Dodaj do ulubionych

twarde surowe warzywa - food processor - tnie?

21.03.11, 16:31
direct.tesco.com/q/R.209-5039.aspx
nie znam sie na tym wogole - czy taki food processor albo jakikolwiek inny bez problemu potnie mi na kawalki surowe twarde warzywa - typu marchew, seler, kartofel, burak...
powiedzmy dla wygody przeciete na pol?

jakbym chciala zupe warzywna zrobic i pokroic w kostke przy uzyciu czegos takiego - to sie da zrobic czy sa jakies inne maszyny do tego? dicer?
zawsze sie boje ze nieugotowane warzywa tego typu beda za twarde i poniszcze sprzet.
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 20:14
      tez bym sie chetnie dowiedziala :)

albo cos innego do krojenia w kostke?
    • padynt Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 20:25
      Bez problemu. Ja nawet twarde suche bułki w tym ucieram na bułkę tartą. Ziemniaki na placki itd itd
      • dorotus76 Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 22:12
        Mam taki foodprocessor.
        Nie wiem jak dajesz radę pokroić nim w kostkę, ale nie jest to wg mnie możliwe ;).
        Kroi warzywa w paski i plastry do zup, trze.. nie da rady pokroić w kostkę.
        Co mnie w nim wkurza, to że większe kawałki warzyw dostaja się między obudowę i tarczę scierającą i trzeba je potem wyciągać stamtąd nie starte, ale mamy w domu świnkę morską, która to chętnie zjada, wiec ogólnie problemu nie ma ;). Ogólnie używam, ale nie do warzyw. Uzywam tych dwóch noży do mielenia i siekania np. orzechów, lodu, owoców itp. i wyrabiania kruchego ciasta. Czasem ubijam białka.
        Do warzyw używam takiej szatkownicy do warzyw do polskiego Zelmera (maszynki do mielenia mięsa), jest wg mnie dużo lepsza. Takiej:
        www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mielenia/diana_z_szatkownica/
        • dorotus76 Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 22:16
          Aa.. i kilka dni temu widzialam w programie jak Jamie Oliver mial taki sam Kenwooda i wrzucal do niego warzywa, i tak samo dostawały się między obudowę a tarczę, wyciągał potem te większe kawałki.
        • padynt Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 22:52
          dorotus76 napisała:

> Mam taki foodprocessor.
          > Nie wiem jak dajesz radę pokroić nim w kostkę, ale nie jest to wg mnie możliwe
          > ;).
          > Kroi warzywa w paski i plastry do zup, trze.. nie da rady pokroić w kostkę.
          > Co mnie w nim wkurza, to że większe kawałki warzyw dostaja się między obudowę i
          > tarczę scierającą i trzeba je potem wyciągać stamtąd nie starte, ale mamy w do
          > mu świnkę morską, która to chętnie zjada, wiec ogólnie problemu nie ma ;). Ogól
          > nie używam, ale nie do warzyw. Uzywam tych dwóch noży do mielenia i siekania np
          > . orzechów, lodu, owoców itp. i wyrabiania kruchego ciasta. Czasem ubijam białk
          > a.
          > Do warzyw używam takiej szatkownicy do warzyw do polskiego Zelmera (maszynki do
          > mielenia mięsa), jest wg mnie dużo lepsza. Takiej:
          > www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mielenia/diana_z_szatkownica/

:) nie, nie ja tylko odpowiadam w sprawie krojenia twardych rzeczy . W kostkę oczywiście nie kroi:) szatkuje, rozdrabnia, miele :)
    • carmelaxxx Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 22:25
      ten co wkleilas lina srednio dobry wg mnie jest to znaczy ja go w sklepie ogladalam i juz mialam kupic ale te przystawki tak tandetnie wykonane byly ze nie sadze by dlugo wytrzymaly nie mowiac juz o obrobce jakiego twardszego kalibru warzywa. Ja dolozylam i kupilam magimix i w nim: tre warzywa, kroje, miele miesko, wyrabiam ciasto, siekam cokolwiek potrzeba, kupilam przystawke do sokow wiec i soki sie robi... wlasciwie cokolwiek zechcesz..

w kostki nie krojii i to jedyna wada, ale nie wiem czy jest jakis sprzet co w kostki krojii.
      • robak.rawback Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 22:31
        a link do magimix moze zapodasz? to kenwooda?
        ja raczej nie chcialam wydawac fortuny na cos czego moze nie bede za czesto uzywac z drugiej strony moze jak bedzie robil wszystko to powinnam kupic.
        wiec zobacze jakie wypowiedzi beda i najwyzej sie szarpne na wiecej

a o tym co podalam link to czytalam reviews i ktos powiedzial ze plastikowy pojemnik szybko popekal wiec sie zastanawiam i nie wiem co mam chciec
        • dorotus76 Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 22:38
          Powiem Ci, że ja mam tego Kenwooda juz dobrych lat kilka, używam w miarę często, jest ok, nic nie popękalo. A grzeję czasem nieźle silnik.. Z drugiej strony uważam, że kenwood to solidna firma za przystępnę cenę.
        • carmelaxxx Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 23:01
          www.magimix-spares.co.uk/catalogue.asp?PrGrp=1000
          • padynt Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 23:06
            Dziewczyny , znalazłam kostkownicę? tylko trochę miejsca zajmuje:)
            sprzedambyka.pl/marchew/okazja-krajalnica-kostkownica-zamienie-10187.html
            • dorotus76 Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 23:08
              ha ha ha :D
    • dariazv Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 21.03.11, 23:50
      Ja mam cos takiego sklep.boerner.pl/product_info.php?cPath=112&products_id=194
      Swietnie sprawdza sie przy gotowaniu zup, robieniu salatek, surowek. Bardzo latwo sie myje i zajmuje bardzo malo miejsca.
      Calkiem wytrzymaly sprzet, uzywam juz ok 6 lat.

• panixx Re: twarde surowe warzywa - food processor - tnie 22.03.11, 13:05
        No wlasnie kuplam taki robot m.in. po to zeby ladnie warzywa potrzec na surowke i WKURZA mnie, ze robi to niedokladnie i grube kawalki do srodka i miski i tak wpadaja.
        Mam Kenwood i wcale nie byl tani (kilka lat temu), do przygotowywania ciast nadaje sie :)
        • panixx Do dorotus :) 22.03.11, 13:08
          Apropos Zelmera - nie widzialam jeszcze takiej wkladki do tarcia.
          Na prawde odbrze trze? Polecasz? Uwlielbiam suroweczki z marchwi, selera itp ale nie cierpie ich trzec na recznej tarce.
          • dorotus76 Re: Do dorotus :) 22.03.11, 13:56
            Bardzo fajnie trze. Nie wpadają duże kawałki warzyw. Nawet ziemniaki na placki przepuszczam i na tej samej tarce bułkę trę na tartą. Oczywiście jakies male kawałki startej marchewki dostają się też miedzy obudowę o tarczę, ale po skonczeniu wyjmuje tarczę i reszte wysypuję do miski, bo sa to tez starte kawałki. Ale o niebo lepiej niż w procesorze.
            • dorotus76 Re: Do dorotus :) 22.03.11, 13:58
              No i szatkownicę można osobno dokupić, tylko trzeba miec oczywiscie maszynkę do mięsa wczesniej ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka