Dodaj do ulubionych

Maka razowa

29.10.10, 10:04
Hej, od niedawna w uk i ciagle czegos szukam i w zwiazku z tym mam pytanie czy i gdzie mozna kupic i jak dokladnie sie nazywa klasyczna maka razowa potrzebna do upieczenia domowego razowca.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pyza_uk Re: Maka razowa 29.10.10, 10:34
      to chyba wholegrain flour, ale pewna nie jestem? tylko sa produkowane z roznych zboz, nie wiem z jakiej robi sie razowce :)
      www.google.co.uk/products?rlz=1T4ADFA_enGB401GB401&q=whole%20grain%20flour&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=en&tab=wf
      A tu stary watek nt. innych produktow 'ukrytych pod dziwna nazwa' ;D :
      forum.gazeta.pl/forum/w,29377,25265763,25265763,_8222_skarby_8221_ukryte_pod_inna_nazwa.html
    • mrs.t Re: Maka razowa 29.10.10, 22:28
      razowa, ale pszenna?
      nie biala, tylko taka mniej oczysczona - to Wholegrain
      • dorotus76 Re: Maka razowa 29.10.10, 23:30
        Wholemeal flour. Chlebowa z dopiskiem strong.
        • leyla76 Re: Maka razowa 29.10.10, 23:56
          te maki, ktore opisuja poprzedniczki to maki pelnoziarniste ale pszenne. wychodzi z nich dobry chleb ale trzeba uzywac drozdzy. ja pieke chlebrazowy ale na zakwasie, a do tego potrzebna jest maka zytnia, po angielsku wholegrain rye flour. ja znalazlam te make jedynie w morrisonie z firmy Doves Farm Organic. zakwas z tej maki wychodzi dobry a chlebek razowy na zakwasie palce lizac.
          • mrs.t Re: Maka razowa 31.10.10, 00:07
            leeeeyyyla!! DZIEKI!
            jak sie wie czego szuka to od razu latwiej :)
            Doves dzis samo wrecz wpadlo mi w oko
            nie tylko rye ale spelt (orkiszowa!!!) i jeszce jakas fajna
            dzieki!!

--
            Forum RODZICIELSTWO BLISKOSCI
          • robak.rawback Re: Maka razowa 31.10.10, 01:15
            a jak pieczesz na zakwasie i skad to wziasc? i czy wychodzi taki jak w polsce?
            i czy uzywasz tyc specjalnych bread makers? bo ja nie mam a wybrazam sobie ze tylko wrzuce wszytsko do michy, pomieszam i bede mogla juz wstawic do pieca? pewnie sie myle i to bardzo :((
            • pyza_uk Re: Maka razowa 31.10.10, 09:50
              Zakwas trzeba sobie wyhodowac :)
              mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html
              W moim starym watku sie dowiedzialam, ze chleb na zakwasie recznie sie produkuje, maszyny sie do tego nie nadaja:
              forum.gazeta.pl/forum/w,37418,114112239,,Kupilam_sobie_.html?v=2
              • leyla76 Re: Maka razowa 31.10.10, 14:14
                a ja korzystala z tej stronki

piekarnia.wordpress.com/tag/zakwas/
                fajnie opisane jak zrobic zakwas, jak upiec pierwszy chleb na zakwasie. do tego jest video wiec mozna wszystko obejrzec.

piekarnia.wordpress.com/2008/07/05/pierwszy-chleb/
                piekarnia.wordpress.com/2008/07/08/przygotowanie-zaczynu-na-kolejny-chleb/
                a tu jeszcze przepis na fajne buleczki.
                pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/09/buki-na-zakwasie.html
                • robak.rawback Re: Maka razowa 31.10.10, 20:34
                  hmm zaczelam przegladac te linki - troche duzo roboty z tym ale zobacze - moze upieke bo mi wiekszosc angielskiego pieczywa nie smakuje
                  • arbik Re: Maka razowa 01.11.10, 22:42
                    Dziekuje za podpowiedzi. Ja pieke narzaie na drozdzach plus testuje rozne dodatki i wszystkie maki ze sklepu. Chlebek jest ok. Ale teskni mi sie za razowcem......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka