Dodaj do ulubionych

Nasz ogrodek - porady

18.01.13, 10:27
Na prosbe murasaki - nowy watek o wszystkim dotyczacym ogrodkow warzywnych/owocowyc/kwiatowych i jakich tylko sie da.
Poprosilam Wyspowamatke o przyszpilenie, zeby latwo bylo znalezc wszystko w jednym miejscu.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Nasz ogrodek - porady 18.01.13, 10:29
      Tutaj watek yadrall na temat malego ogrodka warzywnego, bo pojawilo sie w nim kilka porad na temat ziemi, tego co kiedy siac itp.

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,141809306,141809306,Maly_przydomowy_ogrodek.html
    • izabelski Re: Nasz ogrodek - porady 18.01.13, 10:32
      wszyetkim ogrodnikom polecam ogladanie tego programu
      www.bbc.co.uk/programmes/b006mw1h
    • glasscraft Mapa ostatnich przymrozkow 18.01.13, 10:41
      www.vegetableseeds.net/category_s/153.htm
    • onmytoes klon japonski 18.01.13, 14:33
      super pomysl!
      poki co to sie zastanawiam co mi przetrwa te "sniezyce" hehe.

a czy ktoras z Was ma w ogrodzie klon japonski (japanese maple) i jak Wam sie to udaje?
      Mojego mam juz ze 4 lata, najpierw byl w doniczce, chuchalam na niego i dmuchalam ale jakos wyraznie cos mu nie pasuje. Jest strasznie mizerny, schna mu liscie i cale koncowki galezi, nic nowego nie wyrasta, na wiosne pare mizernych listkow i to wszystko.
      W ubieglym roku wysadzilam do ogrodu, miejsce sloneczne, osloniete od wiatru i tez nic.
      Wiem, ze tu dla nich nie klimat, ale widzialam naprawde cudne okazy w okolicy i nie wiem co robie nie tak.
      • jofin Re: klon japonski 18.01.13, 15:09
        Pytanie 1.

Gdzie mozna kupic ziemie, jezeli potrzebuje jej bardzo duzo, tak by calkowicie zmienic ziemie w ogrodzie. Czy jedynym wyjsciem sa worki ( co wychodiz dosyc drogo ) w Garden Centres czy istnieja tez inne miejsca gdzize ziemie kupuje sie nie wiem na tony, czy kg.
        • glasscraft Re: klon japonski 18.01.13, 15:13
          Np tutaj (ale takich stron jest od metra plus lokalne garden centre tez Ci bedzie w stanie poradzic).
          www.gravelmaster.co.uk/ScProductDetail/_topsoil-mixes/double-screened-soil_61.aspx
          Jezeli chcesz zmienic caly ogrod, to w workach zupelnie nie nie oplaca. To z linku to chyba prawie tona ziemi, mysle ze jezeli podasz im wymiary to poradza, ile bedziesz potrzebowac.
      • glasscraft Re: klon japonski 18.01.13, 15:24
        U mnie siedzi sobie taki biedak w doniczce, nie marnieje, ale tez nie rozwija sie jakos super.
        Sprobuje go przesadzic w nowa donice i ziemie podawana w tym linku i zobacze, czy to cos da.

apps.rhs.org.uk/advicesearch/Profile.aspx?pid=126
      • carmelaxxx Re: klon japonski 18.01.13, 20:05
        mialam ale zle mu bylo i usechl zdaje sie ze mu slonca za duzo bylo.
      • izabelski Re: klon japonski 18.01.13, 20:45
        tu troche wskazowek:
        apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=126
        a macie zanotowana pelna nazwe odmiany?
        trzeba szukac szczegolow uprawy poszujac pod tym katem
    • lianis Dzialka 18.01.13, 15:20
      A my poniewaz przydomowy ogrodek zajety przez stol, krzeselka, piaskownice, zjezdzalnie, trampoline i grila, wystapilismy z wnioskiem o dzialke i kilka dni temu ja otrzymalismy. Chce ja w calosci przeznaczyc pod owoce, glownie maliny, porzeczki, agrest, borowke, aronie, wisnie i sliwke wegierke. W kwestii krzakow i drzewek jestem zupelnie zielona, wiec chetnie poczytam wasze rady, co do sadzenia, ziemii, odleglosci pomiedzy krzakami itd
      • onmytoes Maliny 18.01.13, 15:40
        Ja moge powiedziec o malinach z doswiadczenia- sa super latwe w obsludze, ale potrzebuja duzo miejsca. Najlepiej posadzic je gdzies pod plotem lub sciana i "puscic" je wlasnie na taki plot. Wez pod uwage, ze z jednego krzaczka ktory posadzisz malina bedzie puszczac sobie podziemne klacza i rozprzestrzeniac sie w ten sposob.
        Malina nie jest wymagajaca, u mnie rosnie w naprawde kiepskiej gliniastej glebie i ma sie znakomicie. Do tego stopnia, ze niedlugo bede musiala zaczac ja ograniczac bo juz mi wylazi na trawnik.
        Owoce pojawiaja sie na tegorocznych galeziach, wiec te ktore juz owocowaly najlepiej usuwac. Da to miejsce i zacheci krzak do produkcji nowych galazek.
        Aby ulatwic sobie zycie i zbior owocow warto galezie jakos sensownie rozplanowac i przymocowac, sa rozne techniki, np w ksztalcie wachlarza, rownolegle, prostopadle itp.
        U mnie po prostu rosna wzdluz desek plotu co i fajnie wyglada i daje tez wizualne odgrodzenie od tego co za plotem.
        Krzew warto regularnie przycinac, co sprawi, ze owoce beda dorodne i pyszne.
        Ja w tamtym roku mialam maliny wielkosci dwufuntowki! Fakt, ze pomogla bardzo mokra wiosna i pod koniec lata juz nawet nie chcialo nam sie zbierac owocow. Troche zaluje, bo mozna bylo jakas nalewke zrobic ;)
        • izabelski Re: Maliny 18.01.13, 20:39
          niestety jak blisko pol, to ptaki beda objadaly, wiec moze dojsc koszt i klopot skladowania siatki ochronnej
          proponuje dosadzic odmiany zoltej maliny (bialej?), tayberry,

www.rhs.org.uk/Gardening/Grow-Your-Own/Fruit-A-to-Z/Raspberries
          www.growveg.com/growblogpost.aspx?id=271

a tu macie inne hybrydy do posadzenia - masa do wyboru
          www.chrisbowers.co.uk/category/hybrid-berries/
      • izabelski Re: Dzialka 18.01.13, 20:40
        jesli ci tylko energii i pieniedzy wystarczy - masa krzewow i drzew do wyboru:

www.chrisbowers.co.uk/category/soft-fruits/
        nie zapomnij o zapomnianej bialej porzeczce :)
        • murasaki33 Re: Dzialka 18.01.13, 23:57
          Biala porzeczka jest niezwykla w smaku, podobnie jak zolte maliny. A za czerwony agrest dalabym sie zabic;) Moja mama w swoim ogrodzie ma po prostu malpi gaj, chyba nie ma rosliny, ktora gdzies nie mozna u niej wyniuchac;) Uwielbiam jej ogrod, jest moze czasem zaniedbany, bo sama go obsluguje, ale to po prostu raj dla dzieci w lecie. Ja powoli i bez szalenstwa lapie jej bakcyla, ale wyglada na to, ze moja corka mnie przescignie w umilowaniu do natury i pojdzie w slady babci;)
    • glasscraft Cukinia pnaca 18.01.13, 21:05
      Jezeli ma sie malo miejsca, a cukinii sie chce :-)

www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-seeds/pumpkin-squash-and-courgette-seeds/courgette-black-forest-f1-hybrid/783TM
    • glasscraft Chrzan... 18.01.13, 22:51
      Korzenie do kupienia w garden centres.
      Ostrzezenie - wsadzajcie w donice, zamiast po prostu do ogrodu, bo chrzan jak zielsko rozejdzie sie szybko i kontrolowac sie go nie da.
    • monstroteratum.furiosum Re: Nasz ogrodek - porady 18.01.13, 23:23
      U mnie wprawdzie ogrodek wciaz w strefie marzen, ale chetnie poczytam i doksztalce sie na zapas :)
      Jesli ktos by chcial sie pobawic w chodowanie bardziej niecodziennych odmian to tu sprzedaja nasiona starych, tradycyjnych odmian, niehybrydowych (czyli mozna jesienia zebrac nasiona do ponownego uzytku): www.realseeds.co.uk/

• yadrall Od czego zaczac i kiedy? 25.01.13, 20:22
      Puki co zima w pelni,ale tak sie zastanawiam od jakich roslin zaczac siew i kiedy? Kiedy mozna posiac pierwsze piertuszki, koperki i salaty?

I jak zaplanowac siew jezeli w drugij polowie kwietnia zaplanowalismy 3 tyg urlop w PL i ogrodka w tym czasie nikt nie bedzie dogladal? Owszem kolezanka bedzie karmic kota i jakies nadmiary kopru czy salaty pewnie chetnie sobie wezmie,ale pielic czy podlewac to nie bedzie... Kiedy siac przed urlopem czy raczej po? Nie bedzie za pozno?
      • dorcian Re: Od czego zaczac i kiedy? 26.01.13, 21:10
        Pytan pare:
        1.Gdzie sie kupuje gotowa zywa trawe na metry? Czy wymaga jakiegos specjalnego przygotowania gruntu?
        2. Czy zeby wymienic jedna czesc plotu musze miec jakas oficjalna zgode?
        3. Jak sie pozbyc bluszcza (takiego wedrujacego, pnacego sie wszedzie I zarastajacego wszystko?
        4. Czy istnieje poradnik/strona internetowa z wytlumaczonymi lopatologicznie metodami przycinania krzewow I drzew roznych (z drzew to glownie bzu).
        • glasscraft Re: Od czego zaczac i kiedy? 26.01.13, 21:40
          1. W kazdym garden centre plus homebase/b&q
          2. Zalezy od tego, czy plot Twoj, czy sasiadow. Popatrz na planach nieruchomosci, jezeli nalezy do Ciebie, to wymienasz bez problemu (oczywiscie, ladnie jest sasiadow zawiadomic, ze macie zamiar wymienic, ale ich zgoda nie jest wymagana), jezeli ich - to musza sie zgodzic.
          3. Istnieje, www.rhs.org.uk/ ma mnostwo porac na temat wszystkiego ogrodowego :-)
          • dorcian Re: Od czego zaczac i kiedy? 26.01.13, 22:44
            No nie, omnibus jak babcie kocham:)!
            Dziekuje:)
            • izabelski Re: Od czego zaczac i kiedy? 27.01.13, 00:04
              z reguly twoj plot jest ten, po prawej , patrzc ku tylowi domu (zakladam, ze sa to domy szeregowe)
              czyli jak ja jestem end of terrace z lewej - to moj jest caly plot :)
              • dorcian Re: Od czego zaczac i kiedy? 27.01.13, 00:23
                Moj to blizniak, ale tak ustawiony, ze po lewo ogrodzenie jest rownoczesnie ogrodzeniem sasiadow na szczescie:) Nasz jest po prawej, przynajmniej tak stoi na land registry. A zeby nie bylo latwo, to sasiadow dopiero bedziemy miec bo dom jest pusty I na sprzedaz. Czy wymiana takiej jednej czesci jest mozliwa do zrobienia przez domoroslego DIY czy wymaga fachowca?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka