Dodaj do ulubionych

zwrot podatku

23.08.12, 09:06
prosze powiedzcie mi jak to ttutaj wyglada, chcialabym rozliczyc mnie i meza... w zeszlym roku nie rozliczylam sie sami mi przyslali czek z kasa , ale w tym chcialabym to zrobic. mam isc do revenue i zabrac jakis druk ? jaki ?
Obserwuj wątek
    • marninor Re: zwrot podatku 23.08.12, 10:25
      ja rozliczam się przez internet... było już o rozliczeniach- poszukaj w wyszukiwarce
    • empirical Re: zwrot podatku 23.08.12, 10:54
      Co rozumiesz przez "rozliczyc"?
      Jestescie samozatrudnieni, czy na etacie?
      Na etacie nic nie rozliczasz, po prostu piszesz list do swojego HMRC ze swoimi danymi (numer NI) i prosba o sprawdzenie, czy podatek byl nadplacony. Specjalny druk nie jest potrzebny.
      • gunia_86 empirical 23.08.12, 11:57
        a mozesz mi napisac pokazac jak taki list ma wygladac ?
        • empirical Re: empirical 23.08.12, 12:54
          Nic prostrzego, zwykly list - tak na szybko Ci napisze:

Dear Sir/Madam,

RE: Tax Refund claim for (Twoje imie, nazwisko, numer NI)

I would like to claim a refund of the overpaid tax for the 2011/12 (czy jaki tam rok potrzebujesz) financial year. Please find the following forms to assist with my claim: P45/P60 (dolacz to co masz, P45, P60 lub payslip jak nic innego nie masz).

Please advise whether any further information is required. Please post any refund to my address: (tu twoj adres pocztowy) or to the following bank account (dane twojego konta bankowego).

Yours sincerely,
          XYZ
          (imie nazwisko, podpis)
        • glasscraft Re: empirical 23.08.12, 12:59
          Gunia, moze glupie pytanie, ale skad wiesz, ze zaplacilas za duzo?
          • izabelski Re: empirical 23.08.12, 13:50
            kazdy kto ma nieregularne dochody i miewa przerwy typu bezrobocie powinien sie upomniec o przeliczenie
            • glasscraft Re: empirical 23.08.12, 13:56
              Ni do konca sie zgodze :-), jezeli nieregularne dochody odbywaja sie w jednym miejscu pracy, to kod podatkowy i tak to uwzglednia, wiec na koniec roku zaplaci sie tyle, ile sie powinno (chyba ze pracodawca jelop i ciagnie kogos caly rok na kodzie BR i nie wysyla informacji do IR).
              • izabelski Re: empirical 23.08.12, 15:43
                to powiedzialabym bylby wyjatek raczej niz regula, ze pracodawca kogos wysyla na bezrobotne i potem go znowu zatrudnia :)
                ale mnie sie tak zdazylo.... aczkolwiek wtedy i tak sie mniej ufa pracodawcy
                • gunia_86 wiem ze mam :P 23.08.12, 17:01
                  bo nie przekroczylam progu podatkowego wiec powinnam dostac zwrot calego podatku ;-) identyczna sytacja byla rok temu ale wtedy oni to zrobil isami... a teraz chce od razu meza rozliczyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka