Dodaj do ulubionych

Imie David

04.04.12, 13:15
Wczorajs ie dowiedzialam,ze bedzie drugi syn :)

I sie zaczela dyskusja o imionach. Zaproponowalam imie David,ale moj maz twierdzi,ze po angielsu sie inaczej je wymawia-jak Deivid,a mi sie wydaje,ze to dwa zupelnie inne imiona. Czy ktos umie rozstrzygnac ten spor?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Imie David 04.04.12, 13:25
      Imie David wymawia sie [dejwid] :)
    • aniaheasley Re: Imie David 04.04.12, 13:40
      David i David to to samo imie. Mocne solidne imie. Jezeli planujecie tutaj mieszkac to radzilabym zachowac pisownie przez v.

A co do tego jak sie wymawia, to moze posluchaj pare razy wiadomosci, tam dosyc czesto mowia o facecie o imieniu David, nazwisko Cameron bodajze.
      • galadriella Re: Imie David 04.04.12, 14:27
        > David i David to to samo imie.

Hmmm, nawet widać, że to samo :-)
      • karolajna83g Re: Imie David 04.04.12, 14:36
        aniaheasley napisała:

> David i David to to samo imie. Mocne solidne imie. Jezeli planujecie tutaj mies
        > zkac to radzilabym zachowac pisownie przez v.
        >
        > A co do tego jak sie wymawia, to moze posluchaj pare razy wiadomosci, tam dosyc
        > czesto mowia o facecie o imieniu David, nazwisko Cameron bodajze.
        >

Ania, uwielbiam Cię!
      • golfstrom Re: Imie David 04.04.12, 16:52
        :D
    • princesswhitewolf Re: Proponuje 04.04.12, 13:43
      Adam - wymawia sie tak samo po ang i polsku
      • aniaheasley Re: Proponuje 04.04.12, 13:49
        Albo Robert. To pierwsze r troche podkrecone ale mozna udawac, ze sie nie slyszy roznicy.

Tylko do czasu oczywiscie kiedy Robert zostanie Bobem.
        • benignusia Re: Proponuje 04.04.12, 13:57
          david mi się bardzo podoba.U moich znajomych david to david a w szkole dejvid.Z imieniem mojego syna to samo choć pisownia angielska
        • yadrall Re: Proponuje 04.04.12, 14:00
          W chwili obecnej jestesmy w PL,wiec w wiadomosciach to o Lechu i Donaldzie moga poopowiadac :)
          Robert to imie mojego meza,a Adam mi zupelnie nie pasuje...
          Chcialam Oliviera,ale mojemu m sie nie podoba,a mnie odstrasza to,ze jest to jedno z najczesciej nadawanych obecnie imion-potem synek bedzie 5 Olivierem w klasie :)
          • aniaheasley Re: Proponuje 04.04.12, 14:15
            Nasz drugi syn, ktory dwukrotnie okazal sie corka, mial byc Sebastian
            • illegal.alien Re: Proponuje 04.04.12, 14:32
              Nasz syn, ktory okazal sie byc corka, mial byc Rufus :)
            • karolajna83g Re: Proponuje 04.04.12, 14:38
              Mój syn, który miał być córką, okazał się być Kacprem. Po polsku- Kacper, po angielsku Casper.
              Jak pytają, czemu takie imie i dziwią się, że taakie nietypowe, to odpowiadam, że to Casper- "like a friendly ghost" :)
          • miwah Re: Proponuje 04.04.12, 16:46
            Chcialam Oliviera,ale mojemu m sie nie podoba,a mnie odstrasza to,ze jest to je
            > dno z najczesciej nadawanych obecnie imion-potem synek bedzie 5 Olivierem w kla
            > sie :)

David tez nie jest imieniem rzadkim. Zwlaszcza wrod dzieci polonijnych i innych z rodzin mieszanych czy przyjezdnych. Plus troche lokalnych.
            Ja znam chyba ok 10 malych Davidow ( rodzice niemieccy, polpolscy, filipinscy, hiszpanscy itd) i calkiem sporo doroslych ( co najmniej drugie tyle)

Szczerze mowiac David bardziej mi sie podoba niz Olivier ( rzeczywiscie tez czeste), ale to nie ja wybieram :)

Daniel, Alexander to kolejne typowe wsrod Polonii i nie tylko.
            • jaleo Re: Proponuje 04.04.12, 17:37
              David chyba troche wyszlo z mody wsrod Brytyjczykow, przewaznie jak male dziecko ma tak na imie, to nietutejsze ;-) Bylo to baaardzo popularnie imie jakies trzydziesci -czterdziesci lat temu - wsrod tego pokolenia co drugi to David. Albo Alan ;-)
              • miwah Re: Proponuje 04.04.12, 18:05
                tak, zdecydowanie w tym mlodszym pokoleniu wiekszosc nietutejsza, tzn rodzice oboje albo jedno przybyle. Jeden 6letni tutejszy ale rodzice z korzeniami polsko-RPAsko-walijskimi w dziadkowym pokoleniu :D

A ci dorosli to tak w wieku 40-60l. Wlasnie sobie uswiadomilam ze duzo wiecej niz 10ciu ;)
                I tutejsi od kilku pokolen. No poza nastolatkami ( ale ci tez nietutejsi :) )
              • aniaheasley Re: Proponuje 05.04.12, 09:10
                Hmm, ciekawe, bo u mojego syna w szkole, rocznik 94-95 jest na roku dwoch Davidow. Anglicy z dziada pradziada, yorkshire pudding na sniadanie i tea cosy na stole :)
                • jaleo Re: Proponuje 05.04.12, 09:46
                  aniaheasley napisała:

> Hmm, ciekawe, bo u mojego syna w szkole, rocznik 94-95 jest na roku dwoch David
                  > ow. Anglicy z dziada pradziada, yorkshire pudding na sniadanie i tea cosy na st
                  > ole :)

Wyjatek potwierdzajacy regule?
    • ciocia_ala Re: Imie David 04.04.12, 14:34
      No chyba ze go jakos z walijska zapiszesz Daafiidd czy cos ;)
    • brombag Re: Imie David 04.04.12, 16:44
      No chyba, ze z hiszpańska - David to David. Ale dla pewności, żeby cudzoziemcy wymawiali prawidłowo musiałabyć dać na drugie Villa :)
    • plain-vanilla Re: Imie David 04.04.12, 18:37
      Po walijsku się wymawia podobnie jak po polsku. Jak będziecie wymawiać, to wasz wybór. Przecież nie musi być "Dejwid". Zobacz tutaj: www.behindthename.com/name/dafydd
      Znam wele rodzin, gdzie dzieci mają polskie imię i wymawia się je po polsku a nie w wersji angielskiej. Na tej stronie do której linka podałam jest napisane, że Dawid jest oryginalną hebrajską formą imienia.
      • golfstrom Re: Imie David 04.04.12, 18:51
        Ja mam dziecko z polskim imieniem (jakby sie ktos uparl, to ze slowackim, albo czeskim :).
        Najzabawniejsze jest to, ze on sam rozroznia "polska" i "angielska" wymowe swojego imienia i jak sie przedstawia po angielsku to z angielska :))

• jacinda Re: Imie David 04.04.12, 19:14
          U mnie w pracy ostatnio panuje moda na Oskara (albo Oscara). Wymowa podobna.
          • benignusia Re: Imie David 05.04.12, 10:39
            to dokładnie tak jak u nas,po angielsku mały przedstawia sie Nejtan,po polsku Natan,a pisze sie Nathan.
        • eutyfrona Re: Imie David 04.04.12, 21:29
          Moj syn tez inaczej wymawia swoje imie gdy sie przedstawia Polakom a inaczej Anglikom.
    • carmelaxxx Re: Imie David 04.04.12, 22:11
      corka ma niespelna dwa lata i od niedawna zaczela reagowac na angielska wymowe swojego imienia , ja nie widze w tym problemu zeby imiebylo ciut inaczej wymawiane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka