Dodaj do ulubionych

chleb z maszyny

26.10.12, 12:03
dziewczyny doradzcie dlaczego chleb opada?
rosnie pieknie a pozniej opada .
kupilam nowa maszyne w sierpniu chyba i tylko jeden moze dwa chleby wyszly ok .
maz juz sie denerwuje i kaze maszyne wyrzucic . poradzcie cos
i jakich drozdzy uzywacie ? kiedys kupowalam Hoovis ale teraz ich nie widze w sklepach .
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: chleb z maszyny 26.10.12, 12:10
      Uzywam tych drozdzy www.dovesfarm.co.uk/flour-and-ingredients/quick-yeast-1x125g/ w maszynie panasonica. Do tej pory zaden chleb nie opadl.
      Czy zagladasz do srodka przed upieczeniem (u mnie nie ma podgladu, wiec nie wiem jak rosna, wiem ze nie opadaja), moze to powoduje opadanie?
      • moncik32 Re: chleb z maszyny 26.10.12, 12:15
        nie zagladam bo mam szybke i widac .
        ja kupowalam drozdze allisons i tesco .
        musze dove sprobowac
        • lucasa Re: chleb z maszyny 26.10.12, 12:44
          Moze za duzo wody dodajesz i ciasto jest za rzadkie?
          Mi wychodza na wszystkch drozdzach, ale ja odmierzam tylko make, reszte na oko.

A nie wiem czy wiecie, ze swieze drozdze mozna dostac na stoisku piekarniczym w tesco i sainsbury... :)
          • glasscraft Re: chleb z maszyny 26.10.12, 12:46
            :-) my wiemy
    • elle-joan Re: chleb z maszyny 26.10.12, 14:21
      W mojej maszynie jest napisane, że po pierwszym mieszaniu należy zajrzeć i sprawdzić konsystencję i ew. dodać albo wody, albo mąki. Napisano też, że opadanie może być spowodowane tym, że ciasto za rzadkie. Ja robie wg przepisu i często wychodzi dosyć rzadkie, często dosypuję trochę mąki w trakcie, ale tak prawdę mówiąc to nie do końca wiem, jakie ma być a co za tym idzie, kiedy jest za rzadkie, a kiedy za gęste. Czasami wychodzi opadnięty chleb, ale i tak b. dobry.
    • elle-joan Re: chleb z maszyny 26.10.12, 14:24
      A maszyny nie wyrzucaj ;) Można też robić ciasto. To akurat zawsze wychodzi u mnie super. Tylko, że w mojej jest tylko jeden przepis- na orzechowe, a nie wiem na ile można w maszynach kombinować po swojemu tak jak w piekarniku.
      • moncik32 Re: chleb z maszyny 26.10.12, 14:30
        nie no maszyny nie wyrzuce . wszystkie drozdzowe w niej wyrabiam ,ciasto na pizze.
        poprzedznia maszyne mialam wiele lat i sie wysluzyla bardzo.
        ciasto wydaje mi sie akuratne ,nie za rzadkie .
        zawsze uzywalalm drozdzy hoovies ale teraz ich nie ma w supermarketach .
        sprobuje te z dove farm ,
        • pyza_uk Re: chleb z maszyny 26.10.12, 15:17
          A jakich uzywasz proporcji pomiedzy maka a drozdzami? Moze za duzo drozdzy dajesz, to rowniez moze byc przyczyna (chleb przerasta, a potem opada)?
          • pyza_uk Re: chleb z maszyny 26.10.12, 15:21
            A, i jeszcze sprawdz czy maszyna nie ma przykrytych wywietrznikow, tzn, czy nie stoi za blisko sciany, szafek. Wyczytalam tez na necie, ze za blisko okna tez nie dobrze bo zimno, ale nie wiem, czy to ma jakis zwiazek.
            Podaj przepis, jaki uzywasz, to moze wspolnie skorygujemy, jesli cos jest z nim nie tak. Ja pieke od 3 lat i nigdy mi nie opadl, choc raz zdazylo mi sie nie dodac wody :)
            • moncik32 Re: chleb z maszyny 26.10.12, 20:59
              po zastanowieniu sie doszlam do wniosku,ze to moze te wywietrzniki. stara maszyne mialam w tym samym miejscu i chlebek rosl i nie opadal. ale stara maszynka miala wywietrzniki w innym miejscu .nowa ma to sitko do nasion i przez to jest wyzsza i zablisko szafki jest.
              jutro wypobuje i dam znac czy sie udalo ,.
              dzieki za porady
    • volica Re: chleb z maszyny 26.10.12, 15:15
      za duzo wody.

One cup w przepisie to 236 mililitrow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka