. teraz po odbudowaniu siedzi tam luteranski biskup.
                                              Pisałem że każda religia ma sporo za uszami
                                              • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 17:40
                                                Kilkanascie katolickich ofiar na KILKASET lat luteranizmu w calej Skandynawii, dopoki nie zalegalizowano katolicyzmu w pierwszej polowie XIX wieku

Malo imponujaca statystyka przesladowan...

Badmy powazni

Oczywiscie brak tolerancji wobec innych wyznan niz luteranskie nie byl OK, kazdej ofary szkoda, ale znajmy proporcje...

Przy tym co wyczyniala krwawa Maryska w Anglii i jej maz w Hiszpanii i NIderalndach to bylo prawie nic....
                                                • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 18:24
                                                  Kilkanaście w jednym procesie w jednym roku.
                                                  A prześladowania trwały nieco dłużej
                                                  Luteranie byli rownie krwawi w zmuszaniu do swojej chorej wiary jak inni
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 18:26
                                                    Aha katolicyzmu nie zalegalizowano w drugiej połowie XIX wieku tylko przestano penalizowac
                                                    Sprawdz do kiedy księża nie mogli chodzić w sutannach to się zdziwisz
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 18:33
                                                    Zalegalizowano w PIERWSZEJ polowie XIX wieku, np. w Norwegii

www.katolsk.no/organisasjon/www/about_pl
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 18:36
                                                    Tu nic nie pisza o przesladowaniach katolikow do I polowy XIX wieku w Norwegii, a gdyby byly, to by napisali
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 18:38
                                                    wislok1 napisał:

> Tu nic nie pisza o przesladowaniach katolikow do I polowy XIX wieku w Norwegii,
                                                    > a gdyby byly, to by napisali

To trzeba poszukać innych źródeł

Dopiero w 1843 r. zniesiono zakaz działalności katolickich duchownych — od tego momentu mogli przebywać i odprawiać msze w kraju, ale tylko w Oslo (wtedy: Christiania).

Pełną swobodę działania Kościół katolicki uzyskał dopiero w XX wieku, a np. noszenie sutanny publicznie było dozwolone od 1956 r.
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 18:50
                                                    Czemu BEZCZELNIE KLAMIESZ ?

W parę lat potem nastąpiło utworzenie stacji misyjnych w Alta, Tromsö i Bergen. W 1843 roku wszyscy katolicy w Norwegii byli cudzoziemcami i aż do czasów powojennych wielu Norwegów utożsamiało katolicyzm z czynnikiem napływowym. Wkład pracy sióstr zakonnych w szpitalach i szkołach, oraz stanowisko Kościoła w latach wojny, przyczyniły się do przełamania antykatolickich przekonań; przyczynili sie do tego też sławni katolicy jak Sigrid Undset i Hallvard Rieber-Mohn.
                                                    www.katolsk.no/organisasjon/www/about_pl

Tylko w stolicy i twoim zdaniem dopiero w XX wieku stalo sie inaczej

Jedno wielkie KLAMSTWO trypelka

Bez odbioru
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 19:00
                                                    I kto tu tupie i sie obraza
                                                    Ty naprawdę dorosły jesteś? Czytać nie umie i znów dopowiada
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 19:23
                                                    > Aha katolicyzmu nie zalegalizowano w drugiej
                                                    > połowie XIX wieku tylko przestano penalizowac

Zawsze się zastanawiam: jaka to właściwie różnica? Jak coś nie jest karane, tzn. że jest dozwolone, czyli legalne.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 19:38
                                                    A jak to jest z małą ilością narkotyków? Nie wolno ale nie jest penalizowane
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:10
                                                    > A jak to jest z małą ilością narkotyków? Nie
                                                    > wolno ale nie jest penalizowane

No jest tak samo. "Nie wolno, ale nie jest karane" - to znaczy że wolno.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:17
                                                    Ale zabrać trzeba. Czyli nie wolno mieć Maryśki ale jak cie z nią złapią to tylko zabiorą. Kary nie poniesiesz. Subtelna ale zawsze różnica
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:19
                                                    > Maryśki ale jak cie z nią złapią to tylko zabiorą.

A jak katolicyzm jest tylko zdepenalizowany i złapią cię na byciu katolikiem, to co ci zabiorą?
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:23
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > Maryśki ale jak cie z nią złapią to tylko zabiorą.
                                                    >
                                                    > A jak katolicyzm jest tylko zdepenalizowany i złapią cię na byciu katolikiem, t
                                                    > o co ci zabiorą?

Nie wiem. Jakby to było w Izraelu to może by obrzezali za karę, bez znieczulenia
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:28
                                                    > Nie wiem. Jakby to było w Izraelu to może by obrzezali za karę,

Ej, ale miało nie być kary, bo depenalizacja.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:32
                                                    To wiem, podrą świadectwo chrztu
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 18:31
                                                    To juz jest jawna dezinformacja, znalazles 1 przypadek i wyciagasz wnioski, ze tak bylo zawsze....
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 18:36
                                                    Nie. Czytałem sporo o prześladowaniach katolików w Norwegii i mordowaniu księży przez luteranskich morderców
                                                    Ty znasz wszystkie nazwiska zamordowanych przez katolików?
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 18:36
                                                    Przestan zmyslac, to jest zenujace
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 18:39
                                                    Żenujące to są proby wybielania luteran morderców
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 18:45
                                                    No i trypelek zaczal tupac nozka i obrazac ...

NIe podales zadnego linku do swoich pseudorewelacji

TO sa kosmiczne bzdury
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 18:50
                                                    A w którym miejscu obrażam Ciebie? Dokladnie i precyzyjnie?

Jak napisze że to tak jak debile piszą o milionach ofiar inkwizycji bo to takie medialne a naprawdę przez kilkaset lat w całej Europie było góra 5000 i to niepotwierdzonych ofiar to którego debila obraze?
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 19:05
                                                    Ja nigdy nie pisalem o milionach ofiar inkwizycji, ani o setkach tysiecy spalonych czarownic....

To ty pisales o tysiacach spalonych czarownic w Szkocji, a skonczylo sie na tym, ze ci jasno udowodnilem tylko kilkaset takich przypadkow...
                                                    W ciagu kilkuset lat...

Wszystkie presladowania religijne, palenie czarownic, obojetnie z ktorej strony, byly okropne....

Analizujac to na chlodno, to liczbe ofiar spokojnie mnozono w mediach razy 10, a czasem razy 100...
                                                    Jak komu pasowalo

Mnie interesuja przypadki potwierdzone procesami sadowymi, udokumentowane, a nie bajki i basnie

• trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 19:07
                                                    No więc gdzie Cie obraziłem? Konkretnie.
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 19:24
                                                    Nigdzie nie napisalem, ze mnie obraziles

Obraziles konkretne wyznanie , to tak jakby ktos napisal o katolickich mordercach, tak samo nie do zaakceptowania...

Przesladowali w imie wiary konkretni ludzie, nie katolicy, czy protestanci, czy prawoslawni, dopuszczali sie stasznych rzeczy, calkowicie sprzecznych z chrzescijanstwem...
                                                    I mam nadzieja, ze beda za to gnic w piekle, niezaleznie od wyznania

• trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 19:36
                                                    Super ze to przyznałeś.
                                                    Tak obraziłem konkretne wyznanie tak jak tu czesto obraza się katolików i wtedy jakoś nikt nie reaguje. A mimo że nie jestem katolikiem nie lubię takiej fali dowalania się.

Nie udowodniłeś jasno że w Szkocji zginęło tylko kilkaset czarownic bo moment w którym ustalamy że ofiarą jest jedynie osoba co do której mamy twarde spisane dane jak Ty chcesz, fałszuje historie bardzo mocno. Bo jednak 500 czy 800 lat temu nie spisywało się wszędzie wszystkiego. Ale jeśli traktujemy wszystkich tak samo to ofiar inkwizycji było ok 1500 bo tyle jest udokumentowanych. Reszta to szacunki.

A katedra w Nidaros zrobiła na mnie takie wrażenie że miałem okres w życiu że sporo o prześladowaniach katolików tam się dowiedziałem. Ponieważ kk nie chciał odpuścić i wysyłał potajemnie jezuitow jako misjonarzy to byli oni po złapaniu zabijani. I chyba nawet w Twoim linku ( mimo ze przedstawia bardzo uglaskana historie) napisali w którym roku xx wieku jezuici zyskali prawo wjazdu do Norwegii.
                                                    Teraz nam się Skandynawia kojarzy jako mocno ateistyczna a 100 lat temu było wprost przeciwnie
                                                    en.m.wikipedia.org/wiki/Anti-Catholicism_in_Norway
                                                    en.m.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_in_Norway
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 19:52
                                                    JA nie obrazam katolikow

Co do inkwizycji to byla ona w sredniowieczu w Europie, szczegolnie w Hiszpanii...

Co do liczby ofiar inkwizycji, to trudno to ocenic, bo o ile poza Hiszpania przestala ona w praktyce dzialac w XVI wieku, to w Hiszpanii robila swoje za do wejscia wojsk Napoleona na poczatku XIXI wieku...

WIec trudno to policzyc, cyz liczyc tylko Hiszpanie, czy calosc...

Ten link byl do strony kosciola katolickiego w Norwegii, mozna oczywiscie zmyslac, ze potajemnie wysylani jezuici byli zabijani, zabijano norweskich katolikow przez kilkaset lat do 1843, ale na serio badzmy powazni
                                                    Nie ma takich przypadkow udokumntowanych poza jednym...
                                                    A i tu nie wiadomo, czy kara smierci zostala wykonana...

Norwegia razem z Dania przyjela luteranizm decyzja krola, wspolnego dla obu panstw...
                                                    Tak samo jak Szwecja i Finlandia decyzja wspolnego krola...

Cala hierarchia koscielna to przyjela do aprobujacej wiadomosci, poza tym, ze teraz szefem nie byl papa w kosciolach sie niewiele zmienilo...
                                                    Prawie wsyzstko bylo jak przedtem....

Sczzerze mowiac ludzie mieli to w d...
                                                  • wislok1 Ja pie.... 16.05.25, 20:06
                                                    Sorki , teraz przeczytalem o tej aferze z luteranskimi mordercami...

en.m.wikipedia.org/wiki/Anti-Catholicism_in_Norway
                                                    NIKOGO nie zamordowano
                                                    Tylko tych katolikow wydalono z Norwegii

NIE BYLO zadnch luteranskich mordercow, wszystko zmysliles
                                                  • wislok1 Ku.wa trypel 16.05.25, 20:15
                                                    Jak mozesz tak zmyslac , opowiadac basnie o zamordowanych katolikach w Norwegii, jak to jest wszystko klamstwo ?

Podalem strone kosciola katolickiego w Norwegii po polsku i oni o czyms takim nie napiasali,
                                                    a gdyby to byla prawda to cala 13 rzekomych ofiar juz by byla swietymi kosciola katolickiego...

A potem jescze napisales tekst o luteranskich mordercach....
                                                    Rece opadaja, jak manipulacja i dezinformacja...

• trypel Re: Ku.wa trypel 16.05.25, 20:17
                                                    Czyli tylko ty tak możesz?
                                                  • vogon.jeltz Re: Ja pie.... 16.05.25, 20:17
                                                    > Sorki , teraz przeczytalem o tej aferze z
                                                    luteranskimi mordercami...

Co za różnica - katolicy, prawosławni, luteranie, kalwiniści, purytanie czy jeszcze inna sekta. Wszyskie są tak samo pojebane i wszystkie mają w historii jakieś mordy w imię fanatyzmu religijnego.
                                                  • trypel Re: Ja pie.... 16.05.25, 20:20
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > Sorki , teraz przeczytalem o tej aferze z
                                                    > luteranskimi mordercami...
                                                    >
                                                    > Co za różnica - katolicy, prawosławni, luteranie, kalwiniści, purytanie czy jes
                                                    > zcze inna sekta. Wszyskie są tak samo pojebane i wszystkie mają w historii jaki
                                                    > eś mordy w imię fanatyzmu religijnego.

Pięknie napisane. Jak jakiś wieszcz czy inny poeta :)
                                                    Wszędzie gdzie wierzący w dowolna głupotę uzurpują sobie prawo do narzucania swojej wiary innym dochodzi do chorego fanatyzmu który kończy się źle
                                                  • vogon.jeltz Re: Ja pie.... 16.05.25, 20:26
                                                    Znaczy, amisze w sumie chyba nie mają. Oni są non-violent do bólu.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:11
                                                    Inkwizycje oceniłem twoja miarą. Tylko udokumentowane przypadki w całej Europie przez cały okres funkcjonowania. Ok 1500.

Ja wiem do czego był ten link i czytałem jak delikatnie został napisany żeby ludzie się nie oburzali. Skoro jeszcze 50 lat temu uważali że katolik to obcy to po co ich drażnić.

A co do tego wspólnego króla, Christian iii ogłosił Norwegię prowincją Danii bez zgody Norwegów. Norwegia utraciła w tym momencie cała niezależność i swoj parlament. W praktyce była to aneksja Norwegii. Potem przymusowe wprowadzenie luteranizmu i odebranie całego majątku kościoła (to zawsze niezły biznes dla królow byl)
                                                    To tak coś jak Fiutin probujacy zaanektowac Ukrainę. Tyle że wtedy nie bylo dronow i Norwegii nikt nie pomogl się obronić
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 19:26
                                                    > No więc gdzie Cie obraziłem? Konkretnie.

On jest luteranin, więc kopiesz w same podstawy jego światopoglądu.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 19:37
                                                    Czyli można kopać tylko w katolicyzm?
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:11
                                                    > Czyli można kopać tylko w katolicyzm?

Skąd ten wniosek?
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:12
                                                    Bo nikt nie mówi tu o obrażaniu jal się wali w kk
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:18
                                                    > Bo nikt nie mówi tu o obrażaniu jal się wali w kk

Eee... misiaczek?
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:21
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > Bo nikt nie mówi tu o obrażaniu jal się wali w kk
                                                    >
                                                    > Eee... misiaczek?

Z całym szacunkiem do Misiaczka ale jednak reprezentuje on jakiś niszowy umysł
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:27
                                                    > Z całym szacunkiem do Misiaczka ale jednak reprezentuje on jakiś niszowy umysł

Dość typowy dla pewnego rodzaju katolików, rzekłbym.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:29
                                                    Czyli można obrażać i katolików I luteranow? Zydow też?
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:32
                                                    > Czyli można obrażać i katolików I luteranow? Zydow też?

Wszystkich. Znaczy, nikogo nie można, ale oni się tak czy siak obrażą, więc jebać to.
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:39
                                                    Jest taka książka, biwak na Borneo, z 68 roku, napisana przez francuza Pfeffera co spędził ponad rok wśród plemienia punanow.
                                                    Zajebiscie się czyta. Tam są jego rozmowy z wodzem wsi który właśnie się zastanawia na co przejść, czy na katolicyzm, czy na muzułmanizm.
                                                    A autor pyta dlaczego nie wiara przodków a wódz mu robi analizę plusów i minusów i że obecna wiara się wsi nie opłaca, i chyba jednak katolicyzm bo robią wino, ale co z zonami..
                                                    Taki biznes case w co wierzyć. Zajebiste. I takie prawdziwe
                                                    68 rok
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 20:29
                                                    Misiaczek przy tobie to jest tytan intelektu....

Ty jestess po prostu fanatycznym zwolennikiem Brauna, ktory uwaza, ze Luter byl opetany przez szatanam a protestanci to satanisci, wszyscy pojda do piekla....

Kosciol katolicki glosi ekumenizm, katolicy, prawoslawni i protestanci ze soba wspolpracuja i sie wzajemnie nie obrazaja, a trypel i Braun sa na poziomie kontrrefomracji w XVI wieku...
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:30
                                                    wislok1 napisał:

> Misiaczek przy tobie to jest tytan intelektu....
                                                    >
                                                    > Ty jestess po prostu fanatycznym zwolennikiem Brauna, ktory uwaza, ze Luter by
                                                    > l opetany przez szatanam a protestanci to satanisci, wszyscy pojda do piekla...
                                                    > .
                                                    >
                                                    > Kosciol katolicki glosi ekumenizm, katolicy, prawoslawni i protestanci ze soba
                                                    > wspolpracuja i sie wzajemnie nie obrazaja, a trypel i Braun sa na poziomie kont
                                                    > rrefomracji w XVI wieku...

Czy mi się wydaje czy Ty mnie obrażasz? Brakuje argumentów czy nerwy puszczają?
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 20:38
                                                    Stwierdzam na chlodno fakty
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:43
                                                    wislok1 napisał:

> Stwierdzam na chlodno fakty

A jeśli na chłodno to jak nazwać goscia co bez dowodów i na podstawie swoich przypuszczen określa kobietę której nigdy nie poznał i która nawet nie może się obronić przed oskarżeniem mianem "call girl"
                                                    To zwykły kutas czy raczej skurwysynu?
                                                    Tak na chłodno pytam :)
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 20:59
                                                    Spier...

Jestes zalosny, caly czas non stop klamiesz i obrazasz

Wszystko zmyslasz...
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 21:09
                                                    To na chłodno stwierdzam że taki gosc to kawał chuja. Nie jest to obrażanie tylko stwierdzenie faktu.
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 20:31
                                                    > Ty jestess po prostu fanatycznym
                                                    > zwolennikiem Brauna, ktory uwaza, ze Luter
                                                    > byl opetany przez szatana

Nieśmiało zauważę, że nie można uważać, że ktoś jest opętany przez szatana, jeśli nie wierzy się w szatana.

> Kosciol katolicki glosi ekumenizm

Kościół Katolicki głosi to, co mu akurat pasuje w danym momencie i co mu się opłaca.
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 20:40
                                                    Trypelek to fanatyczny koles od Brauna

To sa fakty
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 20:49
                                                    wislok1 napisał:

> Trypelek to fanatyczny koles od Brauna
                                                    >
                                                    > To sa fakty

Faktu to ty byś nie poznał nawet jakby stanął obok i kapnął cie w lutra z przodu albo w prezydenta z tyłu
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 16.05.25, 20:24
                                                    NIedawno pisales, ze liczba ofiar inkwizycji udokumentowanch to 5000

W tym tempie za chwile sie dowiemy, ze zdaniem trapla inkwizacja nikogo nie zabila...

Za to luteranscy mordercy zabili miliony katolikow, tak samo jak kalwini...

Trypel, wyluzuj, bo to jest maksymalna zenada, co tu piszesz.....
                                                  • qqbek Re: Nowy papa 16.05.25, 21:32
                                                    wislok1 napisał:

> Za to luteranscy mordercy zabili miliony katolikow, tak samo jak kalwini...

O wojnie 30-letniej słyszał?
                                                    Nie?
                                                    To doczyta.
                                                  • qqbek Re: Nowy papa 16.05.25, 21:39
                                                    A - poczytaj o protestancie, gościu zwiącym się Jefferey Amherst, protestancie i gubernatorze za czasów świrniętego Jerzego III, oraz o jego "niesztampowych" metodach walki z indianami. Chyba pierwszy udokumentowany przypadek zastosowania broni biologicznej (poza oblężeniami miast, gdzie rzucanie sobie trucheł przez mury było dość powszechne od starożytności już właściwie).
                                                  • trypel Re: Nowy papa 16.05.25, 21:44
                                                    A czy są nazwiska tych Indian? Jakieś spisane akty zgonu przez wodza? Nie ma. Więc bajki opowiadasz Qqbek :D
                                                  • qqbek Re: Nowy papa 16.05.25, 22:46
                                                    trypel napisał:

> A czy są nazwiska tych Indian? Jakieś spisane akty zgonu przez wodza? Nie ma. W
                                                    > ięc bajki opowiadasz Qqbek :D

No tak, dowodów nie ma, zbrodni ludobójstwa nie ma :D
                                                    Tym bardziej, że koszerna, tzn. protestancka do cna.
                                                    Gorzej, gdyby to była katolicka królowa gasząca pożar w bur_elu, jakim był jej kraj w tamtym okresie... tej trzeba każdą, ostatnią protestancką duszyczkę posłaną do bozi wyciągnąć i nazwać ją "krwawą".
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 17.05.25, 17:11
                                                    Bzdury kompletne

Co ma wspolnego przesladowanie Indian z protestantyzmem ? NIC
                                                    Tak samo jak z katolicyzmem

To byla wredna polityka, nic wiecej
                                                    Oczywiscie odowlywano sie do religii, ale to byla tylko wielka sciema
                                                    Zreszta wyczynow konkwistadorow nic nie przebije
                                                  • jeepster Re: Nowy papa 17.05.25, 19:02
                                                    wislok1 napisał:

>> Oczywiscie odowlywano sie do religii, ale to byla tylko wielka sciema
                                                    > Zreszta wyczynow konkwistadorow nic nie przebije

Tak jak z wieloma innymi rzeczami, tak i tutaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Kilka lat temu zwiedzałem katedrę w Limie, gdzie pochowany jest Francisco Pizarro, jeden z bardziej znanych konkwistadorów. Przewodnik powiedział ciekawą rzecz, że Pizarro nie podbił Peru, tylko podbił Inków. Pizarro stworzył Peru. Gdy byliśmy w Cusco, to inny przewodnik (potomek Inków) miał na tą sprawę zupełnie inne zapatrywanie.
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 17.05.25, 20:30
                                                    Z punktu widzenia Indian ich podbicie prze bialych nie bylo fajna sprawa....
                                                    Delikatnie mowiac

Biali ofcicjalnie chcieli ich nawrocic na chrzescijanstwo, takiego czy innego wyznania, ale w praktyce chodzilo glownie o rabunek i potraktowanie Indian jako niewolnikow...

Nie mialo to nic wspolnego z walkami miedzy protestantami i katolikami...
                                                    Indianie jako poganie byli uwazani za podludzi...

Byli odwazni ksieza jak Las Casac, co cich bronili....
                                                    Ale to byly wyjatki

Jescze gorzej traktowano murzynskich niewolnikow z Afryki sprowadzanych do Ameryki tak samo chetnie przez katolikow i protestantow..
                                                    W sumie uwazano ich za malpy przypominajace ludzi, czyli nie nalezalo sie przejmowac ich losem, to znaczy byc wobec nich milym...
                                                    Choc i to zdarzaly sie wyjatki
                                                    Np. protestanccy kwakrzy potepiali niewolnictwo....
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 16.05.25, 23:46
                                                    > A - poczytaj o protestancie, gościu zwiącym
                                                    > się Jefferey Amherst, protestancie i
                                                    > gubernatorze za czasów świrniętego Jerzego III

Ale po co sięgać tak daleko? Szwedzi, którzy pod wodzą Karola Gustawa najechali Rzeczpospolitą i spustoszyli ją (proporcjonalnie) bardziej niż hitlerowcy, to przecież byli luteranie. A sam Potop (czy właściwie II wojna północna) też miał element wojny religijnej (polscy protestanci po stronie Szwedów, przynajmniej początkowo).
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 17.05.25, 17:22
                                                    vogon.jeltz napisał:

> Ale po co sięgać tak daleko? Szwedzi, którzy pod wodzą Karola Gustawa najechali
                                                    > Rzeczpospolitą i spustoszyli ją (proporcjonalnie) bardziej niż hitlerowcy, to
                                                    > przecież byli luteranie. A sam Potop (czy właściwie II wojna północna) też miał
                                                    > element wojny religijnej (polscy protestanci po stronie Szwedów, przynajmniej
                                                    > początkowo).

To nieprawda z tym Potopem, akurat luteranie w Polsce zdecydowanie byli przeciwko Szwedom, czyli mieszkancy Gdanska, Torunia, Elblaga, wiedzieli, ze Szwedzi przyszli ich podbic..
                                                    MASOWO szlachta katolicka przecodzial na strone Szwedow i zdradzala Jana Kazimierza, plus 2 kalwinskich Radziwillow....

Porownanie do hitlerowcow to czysty absurd i idiotyzm...
                                                    Szwedzi nikogo nie mordowali masowo, rzezie zdarzaly sie bardzo rzadko...

Po prostu sposob prowadzenia przez nich wojny polegal na masowym rabunku podobitej ludnosci....Ta pozbawiona zywnosci glodowala, wiec zaraz pojawialy sie epidemie....
                                                    No i masowo ludnosc umierala...
                                                    IDENTYCZNY rabunek stosowaly wojska polskie, bo Jan Kazimierz nie mial forsy na oplacenie armii
                                                    WIec ta brala co potrzebowala od chlopow i mieszczan.....
                                                    Szwedzi szlachcicow oszczedzali, bo bardzo wielu przeszlo na ich strone w 1655
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 17.05.25, 17:28
                                                    Identyczny sposob prowadzenia wojny polegajacy na rabunku ludnosci chlopskiej i mieszczan byl w czasie wojny trzedziestoletniej w Niemczech
                                                    I skutki tam byly identyczne jak w czasie Potopu, czyli spora czesc ludnosci zmarla w wyniku glodu i chorob
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 17.05.25, 21:56
                                                    Najgorsze bylo to, ze tak jak w czasie Potopu w PL, wlasne wojska rabowaly tak samo jak obce...
                                                    W sumie nie mialy wyboru, wojna angazowala GGANTYCZNE jak na owe czasy armie, a te nie dostawaly kasy z budzetu panstwa na zaopatrzenie w zywnosc...

Wladca dawal kase na zold ( stala pensje ), bron, mundury, amunicje, itp.

Reszte wojsko mialo zorganizowac same, czyli okradac mieszkancow

• vogon.jeltz Re: Nowy papa 19.05.25, 19:58
                                                    > Porownanie do hitlerowcow to czysty absurd i idiotyzm...
                                                    > Szwedzi nikogo nie mordowali masowo, rzezie zdarzaly sie bardzo rzadko...

Naucz się czytać, co jest napisane, a nie co ci się wydaje. Nie napisałem, że Szwedzi mordowali masowo jak Niemcy w czasie II wś, tylko że spustoszyli kraj na porównywalną skalę. Owszem, większość ofiar zginęła w wyniku głodu i epidemii, jakie wówczas zawsze towarzyszyły wojnom, ale straty w populacji i majątku sięgały 40-50%, czyli były proporcjonalnie nawet większe, niż po najeździe III Rzeszy. RON do swojego marnego końca nigdy już się z nich nie podniosła.
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 19.05.25, 20:45
                                                    Analogie do hitlerowcow sa tak czy siak absurdalne i idiotyczne....
                                                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 19.05.25, 21:09
                                                    > Analogie do hitlerowcow sa tak czy siak absurdalne i idiotyczne....

Nie mówimy o analogiach poczynań, tylko konsekwencji.
                                                  • wislok1 Re: Nowy papa 17.05.25, 17:13
                                                    Wojna trzydziestoletnia to byl konflikt polityczny, nie religijny

Katolicka Francja byla sprzymierzona z luteranska Szwecja przeciwko Habsburgom
                                                    W czasie wojny niektorzy wladcy luteranscy wielokrotnie zmieniali sojusznikow, raz popierali Habsburgow, raz Szwedow
                                  • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 21:53
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Joanna_Grey

To jest najbardziej okropne
                                    Joanna pragnęła godnie zakończyć życie, jednak wpadła w panikę, kiedy z zasłoniętymi oczami nie mogła znaleźć pieńka.

Po prostu Maryska ja ukatrupila
                            • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 18:29
                              Anglikanie NIE MAJA kultu swietych, swieci sa tylko wzorem do nasladowania,

A nie sa posrednikami miedzy Bogiem a ludzmi, jak w kosciele katolickim

IDENTYCZNE stanowisko ma kosciol luteranski w Skandynawii....

Miedzy anglikanami i luteranami ze Skandynawii jest pelna wspolnota, czyli np. ksiadz luteranski ze Szwecji moze zostac ksiedzem anglikanskim w Anglii
                              I odwrotnie
                              • wislok1 Re: Nowy papa 15.05.25, 18:30
                                Link

pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3lnota_Porvoo
                                • vogon.jeltz Re: Nowy papa 19.05.25, 18:40
                                  Oprócz Porvoo Kościół Anglikańskich jest także w interkomunii z kościołami starokatolickimi, w tym Kościołem Polskokatolickim. Kościoły te powstały w wyniku oddzielenia od Kościoła Rzymskokatolickiego, ale w żadnym razie nie są kościołami protestanckimi.
                                  • wislok1 Re: Nowy papa 19.05.25, 19:32
                                    Nie sa, ale komunia jest tam pod 2 postaciami, nie ma celibatu duchownych, nie ma spowiedzi wobec ksiedza
                                    • vogon.jeltz Re: Nowy papa 19.05.25, 19:53
                                      > Nie sa, ale komunia jest tam pod 2 postaciami, nie ma celibatu duchownych, nie ma
                                      > spowiedzi wobec ksiedza

Celibat, komunia pod dwiema postaciami (która, nota bene, występuje też u papistów) czy forma spowiedzi to są duperele. Chodzi w tym wszystkim o to, że interkomunia oznacza z grubsza tyle, że kościoły zgadzają się co do podstawowych kwestii wiary oraz uznają nawzajem sakramenty - ale w żadnym wypadku, że jest to "praktycznie jeden kościół", jak wcześniej pisałeś.

Z rzymskimi katolikami nie są w interkomunii nie dlatego, że w czymś się zasadniczo nie zgadzają doktrynalnie - bo jest dokładnie odwrotnie, są im doktrynalnie najbliżsi - tylko dlatego, że jest to kwestia polityczna.
                                      • wislok1 Re: Nowy papa 19.05.25, 20:48
                                        Anglikanie nie uznaja papy i tu jest pozamiatane....

Nie ma szans na unie, tak jak ze starokatolikami i luteranami ze Skandynawii

• vogon.jeltz Re: Nowy papa 19.05.25, 21:09
                                          > Anglikanie nie uznaja papy i tu jest pozamiatane....

No i to jest właśnie kwestia polityczna. W sprawach doktryny i obrzędów dogadaliby się z palcem w prezydencie.

Chociaż większy problem jest chyba po stronie KK. Bo w końcu papież rości sobie pretensje do bycia głową wszystkich chrześcijan, a przynajmniej zachodnich, bo jednak patriarchaty w Konstantynopolu i Jerozolimie były od zawsze równe w hierarchii rzymskiemu. A tego anglikanie ani inne kościoły protestanckie nigdy nie zaakceptują.
                                          • wislok1 Re: Nowy papa 20.05.25, 20:04
                                            Raczej nie dogadaliby sie, bo roznice doktrynalne sa spore....

Anglikanie i luteranie odrzucaja bardzo duzo zalozen kosciola katolickiego...

Ale faktycznie kosciol katolicki daje im szanse, to znaczy ksiezom...
                                            Jesli ksiadz anglikanski lub luteranski przejdzie na katolicyzm, to bedzie mogl dalej byc ksiedzem i wcale nie musi wygonic z domu zony, jest zonatym ksiedzem katolickim..
                                            Takich przypadkow bylo bardzo niewiele, ale jednak byly...

Furtka jest otwarta...
                                            Ale tylko dla anglikanow i luteran, reszta spadowa...

• vogon.jeltz Re: Nowy papa 20.05.25, 23:28
                                              > Raczej nie dogadaliby sie, bo roznice doktrynalne sa spore....

Ze starokatolikami jakoś się dogadali, a różnice doktrynalne między starokatolikami a papistami są minimalne.
                                              • wislok1 Re: Nowy papa 21.05.25, 18:00
                                                Starokatolicy nie uznaja papy, maja komunie pod 2 postaciami, nie ma spowiedzi indywidualnej, nie ma celibatu

To sa kolosalne roznice, w XVI wieku za cos takiego mozna bylo byc spalonym na stosie przez kosciol katolicki
                              • tbernard Re: Nowy papa 18.05.25, 12:30
                                wislok1 napisał:

> Miedzy anglikanami i luteranami ze Skandynawii jest pelna wspolnota, czyli np.
                                > ksiadz luteranski ze Szwecji moze zostac ksiedzem anglikanskim w Anglii
                                > I odwrotnie

W takim razie wyznawcy luteranizmu ze Skandynawii powinni być nazywani skandynawianami.
                                • wislok1 Re: Nowy papa 19.05.25, 18:25
                                  Istanieje Kosciol Szwecji, Kosciol Norwegii, Kosciol Danii...
                                  Nie ma w nazwach slowa ewangelicki czy luteranski....

Church of England - to kosciol anglikanski...

Podobienstwo w nazwach jest uderzajace miedzy kosciolem anglikanskim,a kosciolami Szwecji, Danii i Norwegii
        • donaldte Re: Nowy papa 11.05.25, 16:05
          Papież Wojtyła był bardzo dobrym papieżem.
          • hrasier_2 Re: Nowy papa 12.05.25, 19:52
            donaldte napisał:

> Papież Wojtyła był bardzo dobrym papieżem.
            Oni zlewają polskiego Papieża. Dla tych bezbożników nic nie znaczy. Ja widziałem go z bliska. 15 sierpnia 1991 r w czasie odbywającego się w Częstochowie VI Światowego Dnia Młodzieży. Wtedy rządził prawicowy Wrona prezydent. Później to już tylko czerwoni, co opanowali to miasto. „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi”
    • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 22:08
      Wybrał imię jako następca Leona XIII - autora encykliki Rerum novarum - czegoś, co było absolutnym przewrotem w katolskiej myśli społecznej.
      Z drugiej strony ten trzynasty ugadał się z carem, żeby Polskę dalej niewolić i zalecał posłuszeństwo carowi.
      Mam mieszane uczucia w związku z tym:P
      Jako powątpiewający w istnienie bozi potomek w 1/4 katolików (babcia ze strony ojca), w 1/4 niewierzących (dziadek ze strony mamy) i w 1/2 protestantów (dziadek ze strony ojca i babcia ze strony mamy) mam nadzieję, że dobrze wybrali dla tej instytucji, która wymaga dogłębnych reform, bo padła przez ostatnie kilkadziesiąt lat ofiarą strasznego zezwierzęcenia obyczajów :-)
      • fornitta Re: Nowy papa 08.05.25, 22:10
        A mnie dobro tej instytucji nic a nic nie obchodzi. Bardziej politycznie-miedzynarodowo bym chciala- zeby po wlasciwej stronie byl i nie macil...
        • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 22:12
          fornitta napisał(a):

> A mnie dobro tej instytucji nic a nic nie obchodzi. Bardziej politycznie-miedzy
          > narodowo bym chciala- zeby po wlasciwej stronie byl i nie macil...

Ja nie mówię o "dobrze instytucji", a o tym, że "dobrze wybrali dla tej instytucji" - drobna różnica
          😁
          • fornitta Re: Nowy papa 08.05.25, 22:16
            Ach! Zajarzylam ;) Ale dopiero teraz ;)
            • hrasier_2 Re: Nowy papa 08.05.25, 23:19
              fornitta napisał(a):

> Ach! Zajarzylam ;) Ale dopiero teraz ;)
              Muchy szechterki już na posterunku, bzyczą.
          • donaldte Re: Nowy papa 10.05.25, 10:13
            Dobrze wybrali dla świata. Fajny ten nowy Leon. Słuchałeś go w ogóle? W pierwszych słowach mówił o pokoju. Ważne przesłanie do świata. Słuchajcie go bo mądrze mówi.
            • vogon.jeltz Re: Nowy papa 10.05.25, 10:18
              > W pierwszych słowach mówił o pokoju.

Kurwa, misiek, każdy inny też mówiłby o pokoju. Co innego ma taki kolo powiedzieć: "idźcie i wyrzynajcie wszystkie narody, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego?"
              • donaldte Re: Nowy papa 10.05.25, 10:29
                Czyli potwierdzasz że dobrze mówi. Super
                • vogon.jeltz Re: Nowy papa 10.05.25, 10:33
                  Nie, nie potwierdzam. Mówi to, czego się od niego oczekuje i pierdoli frazesy.
            • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 10.05.25, 11:15
              donaldte napisał:

> Dobrze wybrali dla świata. Fajny ten nowy Leon. Słuchałeś go w ogóle? W pierwsz
              > ych słowach mówił o pokoju. Ważne przesłanie do świata. Słuchajcie go bo mądrze
              > mówi.

Mam nadzieję że nowy Papa zaapeluje do putina i Rosjan żeby przestali zabijać Ukraińców i napadać Ukrainę
        • engine8t Re: Nowy papa 08.05.25, 22:21
          fornitta napisał(a):

> A mnie dobro tej instytucji nic a nic nie obchodzi. Bardziej politycznie-miedzy
          > narodowo bym chciala- zeby po wlasciwej stronie byl i nie macil...

A juz macil krytykujac JD i Trumpa?
          • fornitta Re: Nowy papa 08.05.25, 22:24
            Maci to ci sie w glowie na starosc ;*
            • hrasier_2 Re: Nowy papa 08.05.25, 23:20
              fornitta napisał(a):

> Maci to ci sie w glowie na starosc ;*
              Jeszcze cię przeskoczy. Nie jesteś taka wielka.
      • vogon.jeltz Re: Nowy papa 08.05.25, 22:18
        Dobrze - niedobrze... Wygląda jak papież z hodowli komórkowej.
        • trypel Re: Nowy papa 08.05.25, 22:45
          Ciekawe czy też będzie przyjacielem fiutina jak poprzedni
          • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 12:58
            Zakładał się nie będę, ale gorszym relatywistą moralnym w kwesti wojny w Ukrainie od Bergoglio to już się chyba być nie da. Dalej na prawo jest już tylko bycie jawnym putinistą. Ciekawe, że największym relatywistą moralnym okazuje się szef instytucji, która programowo relatywizm moralny zwalcza, LOL.
        • qqbek Re: Nowy papa 08.05.25, 22:49
          vogon.jeltz napisał:

> Dobrze - niedobrze... Wygląda jak papież z hodowli komórkowej.

To może w końcu polski epidiaskop (czy jak mu tam) życzliwiej spojrzy na bardzo wyczekiwane dzieci z procedur in-vitro? ;)
          • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 12:59
            Wiem, że żart, ale nie liczyłbym na to. Oni stosują (zupełnie celowo i we własnym interesie) zupełnie inne standardy wewnątrz własnej organizacji, a zupełnie inne na zewnątrz.
    • hrasier_2 Re: Nowy papa 08.05.25, 23:14
      wislok1 napisał:

> en.wikipedia.org/wiki/Pope_Leo_XIV
      > Z tego, co sluchalem i ogladalem , to jest to zdecydowany krytyk trampka....
      >
      > Z zakonu augustianow pochodzil Marcin Luter...
      >
      > RACZEJ spoko koles
      >
      > W kazdym razie zycze jao luteranin wszystkiego najlepszego w duchu ekumenizmu..
      > ..
      >
      >
      > Bog jest jeden, wszyscy jako chrzescijanie jestesny tu zjednoczeni...
      >
      > A co do roznych wyznan, to juz jest normalne,ludzie wierza na swoj sposob....
      >
      Ale historia. Trump wygrał w pierwszej turze. Tu trochę trwało i i Papieżem Amerykanin..
      • tbernard Re: Nowy papa 09.05.25, 01:03
        hrasier_2 napisał:

> Ale historia. Trump wygrał w pierwszej turze. Tu trochę trwało i i Papieżem Amerykanin..

Całe szczęście, że nie Afrykanin o rasie murzyńskiej, bo to mogłoby spowodować koniec świata.
    • waga170 Re: Nowy papa 09.05.25, 00:56
      Grunt ze nie czarny, konca swita nie bedzie.
      • tbernard Re: Nowy papa 09.05.25, 01:04
        waga170 napisała:

> Grunt ze nie czarny, konca swita nie bedzie.
        👍
      • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 01:22
        waga170 napisała:

> Grunt ze nie czarny, konca swita nie bedzie.

BLM za to stawia swoja gruba murzynke na srodku Times Square
        Nie reprezentuje nikogo znanego -po prostu czarna gruba baba - to nie koniec swiata?

www.yahoo.com/entertainment/articles/massive-statue-black-woman-debuted-190936902.html
        • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 12:54
          Jak stawiają pomniki zbrodniarzom wojennym i posągi wyimaginowanych postaci mitologicznych - to jest wporzo, a jak postawią statuę grubej Murzynki - to jest koniec świata?
          • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 19:05
            vogon.jeltz napisał:

> Jak stawiają pomniki zbrodniarzom wojennym i posągi wyimaginowanych postaci mit
            > ologicznych - to jest wporzo, a jak postawią statuę grubej Murzynki - to jest k
            > oniec świata?

Tak wyglada. Pomniki sie stawia za zaslugi czy "zaslugi" a nie za gruba du..e
            • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 22:08
              engine8t napisał:

> Tak wyglada. Pomniki sie stawia za zaslugi czy "zaslugi" a nie za gruba du..e

To jakie są "zasługi" sokolnika z Central Parku, czy byka z Wall Street twoim zdaniem?
              Jak się już mamy "niujorku" czepiać, choć to od ciebie z Kalifornii niewiele dalej, niż od nas z Europy?
              • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 22:13
                Albo Statuy Wolności?
                • qqbek Re: Nowy papa 09.05.25, 22:25
                  vogon.jeltz napisał:

> Albo Statuy Wolności?

Ano właśnie - ale miało być "niewiele bliżej", bo on ma ze 2/3 tej drogi do NY co my, jakby nie patrzeć :)
                • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 22:41
                  vogon.jeltz napisał:

> Albo Statuy Wolności?

A u postawil babe wygldajaca jak chlop .. Jakby nie bylo ladnych i zgrabnych murzynek?
                  Ale BLM uwaza ze taki jest ich model i symbol
                  • vogon.jeltz Re: Nowy papa 09.05.25, 22:52
                    Ale przecież ona nie jest brzydka, ta Murzynka z posagu. Jest tylko prsy kości, ale to zdaje się tak, jak większość Murzynek (i nie tylko) u was. Poza tym dlaczego stawiać pomniki tylko szczupłym dziweczynom? To jest dość paskudne podejście.
                    • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 22:56
                      vogon.jeltz napisał:

> Ale przecież ona nie jest brzydka, ta Murzynka z posagu. Jest tylko prsy kości,
                      > ale to zdaje się tak, jak większość Murzynek (i nie tylko) u was. Poza tym dla
                      > czego stawiać pomniki tylko szczupłym dziweczynom? To jest dość paskudne podejś
                      > cie.

Nie jest brzydka? Wg mnie to bardzo..
                      • vogon.jeltz Re: Nowy papa 10.05.25, 09:24
                        > Nie jest brzydka? Wg mnie to bardzo..

No nie jest. Z twarzy nawet ładna - jak na Murzynkę, oczywiście, i też nie każdy gustuje w "ebony". Poza tym - całkiem normalna.

A nawet gdyby uznać ją za brzydką - co jest oczywiście kwestią gustu - to i tak w tej konkurencji daleko jej np. do rozsianych po Polsce jak psie kupy pomników niejakiego Wojtyły Karola.
                        • donaldte Re: Nowy papa 11.05.25, 10:59
                          Jan Paweł II to jeden z najbardziej znanych w świecie Polaków. Jedź na koniec świata i zapytaj o Niego to ci powiedzą że Go znają. Patriota kochał ludzi i Polskę. Pielgrzymując do kraju pomógł obalić komune krzewiąc wiarę w narodzie i dając siłe do walki z komunizmem. Wielki Polak. Pomniki mu się należą. Zamilcz.
                          • tbernard Re: Nowy papa 11.05.25, 12:34
                            donaldte napisał:

> Jan Paweł II to jeden z najbardziej znanych w świecie Polaków. Jedź na koniec ś
                            > wiata i zapytaj o Niego to ci powiedzą że Go znają. Patriota kochał ludzi i Pol
                            > skę. Pielgrzymując do kraju pomógł obalić komune krzewiąc wiarę w narodzie i d
                            > ając siłe do walki z komunizmem. Wielki Polak. Pomniki mu się należą. Zamilcz.

Komunę w Polsce to Pietrzak i Rosiewicz obalili.
                            • donaldte Re: Nowy papa 11.05.25, 12:50
                              Papież Jan Paweł II też się przyczynił.
                              HIT.
                              Właśnie przed chwilą nowy Papież powiedział na placu św.Piotra :
                              "Noszę w sercu cierpienie narodu Ukraińskiego".
                              Opowiedział się przeciwko wojnie, po stronie Ukrainy. Widzicie? Brawo Papa ! Pełen szacunek.
                          • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 11:41
                            > Jan Paweł II to jeden z najbardziej znanych w świecie Polaków.

Adolf Hitler to jeden z najbardziej znanych na świecie Niemców. To, że ktoś jest sławny, to nie znaczy, że z dobrych powodów.
                            • tbernard Re: Nowy papa 12.05.25, 13:25
                              vogon.jeltz napisał:

> > Jan Paweł II to jeden z najbardziej znanych w świecie Polaków.
                              >
                              > Adolf Hitler to jeden z najbardziej znanych na świecie Niemców. To, że ktoś jest sławny, to nie znaczy, że z dobrych powodów.

Może Hitler był opętany przez diabła a pambuk coraz starejszy i akurat odpoczywał:
                              www.youtube.com/watch?v=ACUjQ6nD0-c
                            • donaldte Re: Nowy papa 12.05.25, 16:33
                              vogon.jeltz napisał:

> > Jan Paweł II to jeden z najbardziej znanych w świecie Polaków.
                              >
                              > Adolf Hitler to jeden z najbardziej znanych na świecie Niemców. To, że ktoś jes
                              > t sławny, to nie znaczy, że z dobrych powodów.

Różnica polega na tym, że papież jest sławny bo czynił dobro a Adolf bo czynił zło.
                              Szach mat.
                              • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 16:40
                                > Różnica polega na tym, że papież jest sławny bo czynił dobro a Adolf bo czynił zło.

W bardzo wielu miejscach na świecie Wojtyła znany jest głównie z tego, że chronił pedofilów w swojej organizacji. Szach mat.
                    • waga170 Re: Nowy papa 10.05.25, 02:22
                      vogon.jeltz napisał:

> Ale przecież ona nie jest brzydka, ta Murzynka z posagu.

Jak chcecie piekna i zgrabna Polke z rzezby w brazie, to taka jest w szkole w Lomiankach. Ciekawe ktora rzezba bardziej by sie podobala, czy raczej mniej straszyla dzieci, ta sportsmenka czy przy kosci Murzynka..

edukacja.rp.pl/edukacja/art1622171-w-lomiankach-szewinska-jak-kopernik
                      • engine8t Re: Nowy papa 10.05.25, 02:35
                        waga170 napisała:

> vogon.jeltz napisał:
                        >
                        > > Ale przecież ona nie jest brzydka, ta Murzynka z posagu.
                        >
                        > Jak chcecie piekna i zgrabna Polke z rzezby w brazie, to taka jest w szkole w L
                        > omiankach. Ciekawe ktora rzezba bardziej by sie podobala, czy raczej mniej stra
                        > szyla dzieci, ta sportsmenka czy przy kosci Murzynka..
                        >
                        > edukacja.rp.pl/edukacja/art1622171-w-lomiankach-szewinska-jak-kopernik

OH NOOOOO! LOL
    • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 09.05.25, 13:19
      Brawo nowy Papa!
      • engine8t Re: Nowy papa 09.05.25, 23:18
        bywalec.hoteli napisał:

> Brawo nowy Papa!

Teraz to juz za nami wiec sie skup na wyborze waszego Cesarza i jego decyzje chyba bardziej i szybciej odczujesz od papieskich? :)
        • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 11.05.25, 23:11
          engine8t napisał:

> Teraz to juz za nami wiec sie skup na wyborze waszego Cesarza i jego decyzje ch
          > yba bardziej i szybciej odczujesz od papieskich? :)

Ale prezydent w PL w odróżnieniu od US nie rządzi, ma małą władzę. To prestiżowe stanowisko, gdzie się podróżuje i spotyka z głowami państw, ale możliwości rządzenia są niewielkie.

Dlatego mam nadzieję, że prezydentem nie zostanie niepoważny chłoptaś, reprezentujący obóz mający złe stosunki z USA.
          • qqbek Re: Nowy papa 11.05.25, 23:21
            bywalec.hoteli napisał:

> Dlatego mam nadzieję, że prezydentem nie zostanie niepoważny chłoptaś, reprezen
            > tujący obóz mający złe stosunki z USA.

Uff.
            Już się bałem, że nadal zamierzasz na Nawrockiego głosować.
            Ulżyło mi.
            • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 11.05.25, 23:23
              Nie, na Trzaskowskiego nie mam zamiaru głosować. Ani na Duńczyka.
              • qqbek Re: Nowy papa 11.05.25, 23:28
                bywalec.hoteli napisał:

> Nie, na Trzaskowskiego nie mam zamiaru głosować. Ani na Duńczyka.

Ale na oszusta mieszkaniowego, alfa obywatelskiego, też już nie.
                Mam przynajmniej taką nadzieję.
                To oświadczenie Nawrockiego dotyczące utrzymywania pana Jerzego odnalazło się... w Gdańskim magistracie, a nie w aktach ABW - coraz gorzej wygląda ta sprawa.
                Zaraz pięćdziesiąt bywalce, zastanów się, czy nie chcesz przepisać domu na alfa... on ci zapewni godziwe życie (o ile MOPS kilka lat wcześniej nie zacznie o nie dbać).
                Nie wiem, a lubię ciebie, jak możesz być tak ślepy.

P.S. w pierwszej głosuję "na Duńczyka", ale to już wiesz - widziałeś zdjęcie banera wyborczego z mojego płotu na własne oczy.
                • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 11.05.25, 23:31
                  Nie wykluczam, że jednak zagłosuję na Nawrockiego.
                  • tbernard Re: Nowy papa 12.05.25, 00:21
                    bywalec.hoteli napisał:

> Nie wykluczam, że jednak zagłosuję na Nawrockiego.

Zdajesz sobie sprawę, że on jest kandydatem PiS?
                    • waga173 Re: Nowy papa 12.05.25, 01:07
                      Bywalec wielu hoteli to jest gosciu obyty, swiatowiec, lubi miec menu do wyboru. A jak mu zaproponuja wybor miedzy dzuma a cholera to sie zapyta A jakiegos raka nie macie?
                      • engine8t Re: Nowy papa 12.05.25, 04:14
                        waga173 napisał:

> Bywalec wielu hoteli to jest gosciu obyty, swiatowiec, lubi miec menu do wyboru
                        > . A jak mu zaproponuja wybor miedzy dzuma a cholera to sie zapyta A jakiegos ra
                        > ka nie macie?

A moze zapyta czy jakiejs normalniejszej baby nie maja?
                        • waga170 Re: Nowy papa 12.05.25, 04:50
                          Co to w ogole jest nowy papa. U mnie na dachu szopy jrst nowa papa.
                      • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 07:29
                        Muszę trochę sprostować. Kiedy jest wybór między dżumą a cholerą, to bywalec pyta o kandydata który ma katar (Nawrocki). Lepszy katar niż dżuma czy cholera.
                        • trypel Re: Nowy papa 12.05.25, 07:51
                          To weź zestaw wszystkich kandydatów i odpowiednie choroby jakimi są. Bo na razie to złodziej z katarem dalej jest złodziejem:)
                          • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 08:11
                            Decyzji nie podjąłem jeszcze jednak. Po dzisiejszej debacie będę mógł powiedzieć więcej. Podejrzewam jednak, że w obu turach będę głosować PRZECIW Trzaskowskiemu.
                            • trypel Re: Nowy papa 12.05.25, 08:26
                              Ja też. Ale jeśli dla Ciebie okradanie starszych metoda na wnuczka jest katarem to kurde masz duzy prog tolerancji na przestępstwa :)
                              • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 09:10
                                Jak porównamy to z warszawską aferą reprywatyzacyjną to to nie jest nawet katar a kichnięcie

www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Jan-Spiewak-Hanna-Gronkiewicz-Waltz-powinna-uslyszec-zarzuty-prokuratorskie-8397889
                                • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 09:12
                                  Kogoś tam pociągnięto do odpowiedzialności?

instytutsprawobywatelskich.pl/hanna-gronkiewicz-waltz-czyli-pochwala-imposybilizmu/
                                • trypel Re: Nowy papa 12.05.25, 09:56
                                  Czyli fakt ze peło więcej nakradło powoduje że to co Nawrocki zrobił jest ok?
                      • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 10:00
                        > A jakiegos raka nie macie?

Wuj mojego kolegi był onkologiem. Ponoć w niedzielę była u niego na obiad zupa rakowa.
                    • engine8t Re: Nowy papa 12.05.25, 03:10
                      tbernard napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                      >
                      > > Nie wykluczam, że jednak zagłosuję na Nawrockiego.
                      >
                      > Zdajesz sobie sprawę, że on jest kandydatem PiS?

USA go namascilo wiec co bedzie zlego jak lud na niego zaglosuje skoro on i tak nic nie moze w sprawch krajowych?
                      A jesli bedzie mail Trumpa za soba to to nie zaszkodzi a pomoc moze?

• bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 09:17
                        engine8t napisał:

> USA go namascilo wiec co bedzie zlego jak lud na niego zaglosuje skoro on i ta
                        > k nic nie moze w sprawch krajowych?
                        > A jesli bedzie mail Trumpa za soba to to nie zaszkodzi a pomoc moze?

USA „namaszczało” wielu, co nie zawsze było dobre.
                        W naszym położeniu relacje z USA muszą być dobre niezależnie kto tam rządzi i nie może być tak że się obraża rządzących USA (i vice versa). Sojusz z USA to dla nas silna przeciwwaga wobec Niemców którzy tradycyjnie chcą nami rządzić i chcieliby wstawić nawet swojego człowieka na prezydenta bo premiera już mają swojego. Tusk Sikorski ujadali wcześniej na Trumpa i Republikaniw a teraz udają że tego nie było 😀
                        W interesie Polski są dobre relacje z USA i prezydent może tu akurat dużo jeśli chodzi o relacje z innymi krajami. I z USA możemy też naciskać na Niemcy (i wierchuszkę UE bo to prawie to samo)
                        • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 10:05
                          > W interesie Polski są dobre relacje z USA

W interesie Polski są przede wszystkim dobre relacje z Niemcami. Oprócz tego, że jest to nasz największy partner gospodarczy, to zawsze w historii, kiedy tak było, byliśmy bogatym i rozwijającym się państwem. A rozwiązania i know-how zapewniające ten postęp importowaliśmy właśnie z Niemiec.
                          • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 10:40
                            vogon.jeltz napisał:

> W interesie Polski są przede wszystkim dobre relacje z Niemcami. Oprócz tego, ż
                            > e jest to nasz największy partner gospodarczy, to zawsze w historii, kiedy tak
                            > było, byliśmy bogatym i rozwijającym się państwem. A rozwiązania i know-how zap
                            > ewniające ten postęp importowaliśmy właśnie z Niemiec.

Też, ale nie na zasadzie pan-poddany tylko na zasadzie współpracy. Nie tylko jako miejsce zbytu dla niemieckich produktów i używanych samochodów, tani dostawca, podwykonawca i dostawca siły roboczej, ale równorzędny partner gospodarczy. Austria czy Holandia to znacznie mniejsze niż Niemcy państwa a relacje mają z Niemcami jak równy z równym.
                            Czerpmy z niemiec rozwiązania i know-how zapewniające postęp, ale jednocześnie budujmy własne firmy, własne rozwiązania, własne know-how i inwestujmy również w Niemczech, otwierajmy firmy tam, żeby niemieccy inżynierowie i naukowcy pracowali na polskie PKB.

Dobre relacje z USA pomogą mieć wyżej wymienione dobre relacje z Niemcami.
                            • tbernard Re: Nowy papa 12.05.25, 13:08
                              bywalec.hoteli napisał:

> Czerpmy z niemiec rozwiązania i know-how zapewniające postęp, ...

Tylko, że nasze elity zarządzające nie potrafią takiej pierdoły podpatrzeć od Niemców i wdrożyć jak likwidacja przejść dla pieszych przecinających dwa lub więcej pasów do jazdy w tym samym kierunku albo przerobienie je na przejścia sterowane z przyciskiem. Rządzą nami na każdym możliwym szczeblu intelektualne miernoty. Od gmin, powiatów, województwa, rząd, prezydent, sędziowie, prokuratura i całe środowisko prawnicze. To są matoły, którzy się do tej roboty nie nadają. A Ty o know-how jakimś piszesz. Nasze "elyty" zadowalają się samym faktem, że jak coś się zdarzy, to będzie paragraf wskazujący kogo ukarać, zamiast organizować to tak aby podnieść bezpieczeństwo. Takiej jednej pierdoły nasze tęgie umysły nie potrafią od nich podpatrzeć. Takich pierdół jest cała masa, które nie wymagają żadnych patentów a mogłyby poprawić jakość życia i bezpieczeństwo. Może jednak lepiej aby oddać w zarządzanie nami tym którzy się na tym znają a bieżące "elyty" do taczek zagonić?
                              • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 16:42
                                Ale i Niemcy mogą się od nas uczyć: na przykład w zakresie polityki migracyjnej
                                • tbernard Re: Nowy papa 12.05.25, 21:01
                                  bywalec.hoteli napisał:

> Ale i Niemcy mogą się od nas uczyć: na przykład w zakresie polityki migracyjnej

Okej sporo głupot u siebie narobili, jak wspomniana sprawa z migracją. Dodałbym trzymanie się kurczowo kursu na wyłączanie ostatnich elektrowni atomowych, gdy Putin już całkowicie wszystkie maski zrzucił i pokazał, że chce odtwarzać bandyckie imperium.
                                  • wislok1 Re: Nowy papa 12.05.25, 21:50
                                    To byly katastrofalne bledy...
                                  • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 12.05.25, 23:19
                                    Dodam że zwykli Niemcy bardzo często przyznają że Polska ma to lepiej.
                                    A ich prominenci i media tego nie robią - taka lewacka cenzura?
                                    • wislok1 Re: Nowy papa 13.05.25, 19:05
                                      bywalec.hoteli napisał:

> Dodam że zwykli Niemcy bardzo często przyznają że Polska ma to lepiej.
                                      > A ich prominenci i media tego nie robią - taka lewacka cenzura?

To juz sa bajki i basnie
                                      • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 14.05.25, 17:13
                                        wislok1 napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                                        >
                                        > > Dodam że zwykli Niemcy bardzo często przyznają że Polska ma to lepiej.
                                        > > A ich prominenci i media tego nie robią - taka lewacka cenzura?
                                        >
                                        > To juz sa bajki i basnie

Niekoniecznie - przykład pierwszy z brzegu

• wislok1 Re: Nowy papa 14.05.25, 18:34
                                          Opinie ludzi w internetach sa rozne....

Jedni chwala, drudzy krytykuja...

Na pewno pL zrobila ogromnny krok do przoodu i Niemcy ja oceniaja ZDECYDOWANIE lepiej niz kilkanascie lat temu....
                                          To cieszy
                                          Jedniczesnie malo kto uwaza, ze w PL jest lepiej niz w Niemczech...

Niemcy ( poza wiekszoscia Bawarczykow ) UWIELBIAJA narzekac na wszystko w DE, jednoczesnie pokazujac, ze u sasiadow jest lepiej....
                                          Taki lokalny folklor...

Najwiecej chwala Szwajcarie, to jest ich zdaniem prawie raj

Bawarczycy akurat chwala Bawarie
                                          • wislok1 Re: Nowy papa 14.05.25, 18:52
                                            Ta krytyka jest troche absurdalna, bo jedniczesnie sami krytykujacy wcale tak nie uwazaja, ze u sasiadow jest lepiej...
                                            Robia to z przekory....

Po zastanowieniu sie jednak zauwazaja takze plusy w DE
                                            Ale chowaja dla siebie
                                            Na pokaz beda krytykowac
                                            • wislok1 Re: Nowy papa 14.05.25, 18:54
                                              To widac w tym poscie, porownanie DE do Indii t juz jest czysty absurd
                                              • bywalec.hoteli Re: Nowy papa 14.05.25, 19:19
                                                No, wijesz się Wisłok jak piskorz a nie Wisłok. Wszystko żeby zaprzeczyć.
                                                • wislok1 Re: Nowy papa 14.05.25, 19:27
                                                  Kazda pierdole mozna napisac, np. ze Polacy to bandyci i zlodzieje

Na szczescie tak o PL juz nie pisza, ale kiedys to bylo dosc popularne...

WIec sie ciesz ze sie to zmienilo...
                                                  A nie podniecaj sie tym, ze jakas niemiecka IDIOTKA napisala, ze Niemcy sa jak Kalkuta w Indiach,bo ten sam poziom IDIOTYMU i CHAMSTWA, tyle, ze w druga strone
                      • vogon.jeltz Re: Nowy papa 12.05.25, 10:01
                        > USA go namascilo

Fatalna rekomendacja biorąc pod uwagę, kogo USA "namaszczały" np. w Ameryce Południowej.
                        • engine8t Re: Nowy papa 12.05.25, 20:51
                          vogon.jeltz napisał:

> > USA go namascilo
                          >
                          > Fatalna rekomendacja biorąc pod uwagę, kogo USA "namaszczały" np. w Ameryce Poł
                          > udniowej.

A to juz obywatele i mieszkancy musz zdecvydowc czy ryzykowc skutki namaszczenia czy srodkowego palca.

• xstefciax Re: Nowy papa 19.05.25, 17:39
      Zrobił na mnie dobre wrażenie.
      • engine8t Re: Nowy papa 20.05.25, 21:20
        xstefciax napisa�a:

> Zrobił na mnie dobre wrażenie.

Ufff dobrze ze zrobil to na Tobie a nie Tobie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka