Dodaj do ulubionych

Reception coraz blizej

28.08.11, 20:51
Czyja pociecha zaczyna Reception w tym roku? Denerwujecie sie? Ja oczywiscie bardziej zestresowana niz moja corka, bo w nowej szkole nikogo nie zna i cale 6godz bez mamy :) musze jeszcze wprasowac metki z imieniem no i wyprasowac mundurek, obiady bedzie jesc szkolne wiec z tym spokoj tylko cos na snack time bede musiala kombinowac, zaczyna 8.09, lo matko ale one szybko rosna, co jeszcze powinnam wiedziec, przygotowac?
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: Reception coraz blizej 28.08.11, 21:53
      U nas corka co dzien pyta czy juz idzie do szkoly:) Ciekawe na jak dlugo starczy tego zapalu:)))
      W jej klasie zna juz wszystkie dzieci, bo mieli przed wakacjami 3 sesje zapoznawcze. Zostawali w szkole na 2h z pania w ich juz klasie i oswajali sie z soba na wzajem, z otoczeniem i personelam, bardzo podobal mi sie ten pomysl. Poza tym z jej przedszkola bedzie chyba 4 dzieci w jej klasie i jej najlepsza kumpela tez, wiec luzik:) Przez pierwsze 2 tyg zostaja tylko do lunchu, potem 2 tyg lacznie z lunchem i w koncu od pazdziernika ida na 6h. Tez to jest fajne, takie przejscie lagodne, choc moja mala jest gotowa na dluga sesje od razu:)
      W czasie wakacji cwiczylismy tylko umiejetnosc pisania jej imienia, bo o to poproszono rodzicow - aby dzieci potralily podpisac swoje prace, ale pisamymi a nie drukowanymi literami.
    • 7oz Re: Reception coraz blizej 28.08.11, 21:55
      Denerwować się jakoś strasznie nie denerwujemy. Młody idzie do szkoły, w której był wcześniej w przedszkolu więc trochę dzieci zna, mieliśmy już 2 spotkania w szkole a dzieciaki były zobaczyć klasę i poznać nowe Panie więc nie jest to nam tak wszystko bardzo obce. Ale fakt, to wielka zmiana w naszym życiu i trochę ściska w żołądku jak pomyślę jak to wszystko teraz szybko zleci, nim się obejrzę to z domu się będzie wyprowadzał, bo przecież to tak niedawno stawiał pierwsze kroki ;)
      • moncik32 Re: Reception coraz blizej 28.08.11, 22:10
        a nasza szkole dopiero buduja i ja sie martwie czy zdaza wykonczyc.dopiero 14 mamy pierwsze spotkanie w szkole . a od 19 zaczynaja seseje do lunchy.
        • heraa Re: Reception coraz blizej 28.08.11, 22:54
          moja tez zaczyna ale chodzila juz do nursery wiec sie nie martwie
          beda te same dzieci czyli jakis luzik taki
          ..tylko jedno ale u mnie w szkole sa prace domowe
          ..wiec ja tez jakby juz sie przyzwyczajam do mysli o szkole ;)
          • gabez1 Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 09:33
            Dzieczyny, a gdzie kupic takie metki z imieniem do wprasowania?
            Denerwuje sie jak diabli:-)
            • benignusia Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 10:34
              kupowałam i naprasowanki,i naklejki na lunch box czy banana box na abayu.
              moja córka w tamtym roku szła do reception,pamiętam te nerwy!!z perspektywy czasu widze ile się nauczyła.tyle że ona chodziłą do nursery class w tej samej szkole,dzieci przed koncem roku szkolnego w naszej szkole chodzą sobie na wycieczki w dwojkach do nast klasy,chwile zostają,bawią sie itd.jednak reception na full time juz więc nerwy były:) teraz synek idzie do nursery class i po 2 m-cach będzie juz na full time!córka cały rok na part time chodziła,a on-zacznie materiał z reception od stycznia bo w grudniu urodzony...
              • yoggi87 Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 11:15
                Moja cora tez zaczyna 5.09
                Pirwszy tydzien przed lunchem konczy o 12.
                Drugi tydzien po lunchu o 13. I trzeci tydzien juz normalnie od 8.50 do 15.00
                Nie stresuje sie az tak, bo jej Pani u nas w domu byla, od razu przypadla Martynce do gustu, w szkole spotkanie zapoznawcze tez bylo, nie moglam wyciagnac malej do domu, wiec super.
                Bardziej sie martwie jak ja bez niej wytrzymam, tymbardziej, ze i tak z mlodsz w domu nadal bede.
    • dariazv Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 12:43
      Moja zaczyna od 21 wrzenia, najpierw do lunchu potem po dwoch tygodniach juz na 6h.
      myslicie ze 19 wrzesnia beda jeszcze mundurki w sklepach? Wracmy 18 z wakacji i tak sie zastanawiam czy kupic juz teraz przez internet czy zdaze jak wroce.

• benignusia Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 12:55

jeśli chcesz kupować w next/m&s pewnie bedą,ja dokupowalam w trakcie roku szkolnego.
        ale jeśli myslisz o sdzie zy tesco stacjonarnych to bedzie baaaardzo przebrane i kupilabym teraz.
        • cybermha Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 23:10
          mundurki caly rok sa do kupienia i czesto na nie promocje,

dobre to rozwiazanie w niektorych szkolach, ze najpierw zajecia tylko do lunchu, no ale przeciez mloda sobie da rade ,
          moja cora do walijskiego przedszkola chodzila i wiekszosc dzieci tam zostala wiec ona samiutka w nowej szkole, dobrze ze kontaktowa i inne dzieciaki sama zagaduje, ja sie najbardziej boje mojego roztrzepania i tego jak to niekorzystnie na mloda wplywa, w przedszkolu np ze 3 razy poszla w mundurku kiedy byl dzien bez mundurka bo ja po prostu zapomnialam itp
          • benignusia Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 23:21
            tylko u nas w sklepach mundurki pojawiają sie okresowo.np w tesco i w asdzie koło mnie :) poza walią i moją dziurą niewiem :)
            u nas było to samo,był dzień kiedy młoda miała się przebrać a ja jej mundurek ubrałam...teraz zapisuje w kalendarzu i piszę sobie przypomnienia bo było jej przykro...
    • kasiaka77 Re: Reception coraz blizej 29.08.11, 23:07
      U nas tez rozpoczecie za 2 tyg. (14.09), ale jakos tak bez stresu. Mala juz nie moze sie doczekac, zna szkole, mielismy juz 3 sesje wprowadzajace, poznala nauczycielke, dzieci (6 z jej obecnej grupy przedszkolnej a mnostwo zna z sasiedztwa), jeszcze wizyta nauczycielki prowadzacej u nas w domu i ...start!
      Bez paniki. Powodzenia zycze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka