16.09.11, 18:37
przymierzam sie do zakupu i hmm... nie wiem co wybrac.
Wymienilam wszystkie poduchy na kacze pierze i bardzo sobie chwale, czesto je wietrze, teraz czas na koldre - mysle tez o kaczym albo gesim pierzu.
Poradzcie prosze bo jestem baaardzo niezdecydowana :) czy wziasc 10,5 na lato i zime, czy taka rozdzielana na dwie zeby uzywac lekka latem grubsza zima? Czy moze jednak mikrofibra? Nie jestesmy alergikami, a w domu jestem troche staromodna .
Bede wdzieczna za rady dziewczyny.

----------------
to ja M0nalisa - zmienilam nicka bom gapa i posialam haslo :P
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: koldra 16.09.11, 19:24
      Mam koldre z gesiego puchu, jak przycisniesz, to ci nawet firme podam, ale wole klepac w klawisze, niz teraz tylek na gore ruszyc. Kupilam king size, dosc gruba, teraz troche sie uklepala. Uwielbiam ja i jak sie zniszczy, kupie taka sama. Tyle, ze zniszczyc sie nie chce od ponad 6 lat. Pikowana w duze kwadraty. Spie pod nia i latem i zima, jedynie jak w nocy jest 30 stopni, to mi zbyt goraco.
    • glasscraft Re: koldra 16.09.11, 20:08
      Ja mam dwie kaczki spinane razem - 4 i 8, 4 idealna na lato, 12 super w zimie. Obydwie razem leciutkie jak ... puch (hehe). Piore w pralce w 40 stopniach.
      • saram0na Re: koldra 16.09.11, 20:21
        a jakiej firmy? wlasnie zeby mi sie nie rozlazlo po roku a jak wam sluzy to mi tez posluzy :)
        • saram0na Re: koldra 16.09.11, 20:22
          zurek rusz tylek prooosze :)
          • zurekgirl Re: koldra 16.09.11, 20:44
            Pofatygowalam sie na gore, zagladam w posciel, a tam metka wyblakla ;) Ale pamietam, ze kupowalam w John Lewis, taka najtansza lub prawie najtansza ich serie, zimowa grubosc miala byc, wiec teraz wypatrzylam, ze to 13,5 tog, goose down (kupowalam bez przygotowania, nawet nie wiem, czy lepszy kaczy czy gesi puch). Nie zaluje zakupu, oprocz tego, ze po dwoch praniach metka jest nie do odczytania ;)
        • glasscraft Re: koldra 16.09.11, 20:46
          Nie mam pojecia, kupilam w House of Fraser wieki temu (pewnie z 10 lat na plusie). Tanio nie bylo, ale koldra wyglada tak jak w dniu kiedy byla kupiona, wiec bylo warto.
          • kaka-llina Re: koldra 16.09.11, 21:40
            Ja mam z mikrofibry, taką właśnie podwójną, spinaną... ALe jakoś tak wychodzi, że pod tą grubszą cały rok śpię a cienka jest dla gości... Nie kupowałam pierza ze skapstwa (chłop chciał z pierza powiedziałam żem alergiczka (katar sienny;-))).
            Jednak te z pierza mnie trochę przerażają bo nie ma rady coś tam sobie będzie w nich żyło i z praniem tego kłopot. Ale kazdy jak uważa.. Moja mikrofibra po 3 latach ciągle jak nowa, mieciutka i fajna kup[owałam w sklepie internetowym "The Duvet and Pillow Warehouse"
            • glasscraft Re: koldra 16.09.11, 21:45
              Moje pierze sie bardzo dobrze pierze :-)
              • saram0na Re: koldra 16.09.11, 22:47
                ja mam wszystkie poduchy z pierza , nasze i dzieci, swietnie sie je pierze, schna na dworzu, bardzo dobrze mi sie na nich spi :)no i nie ubijaja sie wystarczy je porzadnie walnac z kazdej strony :P ale mam je od stycznia dopiero- tylko z ta koldra tak sie ociagam, ale jak chce dobra to troche wydatek no i zeby posluzyla
    • karolina_zet Re: koldra 16.09.11, 22:37
      my kupilismy z pierza 10.5 w M&S
      Pure Duck Down 10.5 Tog Duvet, Product Code: T357511D
      jest rewelacyjna, mieciutka i cieplutka. Zupelnie wystarcza na zime, w sklepie powiedziano nam ze ze 13.5 sa polecane na zime do pomieszczen bez ogrzewania (?!). Latem co prawda jest pod nia goraco - zawsze mozna sie odkryc.
      Nie zdecydowalismy sie na dwie spinane gdyz nie mialabym gdzie trzymac tej jednej latem.
      Jak tylko corka troche wyrosla ze swojej dzieciecej ( bardzo nieudany zakup w Mothercare - Acclimatiser Duvet - Single Bed, Product code: M8382 ) kupilismy jej taka jak nasza - duzo lepiej spi! Tamta byla cienka i zimna:(
      • glasscraft Re: koldra 16.09.11, 22:51
        karolina_zet napisała:

> Nie zdecydowalismy sie na dwie spinane gdyz nie mialabym gdzie trzymac tej jednej latem.

Ja trzymam zapasowe koldry w plastikowych pokrowcach, z ktorych powietrze odssysane jest odkurzaczem (koldry, zwlaszcza te z pierza "kurcza" sie do mini rozmiaru, ktory bez problemu sie upycha wszedzie). Kupilam w Lakelandzie, ale jest ich pelno na ebay, amazonie... Pod warunkiem, ze moje koty nie poczestuja pokrowcow pazurkami i nie przepuszczaja po tym powietrza, koldry sa skurczone do czasu, kiedy je znowu potrzebuje.
        • saram0na Re: koldra 16.09.11, 22:58
          te torby prozniowe o ktorych piszesz moja zaskoczona kolezanka znalazla w poundlandzie, kupila na probe i latala dokupowywac bo cena niewiarygodna i ponoc sa super, ja takich nie mam.
          • 1mzeta Potwierdzam 17.09.11, 11:51
            Te torby z funciaka są rewelacyjne. Sama sobie pokupowałam, a cena kilkukrotnie niższa niż na ebaju np. Są różne rozmiary i nawet takie z wieszakiem do zawieszenia.
      • saram0na Re: koldra 16.09.11, 22:57
        a ma ktos z was koldre z nexta ? z tym ze tam tylko 15% puchu , chyba lepiej wiecej.
      • basiaj79 Re: koldra 18.09.11, 21:14
        ja mam 13.5 tog i jak dla mnie jest troche za ciepla na zime. W domu trzymamy temperature 20C, i nastepnym razem kupilabym 10.5 tog. Ja moja kupilam w TKMaxx 2 lata temu jakos tak wlasnie we wrzesniu/pazdzierniku. 100% kacze pierze king size za jakies 40f.
    • 1mzeta Re: koldra 17.09.11, 11:57
      Mnie się marzyła taka o jakiej piszesz ale koniec końców kupiliśmy z Ikei z microfibry czy jak jej tam. Dużą- można ją rozdzielić na dwie mniejsze. Powiem, że cienka mi się wydawała ale fajna i cieplutka jest.
      • wiwi1 Re: koldra 18.09.11, 21:25
        My mamy puchowa spinana i tez ta druga koldre trzymam w worku prozniowym. Z tym, ze ja w zimie spie pod cienka a w lecie pod kocem tylko. Moj maz w zimie wyciaga grubsza koldre a mi w niej za goraca.
        Kupilismy nasze koldry w Debenhamsie dwa lata temu na wyprzedazy zimowej chyba.
        Teraz za to marzy mi sie porzadny welniany koc z welny merino zamiast koldry, ale to wydatek ok £ 200.
        Pozdrawiam:)
    • liley11 Re: koldra 18.09.11, 23:01
      Kupilam swoje w Greens of Bourmouth czy cos takiego. Kupuje od nich od kilku lat. Ceny konkurencyjne, bo to producent.
      • bryanowa-1 Re: koldra 19.09.11, 01:22
        ja przepraszam ale mozecie zalinkowac te spinane?nie z pierza.dzieki serdeczne.
    • miss_scary Re: koldra 19.09.11, 14:56
      Mam i z mikrofibry i z pierza i tej z mikrofibry szczerze nie lubie i trzymam dla gosci :), koldry z pierza nie oddalabym za rzadne skarby, mam 10.5 tog i spie pod nia przez caly rok, kupilam tutaj duvetandpillowwarehouse.co.uk/ , maja atrakcyjne ceny, szybka dostawe i zawsze jestem zadowolona z ich produktow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka