Dodaj do ulubionych

pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek

19.01.12, 12:24
Dziewczyny, prosze podpowiedzcie mi Wasze sprawdzone przepisy na ciasta lub inne rzeczy, w ktorych mozna wykorzystac mrozone truskawki i ciasto jest super a nie rozmakniete itp.
Sprawdzalam oczywiscie moj ulubiony blog Dorotus, ale to co znalazlam z truskawkami to moim zdaniem chyba byloby lepsze ze swiezymi truskawkami. Truskawki rozmrozone jak wiadomo sa rozmakniete po jak z kompotu :-).
Nie zalezy mi jednak na przepisach na rzecyz typu lody, mussy i tego typu, bo znajac zycie potem sama bede musiala to zjesc :-) moj syn z tata nie przepadaja za takimi deserami. Jednak ciasto, ciastka, mufinki, rolady itp. to jak najbardziej, tylko czy z mrozonych da sie to zrobic?

Szczerze mowiac to nie wiem po co jak glupia co roku latem mroze tyle tych truskawek :-), wiecej juz nie bede :-). Mam cala szuflade w zamrazarce i potem nie wiem co z tym zrobic... Chyba mi zostalo z Polski z domu rodzinnego, gdzie rodzice mieli dzialke i bardzo duzo truskawek latem, potem ramrazanie. Tylko ze moja mama potem te zamrozone glownie do kompotow wykorzystywala. Teraz koptoty juz "nie w modzie" :-), wiec podpowiedzcie dobre kobiety prosze co robicie z mrozonych truskawek?

Z gory wielkie dzieki! Pozdrowienia
Aga
Obserwuj wątek
    • aga1_o Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 12:26
      Sorry za glupi blad literowy w tytule! za szybko kliknelam, potem juz nie wiem jak poprawic! denerwuja mnie te literowki, sorry, mialo byc oczywiscie "mrozonych".
    • glasscraft Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 13:24
      Crumble chyba bedzie w porzadku z mrozonkami, bo owoce pod chrupiaca pierzynka i tak maja byc pulpowate :-)
    • margaritka2919 Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 14:11
      Właśnie przed chwilą skończyłam robić pierogi z mrożonymi truskawkami, również z własnego ogródka. Moje dzieci je uwielbiają.
    • kalasotka Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 14:12
      Wykorzystaj je do wszystkich ciast/tart z mrozonymi owocami. Mozesz dodac garsc mrozonej mieszanki innych owocow.
      Fajne sa 2 tarty od Dorotus, np. ta na kwasnej smietanie. I jak wyzej juz zauwazono-crumble.
      • aga1_o Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 14:21
        Dziekie wielkie dziewczyny! jednak jak to dobrze madrego zapytac ;-) nie wpadalam na to, crumble z truskawek nigdy nie robilam, robilam z jablek, agrestu, rabarbaru ale truskawki mi do glowy nie wpadly.
        Pierogi... super pomysl, jak chlopaki nie beda chcieli to sama zjem :-) i bede znowu gruba, bo uwielbiam pierogi ;-).
        Na tarty popatrze u Dorotus, dzieki wielkie!
        A powiedzcie czy do pierogow i do tarty to wkladacie jeszcze zamrozone pierogi czy najpierw rozmrazacie?

Wiecej pomyslow oczywiscie mile widziane :-), dzieki wielkie!
        Aga
        • moncik32 Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 14:27
          truskawki powinne byc zamrozone.rozmroza sie w trakcie gotowania,pieczenia
          • gosia7813 Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 21:05
            Ja mrozone truskawki dodaje do sernika na zimno. Wykladam je na zastygniety sernik,tylko musza byc one juz rozmrozone i zalewam galaretka. Pyszne i dzieciaki zazwyczaj uwielbiaja taki sernik.
        • kalasotka Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 21:15
          Do tart i innych ciast mrozone. Sadze, ze muffiny z mrozonych truskawek tez by byly super.
          • robak.rawback Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 19.01.12, 22:35
            a m nie sie przypomnialo ze sie jadlo zupy owowcowe.
            jadlam kiedys truskawkowa z dlugim makaronem.
            zupa byla chyba na zimno i dlugie cienkie kluski wstazki. ale sobie smaku narobilam teraz...
            • tym08 Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 20.01.12, 15:57
              > zupa byla chyba na zimno i dlugie cienkie kluski wstazki. ale sobie smaku narob
              > ilam teraz...

nie tylko sobie...:)
              • t.edyta Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 20.01.12, 16:41
                Mrozone truskawki so potrzebne a wreczkonieczne do tortu truskawkowego!!!!!

Przez kilkanascie lat jest on przebojem u mnie i kazdy kto go raz sprobuje pragnie byc moim przyjacielem;)

Biszkopt przekrawamy na 3 czesci i przekladamy masa.

Masa:
                - paczka mroz. trusk (poczekac az troszeczke zmieknaale tylko troszeczke}
                - smietana kremowka 300 ml (ubic na sztywno}
                - 2galaretki trusk. rozpuscic w POLOWIE wody,czyli jesli 500ml to uzyc 250ml poczekac az sie schlodza(nie musza byc bardzo zimne bo w polaczeniu z mrozonymi trusk. wszystko szybko ostygnie)

Truskawki rozmiazdzyc na mase dodac ubita smietane i ostygniete galaretki i szybko przekladac biszkopt ,gdyz masa szybko zastyga.
                • moncik32 Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 20.01.12, 17:36
                  t.edyta ja tez chce zostac Twoim przyjacielem i moj maz zapewne tez . mniam mniam
                  a juz mialam sie odchudzac i na zumbe poszlam .
                  no nic w weekend robie torcik truskawkowy
                  • t.edyta Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 20.01.12, 18:05
                    moncik32 napisała:

> t.edyta ja tez chce zostac Twoim przyjacielem i moj maz zapewne tez . mniam mni
                    > am
                    > a juz mialam sie odchudzac i na zumbe poszlam .
                    > no nic w weekend robie torcik truskawkowy

Smacznego;)
                    • robak.rawback Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 20.01.12, 19:11
                      dwa pytania do tego - probowalam kiedys polaczyc mleko z galaretka truskawkowa to mi sie scielo - smietana ci sie nie scina?
                      drugie - jak przelozysz blaty biszkopta ta masa to ona przywiera potem do ich czy sie odkleja i sa warstwy biszkopta i warstwa galarety - chodzi mi o to czy saie to wszystko razem trzyma?
                      a biszkopt to taki - ?
                      www.mysupermarket.co.uk/sainsburys-price-comparison/Home_Baking/Sainsburys_Large_Golden_Bake_Flan_Case_220g.html

t.edyta napisała:

> Mrozone truskawki so potrzebne a wreczkonieczne do tortu truskawkowego!!!!!
                      >
                      > Przez kilkanascie lat jest on przebojem u mnie i kazdy kto go raz sprobuje prag
                      > nie byc moim przyjacielem;)
                      >
                      >
                      > Biszkopt przekrawamy na 3 czesci i przekladamy masa.
                      >
                      > Masa:
                      > - paczka mroz. trusk (poczekac az troszeczke zmieknaale tylko troszeczke}
                      > - smietana kremowka 300 ml (ubic na sztywno}
                      > - 2galaretki trusk. rozpuscic w POLOWIE wody,czyli jesli 500ml to uzyc 250ml p
                      > oczekac az sie schlodza(nie musza byc bardzo zimne bo w polaczeniu z mrozonymi
                      > trusk. wszystko szybko ostygnie)
                      >
                      >
                      > Truskawki rozmiazdzyc na mase dodac ubita smietane i ostygniete galaretki i szy
                      > bko przekladac biszkopt ,gdyz masa szybko zastyga.
                      >
                      • t.edyta Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 20.01.12, 19:34
                        Nigdy nie probowalam mleka zwyklego ,ale skondensowanie i nigdy mi sie nie zcielo.

Najpierw sie miesza delikatnie zmiksowane, lekko rozmrozone truskawki (wazne aby nie byly calkowicie rozmrozone) z UBITA NA SZTYWNO smietana i na koniec delikatnie sie wlewa ostudzona galaretke.
                        Ja przed nakladaniem masy zwilzam kazda pojedyncza strone biszkopta sokiem z cytryny z cukrem,ale czasami zwilzam galaretka.
                        Mase naklada sie natychmiast bo szybko zastyga.

Sorr nie mam czasy wejsc w link bo ide do pracy,ale biszkopt taki jak do torta .
                        Ja robie staroswieckim sposobem i ubijam zoltka z cukrem na parze.
                        • aga1_o Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 23.01.12, 11:40
                          Dziekie dziewczyny!!!! super pomysly, na pewno wyprobuje torcik (tez robilam kiedys z truskawkami ale bez galaretki, wiec ten na pewno wyprobuje), pirogi, tarte i mufinki. Balam sie ze w mufinkach one za bardzo rozmiekna i mufinki nie wyjda, bo zawsze mufinki robilam ze swiezymi np. jagodami, malinami, ale jak mowicie ze mrozone tez sie nadaja to wyprobuje ktoregos dnia.
                          Zupa owocowa.... smak dziecinstwa :-) w lato kiedys obowiazkowo byla :-), jak moj synus sie da namowic to mu zrobie, on za zupami to nei przepada ale na owocowa moze sie jednak da namowic.

Dziekie wielkie jeszcze raz!
                          pozdr. Aga
                          • moncik32 tort 23.01.12, 17:25
                            melduje,ze tort truskawkowy jest rewelacyjny .
                            a zupy owocowe afujjjjjjj niecierpialam w dziecinstwie .dla mnie smkowaly i wygladaly jak pomyje.
                          • ilonka45 Re: pomysly na wykorzystanie prozonych truskawek 27.01.12, 10:12
                            A moze strawberry trifle? bardzo popularne i smaczne:
                            www.fruit-and-vegetable-recipes.com/strawberry-trifle-recipe.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka