Dodaj do ulubionych

glodne mleko

05.06.10, 20:04
czym rozni sie od zwyklego? mlody ma 2 mies i od 3 dni jest strasznie nienajedzony, nie jest to kwestia pragnienia, wode podaje i napije sie, ale jak jest glodny to jest glodny i przy wodzie tylko sie wkurza, normalnie przestal mi 3 godz wytrzymywac pomiedzy posilkami i zaczelam sie zastanawiac nad tym mlekiem bo widzialam w sklepie ale nigdy blizej sie nie przygladalam.
Obserwuj wątek
    • liley11 Re: glodne mleko 05.06.10, 20:47
      skok wzrostowy
    • beamek8 Re: glodne mleko 05.06.10, 20:59
      Może jeść częściej niż co 3 godziny. Przypuszczam, że nie zna się jeszcze na
      zegarku.
      • abri Re: glodne mleko 05.06.10, 21:02
        co to jest "glodne mleko"?
        • mrs.t Re: glodne mleko 05.06.10, 21:11
          co to jedt glodne mleko,
          i co zle z tym ze je czesciej niz co 3godziny? Na zadanie, karmi sie 'na
          zadanie' a nie co 3h bo dziecko na zegarku sie nie zna, natomiast ma malenki
          brzuszek, i przeow pokarmowy ktory slicznie trawi mamine mleko.

Karmiac piersia dopajac tez nie trzeba - od wody lepsze bedzie czestsze
          podawanie piersi - zwykle na krociotko - mleko ktore leci najpierw ' mleko
          pierwszej fazy ' - jest wodniste i ma na celu zaspokojenie pragnienia dzieciecia.
          tak to natura sobie pieknie wymyslila.
          • lianis Re: glodne mleko 05.06.10, 21:56
            blednie zostalo zalozone ze karmie piersia
            maly jest na butelce, jest cos takiego jak hungry milk from birth, a jesli chodzi o godziny to w przypadku karmienia sztucznego ma znaczenie co ile sie karmi.
            • m0nalisa Re: glodne mleko 05.06.10, 22:24
              ja kupilam raz to mleko dla glodnych dzieci (jakkolwiek to brzmi-lol) i mlody
              mial zatwardzenia po nim wiec przestawam urzywac, po prostu jadl czesciej,
              uciazliwe to bylo no ale nikt nie mowil ze z niemowlakiem lekko bedzie :)- jak
              glodne dziecie to trzeba czesciej karmic.
            • mama5plus Re: glodne mleko 05.06.10, 23:23
              >jest cos takiego jak hungry milk from birth

LOL, glodne mleko ;)

W sprawie wprowadzenia tego gloodnego ;) bym sie jednak
              skonsultowala z GP czy HV.
              Podobnie jak w przyp zwiekszenia ( podwojenia niemal w waszym
              wypadku) ilosci karmien. O ile karmiac piersia nie mozna przekarmic
              bo mleko dostosowuje sie do potrzeb i szybko trawi, to przy
              modyfikowanym juz to inaczej wyglada i owszem, latwo o pierwszy krok
              do otylosci.
    • aniakloska Re: glodne mleko 05.06.10, 22:30
      ja też miałam taką sytuację mały nie najadał się zwykłaym mlekiem (
      aptamil) więc kupiliśmy wersję mleka hungry milk i kłopot się skończył
      mały się najadał używaliśmy tego mleka do skończenia 1 roku życia
    • lianis Re: glodne mleko 05.06.10, 22:38
      zatwardzenia to cos czego bysmy bardzo niechcieli, szczegolnie ze wcale mu nielatwo juz w chwili obecnej :(
      To nie chodzi o to ze mlody mi zycie komplikuje czestymi karmieniami, ale na opakowaniu jest napisane ze dziecie w tym wieku to powinno jesc 5 razy w ciagu 24godz, a moje zjada pelna porcje 8 razy w ciagu doby bo i w nocy nie robi sobie dluzszych przerw, wyglada jak paczek i pyza z polskich drog w jednej osobie i troche mnie to martwi, na ostatniej wizycie hv stwierdzila zeby dawac mu tyle ile chce a z czasem mu sie przerwy wydluza, ale poki co to one sie skrocily.
      • benignusia Re: glodne mleko 05.06.10, 23:14

ale nie u każdego dziecka powoduje to mleko zatwardzenia,kup kilka
        małych kartoników na próbe,tych juz w płynie bo niewiem jakiej marki
        używasz ale prawie wszystkie są(cow gate,aptamil,sma)sprobujcie
        poprostu
        i niemartw sie że jest pulchny:) uwierz mi moje dzieci na piersi
        wyglądały jak pączki:) gdzieś od ok pół roku kiedy stawały się
        bardziej mobilne-do roku kiedy zaczynały chodzić,przybierały
        minimalnie a rosły na długość,wyszczuplały.
        • bryanowa-1 Re: glodne mleko 05.06.10, 23:18
          widocznie potrzebuje tych 8 porcji na dobe.nie martw sie ,ze ci pączek rośnie bo
          jak zacznie raczkowac a potem chodzic zgubi to,zobaczysz
      • kingaolsz Re: glodne mleko 05.06.10, 23:15
        A gdzie jest na siatce centylowej? Bo przepis z opakowania dotyczy przecietnego
        dziecka, wzrostowo z 50 centyla zapewne. Moze Twoj maly jest wiekszy i ma
        wieksze potrzeby.
        Z reszta mozesz sprobowac tego mleka dla glodnych dzieci (ono jest poprostu
        zageszczane) i jesli bedzie cos nie tak to wrocicie do zwyklego mleka.
        Ja podawalam je starszakowi przez jakis czas, ale dzis wiem, ze zle
        interpretowalam jego potrzeby poprostu.
        • migotka_bober Re: glodne mleko 05.06.10, 23:49
          bardzo dobre mleko dla dzieci ktore lubia duzo jesc, glodomorki takie,,,

to mleko jest bardziej sycace, chodzi o to ze brzuszek mu sie nie rozciagnie bo
          zje moze nawet mniej tego mleka niz normalnego,poza tym nie zwiekszy sie ilosc
          karmien,,musisz wyprobowac,przeczytaj tylko zeby dla jego grupy wiekowej
          pasowalo,dobrze przeczytaj,,,,ja moglam pomarzyc zeby moj chcial tak jesc hihi
    • lianis Re: glodne mleko 06.06.10, 04:42
      dzieki za odpowiedzi, mam nadzieje ze to tylko jakis skok rozwojowy, bo dzisiejsza noc wrocila do poprzedniej "normalnosci" i zamiast obudzic sie na pierwsze karmienie o 23, to pobudka byla o 00:30 czyli po 4,5godz. Na pewno skontaktuje sie z lekarzem zanim wprowadze cos nowego, szczegolnie jesli jest to mleko zageszczone jak piszecie, bo mlody dostaje gaviscon na refluks i juz on zageszca mu mleko, czyli podwojne zageszczenie mogloby nie byc wskazane. Dosc ciezko mi dopasowac te karmienia, bo sciagam pokarm i daje mu z butelki, wiec w ciagu dnia pije moje mleko jakies 5 razy na dobe a w nocy 3 razy mieszanke, ale hv z racji tego ze wiem dokladnie ile mlody wypija to przy piersiowym mleku tez kazala robic minimum 3 godz przerwy, zeby nie jadl zbyt czesto, bo podraznia mu to przelyk i boli go. A co do siatek centylowych to wagowo byl na 75 centylu do 6 tyg kiedy to ostatni raz byl jak na razie wazony, nie wiem jak to wzrostowo wychodzilo, sprawdze rano bo poki co siedze podpieta do dojarki.
      • murasaki33 Re: glodne mleko 06.06.10, 07:56
        Przepraszam, ze sie tak wtrace, ale po co dajesz mu butle w nocy,
        skoro w dzien pije Twoje? I dlaczego sciagasz a nie karmisz
        normalnie? Nie latwiej byloby przejsc na piers?
        • lianis Re: glodne mleko 06.06.10, 14:44
          dlugo by opowiadac, znam bardzo niewiele osob dla ktorych karmienie piersia przyszlo samo, naturalnie, dla mnie 6 tygodni karmienia to byla droga przez meke, bol z kazdym dniem coraz wiekszy, az w koncu stal sie nie do zniesienia, pomimo szukania pomocy u doradcow laktacyjnych, pomimo teoretycznie dobrej techniki nie dalam rady, a do tego moje dziecko wisialo na piersi non stop, darlo sie w nieboglosy jak tylko sie go odsysalo, wszyscy wokolo twierdzili ze to normalne, ze takie male dziecko ma prawo sie tak zachowywac, a ze odbija mu sie krwia czasami to dlatego ze te moje brodawki takie zmaltretowane i nikt nie sluchal ze one nie krwawia. Dopiero przejscie na butle uswiadomilo hv ze cos jest nie tak, ze te jego krzyki to z bolu, ze przelyk jest w zlym stanie, ze refluks. Jestem zadowolona z ukladu ktory mamy teraz, a mlody bez watpienia tez bo nie cierpi. A w nocy karmie mieszanka bo nie starcza mi mleka odciaganego na wszystkie karmienia, odciagac czesciej nie chce bo odbywaloby sie to kosztem czasu spedzanego z dzieckiem, powrot do piersi odpada z powodow bolowych.
          • jess28 Re: glodne mleko 08.06.10, 16:18
            te głodne mleko jest od 4 m-ca życia, nie wcześniej!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka