Dodaj do ulubionych

scones-przepis

04.05.11, 02:10
Czy znacie moze jakis dobry i sprawdzony przepis na scony,z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • martolina77 Re: scones-przepis 22.05.11, 15:23
      podrzucę do góry, bo też jestem ciekawa. uwielbiam je...
      • kinmalek Re: scones-przepis 22.05.11, 21:33
        Heeej,no nikt nie piecze sconów ,;)
        • cyniamonowa Re: scones-przepis 22.05.11, 22:13
          odsylam do Dorotusa, tam sa sconesy!
          np takie:
          mojewypieki.blox.pl/2007/04/Scones.html
          przyznam, ze sama nie pieklam, ale nie slyszalam jeszcze by ktos sie zawiodl na dorotusowych przepisach, wiec z czystym sumieniem polecam :-))
          pozdrawiam
          • cyniamonowa Re: scones-przepis 22.05.11, 22:14
            sa tez i takie:
            mojewypieki.blox.pl/2009/06/Scones-z-muesli-i-miodem.html
            i takie:
            mojewypieki.blox.pl/2008/04/Razowe-scones-z-miodem.html
            i jeszcze kilka... wybierzecie cos?
            • martolina77 Re: scones-przepis 24.05.11, 14:30
              O wow. zupelnie zapomnialam o bezkonkurencyjnej Dorotus. wieczór z głowy :-D
              • kinmalek Re: scones-przepis 25.05.11, 01:02
                ,:) to fakt też nie pomyślałam,myślę że zrobię te z pierwszego przepisu,martolina daj znać jeśli któreś upieczesz ,:)
                • cyniamonowa Re: scones-przepis 25.05.11, 10:48
                  dajcie znac jak wyprobujecie, moze i ja sie skusze...
                  • novalee1 Re: scones-przepis 25.05.11, 23:28
                    Zrobilam scones z musli.Wszystko wyszlo super,tylko prawie spalilam dom tostujac musli na grillu bo zachcialo mi sie kapieli w miedzyczasie.Dobrze ze maz byl w domu i uratowal sytuacje:))
                    • cyniamonowa Re: scones-przepis 10.06.11, 11:34
                      maly napalil sie na scones z zoltym serem, ktore serwowali mu ostatnio w przedszkolu. robilyscie kiedys? mysle, ze wystarczy zaadaptowac jeden z przepisow Dorotus i wyrzucic cukier a dodac zolty ser. bedzie OK, co myslicie?
                      • black_currant Re: scones-przepis 11.06.11, 09:07
                        Moje dzieciaki robiły pyszne scones z serem na klubie ciasteczkowym - jak się obudzą, to zarządzę szukanie przepisu I wstukam
                        • black_currant Re: scones-przepis 11.06.11, 18:39
                          Znaleźli :-)

Scones z serem
                          150g self raising flour
                          1/2 teaspoon salt
                          1/2 teaspoon English mustard
                          25g butter
                          100g mattured cheddar cheese, starty
                          1 egg
                          2 tablespoons milk

1. Wymieszać w misce mąkę, sól i musztardę. Potem dodać masło i zmiksować - powinna powstać mikstura przypominająca okruchy chleba
                          2. Wmieszać większość sera, zostawiając trochę do dekoracji
                          3. Rozbełtać jajko z mlekiem, wlać do mikstury, odlać odrobinę, żeby posmarować scones przed pieczeniem, a resztę wymieszać - do powstania miękkiego ciasta.
                          4. Rozwałkować ciastona 2 cm placek i wycinać foremką sconesy (można podsypać mąką, jeśli będzie się lepić do blatu)
                          5. Posmarować mieszanką jajeczno-mleczną i udekorować wiórkami sera
                          6. Piec 8-10 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

I już :-)
                          • cyniamonowa Re: scones-przepis 12.06.11, 00:55
                            aaaa, jaka jestem zla ze przegapilam ten przepis... upieklam dzis scones serowe z przepisu z neta i jestem delikatnie mowiac wkurzona, bo to co wyszlo to nie przypomina niczego a juz scones'ow na pewno... dopiero mieszajac wszystko zorientowalam sie ze cos nie halo w proporcjach w przepisie, ale bylo juz za pozno... na 200g maki przypada 170g sera zoltego. no, nie powiem co wyszlo... zjesc sie da, ale...
                            wyglada na to, ze jak czas pozwoli to jutro bede piekla te powyzej. nowy przepis juz wydrukowany. dzieki!!!
          • justyna_be Re: scones-przepis 10.06.11, 21:53
            Wiele razy korzystałam z tego przepisu (choc nie zawsze dodawalam rodzynki) i za kazdym razem wychodzily rewelacyjne, no ale to w koncu od Dorotus :)...
            Zdecydowanie polecam ten przepis (jak i caly blog zreszta ;)).
            J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka