Dodaj do ulubionych

Self employed i book keeping

04.07.11, 12:41
Powolutku zaczynam jako childminder (puki co temporaty contract na okres probny) i plakac mi sie chce nad tymi wszystkimi papierami,ktore mnie strasza...
Pomijam papiery zwiazane z rodzajem dzialalnosci,ale wlasnie utknelam nad accounts book. Czy ja naprawde mam zapisywac osobno wszelkie rachunki zwiazane np. z zakupem jedzenia dla dzieci? Osobno zapisac kazdy blok rysunkowy za 1f i kazda rolke papieru toaletowego? Jak mam ustalic ile tego papieru poszlo na moj i mojego meza zadek,a ile na tyleczek mojego podopiecznego?
Mam taka teczke Account book i tam wyglada,ze kazdy rachunek musze ponumerowac i wpisac w odpowiednia rubryke z naza za co, ile i kiedy...
Nie mam pojecia jak to ugryzc :(
Jak tak dalej pojdzie to chyba wroce na etat-zdecydowanie latwiejsza praca...
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Self employed i book keeping 04.07.11, 13:17
      Jak to dokładnie wygląda w Anglii, nie wiem, bo mój rodzaj działalności nie wymaga aż takich dupereli, ale w Polsce kiedyś tak miałam. Wyjściem były większe zakupy raz na jakiś czas i magazynowanie zapasów w szafie na osobnej półce. Zawsze to mniej rachunków. Po miesiącu czy dwóch zorientujesz się, ile czego ci wychodzi na miesiąc, i będzie łatwiej zaplanować konkretne zakupy.

Rachunki możesz zbierać do jakiejś dużej koperty i raz na tydzień je opisywać. Ja to robiłam raz w miesiącu, ale nie polecam, bo wtedy cały dzień miałam wyjęty w życiorysu.

A co do papieru toaletowego, możesz po prostu kupić inny rodzaj niż ten, którego używacie z mężem - np. w kwiatki - i tego używać dla dzieci. Poza tym maluchom i tak bardziej będą potrzebne mokre ściereczki.
      • 7oz Re: Self employed i book keeping 04.07.11, 14:00
        Część rzeczy jak rachunki za prąd i telefon odpisuje się procentowo może w przypadku twojego biznesu, który jest dość specyficzy papier też się tak da :) Wejdź sobie na to forum tam się chyba wszystkiego dowiesz o tym temacie.
        childmindinghelp.co.uk/forum/forumdisplay.php?s=dbb7fcb9e75b02919296d8dfe9599814&f=24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka