Dodaj do ulubionych

Gypsi - pomocy!

19.01.11, 19:59
Musze kogos zapytac, bo oszaleje...
Dostalam od lekarza ginekologa "zaproszenie" na wizyte i na badania przed wizyta - Ca125 i Ca19-9. I juz swiruje po tym jak wrzucilam w google, bo wyskakuja mi strony z ovarian cancer :-( Wizyta jest po laparoskopii, ktora mialam w lipcu i wtedy zaczeto podejrzewac ednometriosis. W trakcie operacji nic nie zrobiono, bo znalezli jaka infekcje. I teraz sie boje, czy to tylko endo i standardowe badania na potwierdzenie, czy podejrzenie wlasnie nowotworu? Dodam, ze dzieci nie mam i sie staram bezskutecznie (1.5 roku temu ectopic) :-((((((((((( Mam stracha....
Obserwuj wątek
    • bonze Re: Gypsi - pomocy! 19.01.11, 21:12
      Po co panikujesz? Malo masz problemow na codzien :-) Jak starasz sie o malucha to wyluzuj podwojnie.
      Zrob grzecznie badania, o ktore prosi pan gin i smigaj do niego.
      Nawet jak ktores z nas kiedys przydarzy sie rak (a 1 na 4 przydarzy sie wg statystyk), to nie wyrok, raczej choroba przewlekla (tak sie obecnie ladnie mowi), ktora nalezy potraktowac z odpowiednia atencja.
      Ja mam pewne schorzenie autoimmunologiczne i ponoc jakies tam szanse na raka jelita grubego w przyszlosci. I wiesz co robie? Chodze kontrolnie co 2 lata na kolonoskopie, bo wiem, ze wczesnie wykryty rak jelita grubego jest w 100% wyleczalny. Pelen luz :-)
    • 7oz Re: Gypsi - pomocy! 19.01.11, 21:26
      Nie jestem Gypsi ale Ci odpiszę bo pewnie nie będziesz mogła zasnąć ;) A o endo coś niecoś wiem, niestety z doświadczenia. Ja akurat nie miałam robionych badań na poziom markerów ale moja przyjaciółka w PL owszem, właśnie ze względu na endo bo wiele chorych kobiet ma podwyższony poziom i może to wskazywać na endometriozę ( w PL jest to podobno bardzo często wykonywane badnie przy endo) Kiedyś cyztałam o tym artykuł, w którym było napisane, że nie wszyscy uznają to badanie bo uważają, że endometriozy nie da się na 100% zdiagnozować bezinwazyjnie czyli np. bez laparoskopii i pobrania wycinków. Jeżeli jednak u Ciebie nie można było pobrać wycinków z powodu infekcji to może właśnie dlatego zlecono Ci te badania aby w ten sposób potwierdzić endometriozę. Jedno jest pewne, nie ma co się martwić na zapas bo Ci to na zdrowie nie wyjdzie.
      • lili76 Re: Gypsi - pomocy! 19.01.11, 21:49
        macie oczywiscie racje - nie panikowac. Laparoskopia z duzym prawdopodobienstwem wykazala endo i te badania pewnie maja dodatkowo potwierdzic zanim poloza mnie na stol ponownie. Tak to sobie tlumacze :-)
        Dzieki za slowa otuchy. Wielkie dzieki.
    • gypsi Re: Gypsi - pomocy! 19.01.11, 22:19
      Standard postepowania. Spokojnej nocy:)
      • lili76 Re: Gypsi - pomocy! 19.01.11, 22:58
        Dziekuje serdecznie! I dobrej nocy :)
        • clonek13 Re: Gypsi - pomocy! 19.01.11, 23:33
          potwierdzam że to badanie czesto zlecaja, kolezanki maja endometrioze i nie zachodzily w ciaze,mialy tez laparoskopie i te wlasnie markery nowotworowe, ot taka kolej rzeczy,procedura, lepiej sie upewnic ze jest OK, wszystkie maja dzieci, niektore po in vitro ,a niektore naturalsiki :) badz dobrej mysli!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka