szalonda 02.11.11, 21:12 Dostalam dzisiaj ten lek. Chcialabym sie dowiedziec, czy ktoraz z Was go moze brala i moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami. :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turmalinka Re: Fluoxetine 02.11.11, 21:27 Po tym co mowi wujek google i ciocia wikipedia ( pl.wikipedia.org/wiki/Fluoksetyna ) to ja bym sie zastanowila, w poprzednim watku piszesz, ze dostalas to od gp, a nie wiem (w sumie to sie nie znam) czy gp po pierwszym razie kiedy cie widzial powinien dac ci prozac... Ja w kazdym razie skonsultowalabym to z innym lekarzem, no ale moze to moja paranoja przeciwlekowa (mialam problem z naduzywaniem lekow przeciwbolowych jako nastolatka i teraz bardzo uwazam co biore i biore tylko wtedy kiedy naprawde musze) Odpowiedz Link
szalonda Re: Fluoxetine 03.11.11, 13:18 Turmalinka, dzieki za odpowiedz. No wlasnie, ja tez mam watpliwosci, poczytalam w internecie i w Pl to specjalisci chyba raczej przepisuja antydepresanty, nie wiem, moze sie myle, ale moj lekarz spytal sie jedynie czy nie mam self-harm thoughts i juz, 10 secund chyba trwala u niego decyzja o przepisaniu teg leku. Jednak postanowilam zazywac, bo naprawde mam juz dola i mam nadzieje, ze jakos w koncy zaczne zyc i sie znowu smaic. Tez nie lubie sie szprycowac lekami, ale w tym przypadku czuje jakas potrzebe zmiany i licze, ze mimo ze tak pochpnie przepisane, to jednak te leki pomoga :-) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Fluoxetine 03.11.11, 16:03 Ja brałam (pisałam już o tym na forum) przez rok. Bardzo pomógł. Zapisany na pierwszej wizycie u GP. Oczywiście skutki uboczne są, niestety, jak przy każdym leku. Nie liczyłabym jednak na działanie, że lek uczyni cię szczęśliwą i się będziesz śmiać. Jak masz pytania to napisz na maila: anna.agnes(at)o2.co.uk Odpowiedz Link
marzeniee22 Re: Fluoxetine 03.11.11, 18:40 Ja bralam. Pomogl mi. Musialam niestety przestac, bo zaszlam w ciaze, ale i tak lepiej sie czuje niz zanim zaczelam brac. U mnie najgorszy byl poczatek, bo mialam takie ataki paniki i niepokoju, ze sie sama balam i chcialam go odstawic. Jednak przetrwalam i bylo juz tylko lepiej. Tez bylo to pytanie u gp czy nie mam mysli samobojczych. Odpowiedz Link
justmaga Re: Fluoxetine 03.11.11, 19:13 ja bralam tez jako pierwszy w ogole lek anty depresyjny ale po jakism czasie przeszlam na inne leki. Skutki uboczne sa z pewnoscia ale jest powod dla ktorego go masz brac. Zreszta ja pamietam,ze po ok 2, 3 tygodniach skutki uboczne mi przeszly a lek zaczal dzialac. Jesli chodzi o anty depresanty to czesto znalezienie dobrego leku nie konczy sie na pierwszej proboie bo kazdy z nas jednak troche inaczej reaguje na leki. Moja rada: wez jedno opakowanie , zobacz jak sie bedziesz czula i idz pogadac z gp znowu. Odpowiedz Link
szalonda Re: Fluoxetine 03.11.11, 20:14 Dzieki dziewczyny za Wasze odpowiedzi, naprawde czekam tu niecierpliwe, az ktos sie podzieli :-) Bradzo mi to pomaga, bo tak naprawde nie ma z kim o tym porozmawiac, lekarz tak jak pisalam poswiecil mi cale 30 sekund na przepisanie leku i zdiagnozowanie problemu. Nawet nie wiem, co mi dolega, czy to po prostu lekka depresja, no bo jednak wstaje z rana z lozka :-) Czy po prostu zycie dokopalo :-) Rano wzielam jedna tabletke, czuje sie troszke skolowana, ale na razie to wszystko, no i to ziewanie:-) Odpowiedz Link
dorcian Re: Fluoxetine 03.11.11, 20:38 I jeszcze jedno bardzo wazne - jak juz zaczelas brac (szczegolnie po dluzszym czasie - pare tygodni) to go sobie ot tak poprostu nie odstawiaj samodzielnie. Ja bralam, odstawilam i przyjemnie tego nie wspominam. Dla doswiadczonego GP zdiagnozowanie depresji nie wymaga tygodniami ciagnacych sie wywiadow. A z lozek zwlekaja sie i ci z ciezka depresja. To nie jest objaw bezwzglednie konieczny zeby ta chorobe zdiagnozowac. I glowa do gory, fluoxetine to slynny prozac, a jak mawiaja Amerykanie (a teraz to juz chyba caly cywilizowany swiat) w kazdej grupie - zawodowej, wiekowej, przyjaciol, sasiadow - zawsze znajdzie sie taki co go bral, bierze albo brac bedzie. Takie czasy:) Odpowiedz Link
justmaga Re: Fluoxetine 03.11.11, 20:44 ja chcesz pogadac to moje gg 12052861. Mam lata doswiadczen w tym temacie Odpowiedz Link
e_elena Re: Fluoxetine 04.11.11, 13:45 a czy twoja przychodnia nie oferuje tzw. counsellingu a moze chociazby dadza ci namiary na takowych w twoim regionie tak gdybys miala jednak ochote porozmawiac z kims na tematy ktore cie trapia duzo spaceruj pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link