aguerre 10.07.09, 16:11 "Ten plan to MIAŁKNIĘCIE kota, a nie ryk lwa" - takie zdanie przeczytałem dziś na pierwszej(!) stronie "Gazety Wyborczej". Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: Miałkie miałknięcie 10.07.09, 22:54 Może to taki właśnie kot. A na poważnie, nie ma jak różnorodność zapisu nazw oddźwięków. Takie np. "żargonienie" polskich myśliwych na tryle ptaków to trudno spamiętać. A cytaty zapisów ornitologów na melodie ptasie to już Wam daruję. Z litości. --- Wyoszczędzenie kryzysowe kasty korekty w Gazecie można by uznać za udowodnione. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Kłiiii w Kabulu 14.07.09, 08:33 Jakaś reklamówka z deser.pl... Za moich czasów świnie kwiczały, a nie kłiczały. "W chlewiku mieszka świnka, co ryjkiem trąca drzwi. Ja mówię jej 'Dzień dobry', a ona 'Kwi, kwi, kwi'" Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 kłii w akłaparku 14.07.09, 12:33 Bronicie pisowni "quad" dla czterokołowca kwadrygę zastępującego* to teraz nie drzyjcie szat nad dźwiękonaśladowczym kwikiem nierogacizny, Ja w tym kwiku słyszę wyraźne "kłiii", a "kwi" w "qui pro quo". */ Słownik polski/ angielski "The visual Bilingual Dictionery", Jean- Claude Corbeil, Ariane Archambault; Wyd. 'LektorKlett', Poznań 2007; str.369: quad bike - KWAD Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: kłii w słowniku 14.07.09, 16:52 "The visual Bilingual Dictionery" --->> "The visual Bilingual DictionAry" ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: kłii w akłaparku 15.07.09, 10:57 Prasłowianie też słyszeli "kłiii", pardon, "kui". Tylko że w wyniku działanie nieubłaganych praw językowych to niezgłoskotwórcze 'u' przeszło w 'w'. W pewnym sensie wracamy więc do korzeni :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: kłii w akłaparku 15.07.09, 19:12 Ja niedawno widziałem w Wyborczej "sytłacja" i "klijent". Nawet nie spytam kogo tam zatrudniają.. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: niedawno 16.07.09, 10:43 [... młodzi, ogoleni na zero i wytatułowani mężczyźni ...]. wyborcza.pl/1,75248,6825701,Gangsterskie_porachunki__Zachar_nie_zyje.html To my! Stażyyyyści! Neo ortografiiiiiści! Na bój, z gangsteramY, idziemy dziś na bój na bój! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 niedawno adjustowane 16.07.09, 10:57 Grzegorz K******i: kadvit@kadvit.com: Webmaster: Piotr K****n: piotrek.kaczan@gmail.com: Tłumaczenie i adjustacja polonistyczna: dr Franciszek K*****ski www.chrom-plomienie.pl/redakcja.php Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: niedawno 16.07.09, 10:58 > na bój! I ch...! Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś