Dodaj do ulubionych

"MIAŁ pójść do kina" i "JAKOBY poszedł do kina".

30.07.09, 21:15
Kiedy mówimy, że coś niby się wydarzyło, ale my temu wiary nie dajemy, używamy słów: "rzekomo, rzekomy", "niby" i "jakoby" (a może "jakoby" wskazuje, że nie wiemy, czy to prawda, czyli ma znaczenie niemal identyczne do "ponoć, podobno"?).

Używa się też niekiedy słowa: mieć w formie czasu przeszłego (np. "Gangster o pseudonimie Rumcajs oskarżony jest o zamordowanie X 25 marca bieżącego roku. Był jednak wtedy JAKOBY na Ibizie. MIAŁ przebywać tam z żoną i dwójką dzieci"). Ale czy ma ono znaczenie takie jak "rzekomo" czy też jak "podobno"?

Proszę o wyjaśnienie znaczenia tych dwu wyrazów.
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: "MIAŁ pójść do kina" i "JAKOBY poszedł do kin 01.08.09, 12:46
      Jakoby = prawdopodobnie, podobno
      Miał = zamierzał (więc prawdopodobnie to zrobił)
      • kornel-1 Miał jakoby 01.08.09, 14:16
        Interesujące jest złożenie "miał* jakoby" - 123 przykłady w NKJP. Czy to nie aby masło maślane?

Kornel
        • efedra Re: Miał jakoby 01.08.09, 16:06
          A dlaczego zaraz masło?
          To może znaczyć: Podobno mówił, że ma zamiar..., {w domyśle: ale ja -
          znając go -nie bardzo w to wierzę}.
          • kornel-1 Re: Miał jakoby 01.08.09, 18:04
            efedra napisała:

> A dlaczego zaraz masło?
            > To może znaczyć: Podobno mówił, że ma zamiar..., {w domyśle:
            > ale ja - znając go -nie bardzo w to wierzę}.

Jeśli miał=zamierzał to zgoda.

Ale popatrz na dwa przykłady A i B:

A)
            1) Był wtedy podobno na Ibizie. MIAŁ przebywać tam z żoną i dwójką dzieci.
            2) Był wtedy podobno na Ibizie. JAKOBY przebywał tam z żoną i dwójką dzieci.
            3) Był wtedy podobno na Ibizie. MIAŁ JAKOBY przebywać tam z żoną i dwójką dzieci"

W pkt.1, moim zdaniem, "miał" (podobnie jak "jakoby" w 2.) oznacza powątpiewanie, domysł (a nie zamiar).
            W trzecim przypadku "miał jakoby" służy wzmocnieniu powątpiewania. Mylę się? Stąd moje podejrzenie o pleonazm.

B)
            1) Był chory od tygodnia. MIAŁ iść w sobotę do lekarza, lecz zmarł w piątek.
            1) Był chory od tygodnia. MIAŁ JAKOBY iść w sobotę do lekarza, lecz zmarł w piątek.

Tu "jakoby" pełni funkcję domysłu.

Kornel
            • witekjs Re: Miał jakoby 02.08.09, 19:22
              Dziękuję Kornel :)

Pozdrawiam. Witek
              • mukidwie Re: Miał jakoby 02.08.09, 22:27
                Tak, Kornel, moje odczucie językowe zgadza się z Twoim zdaniem. Bardzo dziękuję:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka