Dodaj do ulubionych

ile wydaje sie na samochod?

22.01.11, 17:00
zastanawiam sie nad kupnem samochodu.
zawsze mieszkalam z centrum i samochod nie byl nam potrzebny, ale teraz chyba czas sie zmotoryzowac.
stad moje pytanie. ( bo juz nie wiem co guglowac..)
ile wydajecie miesiecznie/tyg na samochod?
do tego jeszcze ubezpieczenie, i co jeszcze?
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 17:17
      Koszty utrzymania auta ostatnio wzrastaja w zawrotnym tempie. Wlasnie przed chwila sprawdzilam, ze za ubezpieczenie auta w tym roku bede placic o 50% wiecej niz dotychczas ( zamiast £650, zaplace £1000 rocznie, a mam 5 lat bezwypadkowej jazdy i brytyjskie prawko). Paliwo idzie w gore strasznie, ale to juz kwestia wyboru odpowiedniego samochodu, najlepiej z ekonomicznym spalaniem, a takze liczy sie ile jezdzisz - wiec tu Ci nikt nie podpowie dokladnie.
      Podatek drogowy- ja place cos kolo 250 rocznie ( albo 300 - nie pamietam dokladnie).
      MOT (przeglad) - £50. Dodatkowo serwisowanie auta ( pozyteczna sprawa) to tez 200-300 rocznie.

Ja gdyby nie to, ze rodzinnie na wakacje tylko autem nam sie oplaca jezdzic to bym go sprzedala.
      • clonek13 Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 17:39
        Kinga Ty sie nie martw ,inni maja gorzej :) mam 11 lat prawko ,bezwypadkowe i mam teraz polise na 1200 rocznie, 100% mi podniesli jak zmienilam adres i teraz w marcu chce zmienic firme bo sie konczy umowa, szukam , robie symulacje i ceny jak z kosmosu,wiec strasznie musialy wzrosnac ostatnio stawki!!

auto: benzyna (zalezy co pali? i ile pali ) , tax road -zalezy od silnika i modelu pojazdu, ubezpieczenie auta (pelne, czesciowe??)
        • dorotus76 Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 18:05
          To chyba dużo zalezy od wieku, od bezwypadkowej jazdy, samochodu..
          Mój mąż ma 18 lat prawko, ja 5, bezwypadkowa jazda. Mamy dużo zniżek, jeszcze z Polski, ubez. w tesco. W zeszłym roku zapłacilismy za ubezpieczenie 290 funtów/rok. Dochodzi MOT 50 f/rok i podatek chyba teraz jest 250 funtów. Jesli chcesz serwisować co roku to 250 f. Na paliwo wydajemy minimum 1100 f rocznie (jak nie jedziemy do Polski).
          • kingaolsz Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 18:13
            Dorotus a kiedy ubezpieczenie odnawialas? My mamy podoby uklad jak Wy i brytyjskie prawko ( ze znizkami wypracowywanymi tu), ale wlasnie w ciagu ostatnich paru miesiecy cena ubezpieczenia wzrosla drastycznie. No i my zawsze comprehensive (drozej), samochod z duzym silnikiem ( chyba czas zmienic), no i Londyn ( aczkolwiek okolica z bardzo niska przestepczoscia) - tez rzeczy tez zawyzaja wycene.
            • dorotus76 Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 18:57
              Własnie czekam na nowy druk i sie zastanawiam, czy podrozeje jak piszesz? Aż tak? My nie mamy tej drozszej wersji ubezpieczenia. Samochód 6 letni z silnikiem 1,8. My 50% znizek przywieźliśmy z Polski i tesco nam zaakceptowało.
              • kingaolsz Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 19:28
                Ja odnawiam w marcu i dzis jeszcze place wg. starej stawki - za 2 miesiace bede placic 50% wiecej
      • mrs.t Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 18:37
        to niestety jedyny luksus w tej chwili dla mnie, na ktory (po macierzynskim,w domu z dzieckiem ) o malo nie moge sobie pozwolic
        prawko od 11 lat, bezwypadkowo, jezdze kilkuletnim autem typu 'estate' , za cholerne ubezpieczenie chyba 600 funtow place
        do tego ok 35lub wiecej za MOT, 170 za podatek (MOJ MAZ ZA YARISA PLACIL 30FUNTOW PODATKU!:))) , jakies naprawy , owszem zdarzaja sie, trzeba miec cos w razie czego (najgorszy w eksoploatacji byl Rover!nie polecam nkomu, wszystkie rovery ktore znam mialy ten sam problem,kosztowna naprawe 'head gasket'!)

benzyna tez coraz drozsza, jezdze bardzo malo, ale po miescie, wiec niezbyt ekonomicznie sie da (znacznie lepsze spalanie jest przy madrym jezdzeniu po autostradzie, przez lata dojezdzalam do pracy ok 20mil w jedna strone). spala mi teraz (w zimie) okolo 30mpg (tj 7/100km), ale bywalo znacznie lepiej (w lecie, na dluzszych dystansach), do 40mpg

gdyby nie to ze bez auta jak bez reki, nie mieszkam w zbyt duzym miescie , jestem do auta przyzwyczajona i ciezko bylo by mi sie bez niego zorganizowac, to fajnie bylo by cala te kase zaoszczedzic...
        • mrs.t Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 18:38

• gypsi Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 19:37
      Tankuje pelny bak (45l) 2-3x w miesiacu. Jezdze glownie po okolicy, ale moj samochod duzo pali (ok.11/100) bo musialam zainwestowac w 4x4, zeby w razie draki moc do kazdej farmy w gorach dotrzec bez problemow.
      Prawo jazdy mam od 12 lat, znizki z Polski jeszcze, ubezpieczenia place rocznie ok. 720, podatku drogowego ok. 260 rocznie ostatnio mialam przeglad roczny (samochod na gwarancji jeszcze) za 150.

Wychodzi na to, ze moje chodzenie piechota do pracy na popoludnie nie tylko poprawi mi kondycje, ale i stan konta:)
      • yadrall Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 20:44
        9 letni Scienic, z silnikiem 1.6 benzyna, sredniej wielkosci miasto na poludniu UK.
        Ja 17 lat mam prawojazdy i 8 lat znizek (UK i PL),maz ma tylko provinsional prawo jazdy. Ubezpiecznie "firmowe" jako przyszla childminder-polise wykupilam 28.12.2010,wiec dosc nowa.
        I za polise placilam 320f/rok.
        Tax (czyli podatek) 180f/rok,albo po 99f/pol roku.
        Paliwo nieduzo,bo malo jezdze i tylko po miescie.
    • lili76 Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 21:02
      rany dziewczyny jak Wy duzo placicie za smoje zmotoryzowanie (albo jak tak malo place...)
      Nissan Micra, diesel, reg 04; podatek od tego roku poszedl w dol i place £90, ubezpieczenie £400 full comp - a normalne prawko mam od pazdziernika, za to Niemaz jest dodany do ubezpieczenia; moze fakt, ze on swoj samochod ma ubezpieczony w tej samej firmie tez ma znaczenie????
      obecnie szukam nowego samochodu, ale ciezko mi znalesc cos rownie taniego w eksplatacji
    • terwase zdecydowanie za dużo:) 22.01.11, 21:23
      Prawko mam od 9 lat, ale tylko 2 lata zniżki (bo w Polsce wcale nie jeździłam). Za ubezpieczenie w miasteczku na wschodzie Anglii płacę 90 funtów miesięcznie (nieco ponad tysiąc rocznie). Przed przeprowadzką, na południowym zachodzie płaciłam o 1/3 mniej. Road tax to wydatek około 85 funtów dwa razy w roku. Samochód-Nissan Note ma niecałe 5 lat, benzyna 1.6, pali około 7 litrów, tankuję jakieś 2-3 razy w miesiącu, ostatnio za 50 funtów:/ Zanim zmieniłam stanowisko w pracy, firma zwracała za benzynę z nawiązką, ale głupia zamieniłam ten przywilej za podwyżkę, a teraz trochę żałuję.

A teraz odnośnie pytania Piksi.dixi, jak ma być ekonomicznie kup autko z małym silnikiem, najlepiej 1.2,na przykład ford fiesta. Ja bardzo mało płaciłam za utrzymanie Smarta, ale sprzedałam ten wynalazek po pół roku.
      Na stronach takich jak moneysupermarket, gocompare, czy confused mozesz wyliczyc sobie przyblizony koszt ubezpieczenia samochodu, nawet jesli go jeszcze nie masz, po prostu podaj swoje dokladne dane, marke i rocznik interesujacego cie auta.
      www.moneysupermarket.com/car-insurance/
      Udanych poszukiwań:)
    • basiak36 Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 22:56
      My mamy dwa auta, jedno duze, drugie male:) Za duze place ubezpieczenie roczne 350 funtow, za male okolo 300.
      Ja mam angielskie prawko od ponad 17 lat, maz polskie, jakos od 20 lat.
      • posh_emka Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 23:20
        BMW 1 seria- silnik 1.6, ubezpieczenie 450 funciaków, do tego podatek- nie pamiętam, MOT jakoś 70 funciaków, benzyna różnie- zależy ile się jeździ, no i miejśce za parking 170 funciaków rocznie- szlag nas chciała trafić jak to zobaczyliśmy. No i trzeba pamiętać,że przy wypadach do centrum na zakupy po sklepach za miejsce parkingowe z reguły też trzeba płacić ;(

Odnośnie ubezpieczenia to wam powiem,że my odnawialiśmy nie dawno i przyszło coś ponad 600 funtów ( z Tesco mamy już od jakichś 10 lat) to powiedziałam mężowi żeby do nich zadzwonił i im podziękował i przy okazji powiedział,że zaproponowano nam z innej firmy za 450 i że spadamy do nich- od razu w Tesco zmienili stawkę.......

No nie wiem o czym jeszcze zapomniałam......
        • basiak36 Re: ile wydaje sie na samochod? 22.01.11, 23:40
          posh_emka napisała:

> BMW 1 seria- silnik 1.6, ubezpieczenie 450 funciaków,

To calkiem sporo placicie, z ciekawosci, ile lat macie ubezpieczenie. Jesli moge zapytac oczywiscie:)
          • kamila_21 Re: ile wydaje sie na samochod? 23.01.11, 05:05
            Ubezpieczenie £650 rocznie, tax £240, MOT £50, paliwo okolo £100 miesiecznie. Prawko mam 10 lat, w tym 6 angielskie. Samochod dosc duzy, 1.9 diesel. Jak dostaje co roku odnowienie polisy to tez dzwonie i mowie ze dziekuje bo firma x zaproponowala mi duzo taniej. Przewaznie po godzinie dostaje telefon z propozycja nizszego ubezpiecznia niz im powiedzialam. Sprawdz na gocompare.co.uk, tam znajdziesz najtansze.
            • sylaluk1 Re: ile wydaje sie na samochod? 23.01.11, 13:27
              Renault Megane II , 2004 , silnik 1,6 diesel ubezpieczenie (comprehensive) 245 na rok, podatek drogowy 30 na rok !!! , benzyna ok 100 na m-c., mot ok 40 na rok. Wg mnie bardzo ekonomiczne auto a wcale nie małe.
            • basiak36 Re: ile wydaje sie na samochod? 23.01.11, 14:25
              Sprawdz na go
              > compare.co.uk, tam znajdziesz najtansze.

Trzeba tylko pamietac ze price comparison sites nie maja wszystkich ofert dostepnych na rynku, oraz trzeba bardzo pilnowac co wtedy kupujemy - najtansza oferta nie oznacza ze taka akurat dla nas bedzie lepsza - tym tansza im wyzsze wybierzemy 'excess'.
          • posh_emka Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 19:57
            Z 10 lat.... nasze ubezpieczenie jest z rodzaju tych,że każdy może jeździć tym samochodem i nie będzie problemu przy ewentualnej wypłacie odszkodowania.
    • sueellen Re: ile wydaje sie na samochod? 23.01.11, 18:28
      ubezpieczenie mamy jakies kosmiczne, moj m płaci około 100 funtów miesiecznie... Namawiam go na zmiane ale on chce miec ubezpieczenie "na wszystko"...
      • basiak36 Re: ile wydaje sie na samochod? 23.01.11, 21:14
        sueellen napisała:

> ubezpieczenie mamy jakies kosmiczne, moj m płaci około 100 funtów miesiecznie..
        > . Namawiam go na zmiane ale on chce miec ubezpieczenie "na wszystko"...

A co ma na mysli mowiac 'na wszystko'? My tez mamy 'na wszystko':) A 100 funtow miesiecznie to faktycznie kosmiczna kwota.
    • a.rokosz Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 01:51
      w ramach przerwy zakuwajac do egzaminu sie wypowiem:
      Yaris 06 diesel 5dr fully comp bez znizki jako ze dopiero rok temu zrobilam prawko kosztowalo mnie w kwik save 500 ubezp plus road tax grosze,wiec polecam,ale bagaznik trgicznei maly wiadomo, w zeszlym roku pekl katalizator,porazka.
      Nissan Almera Tino 04 fully comp ze znizka 6 lat maz placi jakies 400 ubezp w swift cover plus mamy rzecz jasna raod assistance, full european 65 na duze auto na male zwykle na uk jakies 30f.bardzo fajne auto chodz niepiekne,niepsujace sie
      • szczur.w.sosie Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 12:23
        niecałe 400 za ubezpieczenie, choć mam i punkty i wypadek.
        tax 120 za rok, ale to kwestia samochodu - my mamy 1.4 diesel.
        ale paliwo to chyba drożej się nie da - 1.47... szok...
    • jaleo Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 13:53
      Jejku, dziewczyny, jakos strasznie duzo za ubezpieczenie placicie!

My placimy £420 za Ford Kuga 2L Diesel i £240 za VW Lupo 1.0L Petrol - oba samochody sa fully comp i maja tez business use, bo maz potrzebuje do pracy, gdyby nie bylo business use to byloby jeszcze taniej.

Fakt, ze oboje mamy maksymum lat jazdy bezwypadkowej i brytyjskie prawo jazdy od nastolectwa :-D ale i tak to, co my placimy wydaje sie bardzo malo w porownaniu do wypowiedzi z tych watkow...

Nie korzystamy z comparison sites tylko z uslug brokera, moze brokerzy sa lepsi w wyszukiwaniu korzystnych ofert?
      • dariazv Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 14:19
        jaleo napisała:

>
        > Nie korzystamy z comparison sites tylko z uslug brokera, moze brokerzy sa lepsi
        > w wyszukiwaniu korzystnych ofert?

jeleo, gdzie znalesc takiego brokera? mozesz polecic swojego?
        My placilismy przez ostatni rok niecale £21 miesiecznie za honde4x4 w Londynie. Teraz dostalismy propozycje od tego samego ubezpieczyciela na ...£125 miesiecznie. Chyba poszaleli... Szukamy czegos tanszego.
        • jaleo Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 14:33
          dariazv napisała:

>
          > jeleo, gdzie znalesc takiego brokera? mozesz polecic swojego?
          > My placilismy przez ostatni rok niecale £21 miesiecznie za honde4x4 w Lond
          > ynie. Teraz dostalismy propozycje od tego samego ubezpieczyciela na ...£12
          > 5 miesiecznie. Chyba poszaleli... Szukamy czegos tanszego.

My korzystamy z lokalnego brokera (mieszkamy w NE England)
          www.weirinsurance.co.uk/
          Lepiej miec takiego, co ma lokane biuro, bo jest poreczniej, jak trzeba cos podpisac, podrzucic dokumenty itp.

Jest sporo firm ubezpieczeniowych, ktore nie sa na price comarison sites, moze dlatego brokerzy moga byc lepszym rozwiazaniem.

Jak wpiszesz w wyszukiwarke Insurance Brokers + miejsce zamieszkania, powinno sporo wyskoczyc. Choc najlepiej lokalnego brokera znalezc przez tzw "word of mouth".

Brokerzy sa tez o tyle dobrzy, ze jak masz jakikolwiek problem, pytanie lub nieporozumienie z ubezpieczycielem, to oni to rozwiazuja, nie musisz godzinami wisiec na sluchawce do firmy ubezpieczeniowej.

Fakt, ja w tym roku kalendarzowym nie odnawialam jeszcze ubezpieczenia, ale na jeden samochod odnawialismy w listopadzie i zdrozalo tak ok 10% w porowaniu do zeszlego roku. W tym roku sie jeszcze okaze :-\
      • basiak36 Re: ile wydaje sie na samochod? 24.01.11, 14:48

• piksi.dixi Re: ile wydaje sie na samochod? 25.01.11, 11:01
          dzieki za odpowiedzi!
          wychodzi, ze musze liczyc okolo 2500 rocznie...?
          ( ubezp nawet do 1200, albo wiecej..
          podatek 250, przeglad 50/75 i paliwo 100 miesiecznie..)

prawie zapomnialam, ze jeszcze dochodzi zakup samochodu :)

• clonek13 basiak 07.02.11, 20:56
          basiak polec mi jakas firme ubezp? podniesli mi o 100% ubezepieczenie, konczy sie umowa i chce uciekac z tej firmy,place teraz 100 na miesiac, bede wdzieczna
    • imogen19 Re: ile wydaje sie na samochod? 06.02.11, 22:48
      niestety samochód to ciągły wydatek ale ciężko sie bez niego obejść ;)
      na szczęście na jego eksploatacji, bez szkody dla samochodu,
      można oszczędzić, po co wydawać na samochód skoro jest tyle innych przyjemności
      np. stosujący się do kilku zasad, reguł można oszczędzać spokojnie 10% paliwa

znalazłam coś takiego na stronie www.ekonomiczna-jazda-samochodem.pl

na początku sceptycznie bo myślę sobie ze to trochę niemożliwe
      ale ok za darmo to za darmo, wiec proszę 24 rady,
      stosuje i naprawdę trochę więcej km przejechałam za te samo kasę co zawsze.
      fajnie by było jakby jeszcze ktoś podał jak oszczędzić na ubezpieczeniu i innych wydatkach związanych z samochodem
      • berlin30 prawo jazdy polskie- angielskie? 07.02.11, 15:47
        podczepie sie pod temat, w koncu o samochodach:-)
        czy po kupnie tutaj auta, musze wymienic moje prawo jazdy polskie na angielskie? I ile to kosztuje? W koncu mam samochod:-)
        i jeszcze jedno pytanie, gdzie najlepiej ubezp. auto?( tanio) jakies konkretne firmy? myslalam o sainsbury's, lub w swoim banku. podpowiedzcie
        dziekuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka