Dodaj do ulubionych

Recykling prezentów

21.12.21, 17:19
Właśnie przyszły mi do domu poczta 3 prezenty dla mnie od rodziny z którą świat nie spędzam. Od razu mi w głowie zaświtało "komu to opchnac". Jaka to paranoja, kompletny bezsens. Moje prezenty są zapewne też tak opychane dalej. Oczywiście tym najbliższym osobom doskonale wiem co kupić bo zrobiliśmy listy więc każdy dostanie to co sobie wymarzył. A poza tym, ciągła rotacja. Co roku to samo.
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Recykling prezentów 21.12.21, 17:27
      Nic w tym złego , minimalizm i ekologia. Zwłaszcza jak trafi do kogoś potrzebującego danego fanta.
      • sueellen Re: Recykling prezentów 21.12.21, 17:30
        No w sumie 🤪
      • koronka2012 Re: Recykling prezentów 21.12.21, 18:23
        Tylko po co robić kłopot sobie i innym? Najwidoczniej ci obdarowani wcale nie są zachwyceni prezentami a wypada się z rewanżować więc i kłopot z wymyślaniem i dodatkowe koszty.
    • kura17 Re: Recykling prezentów 21.12.21, 17:47
      dawaj liste na forum, moze ktos sie skusi ...
    • lauren6 Re: Recykling prezentów 21.12.21, 17:48
      Kompletny bezsens kupować prezenty ludziom, z którymi nie jesteście blisko. Produkcja zbędnych śmieci.
      • szmytka1 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 08:13
        ZGODA PELNA. U mnie praktykuje się tylko prezenty dla dzieci. Mąż mnie a ja jemu zupełne drobiazgi typu czekoladki i jakiś lubiany alkohol, kosmetyk, ale bez eksperymentów. Coś co wiemy, że to drugie lubi, ewentualnie książka z zakresu zainteresowań. A tak to prezent daje tylko matce i to coś użytkowego, co ona by chciała dostać. Ostatnio mnie pytała, czy nie widziałam dresów w Lidlu. No to widziałam i dostanie dresiory od mikołaja 😉 I tego typu rzeczy jej dajemy, coś co chciałaby mieć ale jej nie stać, raczej praktyczne rzeczy.
        • szmytka1 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 08:15
          Nie że nie stać jej na dresy, tak wyszło dziwnie, ale np. jakiś tam droższy garnek do przetworów np mój brat jej kupił, bo podobało jej się w sklepie.
          • lauren6 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 09:36
            Nie musisz tłumaczyć. Mój mąż też dostanie ode mnie piżamy i kubek termiczny, czyli totalnie użytkowe prezenty, które w teorii sam sobie może kupić. Ja dostanę płaszcz, który I tak planowałam sobie kupić. Rodziców zawsze pytam co chcą dostać, w tym roku wybrali sobie książki.
            • szmytka1 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 14:47
              O tym kubku to już cie pytałam w innym wątku. Napisz jaki, albo zalinkuj, dzieciak starszy chce herbatę ciepła do szkoły brać, a ja nie chce wtopić w jakiś bubel, a nigdy czegoś takiego w domu nie było. Nadałoby się do szkoły w ogóle?
    • triss_merigold6 Re: Recykling prezentów 21.12.21, 18:28
      Zaraz, skoro wcześniej robiliście listy i każdy miał dostać wedle życzenia, to jakim cudem zastanawiasz się komu dalej opchnąć rzeczy całkiem zbędne?
      • georgia.guidestones Re: Recykling prezentów 21.12.21, 20:59
        triss_merigold6 napisała:

> Zaraz, skoro wcześniej robiliście listy i każdy miał dostać wedle życzenia, to
        > jakim cudem zastanawiasz się komu dalej opchnąć rzeczy całkiem zbędne?
        takim, że z tymi dalszymi pociotkami nie robiła w ogole żadnych wspoldzielonych list i "z uprzejmosci" przysłali jej jakieś fefnaste chinskie kapcie w nietrafionym rozmiarze albo tandetny gratis z pracy, czy coś podobnego.
        • lauren6 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 09:38
          Tandetny gratis z pracy pociotka to się wyrzuca. Nie robi się sobie obciachu i nie przekazuje dalej takiego badziewnego prezentu.
    • myelegans Re: Recykling prezentów 21.12.21, 21:20
      aka regifting.... Seinfeld smile

nie kupuje, nie daje prezentow rzeczowych osobom, ktorymi nie jestem blisko, w takim przypadkach to butelka wina, koszyk serow, wypasione slodycze, roslina, kwiaty
      • sueellen Re: Recykling prezentów 21.12.21, 23:34
        Można też trafić na niepijącego cukrzyka vegana i ptokach nawet z hamper basket 🙃
        • szmytka1 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 08:22
          Nie no o ciotce wiem, czy pije wino, czy nie. Kompletnie obcym ludziom, o których nie wiem jakichś podstawowych rzecY, bo nie utrzymujemy kontaktów, to nie robię prezentów. Jaki to sens?
    • anorektycznazdzira Re: Recykling prezentów 21.12.21, 21:24
      Od lat mamy w rodzinie zasadę, że od dorosłego rodzeństwa począwszy już się prezentów nie robi. Prezenty to dla dzieci (w sensie rocznikowym) plus na linii dorosłe dzieci-rodzice, mąż żona. Prezenty dla nieswoich nieletnich ustalam z ich rodzicami, oni ustalają ze mną co kupić dla moich. Ale borze szumiący, żebym ja miała kupować prezenty dla wszystkich szwagierek, kuzynów i ciotek to bym chyba oszalała.
      • sueellen Re: Recykling prezentów 21.12.21, 23:39
        Prezenty dostałam od sąsiadów którym latem nosiłam warzywa z ogrodu, od eks teściowej i szwagierki, od eksa (bo uważa że jestem najlepsza matka pod słońcem dla jego dzieci więc mi się należy 🙃) i paru innych osób. To miłe, ale trzeba opchnac dalej gdyż nie potrzebuje żadnego z otrzymanych przedmiotów... nie będę im zasad dyktować. Chcą mi dać to dają
      • ludzikmichelin4245 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 01:20
        anorektycznazdzira napisała:

> Od lat mamy w rodzinie zasadę, że od dorosłego rodzeństwa począwszy już się pre
        > zentów nie robi. Prezenty to dla dzieci (w sensie rocznikowym) plus na linii do
        > rosłe dzieci-rodzice, mąż żona. Prezenty dla nieswoich nieletnich ustalam z ich
        > rodzicami, oni ustalają ze mną co kupić dla moich. Ale borze szumiący, żebym j
        > a miała kupować prezenty dla wszystkich szwagierek, kuzynów i ciotek to bym chy
        > ba oszalała.

Ja mam całe życie pod znakiem niefartownej konfiguracji prezentowejsmile
        Bo tak - w domu jako dzieci raczej nie dostawaliśmy prezentów (na gwiazdkę jeszcze "jak przez mgłę" coś pamiętam, tak do chyba drugiej klasy, ale dnia dziecka i urodzin się nie obchodziło).
        Gdy byłam studentką, zaczęła już obowiązywać zasada "każdy każdemu", czyli np. ja przygotowywałam prezenty moim rodzicom, rodzeństwu i dzieciom rodzeństwa (łącznie dla ok. 13 osób). Moi rodzice nie wręczali prezentów swoim dzieciom, jedynie wnukom.
        Potem pojawiło się ustalenie, że prezenty tylko dla dzieci, więc teraz szykuję prezenty dziecięce, ale nie otrzymuję już od rodzeństwa.

W tym roku wyjeżdżam na święta i nagle budżet okazał się podejrzanie luźny jak na grudzień smile
      • fredzia098 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 02:39
        Ale jak się zastanowić to patrz jakie to idiotyczne. Ty ustalasz z rodzicami co kupić ich dzieciom, a oni twoim. Tak jakby każdy z was nie mógł po prostu kupić swoim dzieciom i koniec. To tak jak byś dała siostrze w prezencie bon na 500 zł, a ona w zamian podarowałaby ci bon na tą samą kwotę. Gdzie tu logika w tej modzie na prezenty?
    • jednoraz0w0 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 02:55
      Och. Robiłam kiedyś w korpo w którym to była poświąteczna tradycja, taki regifting. Przynosiło się po jednym nietrafionym prezencie i się losowało do kogo trafi. A że korpo samo z siebie było z branży dobra konsumenckie i na święta każdy dostawał co tam mieli w nadmiarze w magazynie - ekspres do kawy, grill elektryczny itd - to trochę osób przynosiło też te ekspresy, bo z nimi było trochę jak z tą babcią z kawału o fabryce odkurzaczy. No to niektórzy mieli potem na koncie po dwa ekspresy tongue_out
      • pepsi.only Re: Recykling prezentów 22.12.21, 06:36
        Akurat ekspres dość łatwo opchnąć, choćby na allegro. I w ogóle takie drobne sprzęty elektro i agd. (Sama tak zrobiłam jak wygrałam w jakimś konkursie radio do samochodu- po co radio skoro jeździłam wtedy służbowym, w pełni wyposażonym. W pół dnia pozbyłam się radia, zyskałam dodatkowy grosz😉).

Gorzej jeśli chodzi o prezenty typu 4 patera na owoce, chińskie kapcie, płyn do kąpieli z Buska Zdrój, czy co tam jeszcze....
    • marianna1960 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 06:41
      A po co je kupujecie i wręczacie a potem nie macie co, z nimi zrobić trafiają na śmietnik , piwnicy. Jeden z głupszych zwyczajów, konsumpcjonizm w pełni i niszczenie Ziemi.
    • evee1 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 07:16
      Daj liste, moze sie zainspiruje wink
    • wkswks Re: Recykling prezentów 22.12.21, 07:20
      To moze przestańcie się obdarowywać?
    • januszekxxl Re: Recykling prezentów 22.12.21, 07:33
      Jaki recykling? Jeśli już to redystrubucja.
      recykling, recycling [wym. risajkling], recyklizacja «wykorzystanie odpadów technologicznych i surowców wtórnych w przemyśle»
      sjp.pwn.pl/szukaj/recykling.html
    • thea19 Re: Recykling prezentów 22.12.21, 08:26
      Jak to nic kosztownego, to wystaw na lokalnej śmieciarce
    • chococaffe Re: Recykling prezentów 22.12.21, 09:00
      Moje prezenty są zapewne też tak opychane dalej

Po co kupujesz?
    • ga-ti Re: Recykling prezentów 22.12.21, 09:09
      Nie rozumiem problemu. A to nie można się zdzwonić (jeśli to daleko) i ustalić przed świętami, że rezygnujemy z obdarowywania się prezentami, w tym roku stawiamy na kartki z życzeniami?
      Serio dostajesz prezenty od dalszych krewnych? Po co ten cyrk?
    • bi_scotti Re: Recykling prezentów 22.12.21, 15:00
      Fajnie, ze ktos o mnie pomyslal. Nawet jesli skutkiem tego myslenia jest ... hmmm .. zaskakujacy (czyt: weird/unwanted) gift, to i tak milo, ze ktos zapakowal, napisal moje imie, w przypadku pierwszego wpisu - poszedl na poczte i zadal. Nice - doceniam. Honestly! Poza tym tyle juz razy sie przekonalam, ze "mu garbage = someone else's treasure", ze raczej staram sie skupic wlasnie na tej drugiej czesci rownania: kogo, ah kogo, ucieszy bukiet sztucznych kwiatow zrobionych z czystego jedwabiu (!!!) wklejony starannie do czegos w rodzaju marmurowej urny (dostalam w ubieglym roku na Christmas) i gdy czlowiekj pomysli, to znajdzie happy recipient smile Czasem sie nie uda, true, no i wtedy np. krysztalowe czerwono-zielono-zlote pudelko, do ktorego sie nic nie miesci, krazy dalej (moj maz dostal juz 2 razy big_grin) stajac sie w jakims momencie obiektem kultowym. Beauty of Christmas big_grin Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka