Dodaj do ulubionych

otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie?

11.10.10, 23:15
Zaczynalam ciaze z waga 95 kg przy 168cm, od dziecka bylam grubasek, ciaze koncze wlasnie w szoku- 122kg czyli 27 kg na plusie i bmi 43 :O, dodam ze jesli chodzi o rozmiar ubrania to na poczatku ciazy nosilam 16/18 a teraz przede wszystkim 18, mam opuchlizne ciazowa z ktora zglaszalam sie do lekarza ale zostalam zignorowana, ze niby to normalne... mam cicha nadzieje ze wiecej z tej wagi wody niz tluszczu, tym bardziej ze o ile rozmiar ubran nie bardzo mi sie zmienil to o tyle buty nosze juz w 41 rozmiarze i tylko trampki i klapki (wczesniej 39) i co lepsze obraczka wchodzi mi tylko do paznokcia:P

Co mnie zalamalo jednak to to iz w szpitalu odmowiono mi prawa do porodu w wodzie (dla mnie jedyna akceptowana przeze mnie metoda, z racji tego ze boje sie naciecia krocza a chcialabym go uniknac dzieki tej metodzie), rodzic mam za tydzien ale juz dzis wpisali mi w papiery ze jestem smiertelnie otyla! i ze mam rodzic tylko naturalnie na gazie (do epiduralu tez zglaszali zastrzezenia, ze niby przy takim bmi lekarz anestezjolog nie dokopie sie kregoslupa przez zwaly tluszczu!)

Czuje sie strasznie ponizona i stlamszona po dzisiejszej wizycie w szpitalu. W ulotkach informacyjnych na temat roznych metod porodu, w przeciwskazaniach do porodu w wodzie nie podaje się otylosci jako czynnika na nie! Jestem zdrowa, nie mam nadcisnienia, cukrzycy, zadnych problemow, anemii, dzieć wagowo w normie, jestem tylko ociezala przez swoja wage i woda miala byc niejako wybawieniem dla mojego kregoslupa przy porodzie. Zaczynalam ciaze z bmi 34.5 wiec juz na poczatku ciazy powinnam miec powiedziane ze z takiego porodu nici! Caly czas sie edukuję w zakresie ciazy, porodu, prawa pracy itp. a na kazdym niemal kroku stawia mi sie klody pod nogi (zeby otrzymac forme B1 MAT - ta dla pracodawcy po Maternity Pay, musialam uzerac sie na 3 odrebnych wizytach w 21 23 i 24 tyg, az w koncu zaczelam sie awanturowac co poskutkowalo moimi lzami, i tym ze laskawie forma zostala wydana z przeprosinami bo o malo a stracilabym prawo do SMP, bo forme musialam dac pracodawcy do 25tc).

Po angielsku porozumiewam sie biegle (tlumacz z zawodu), ale mam wrazenie ze robi sie ze mnie jakas glupią polska gęś, ktorą mozna ponizać i pomiatać. Owszem, z wagą sięgnełam dna, ale rozmiarowo nie czuję się wcale az tak koszmarnie. Mam oczy i widzę, ze sporo kobiet w ciazy jest większych rozmiarow i rodzą jak chcą. Doszlo do tego, ze jak sie zacznie to chyba zostane w swojej wlasnej wannie, po karetke zadzwonie na koncu, niech sie ze mna męczą przy porodzie domowym! Tak mam dosc
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 11.10.10, 23:41
      beibichek napisała:

>
      > Co mnie zalamalo jednak to to iz w szpitalu odmowiono mi prawa do porodu w wodz
      > ie (dla mnie jedyna akceptowana przeze mnie metoda, z racji tego ze boje sie na
      > ciecia krocza a chcialabym go uniknac dzieki tej metodzie),

hej, przykro mi, ze tak sie czujesz, i ze zamiast cieszyc sie perspektywa narodzin takie masz odczucia.

ja nie znam sie na przeciwskazaniach przy otylosci, chcialam sie tylko odniesc do powyzszego cytatu z Twojej wypowiedzi.

moze Tobie sie wydawac, ze nie bedzie naciecia (no bo nie dostana sie gdy bedziesz w wodzie), ale jednoczesnie mozesz bardzo popekac, i mozesz nie miec tak dobrego prowadzenia, jakbys miala poza woda

poza tym jezeli tak bardzo nie chcesz byc nacinana to chyba raczej powinnas cwiczyc miesnie pochwy (malo czasu zostalo, ale moze i troche bedzie lepiej niz nic) i raczej myslec o pozycji niz alternatywie basen v naciecie... (tutaj naciecia sie nie robi raczej rutynowo, ale gdybys musiala, to nadal bys sie odmawiala? w zeszlym tyg kolezanka rodzila 4te dziecko, poprzednie porody bez problemu, a ten ostatni byl z nacieciem. czasami nie ma wyjscia, w sytuacji zgrozenia patrzy sie raczej aby dziecko szybko przyszlo na swiat, a nie co by sie wolalo...),

ja swoj pierwszy porod mialam w wodzie i dostalam b.duzego krwotoku. przy drugim nie zdazylam wejsc do basenu, bo juz rodzilam wiec sie nie upieralam (a woda sie lala... :)),

aha, a poza tym to czasami plany jak rodzic to jedno, a zycie drugie.

pozdrawiam, i powodzenia,
      A
    • rosapulchra-0 Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 11.10.10, 23:51
      nie wierzę w rozmiar 16-18 przy wadze 95 kg przy wzroście 168 cm, sama w tej chwili ważę 75 kg, 170 cm wzrostu i noszę ten rozmiar, nie kłam.
      • lucasa Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 11.10.10, 23:57
        rosapulchra-0 napisała:

> nie wierzę w rozmiar 16-18 przy wadze 95 kg przy wzroście 168 cm, sama w tej ch
        > wili ważę 75 kg, 170 cm wzrostu i noszę ten rozmiar, nie kłam.

no co Ty?
        ja i w 12 wchodze (jak wciagne brzuch :p)), a jestem nizsza od Ciebie...
        A
        • abri Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 00:06
          nie klamie kobita, bo tu chodzi jakiej sie jest budowy i czy grubo- czy drobnokoscisty
          ja przy 75 kg i podobnym wzroscie nosilam 14 :P
          To autorki watku: tez mi sie marzyl porod w wodzie, skonczylo sie na wywolywanym porodzie i kleszczach. Naciecie da sie przezyc, jak mus to mus.
          Nie mam pojecia dlaczego Ci odmawiaja. Ja raczej obawialabym sie, czy w ogole zdarze do tej wody wejsc, bo ostatnio moje kolezanki przyjmowane sa na oddzial jak juz glowke widac, tak maja malo miejsc na porodowce
      • beibichek Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 11.10.10, 23:59
        ja przy 75 kg nosilam kilka lat temu angielska 12 z porywami na 14, nie klamie, nie mam takiej potrzeby, bo to nie o rozmiar w tym poscie chodzi, podalam go jako przyklad, ze nosze rozmiar 18 a traktuje sie mnie jakbym byla smiertelnie otyla i nie mogla sobie siegnac do buta. Zawsze wygladalam na mniej niz wazylam (nie wiem z czego to wynika, moze takie mam kosci , miesnie i ubita tkanke tluszczowa).
        • rosapulchra-0 Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 05:31
          ok, poniosło mnie zbytnio, przepraszam.
          • illegal.alien Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 12:05
            Tez zaczynalam ciaze z taka waga i wzrostem (dokladnie takie same wymiary) i tez wchodzilam w rozmiar 18 (na dole) i 16 (gora).
    • gypsi tlumaczko... 12.10.10, 00:19
      "morbid obesity" to nie jest "smiertelna" tylko "chorobliwa" otylosc
      a "form" to nie "forma" tylko "formularz"
      klody pod nogi sie rzuca, nie stawia...

I jesli chcesz "na zlosc babci odmrozic sobie uszy" to powodzenia, tyle ze upierajac sie przy SWOJEJ wygodzie narazasz dobro dziecka.
      Z jakichs powodow porod w wodzie przy jakims progu BMI jest przeciwwskazany. Owszem, anestezjolog tez moze miec problem z przebiciem sie do kanalu rdzenia przez warstwe tluszczu, igla ma wszak okreslona grubosc. Polozne i lekarze mysla nie tylko o Tobie, o Twoim dziecku, jego wygodzie i jego dobru rowniez.
      Na przecietnej masy dziecko, lozysko, wody plodowe i wode w tkankach matki mozesz sobie odliczyc jakies 10-12 kg, reszta zostanie, nie ma sie co ludzic. Teraz nie czas na chudniecie ani wyrzucanie sobie - urodzisz, odkarmisz troche, zabierzesz sie za odchudzanie i tyle.
      • beibichek Re: tlumaczko... 12.10.10, 01:00
        gypsi, kochana , nie drwij ze mnie prosze, juz i tak mam dzisiaj zszarpane nerwy, tak sobie kalkuję, bo mi zawsze bylo wygodniej... forma nie forma, wszystko mi dzisiaj jedno, nie mam dzisiaj glowy myslec nad jakoscią swoich tekstow, piszę jak mi mysli podchodzą...

Nic nie jest dla wygody, szykowalam sie i czytalam o swoim planowanym porodzie bardzo duzo, przede wszystkim literatury angielskiej, tak by moja wiedza miala odniesienie do tutejszych realiow. Przy moim poziomie strachu i prawdopodobnych problemach przy wspolpracy z polozna wybralam sobie porod taki by byl jak najmniej stresujacy dla mnie i dla dziecka. Jakbym myslala o swojej wygodzie, to kazalabym sobie wykonac cc bo takie porady slysze wokolo.

I przy moich rozmiarach nie mowimy o takiej sytuacji ze nie wiadomo gdzie wbic igle! w szczegolnosci tak dluga jak ta do znieczulenia zzo... fakt, ze wage mam szokującą, kregoslup mi nie odstaje, jak w przypadku szczuplych dziewczyn ale kregi sa latwo wyczuwalne... to co maja poczac kobiety co waza po 150kg +?

• beibichek Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 00:47
      Od dziecka mam lęk przed porodem, jako mala dziewczynka zszokowalam sie niezle filmem z porodu, w moim wtedy 12stoletnim mniemaniu bylo to straszne, krew, i ten przerazliwy jęk rodzącej (choc nie krzyk jak w przypadku porodow na filmach). Dziecko planowalismy z mezem, i jest to nasze ukochane, wyczekane pierwsze malenstwo. Od kiedy zaszlam w ciaze, staralam sie zapanowac nad lekiem przed porodem i jak mnie zapewniano dookola, na koncowce bede sie modlic o porod. Niestety moj strach wraz z rozwojem ciazy sie spotęgował, przeszlam juz przez histeryczne napady placzu, po chwilową akceptacje sytuacji, by znów przechodzic przez piekło (budze sie wielokrotnie z ogromnym poczuciem lęku). Od kilku tygodni mam bole przepowiadajace, ktore nie są podobno zbyt bolesne, jednak moj spanikowany umysl doprowadza mnie w czasie takich skurczów do takiego stanu ze padam na kolana jak stoje i zaczynam plakac. Co bedzie przy normalnym porodzie, boje sie myslec nawet.

Co do powodu dla ktorego bylam dzisiaj na konsultacjach w szpitalu. Otóz od 32 tc polozne oceniają ze mam bardzo duze dziecko, ile poloznych tyle pomiarow wysokosci dna macicy i roznych wynikow. Podejrzewano wielowodzie, a okazuje sie ze wod mam w dolnej a nie gornej granicy. Koniec koncow w czasie ostatniej wizyty zapadla decyzja ze musze wykonac kolejne usg bo wysokosc dna jest nienaturalnie duza (39cm). Dzisiejszy pomiar u starszego lekarza wykazal dziecie wstawione do kanalu w 3/5 i wysokosc dna na 45cm (?!?). Fakt ze ciezko mi wypowiedziec dwa zdania bez uczucia duszenia. Lekarz pomerzyl i juz chcial mi pokazac drzwi do domu, ale uparlam sie na wykonanie usg, w odpowiedzi, ze w praniu sie okaze, czy urodze i jakie duze dziecko. Obiecalalam sobie ze nie popuszcze mu tym razem i koniec koncow po wielkich dyskusjach wyladowalam na usg. Dzidzia okazala sie calkowicie normalna, lub wrecz lekko przymalutka na swoj wiek i waga 3.1 na 39tc. Ucieszona, ze waga dziecka nie bedzie przeciwskazaniem do porodu w wodzie i ze nie przyjdzie mi rodzic jakiegos giganta (mimo ze bledy pomiaru z usg sie zdarzaja czesto to raczej na 4.5 kg dziecko to raczej sie nie zanosi) wracam do lekarza z wynikami usg, a on sie osmial, wychodzi z zabiegowego i do pielegniarek ze maja mnie powazyc i na konsultacje do poloznej w sprawie porodu. Tak oto doznalam szoku, po raz pierwszy od 7 miesiecy stajac na wadze. Nie czulam az takiego przyrostu swojej wagi, sadzilam ze przytylam jakies 15-18 kg (rzucilam palenie po 12 latach jak sie dowiedzialam o malenstwie). Niemniej jednak, po pomiarze widze to jakies ich lekkie niedowierzanie patrza na mnie i na wynik, slysze ze nie wygladam no ale wynik jest wynikiem, w koncu wychodzi starsza polozna i komunikuje ze przy otylosci smiertelnej wykluczaja porod w wodzie.

Odnosze wrazenie, ze probowano mnie dzisiaj odeslac z kwitkiem, bo przeciez duze dziecko to taka normalka i nie wymaga dalszych pomiarow, nie chciano wyslac mnie na usg ze wzgledu na jakies absurdalne oszczednosci, na koniec lekarz ktoremu sie sprzeciwilam i wygarnelam ignorowanie wysokiej ciazy zemscil sie, probujac za wszelka cene zabronic mi wymarzonego porodu. Wiem ze sprawy trzeba nazywac po imieniu, jestem otyla. Ale nie sadzilam ze na korytarzu pelnym ludzi uslysze, ze jestem smiertelnie otyla i ze takie jak ja do basenu nie wchodza, oraz ze anestezjolog pewnie nie znajdzie moich kregow wiec wysylaja mnie na kolejna konsultacje, gdybym zechciala epidural. Nie spodziewalam sie, ze zostane az tak ponizona w tym cudownym angielskim systemie.
      • basiak36 Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 01:10
        na koniec lekarz ktore
        > mu sie sprzeciwilam i wygarnelam ignorowanie wysokiej ciazy zemscil sie, probuj
        > ac za wszelka cene zabronic mi wymarzonego porodu.

Wiesz, ja troche mam wrazenie ze ten wymarzony porod taki jak sobie wymyslilas, przeslania Ci reszte.. Bo lekarze nie sa po to zeby Ci robic na zlosc, tylko zeby zapewnic dziecku zdrowe przyjscie na swiat,a Tobie zdrowy porod. I widzieli tyle innych porodow, maja do dyspozycji tyle badan, ze widac maja pojecie czym moze grozic nadwaga nawet u kobiet ktore maja dobre wyniki badan.
        Rozmawiaj z lekarzami i bierz pod uwage co maja do powiedzenia. I nie patrz tylko na porod, porod to w sumie najlatwiejsza czesc, krociutku epizod, nawet jesli jest trudny, dopiero potem zaczyna sie prawdziwe wyzwanie, jak sie pojawia maluch ktory chce non stop ssac i ciezko znalezc czas aby wziac prysznic:)
        Ja tez tak sie skupilam przy pierwszym dziecku na 'wymarzonym' porodzie, zamiast sie nastawic ze nie da sie pewnych rzeczy zaplanowac. Utrudnilo mi to bardzo pierwsze miesiace macierzynstwa, bo niestety mialam tez okreslone oczekiwania co do tego jak sie zachowuje noworodek...
        • beibichek Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 01:14
          masz calkowicie racje, w sumie jakby na to nie patrzec to najlepsza opcja dla mnie to cc, bo boje sie, ze zrobie dziecku krzywde swoim strachem przed porodem...
      • gypsi uspokoj sie, bo stres na nic sie nie przyda 12.10.10, 01:28
        I nie powtarzaj juz tego o "smiertelnej otylosci".
        Nie Ty pierwsza boisz sie porodu i panikujesz, a nie taki diabel straszny - poza tym jeszcze jest czas na spotykanie sie z poloznymi i omawianie porodu, zeby Ci troche pomoc.
        Szczerze mowiac - trzeba bylo od poczatku ciazy zaczac, skoro az taka traume przeszlas. No ale jest jak jest, sprobuj zrobic co sie jeszcze da, a nie narzekac na system tylko - system sie nagle nie zmieni z dnia na dzien.
        Igla do zewnnatrzoponowki jest dluga, racja, ale jeszcze trzeba wymaca gdzie dokladnie ja wbic i z tym wlasnie moze byc problem, jesli tkanki tluszczowej jest grubo w okolicy kregoslupa - to juz anestezjolog bedzie ocenial, czy da rade czy nie.

Poszukaj sobie po sieci informacji o porodach w wodzie i otylosci, moze znajdziesz jakies sensowne rady. Zeby Twoje marzenie sie spelnilo, musisz miec jeszcze pelne zgode asysty porodowej czyli poloznej - jesli odmowi - nie przeskoczysz tego.
        • illegal.alien Re: uspokoj sie, bo stres na nic sie nie przyda 12.10.10, 12:13
          Gypsi, czy w takim razie powinnam spytac polozna, czy w moim przypadku znieczulenie bedzie mozliwe? Bo ja zaczelam ciaze tez z wzrostem 168cm i waga 95kg, teraz jestem w 8. miesiacu, waze nadal tyle samo, ale nie da sie ukryc, ze jestem po prostu gruba - nawet mnie z tego powodu wyslali do lekarza w szpitalu i mialam glukoze robiona, bo BMI bylo powyzej 30 - nikt mi natomiast nigdy nie powiedzial, ze moze sie okazac, ze nie da sie zrobic znieczulenia w kregoslup w takim przypadku, a mowiac szczerze nie planowalam rodzic inaczej niz ze znieczuleniem. Czy polozna w ogole bedzie umiala na takie pytanie odpowiedziec, czy dowiem sie dopiero w dzien porodu od anastezjologa?
          • justmaga illegal 12.10.10, 18:36
            Zaczynalam ciaze z BMi 30 a konczylam z wiekszym ;)
            I wrecz mnie na sile namawiali na zzo ,ze niby dziecko mam duze.

ja nie chcialam zzo z innych powodow i sie zaparlam,ze nie chce. Urodzilam tylko na gas &air (parlam bez tego bo nie mialam czym ustnika trzymac ) i bylo swietnie.
      • nisia_i_maczek Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 01:29
        Tak jak juz ci napisala Gypsi, nikt nie uzywa tu okreslenia smiertelnie otyly. Twoj BMI kwalifikuje cie jako morbidly obese ale oczywiscie BMI to nie wszystko.
        mortal = smiertelny
        morbid=chorobliwy

A co do porodu, do staraj sie myslec pozytywnie... ja mam naprawde dobre wspomnienia ze swojego, to byla czysta magia po prostu :)) zeby nie bylo watpliwosci, rodzilam naturalnie, bylam w basenie, ale wyszlam urodzic na "ladzie" i niestety w moim przypadku bylo za pozno na naciecie krocza - co dlugo potem dawalo mi sie we znaki ;/ Czasami naciecie to t.zw mniejsze zlo, nie ma czego sie bac - naprawde :)
      • 7oz Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 10:57
        "nie chciano wyslac mnie na usg ze wzgledu na jakies absurdalne oszczednosci, na koniec lekarz ktoremu sie sprzeciwilam i wygarnelam ignorowanie wysokiej ciazy zemscil sie, probujac za wszelka cene zabronic mi wymarzonego porodu."

Ale co to jest wymarzony poród? Dzieci mają w nosie plany i marzenia rodziców, nigdy nie działają wg planu. Nie da się zajść w ciążę w planowany dzień, nie da się wybrać dziewczynki czy chłopca i bardzo często rodzi sie nie tak jak się chciało. Zmień szybko podejście bo potem morze być jeszcze gorzej i cię twoje "wymarzone" dziecię rozczaruje jeśli nie będzie takie jak sobie to wymyśliłaś.
        Po pierwsze to przeczytaj jeszcze raz co napisałaś bo pewnie sama dojdziesz do wniosku, że cie emocje poniosły, co jest jak najbardziej normalne w ciąży :)
        W czasie rozmowy z położną nad "planem porodu" wyrażasz tylko swoje preferencje. Z porodem w wodzie jest bardzo ciężko. Po pierwsze nie każda sala ma wannę więc musisz utrafić tak aby akurat była wolna. Musisz przyjechać do szpitala we właściwym momencie nie za późno bo i tak nie będziesz mogła z porodu w wodzie skorzystać no i jest jeszcze wiele innych elementów, które mogą Ci stanąć na drodze nie tylko twoja waga.
        Ja nie zdążyłam nawet szkoły rodzenia dokończyć, spotkanie na którym miałam omawiać poród z położną nie doszło do skutku bo miałam już wówczas dziecko od 2 tygodni. Też myślałam o porodzie w wodzie ale na myśleniu się skończyło...
        Weź pod uwagę inne opcje i nie stresuj się na zapas. Jak byłam w ciąży wszystkie mamy jakie znam powtarzały, że o bólu porodowym się zapomina bardzo szybko, muszę przyznać - miały rację. Pewnie jak bym obejrzała swój poród na DVD to bym się załamała a tak pamietam tylko ogromne zmęczenie i masę emocji. Skup się na pozytywach, na dziecku, sam poród to tylko maly punkcik na poczatku ekscytującej drogi macierzyństwa. Powodzenia.
    • mama-123 Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 11:48
      Przyszla mamo, mysle, ze wpadlas w jakies szalone nerwy i to wyglada juz na samym poczatku ciazy.
      Porod naturalny i tylko na gazie przeciez nie musi byc zly. NIe jest wcale powiedziane, ze bedziesz nacinana. Tutaj (w UK) bardzo zadko kobiety sa nacinane. O to sie wcale nie musisz martwic na razie.
      NIe ma czegos takiego jak wymarzony porod. Zawsze prawie cos tam sie wydarza i wszystko idzie troche innym torem. Mysle, ze bardzo stresujesz sie swoja waga. W tej chwili jednak nie masz na nia wplywu, wiec po prostu sprobuj podejsc do tego bez tak wielkich nerwow.
      • carmelaxxx Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 12:25
        ja mysle ze co by niebylo otylosc jest jakims dodatkowym utrudnieniem dla lekarzy podczas porodu w razie komplikacjii i pewnioe d;lategon odmawiaja ci porodu w wodzie.
        Szpital chce miec pewnosc ze lekarze beda mogli w pore szybko interweniowac a nie napierw wyciagac cie z basenu. Otylosc oznacza mnijsza wygolnosc dla organizmu a porod jest ogromnym wysilkiem i nie wiadomo jak twoje cialo na ten wysilek zareguje. Naciecia az tak bardzo sie nie boj, bardziej popekania bo tutaj sie nie nacina rutynowo jak w Pl. Nawet jesli popekasz to zreszta szybciej sie zagoisz niz w razie nacinania. MNie w Pl nacieto i nie powiem bylo niemilo potem, a tutaj peklam ale zagoilo sie zanim sie obejrzalam. Badz dobrej mysli , nacieraj krocze oliwka zeby uelastycznic tkanki i masuj. Zapewniam cie ze nikt na zlosc ci nie robi a szpital napewno mysli o bezpieczenstwie twoim i malenstwa. AAA i nikt i tak ci nie zagwarantowalby porodu w wodzi podczas normalnej ciazy z wielu powodow np akcja porodpowa bedzie zbyt szybka, akurat nie bedzie na to miejsca w szpitalu itp itd. Mi sie taki porod wymarzyl ale rzeczewistosc wlasnie zrobila swoje, nim by napuscili ta wode do basenu to ja juz po prostu urodzilam pozatym wlasnei jakis baby boom byl i zwyczajnie nikt nie mogl mi zapewnic miejsca na takie atrakcje bo wszystkie sale do rodzenia byly zajete a rodzilam na zwyklej sali w ktorej nie bylo innych pacjentek. Badz dobrej mysli a wszystko bedzie dobrze !!!!
      • steph13 Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 12:31
        Bez obwijania w bawelne, przy wadze 122kg jestes zwyczajnie obese. Niezaleznie od ciazy/porodu stanowi to pewne niebezpieczenstwo dla twojego zdrowia i chyba rozsadniej bedzie posluchac rad lekarzy niz upierac sie przy wymarzonym stylu porodu - o to nalezalo zadbac wczesniej kiedy przyrost wagi mozna bylo kontrolowac. Rozdzieranie szat na tym etapie i wyzywanie sie na medykach nic nie zmieni bo oni maja chyba jednak wiecej na wzgledzie niz oszczednosci finansowe.
    • kingaolsz Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 12:58
      Sporo w Twojej wypowiedzi widze z siebie sprzed 8 lat i niestety bardzo bolesne bylo moje zderzenie z rzeczywistoscia :/ ale niestety ani mnie wtedy, ani Ciebie teraz pewnie nikt nie bedzie w stanie przekonac, ze jest inaczej niz Tobie sie wydaje.

Ja pierwsza ciaze skonczylam z 90kg na liczniku , tez wydawalo mi sie, ze nie bylam wcale az tak otyla :/ mialam jakies dziwne wyobrazenie samej siebie ( taka odwrotnosc anorektyczki co widzi siebie wciaz z tluszczem - ja go nie rejestrowalam). No wiec wazylam w porownaniu z Toba mniej, a i tak anestezjolog wbijal sie wielokrotnie ( wierz mi, nie chcialabym tego powtarzac), a tez "czulam" swoj kregoslup ( mialam cc wiec musieli mnie znieczulic). Po porodzie spadlo mi 4 kilo z przybranych 25+ ( nie wiem dokladnie ile), a tez mowilam, ze to spadnie, bo woda itp... nic nie spadlo, zmudne odchudzanie dopiero dzialalo. Przy drugiej ciazy, juz swiadoma przytylam 9 kilo, wazylam 80 kilo przy porodzie, anestezjolog wbila sie duuuuuzo latwiej, a ciazowych kilogramow po tygodniu nie bylo ( tzn. byly jeszcze te zalegle z pierwszej ciazy). Dzis jak patrze na zdjecia z tamtego okresu pierwszej ciazy zastanawiam sie jakim cudem nie widzialam, nie rejestrowalam tego jak wygladalam.

Co do lekarzy - dla nich priorytetem jest zdrowie Twoje i dziecka, Twoje jest juz mocno podwazone. Ich interesem nie jest, zeby Ci milo mowic, ze np. nie jest tak zle z waga ( no, skoro jest) itp. Wszystkie ew. komplikacje zwiazane z Twoja waga beda ich problemem do wyprowadzenia. Oni znaja jak juz wyzej napisano statystyki, maja zapewne bardzo duzy odsetek podobnych kobiet ( i wagowo i charakterologicznie) i wiedza sporo wiecej ( oczywiscie pomijamy kwestie jednostek pt:"niekompetetny lekarz").

Zycze Ci latwego porodu, bez komplikacji, bo dopiero to co nadejdzie po rozwiazaniu to niezle tornado ;) a sil przyda Ci sie ile wlezie. I sprobuj troche wiecej sluchac profesjonalistow, bo oni maja jednak w duzej mierze nasze dobro na celu, jak rowniez swoj spokoj po calej akcji.
    • plain-vanilla Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 15:03
      W dniu porodu ważyłam 97 kg. Przytyłam 25+ kg. Wymarzyłam sobie poród w wodzie, bo naczytałam się, że tak się rodzi łatwiej i szybciej. Nic z tych planów nie wyszło, bo poród miałam wywoływany oksytocyną. Nikt mnie w czasie ciąży nie ważył ani razu ani nie wysłał na badanie glukozy z krwi. Ani razu też nie słyszałam, że anestezjolog może mieć problemy z wkłuciem się. Największym wrogiem jest twój strach i stres. Spróbuj nie nastawiać się i nie sterować czymś, na co nie masz wpływu. Zapytaj jeszcze raz o poród w wodzie. Szpital, w którym rodziłam miał dwie sale z basenami (nie było gwarancji, że będą wolne, kiedy ja będę rodzić). Do tego położna nie mogła odebrać dziecka pod wodą, bo poinformowano mnie, że nie mają certyfikatów do tego typu porodu. Na czas parcie trzeba i tak byłoby wyjść z basenu. Aha i usg w czasie ciąży miałam tylko jedno w 12 tygodniu. Mogę jeszcze dodać, że bardzo często miałam wrażenie bycia zbywaną przez GP (ale to już dotyczyło częstych chorób synka). Zawsze jednak każdy odnosił się z szacunkiem, rejestrował mnie, kiedy o to prosiłam. Lekarz wypisał skierowanie do laryngologa na moją prośbę, darmową receptę na szczepienie WZW B. Na twoim miejscu umówiłabym się z położną na wizytę. Opisz swoje samopoczucie. Bądź konkretna, ale nie roszczeniowa. Wypytaj się raz jeszcze o ten poród w wodzie. Tak jak piszą dziewczyny, może się skończyć na tym, że i tak mogą cię naciąć. W końcu nie tylko twoja wygoda jest tutaj ważna. A może być i tak, że wymarzony poród wcale nie odbędzie się w wodzie.
      • murasaki33 Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 22:50
        Porod nie jest bajka, ale nawet jesli trwa dluuuugo, to i tak bol i zmeczenie mija w oka mgnieniu. Sproboj, zamiast walczyc z calym "systemem", wyzwolic w sobie totala akceptacje nadchodzacego i cieszyc sie na bliskie spotkanie z maluchem. Postawa roszczeniowa i pretensje nic nie pomoga a wiara, ze ci ludzie jednak wiedza lepiej, co robia i co sie z Toba dzieje, pozwoli poczuc sie bezpiecznie. Ja tez mialam wizje pierwszego porodu-tez w wodzie, a tu baseny byly zajete. I co? Mialam powiedziec-to ja tu przyjde jutro. A drugi, ech mialo byc szybciej niz pstrykniecie palcami a byla krwawa rzez:), ale zyje i lzy mi staja w oczach, gdy przypomne sobie moment, gdy pokazano mi syna. Popracuj nad pozytywnym nastawieniem iiiiii big push! Bedzie dobrze.
        • agazat Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 12.10.10, 23:03
          Cytat z ulotki dla pacjentow w naszym szpitalu:

U kobiet z wysokim BMI może wystąpić więcej trudności podczas porodu. Warto jednak pamiętac o tym, że u niektórych kobiet poród przebiega łatwo i bez komplikacji. Wiadomo jest, że kobiety z wysokim BMI są narażone na większe ryzyko
          - konieczności wywołania akcji porodowej,
          - dłuższego porodu,
          - cesarskiego cięcia,
          - trudności z odsłuchaniem rytmu bicia serca,
          - dużego dziecka i problem urodzenia jego ramion,
          - obfitego krwawienia po porodzie
          - wystąpienia problemów podczas podłaczania kroplówki lub podania znieczulenia
          - mniejszej szansy na udany poród drogami natury po cesarskim cięciu
          - problemów z oddychaniem u dziecka zaraz po porodzie,

Jeśli Twój BMI wynosi więcej niz 35 na początku ciąży, zalecamy zwykle, abyś urodziła dziecko na naszym głównym oddziale porodowym (Labour Ward). To zapewni szybką reakcję i pomoc lekarzy i położnych w razie jakichkolwiek komplikacji. Konieczne może być ciągłe monitorowanie akcji serca dziecka. Jeśli będzie ciężko monitorować rytm serca dziecka przez brzuch, możemy zalecić użycie specjalnej elektrody nazwanej czasem klipsem. Umocowuje się ją na główce dziecka poprzez pochwę i szyjkę macicy matki, następnie podłącza do monitora. Podczas aktywnej fazy porodu będziesz otrzymywać regularnie tabletki Ranitidine w celu zredukowania ilości kwasów w żołądku, na wypadek konieczności wykonania cesarskiego cięcia.

Na oddziale porodowym znajduje się także specjalistyczny sprzęt przeznaczony dla rodzących z wysokim BMI. Sa to większe opaski do mierzenia ciśnienia krwi, łóżka odpowiednie dla kobiet ważących ponad 120 kg oraz specjalne łóżka operacyjne dla kobiet, które wymagają znieczulenia zewnątrzoponowego (epidural).

Odradzamy korzystanie z basenu porodowego w celu zminimalizowania ryzyka dla Ciebie i dziecka, jeśli Twoje BMI było większe niż 35 na początku ciąży. Nie posiadamy sprzętu, który pomógłby Ci szybko opuścić basen, gdyby zaszła taka konieczność.
    • boo-boo Re: otylosc przeciwskazaniem do porodu w wodzie? 14.10.10, 00:25
      No widzisz ja w wodzie nie rodziłam, a nacinana nie byłam- pierwsze dziecko żeby było jasne. Poród w wodzie nie gwarantuje,że obędzie się choćby bez małego pęknięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka