arya82
18.05.12, 12:13
Hej dziewczyny, jeśli macie doświadczenia z rodzeniem w wodzie, proszę podzielcie się jekie wrażenia? ;) pozytywne, negatywne, czy to była dobra decyzja dla was? a może macie porównanie do poroduów na lądzie (szczególnie ze znieczuleniem), który waszym zdaniem lepszy? ;)
Ja całą ciąże byłam przekonana, że tylko epidural jest dla mnie dobrym rozwiązaniem. Jednak po zajęciach w szkole rodzenia i im bliżej porodu coraz więcej myślę o rodzeniu w wodzie, z wielu względów wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Tylko kwestia bólu, wiadomo, pewnie jednym lepiej pomaga innym bardziej. Do tej pory myśl o epiduralu dawała mi wystarczająco dużą pewność i taki spokój, że się tak nie namęcze i ominie mnie najgorszy ból... z drugiej strony sporo większe ryzyko nacinania i zwłaszcza porodu instrumentalnego prawie przeważa dla mnie te pozytywy znieczulenia...
Póki co plan mam taki, że idę z nastawieniem na wannę, zobaczę jak będzie i tylko jakby się okazało, że jednak na mnie to nie działa to zdecyduje się na epi, który z paru względów chcę wziąść najpóźniej jak się będzie dało (niezależnie, którą opcję wybiorę). I teraz właśnie boje się głównie tego, że wanna może w początkowych fazach wystarczać i dać poczucie że jest wystarczająco ok i później nagle się okaże, że jednak nie pomaga wystarczająco, chcę znieczulenie ale będzie za późno i w ten sposób wyjde na tym kombinowaniu jak Zabłocki na mydle...
A może któraś z Was miała podobny plan, i udało się go zrealizować, albo wprost przeciwnie? Zostały mi jakieś 4 tygodniena podjęcie decyzji!
Dzięki z góry jeśli ktoś zechcę się podzielić swoim doświadczeniem.