Dodaj do ulubionych

Chcę być firmą .....jak zacząć?

10.01.11, 13:02
chce zalozyc jednoosobowa firme self employed, sprzedaz w Uk i krajach Unii Europejskiej jak Polska i Niemcy.Dochód niewielki raczej, traktuję to jako dochód dodatkowy i zeby cos robic a nie siedziec z dzieckiem tylko. krok po kroku od czego mam zaczac? nie odsylajcie do stron org IR bo angielski moj nie jest az tak dobry :) napiszcie wprost gdzie po kolei mam isc czy dzwonic? czytalam o Vacie europejskim czy zeby nie miec problemow podatkowych w zwiazku z handlem w PL i DE musze juz na wstepie go zdobyc? kazdy wpis cenny,pomozcie
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 13:52
      <nie odsylajcie do stron org IR
      A nie uwazasz, ze jezeli 'chcesz byc firma' to z ta organizacja jednak powinnas przynajmniej postarac sie zapoznac...?
      I nie IR tylko HMRC :)

Zadzwon najpierw na infolinie dla osob pragnacych zarejestrowac samozatrudnienie.
      Tel. 0845 915 515
      Zarejestrujesz sie przez telefon.
      Miej przy sobie numer NIN.
      • cherrie Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 17:01
        e tam, vat'owcem wcale zaraz nie musisz byc, jesli w ogole. Mozesz normanie handlowac w calej UE, nie ma znaczenia czy UK czy De czy PL.
        Jako platnik vat'u musisz sie zarejestrowac po przekroczeniu jakiegos tam progu obrotow - jak dla mnie nie do przeskoczenia;-) A i wowczas kasy fiskalnej tez nie potrzebujesz.
        Ja tez nie polecalam zakladania firmy wg wskazowek forumowych kolezanek. Odsylam do zrodla, inaczej sobie tego nie wyobrazam.
        Na ale na pewno musisz zalozyc firme (proscizna). Potem pozostaje jedynie prowadzic firme, i ksiegowosc.
        Pamietaj, ze musisz wystawiac rachunki.
        Poza tym, radzilabym poczekac z otwieraniem firmy do kwietnia - jesli to mozliwe. Bo wtedy zaczyna sie nowy rok podatkowy.
        To tyle, nie wiem co jeszcze musialabys wiedziec...
        • clonek13 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 17:32
          dzieki ,jednak musze kaleczyc do sluchawki ,myslalam ze mnie ominie :)

sa gdzies druki do sciagniecia rachunkow ktore mozna wystawiac klientom czy gotowe do kupienia w sklepie? czy ma pisac invoice(faktura,mimo ze nie bede vatowcem ,,jeszcze) czy tylko ma pisac receipt -rachunek) ?

czy jako self employed moge miec nazwe firmy i juz ja podawac przez telefon ,czy tylko swoje dane i adres? dziekuje
          • 7oz Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 18:04
            Nim zadzwonisz napisz sobie listę pytań, będzie łatwiej. Może pomoże ci poczytanie trochę o działalności gospodarczej, złapiesz trochę fachowego języka. W domu zawsze prościej ze słownikiem załapać podstawy. Business link to kopalnia informacji na temat zakładania firmy, są tam wytłumaczone rodzaje firm, co trzeba zrobić, żeby je otworzyć ipt. Możesz też sprawdzić czy w twoim regionalnym oddziale nie robią darmowych kursów albo porad.

www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?lang=en&r.s=tl&topicId=1073858805
            • chuti Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 18:50
              nie musisz kaleczyc do sluchawki, mozesz poprosic tlumacza :))))
              bardzo duzo ludzi ktorzy niezle mowia nawet prosi o tlumacza wlasnie przez fachwoe slownictwo.
              • betaeta Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 19:19
                Albo jeszcze latwiej-zrob to on line na stronie hmrc,trwa to 5 min.nie moge teraz wkleic linka ale wpisz self employed registration on line i znajdziesz.
                • clonek13 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 20:20
                  obawiam się że mi z nieba spadlaś z tą info :)) lece zobaczyc czy znajdę

betaeta napisała:

> Albo jeszcze latwiej-zrob to on line na stronie hmrc,trwa to 5 min.nie moge ter
                  > az wkleic linka ale wpisz self employed registration on line i znajdziesz.
                  • clonek13 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 20:41
                    faktycznie jedną z form do wyboru rejestrując się jako se, jest metoda emailowa, wiec moge to zrobic, czytajac ten formularz teraz nasunely mi sie pytania, czy jest ta forme wypelnie,nin i dane osobowe, adresowe, to juz wiecej mam nic nie wypelniac i bedzie mi przychodzil co 3 mies ten druczek do placenia NINu? czy osobno mam jeszcze wyslac formualrz dotyczacy wybranego ninu? pisze tam Nin Contribution 2, albo jak niski dochod to jakis inny? dochod bedzie niski ale na teraz to nie wiem jaki, to po pierwsze, wiec mam tylko wypelnic formularz rejestracyjny jako se i czekac az cos przyjdzie poczta? automatycznie bede placic contribution 2? jest tam tez rubryka na tax (nie wymagane ale mozna wpisac) ja pracowalam na umowe jakis czas temu, czyli bylam zatrudniona,ale nie wiem jaki mam tax reference number, chyba nic nie bede wpisywac i sami mi narzuca tax number na firme jak sie zarejestruje??
                    • betaeta Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 21:08
                      online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/CWF1ST?dept-name=CWF1&sub-dept-name=&location=40&origin=http://www.hmrc.gov.uk
                      Pytanie o tax odnosi sie do utr, numeru ktorego ty jeszcze nie masz, zostani ci on automatycznie nadany po rejestracji jako se, bedzie umieszczony na kazdej korespondencji jaka od nich otrzymasz. Rachunek za nin bedzie przychodzil kwartalnie. Potrzebujesz naprawde niewiele danych aby sie zarejestrowac.
                      • clonek13 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 10.01.11, 21:12
                        bardzo Ci dziekuje :) jeszcze dziś się chce zarejestrowac,pozdrawiam serdecznie
                        • edka1121 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 12.01.11, 09:37
                          Kochana! napisz koniecznie czy Ci sie udalo! i melduj czy interes sie kreci:) Czy duzo bylo formalnosci? Ja tez sie przymierzam do zalozenia malej firmy ,ale jakos brak motywacji,ale mam nadzieje ze nie bedzie diabel taki straszny jak go maluje i mi tez uda sie ruszyc z moim malym biznesem:) Pozdrawiam
    • czarny_uk_anka Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 12.01.11, 23:11
      to bardzo proste,dzwoniac zawsze mozesz prosic o polskiego tlumacza.Jezeli sie obawiasz ze nie podolasz/nie chce Ci sie/nie masz ochoty mozesz zglosic sie do profesjonalnej ksiegowej, ktora za niewielka oplata zrobi to za Ciebie.potrzebny Ci bedzie NIN.Firma musi miec swoja nazwe-moze to bc np tylko twoje imie i nazwisko, albo jakas nazwa jaka podasz, podajesz jakie uslugi bedzie wykonywac, swoje dane i po problemie.Musisz sie zarejestrowac to wazne.Do wypisywania Invoice sa specjalne bloczki ok 1 funta w funciakach-tam kupywalam :)W nim wypisujesz usluge, dla kogo pracowalas, date i zarobiona kwote.
      Powodzenia :)
      • clonek13 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 13.01.11, 00:36
        relacja na zywo:

1) zarejestrowalam sie online jako self employed, dostalam email z potwierdzeniem przyjecia rejestracji i w okresie od 2 -6 tygodni mam dostac numer tax podatkowy-poczta

2) zalozylam konto w banku

3) zakladam strone ,narazie probuje sama,jak nie wyjdzie, zaplace komu trzeba :)

4) czekam na karte z banku zeby moc polaczyc konto z pay palem...

5) faktury sama bede drukowac, jedna kopia dla mnie,druga dla klienta,,,

narazie tyle,,,,jak macie fajne rady dla mie ,to nie krepujcie sie :)
        • maleczytaniecouk Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 13.01.11, 08:03
          clonek13, ja mam paypal firmowy połączony bezpośrednio z kontem, nie pytaj mnie jak :)) ale działa. Może nie musisz czekać na karte tylko od razu podłącz paypal i zacznij działać?
          • edka1121 Re: Chcę być firmą .....jak zacząć? 13.01.11, 11:02
            Brawo!Widze ,ze ostro wzielas sie do pracy.Gratulacje i zycze dalszych osiagniec,czekamy na kolejne sukcesy i relacje z nich .Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka