Dodaj do ulubionych

nauka literek

16.12.11, 16:00
wyobrazcie sobie ze moj czterolatek rozroznia literki i potrafi je napisac na kartce a4 , wszystkie od A do Z, ale c ich wielkoscia jest roznie :) jedne wielkie drugie male , wiadomo, praktyka czyni mistrza, strasznie go cieszy to pisanie, widzialam polskie ksiazeczki w ktorych sa slaczki , z takich kropeczek miejsca na literki , chyba donozaury ucza literek czy cos takiego , tam sa tez nakleji i malowanki, z jakies serii znajde wersje angielskie tutaj?? w Pl jak bede to sobie pokupie polskie, ale tutaj chcialam juz mu kupic , jakie firmy? dla dziecka skonczone 4 latka??
zasugerujcie cos fajnego to poszukam w necie :)
Obserwuj wątek
    • karolinalei Re: nauka literek 16.12.11, 16:26
      clonek bez urazy, zaden wyczyn, moja niespelna jeszcze czterolatka pisze od kilku miesiecy, a rozroznia od roku

pelno jest takich zeszytow cwiczen, nawet w zwyklym poundland
      • kalasotka Re: nauka literek 16.12.11, 17:05
        Dziewczyna cieszy sie z umiejetnosci swojego dziecka i nimi dzieli. Nie pisze, ze jej dziecko jest genialne. Jakos nie spodobala mi sie Twoja wypowiedz, bo jednak tu chodzi o dziecko.

A piszace dziecko w wieku 4 lat to jednak jest wyczyn:) I Twoje dziecko tez super, ze takie zdolne.

• cherrie Re: nauka literek 16.12.11, 17:21
          ja sie tez ciesze i przy okazji pochwale, ze moj 20 m-czniak rozroznia 10 literek!
          uczy sie wieczorem przed spaniem - ma na scianie naklejony alfabet i chetnie bawi sie z literkami;-)
      • bibba Re: nauka literek 16.12.11, 17:54
        tja. a ja mam dwoje dzieci na rejestrze wyjatkowo uzdolnionych.
        i co z tego??
    • paola_k2 Re: nauka literek 16.12.11, 17:23
      Duzo ksiazeczek z cwieczeniami w pisaniu liter i liczeniu dostaniesz w sklepie The works, ksiegarniach, poundlandach itp. Polskie litery pisane wygladaja zupelnie inaczej niz angielskie tzn. te ktorych dzieci ucza sie w szkole czy przedszkolu. Moja corka byla bardzo zdziwiona i polskie nie przypadly jej do gustu.
      • clonek13 Re: nauka literek 16.12.11, 17:34
        paola_k2 napisała:

> Duzo ksiazeczek z cwieczeniami w pisaniu liter i liczeniu dostaniesz w sklepie
        > The works, ksiegarniach, poundlandach itp. Polskie litery pisane wygladaja zupe
        > lnie inaczej niz angielskie tzn. te ktorych dzieci ucza sie w szkole czy przeds
        > zkolu. Moja corka byla bardzo zdziwiona i polskie nie przypadly jej do gustu.

a widzisz , czyli dobrze ze nie mam tych polskich poki co :)
        nawet list dostalam z przedszkola ze organizuja zajecia dla rodzicow tych dzieci , aby pokazac rodzicom jak wymawiac poszegolne literki, zeby potem dzieci nie uczyc z bledami :) kurs w srode po nowym roku :)
        od 3rz mowi alfabet ale pisac i rozpoznawac zaczal sie interesowac dopiero jak skonczyl 4 latka, wczoraj mieli koncert swiateczny,Pani go pochwalila do mnie ze jedyny z grupy(25 dzieci) na glos mowi literki ktore one pokazuje w ksiazce , czy trzeba czy nie trzeba to on wie i mowi na glos literke,mowiela ze jako jedyny z grupy zna je wszystkie i rozpoznaje pisane.
        z funciaka nie lubie ksiazek bo smierdza, a syn nie lubi bo maja za ciemne kartki i slabiej widac jego pisanie, malowanie, woli biale
    • paola_k2 Re: nauka literek 16.12.11, 17:54
      Przypomnialo mi sie, ze np. w TKmaxx sa takie ksiazki (w zestawie jest mazak), gdzie pisze sie po kropkach literki. Sa zmazywalne i maja wymienne plansze. W ogole polecam TKmaxx. Ceny maja bardzo przystepne i wybor spory.
      • clonek13 Re: nauka literek 16.12.11, 18:08
        paola_k2 napisała:

> Przypomnialo mi sie, ze np. w TKmaxx sa takie ksiazki (w zestawie jest mazak),
        > gdzie pisze sie po kropkach literki. Sa zmazywalne i maja wymienne plansze. W o
        > gole polecam TKmaxx. Ceny maja bardzo przystepne i wybor spory.

o widzisz! o takie cos mi chodzilo ,slyszalam o tym ale nigdy na oczy nie widzialam :)
    • bibba Re: nauka literek 16.12.11, 18:00
      whsmith w sekcji ksiazek dla dzieci, kazda dobra ksiegania, a nawet toys'r'us maja ksiazki rozwijajace umiejetnosci matematycznie jak i jezykowe (szeroko pojete).
      mozesz kupic flash cards z pojedynczymi literami, ale dodam, ze w szkolach uczy sie liter/fonemow - fonetycznie, a nie tak jak my uczymy sie alfabetu angielskiego (wiec 'b' to wlasnie 'b' a nie 'bi').
      jesli chcesz jej omoc w nauce pisania albo przygotowaj jej raczke - starodawne szlaczki sa bardzo pomocne, oraz - plac zabaw! - silne dlonie i paluszki sa gotowe do drobnych ruchow koniecznych przy nauce pisania, drabinki, zwisanie i lapanie drazkow jak malpka - bardzo pomagaja.
      • clonek13 Re: nauka literek 16.12.11, 18:18
        bibba napisała:

dodam, ze w szkolach uczy
        > sie liter/fonemow - fonetycznie, a nie tak jak my uczymy sie alfabetu angiels
        > kiego (wiec 'b' to wlasnie 'b' a nie 'bi').
        >

w styczniu szkola organizuje dla rodzicow dzieci z przedszkola krotki kursik o wymowie fonetycznej literek , zapewne te bledy maja na mysli , pisza ze chca pomoc rodzicom aby nie uczyli dzieci z bledami,bardzo bym chciala na taki kursik pojsc :)
    • julita.w7 Re: nauka literek 16.12.11, 18:14
      Moje dziewczyny uczą się z książkami Jolly Phonics. Zestaw można kupić w całości lub jako pojedyncze zeszyty ćwiczeń lub płyty w większości księgarń. Co do alfabetu to jak wyżej dziewczyny napisały najpierw wymowa fonetyczna. W tym linku można podejrzeć z tym że 'z' jest tam chyba amerykańskie. www.youtube.com/watch?v=xGpsVmWLRFA www.youtube.com/watch?v=BELlZKpi1Zs&feature=related
      • clonek13 Re: nauka literek 16.12.11, 18:15
        julita.w7 napisała:

> Moje dziewczyny uczą się z książkami Jolly Phonics. Zestaw można kupić w całości lub jako pojedyncze zeszyty ćwiczeń lub płyty w większości księgarń. Co do alfabetu to jak wyżej dziewczyny napisały najpierw wymowa fonetyczna. W tym linku można podejrzeć z tym że 'z' jest tam chyba amerykańskie. www.youtube.com/watch?v=xGpsVmWLRFA www.youtube.com/watch?v=BELlZKpi1Zs&feature=related

dzieki julita :)
        • moncik32 Re: nauka literek 16.12.11, 18:49
          u nas w szkole polecaja alpha bloks z CBeebies do nauki wymowy literek.
          a do nauki pisania literek .maths to kupuje ksiazki z tej seriii
          autumnchildrensbooks.co.uk/products/57-first-writing.aspx
          na lokalnych pocztach maja albo w poundland widzialam.kartki sa biale a nie sa szare.
          • clonek13 Re: nauka literek 16.12.11, 19:15
            moncik32 napisała:

> u nas w szkole polecaja alpha bloks z CBeebies do nauki wymowy literek.
            > a do nauki pisania literek .maths to kupuje ksiazki z tej seriii
            > autumnchildrensbooks.co.uk/products/57-first-writing.aspx
            > na lokalnych pocztach maja albo w poundland widzialam.kartki sa biale a nie sa
            > szare.

dzieki ci :*
    • 1mzeta Re: nauka literek 16.12.11, 19:13
      Mój ma 21 miesięcy i rozróżnia wszystkie cyfry- nazywa po polsku i po angielsku.
      • clonek13 Re: nauka literek 16.12.11, 19:16
        1mzeta napisała:

> Mój ma 21 miesięcy i rozróżnia wszystkie cyfry- nazywa po polsku i po angielsku
        > .

bravo!!!!!!!!!!!!!!!!
        • dorcian Re: nauka literek 16.12.11, 20:46
          Moj w podobny wieku nienawidzi nocnika, po polsku mowi mama i tata, reszte (dosc ograniczonego slownika) opanowal po angielsku, z czego ulubione to "Oh no!" i "Stop it". Czy powinnam juz wystapic o SEN statement;)?
    • ciocia_ala Re: nauka literek 17.12.11, 00:54
      To sa indywidualne zainteresowania dzieci. Zawsze cieszy jak dzieciak cos fajnego umie. Moje akurat na tym polu literkowym jest dobre, pisze ladnie swoje imie (ma 3,5 roku), ale okazuje sie, ze to zaden wyczyn, duzo dzieci w jej wieku to robi. Cyfry ksztalty i koloro ma opracowane od okolo 18 miesiecy (po prostu byla tym zainteresowana). Jedyny problem jaki mam to z litera E/I. Okazalo sie, ze jak jej literowalam karte do babci (100 lat BABCIA) to wyszlo jej B-A-B-C-E-A. Literuje oczywiscie neutralnie, a nie alfabetycznie czyli B (a nie Bi albo Be). A jezeli chodzi o reszte to do geniusza jej daleko, a w wielu sprawach jest ponizej przecietnej.

Wracajac do sedna pytania. Ja bym jeszcze radzila poszukac sobie w sieci i drukowac kartki. Poszukaj "worksheets" w googlu i znajdziesz wszysko co chcesz. A jeszcze TESCO ma fajna ksiazeczke cwiczen, ASDA miala przed poczatkeim roku szkolnego.

• murasaki33 Re: nauka literek 17.12.11, 22:05
      Ja polecam ksiegarnie Usborne, mnostwo fajnych pozycji dla kazdego wieku.
      Moja cora uwielbia takie cos:
      usborne.com/catalogue/catalogue.aspx?id=5317
      to sa 4 zeszyty, w kazdym inne literki, swietna zabawa, zero nudy.
    • izabelabp Re: nauka literek 19.12.11, 14:50
      czasopisma dla dzieci w "kiosku" typu martins, supermarketach. Masz tam gadzety, naklejki, rysunki do kolorowania i czytanki i wlasnie cos do pisania, nie za wiele ale pewnie wystarczy na poczatek dot-to-dot, follow the line, maze etc.

jak wyzej polecam tkmaxx, ksiazka z mazakiem jest rewelacyjna do szlaczkow i wprawiania reki by rysowac zwierzaki i literki, cyferki. I jeszcze znikopisy, moja mala pilnie pisze literki na zniko[pisie z ksiezniczkami, gorna czesc znikopis, dolna ksiazeczka ze strzaleczkami jak sie pisze.

The works mi sie podoba i mozna czasami okazyjnie tam cos kupic.

powodzenia i nie przedawkuj. Potem dziecko moze sie nudzic w szkole ;)
      • clonek13 Re: nauka literek 19.12.11, 14:56
        izabelabp napisała:

> czasopisma dla dzieci w "kiosku" typu martins, supermarketach. Masz tam gadzety
        > , naklejki, rysunki do kolorowania i czytanki i wlasnie cos do pisania, nie za
        > wiele ale pewnie wystarczy na poczatek dot-to-dot, follow the line, maze etc.
        >
        >
        > jak wyzej polecam tkmaxx, ksiazka z mazakiem jest rewelacyjna do szlaczkow i wp
        > rawiania reki by rysowac zwierzaki i literki, cyferki. I jeszcze znikopisy, moj
        > a mala pilnie pisze literki na zniko[pisie z ksiezniczkami, gorna czesc znikopi
        > s, dolna ksiazeczka ze strzaleczkami jak sie pisze.
        >
        > The works mi sie podoba i mozna czasami okazyjnie tam cos kupic.
        >
        > powodzenia i nie przedawkuj. Potem dziecko moze sie nudzic w szkole ;)

gdzie tam przedawkowac, ja sie go zawsze pytam czy chce porysowac , zajmuje mu to ok 5 bitych minut :) szybko zalawi swoje i szuka innej zabawy :)

dzieki za polecenie ksiazeczek!
    • carmelaxxx Re: nauka literek 19.12.11, 15:29
      czterolatek ok, ale nauczanie literek niespelna 2 letnie dziecko to jak dla mnie masakra jakas. Nie obrazajcie sie dziewczyny na mnie ale powiedzcie mi jaki jest sens omijania pewnych etapow edukacjii tylko po to aby nauczyc dziecko literek? czy w wieku 5 lat dzieciaki beda pisaly wielostronnicowe opowiadania? Niestety potem takie dzieci dzieci popedzone przez rodzicow nudza sie potem w szkole , wiem bo znam to po sobie. Nauczono mnie za szybko czytac i pisac i potem nim dzieci zaczely w szkole przerabiac pierwsza czytanke ja sama przerobilam cala ksiazke.
      • kamila_21 Re: nauka literek 19.12.11, 20:11
        Czasami dziecko samo chce sie uczyc, jak np. moj syn. Mial 2 lata jak dostal od kogos takie gumowe literki do zabawy w wannie. Do glowy by mi nie przyszlo zeby go uczyc alfabetu w tym wieku, tymbardziej ze moje dziecko do 4 lat prawie nic nie mowilo. Sam zaczal wypytywac "cio to " i w ciagu kilku miesiecy opanowal wszystkie. Pozniej zaczal sam uczyc sie ich pisac, bez mojej pomocy wiec zaczelam kupowac mu ksiazeczki w ktorych laczylo sie kropki, przerozne zgadywanki itp bo bardzo go to interesowalo. Teraz w szkole troche sie nudzi bo na dzien dobry potrafil juz wszystkie napisac i wymowic ;)
      • clonek13 Re: nauka literek 19.12.11, 21:11
        carmelaxxx napisała:

> wiem bo znam to po sobie. Nauczono mnie za szybko czytac i pisac i potem n
        > im dzieci zaczely w szkole przerabiac pierwsza czytanke ja sama przerobilam cal
        > a ksiazke.

tak sobie przypomnialam jak moi rodzice mnie krytykowali caly czas bo porownywali do kuzynki postepow, i ona juz tak ladnie w myslach czytala a ja czytalam na glos,,,nienawidzialam ich za to :)))
      • w_iika Re: nauka literek 20.12.11, 14:56
        Dlaczego mówisz o omijaniu pewnych etapów edukacji? Mój 3,5letni syn, który dopiero od niedawna zna wszystkie litery, a cyfr wciąż nie zna, interesuje sie kosmosem. Codziennie fabrykuje rakiety i planety i buduje Układ słoneczny z przedmiotów najrózniejszych. Czy mam mu nie czytac książek o kosmosie i nie odpowiadac na pytania, bo ten temat będzie w szkole za ileś lat i jest ryzyko, że będzie sie nudził?...:) Kolorów i kształtów też mam nie nazywać i nie pokazywac ich dziecku, bo to bedzie w nursery? Ja wychodzę z założenia, że to ja uczę moje dzieci, a szkoła ma mi w tym jedynie pomagać. Nauka to nie tylko litery i cyfry, dla mnie to raczej pokazywanie świata i tłumaczenie zjawisk, ale tak już samo wychodzi, że słowo pisane jest wszedzie i dzieci same pytają i chca sie uczyć. Moja starsza córka literami zaczęła sie interesować, bo widziała, że są napisy na ulicach i sklepach - i tak nauczyła sie czytać. Nigdy nie kupowałam jej specjalnych literek czy jakichkolwiek pomocy. No, dopiero, gdy zobaczyłam, ze już je zna, więc jakoś chciałam tę wiedze ogarnąć. A gdy litery sa w domu, to naturalne jest , że młodsze dzieci też je znają.
        Na nudę w szkole nic nie poradzę. Ja mam traumę z dzieciństwa - na wielemoich pytań moi rodzice odpowiadali, że nauczę się w szkole. I ja wyrosłam w przekonaniu, że szkoła mnie wszystkiego nauczy. A nie nauczyła. Może byłam wyjątkowo mało inteligentna... nie wiem. Szkoła nauczyła mnie rozwiązywac testy i dobrze wypadac na egzaminach. Dlatego gdy moje dziecko pyta mnie dlaczego mała się zakrztusiła, to ja biore książkę i patrzymy na ciało człowieka. I nie interesuje mnie, kiedy to będzie przerabiane w szkole. Człowiek uczy się całe życie, a najlepiej wychodzi to, gdy wypływa z własnych chęci, a nie narzuconego odgórnie planu.
    • magseb Re: nauka literek 27.02.14, 12:07
      witam serdecznie
      zapraszam na stronę www.polskaszkolainternetowa.pl jest to szkoła bepłatna dla dzieci przebywających za granicą
    • saphira Re: nauka literek 01.03.14, 11:29
      Clonek, bardzo polecam ta serie www.ebay.co.uk/itm/Oxford-Fun-with-Writing-Fun-with-ABC-and-Fun-with-Letter-Forms-/251461586010?pt=Pre_School_Picture_Books&hash=item3a8c474c5a
      Moja cora zaczela sie interesowac literkami w podobnym wieku i tu, na forum ktos mi polecil te ksiazeczki, sa naprawde swietne, wlasnie takie szlaczki, literki zaznaczone kropeczkami do powielania itp., no i sa do tej grupu wiekowej. Najtaniej upolowac mozna je na ebay, w linku (ktory mam nadzieje, ze sie otwiera) sa tylko 3 ksiazeczki, ale cala seria ma ich bodajze 10
      • saphira Re: nauka literek 01.03.14, 11:30
        Ups, dopiero zobaczylam date twojego posta, no ale moze innej mamie sie przyda :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka