Dodaj do ulubionych

Badanie glukozy w ciazy

07.06.11, 12:56
Czy ktoras z Was byla tutaj na takim badaniu? Ja mam za tydzien i nie wiem czy dam rade ta glukoze wypic :/ Wiem, ze w Polsce dziewczyny biora ze soba sok z cytryny ale ja nie wiem czy tez tak zrobic, bo pewnie dziewnie na mnie popatrza:)
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 13:29
      Nic sie nie boj, do picia dostaniesz zapewne Lucozade, taka jak w sklepach sprzedaja.
      Takze zadnych cytryn nie bierz :)
    • justmaga Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 13:31
      ja mialam do wyboru albo glukoze albo lukozade wiadomo ,ze wybralam lukozade :)
      • mama_vinca Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 14:54
        Powazne daja tutaj lukozade zamiast glukozy??? To mnie pocieszylyscie:):):)
        • yadrall Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 14:58
          To chyba znowu zalezy od szpitala-u nas (Poole) daja glukoze...
    • mama-123 Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 14:07
      Widac, ze to pytanie kobiety ciazy :)
    • natalinka.londyn Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 14:59
      ja też piłam lucozade, nie było najgorzej ;)
    • black_currant Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 15:09
      U mnie (St. Peter's Chertsey) trzeba było kupić lucozadę. Glukozy nikt nie proponował
      • justmaga Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 16:26
        kupic?? U nas za darmo dawali..
        jeju co szpital to obyczaj
    • derka1 Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 18:05
      Mnie tutaj tego badania nikt nie proponowal - a tez, jak i black currant, zajmowal sie mna szpital w Chertsey. Robilam je w Polsce, pilam glukoze. Absolutny luz, bez zadnych cytryn, czulam sie w trakcie i po swietnie. Mialam w torbie kanapke na "po wszystkim" ale przezylabym i bez niej. A tez sie nakrecilam i oczekiwalam Bog wie czego po lekturze wpisow w internecie.

P.S. Black currant, to Ty musisz mieszkac gdzies niedaleko mnie :-)
      • mrs.t Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 19:47
        a czemu macie te badania? jakies zwiekszone ryzyko (czy standardowo?)
        • mama_vinca Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 20:41
          Ja bede miec tylko dlatego, ze pierwsze dziecko urodzilam duze i moja mama ma cukrzyce. Standardowo tutaj tych badan nie robia.
        • black_currant Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 20:46
          Ja miałam ze względu na to, że w badaniu moczu wyszedł mi wysoki poziom cukru. Ale i tak by mi zrobili, bo w poprzednich ciazach miałam problemy z cukrem (byłam na diecie przez większość czasu).
      • black_currant Re: Derka1 07.06.11, 20:47
        Bardzo możliwe :-)

Mieszkam 'prawie w Woking', a Ty?
        • derka1 Black Currant 07.06.11, 22:50
          O, ja kiedys w Woking pracowalam (Mayford Green) a mieszkam po drugiej stronie Chertsey, w Laleham (prawie Staines).
    • liley11 Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 20:46
      Da sie. Gorzej mi szlo 3 miesiace po porodzie, Wtedy musialam sie niezle sprezac, zeby nie wypuscic.
    • marzeniee22 Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 22:19
      Ja musialam wypic Lukozade i nie wiem czy nie robia tego standardowo w niektoryh regionach, bo ja zadnych wskazan nie mialam, a badanie mimo to robiono.
      • yadrall Re: Badanie glukozy w ciazy 07.06.11, 22:56
        A tak na marginesie to dlaczego kaza pic te Lukozade? Przecie tam jest tylko 65g cukrow i tez w zaleznosci od smaku jest to syrop glukozowo-fruktozowy... Jak sie to ma do obciazenia glukoza w ilosci 75g? Ile Wy tego pilyscie? moze wiecej niz zwykla butelka (w butli jest troche ponad 300ml)? Tak z ciekawosci pytam :)
        • oolijull Re: Badanie glukozy w ciazy 07.11.16, 13:25
          kubek 250ml tak na oko ;) nie wiem czy to Luko bylo bo nie pijam i nie wiem jak smakuje, taka faktycznie pomaranczowa oranzada..
          dawka musi byc odpowiednia bo mi cukrzyce bez problemu wykrylo ;)
    • eutyfrona Re: Badanie glukozy w ciazy 03.11.16, 16:49
      Widzę, że wątek stary, ale się podłączę: te z Was, które miały ten test - dlaczego go miałyście?
      Ja miałam, bo jestem z Polski i podobno mamy większe ryzyko, ale nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia tego (znalazłam listę regionów, w których jest większe ryzyko, ale Polski ani nawet Europy tam nie ma). W Polsce 15 lat temu miałam, tutaj w 2 poprzednich ciążach nie miałam.
      • oolijull Re: Badanie glukozy w ciazy 03.11.16, 22:15
        Mialam w pierwszej ciazy ze wzgledu na cukrzyce w rodzinie i nadwage.
        W drugiej ciazy bo mialam cukrzyce w pierwszej.
        • princesswhitewolf Re: Badanie glukozy w ciazy 04.11.16, 00:05
          wiek rodzacej i babcia ma cukrzyce
      • illegal.alien Re: Badanie glukozy w ciazy 04.11.16, 07:08
        Ww obu ciążach miałam ze względu na BMI - co ciekawe, w drugiej ciąży miałam niższe BMI, ktore było poniżej granicy z pierwszej ciąży, ale w międzyczasie przesunęli granice :P
      • mkotecek Re: Badanie glukozy w ciazy 04.11.16, 09:28
        ja mialam bo mam bmi powyzej normy(nie pamietam ani normy ani bmi lol) i raz wyszedl mi cukier w moczu. W szkotlandzie :) daja do picia lukozade oryginal, mala butelke i troche, schlodzona, gazowana, nawet niezla. nijak ma sie do cieplej glukozy z cytryna w Polsce :)
      • anulla_m Re: Badanie glukozy w ciazy 04.11.16, 14:27
        Miałam - cukrzyca w rodzinie.
    • princesswhitewolf Re: Badanie glukozy w ciazy 04.11.16, 00:04
      tak. dziwne pytanie. Niektorzy pija oranzade nawet chetnie. Takie to straszne dla ciebie ta lucozada?
      • anulla_m Re: Badanie glukozy w ciazy 07.11.16, 14:15
        Princess może ja odpowiem ;-) lucozada jest straszna, nie potrafię napić się jej normalnie, mam przy tym napoju odruch wymiotny (smak nieistotny). Wypicie jej do tego badania było dla mnie torturą
      • anulla_m Re: Badanie glukozy w ciazy 07.11.16, 14:15
        Princess może ja odpowiem ;-) lucozada jest straszna, nie potrafię napić się jej normalnie, mam przy tym napoju odruch wymiotny (smak nieistotny). Wypicie jej do tego badania było dla mnie torturą
    • szczur.w.sosie Re: Badanie glukozy w ciazy 07.11.16, 12:53
      Nigdy nie mialam takiego badania, nic mi do picia nie dawali, a 4 dzieci w UK urodzilam.
    • muszka1245 Re: Badanie glukozy w ciazy 23.01.17, 12:49
      Witam. Podejrzewam u siebie cukrzyce ciazowa - jestem w 27 tygodniu- ale midwife odmowila mi zrobienia testu gdyz nie mam BMI >30 i nie mam historii cukrzycy w rodzinie. Potweirdzila natomiast, ze czesto cukrzyca, mimo i z jest obecna, nie zostaje 'wylapana' w rutynowym badaniu moczu podczas wizyt . CZy ktoras z Was wie moze czy i gdzie mozna zrobic badanie na gestational diabetes prywatnie ? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka