Dodaj do ulubionych

GCSE- jak to się zdaje

23.01.13, 23:55
Czy to jest jakiś jeden konkretny egzamin czy dzieci zdają przez te trzy lata i potem sumuje sie wyniki? Nie mogę tego ogarnąć. Year 9 może mieć już jakis decydujący egzamin skoro jest tylko z jakiejś części materiału danego przedmiotu? A dlaczego część dzieci robi coś innego- BTEC? To coś takiego bardziej zawodowego chyba. One też będą mogły pójść na studia?
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: GCSE- jak to się zdaje 24.01.13, 00:13
      zaczne od tylu

pojscie na studia zalezy od wynikow A LEvels, i AS za ktore dostaje sie punkty
      zeby dostac sie do 6th form trzeba miec zdane GCSE z danego przedmiotu - w zaleznosci od tego jak 6th form wymaga (czasami B nie wystarczy a czasami wystarczy C)

o GCSE niech napisze ktos inny, bo musze is spac :)
    • aniaheasley Re: GCSE- jak to się zdaje 24.01.13, 22:46
      Zdaje sie, ze od tego roku zasady zdawania GCSE maja sie (znowu) zmienic, wiec mozliwe ze nie wszystko jest aktualne, ale z tego co zrozumialam, to ma sie odchodzic powoli i stopniowo, zeby mlodziezy nie przestraszyc za bardzo za szybko, od czastkowych i bardzo rozdrobnionych egzaminow, zdawanych czastkowo przez 2 lata (o zdawaniu od 9 klasy nie slyszalam, chyba ze ktos podchodzi we wczesniejszym terminie) do egzaminow tradycyjnych zdawanych z calosci materialu pod koniec klasy 11. Teraz jest tak, ze kazdy przedmiot zdaje sie troche inaczej. Z angielskiego na przyklad jest egzamin koncowy, ale jest tez coursework, czyli prace powiedzmy semestralne, pisane w domu, ktore licza sie jako np. 20% oceny koncowej.
      Z matematyki sa tylko egzaminy koncowe, zreszta trudniej byloby zadac coursework z tego przedmiotu.
      Z jezykow obcych jest egzamin koncowy w kilku czesciach - comprehension, gramatyka, egzamin ustny.
      Z historii sa najczesciej egzaminy koncowe pod koniec 10 klasy i pod koniec 11.

Z chemii na ocene koncowa skladaja sie praca w laboratorium plus egzamin.
      Z biologii coursework/lab work + jeden egzamin pisemny pod koniec 10 klasy i drugi pod koniec 11.

Z tym ze istnieje wiecej niz jedna instytucja organizujaca i sprawdzajaca te egzaminy (AQA, Edexcel) i egzamin egzaminowi tym bardziej nie rowny.

Podsumowujac, GCSE to istny gaszcz roznych roznic. Najlepiej, jezeli chcesz miec zupelna jasnosc to pytaj sie do znudzenia nauczyciela danego przedmiotu, co dokladnie sklada sie na ocene koncowa, kiedy sa zdawane egzaminy koncowe, i jakie sa terminy skladania coursework, oraz jak to sie ma procentowo, tzn. czy coursework stanowi 20% czy 25% oceny koncowej.
      • ann.38 Re: GCSE- jak to się zdaje 24.01.13, 23:06
        Dzięki. Chodzę na wszystkie spotkania dla rodziców i pytam, i pytam.... Twoja wypowiedź pomoże mi zaplanować, o co zapytam tym razem. Pod koniec poprzedniego roku szkolnego (klasa 8) mówili, że teraz się zmieniło i GCSE zaczyna się od 9-tej, czyli to co robimy teraz. Dzieci są podzielone na "ścieżki" w zależności od tego, jakie miały wcześniej wyniki. Wybierały sobie przedmioty na ten rok. Strasznie wczesnie moim zdaniem na podział dzieciaków wg wyników i klasyfikowanie, że niektóre dzieci dostały do wyboru przedmioty bardziej ukierunkowane na naukę zawodu. Być może rodzice mieli wpływ na przenoszenie dzieci pomiędzy "ścieżkami". Nie dowiadywałam się, bo moje dostało sie do najlepszej, tylko niestety matkę ma taką, co się nie może ogarnąć i pozbierać w tutejszym systemie edukacji.
        • izabelski Re: GCSE- jak to się zdaje 24.01.13, 23:11
          jesli jest w najwyzszej, to znaczy,ze beda go tak uczyc, zeby dostal najwyzsze oceny z wszystkich przedmiotow
          • ann.38 Re: GCSE- jak to się zdaje 24.01.13, 23:18
            izabelski napisała:
            > jesli jest w najwyzszej, to znaczy,ze beda go tak uczyc, zeby dostal najwyzsze
            > oceny z wszystkich przedmiotow
            Uf, no moze jakoś przez to przebrniemy. W Polsce byłam przyzwyczajona, że wszystko mam pod kontrolą, co się dzieje w szkole.
            • aniaheasley Re: GCSE- jak to się zdaje 25.01.13, 10:27
              Pamietaj na przyszlosc, zreszta moze juz wiesz, ze jak gojdzie do wyboru przedmiotow na A level, a dziecko planuje studiowanie na jakiejs dobrej uczelni (wygugluj sobie Russell Group Universities), a jak jest w najlepszej grupie to pewnie planuje to powinien wybrac tzw przedmioty mocne/twarde czyli z tej grupy: angielski, matematyka, chemia, biologia, fizyka, historia, geografia jezyki obce.
              • aleksandrawu Re: GCSE- jak to się zdaje 25.01.13, 12:30
                W mojej szkole year 9 zdaje GCSE z Science.
                A tu ci skopiowalam ze strony informacje ( moze twoje zdolne dziecko bedzie zdawalo EBACC?)
                Vocational qualifications like BTEC courses are designed to help you develop the knowledge and skills that employers look for. They also enable you to develop skills which are necessary in the workplace such as communication, team work and problem solving. Most students study for level 2 qualifications which are the equivalent to GCSEs.
                BTEC Assessment is usually through a mixture of written assignments and practical tasks. Achievement is graded as pass, merit or distinction.
                GCSEs may be short course (half a full GCSE), GCSE (one full GCSE) or Double Award (equivalent to two full GCSEs). Usually they are ‘full’ GCSEs.
                Assessment: GCSE courses will involve a mixture of examinations and controlled assessments and are assessed at Foundation tier (where you can achieve a GCSE grade C to G) and Higher tier (where you can achieve a grade A* to D).
                The English Baccalaureate (the ‘EBACC’) recognises the achievement of students who have achieved grade C or above in English, mathematics, science, a ‘humanity’ (history or geography) and a modern language. This combination of subjects shows your ability in a broad range of academic subjects and would ensure that you keep your options open for future progression. This qualification is valued by leading universities and may become even more important in the future.
                • justmaga Re: GCSE- jak to się zdaje 27.01.13, 20:57
                  a w mojej zmienili i teraz ida AQA wiec potrzeba im dwoch lat,zeby zdac wszytskie GCSE z science i teraz rok 10 zdaja pierwszy etap podzielony na 3 czyli osobno z chemii, biologii i fizyki a w roku 11 beda zdawali drugi etap tez z tych 3 przedmiotow
    • jaleo Re: GCSE- jak to się zdaje 25.01.13, 13:26
      Hahaha, ja chcialam napisac "zapytaj Michaela Gove'a" bo w tej chwili jest straszny metlik informacyjny jesli chodzi o GCSE i A-levels, sami nauczyciele nawet nie wiedza wszystkiego, zwlaszcza, jesli pytasz rok, dwa naprzod.
      Moja corka jest w Year 6, wiec mam nadzieje, ze to sie troche wyklaruje przez najblizsze kilka lat i nie bede sobie musiala mozgu lamac.
      Co do "Btec" itp bardziej "praktycznych" egzaminow, to w teorii one sa rownorzedne GCSE, ale w praktyce nie sa postrzegane jako rownorzedne przez uniwersytety i pracodawcow. Szkoly kieruja slabszych uczniow na tego typu kwalifikacje, oraz ograniczaja im dostep do tradycyjnych GCSE, z jednego prostego powodu, zeby sobie nie popsuc statystyk, smutne ale prawdziwe.
      • alki_80 Re: GCSE- jak to się zdaje 25.01.13, 15:40
        A ja czytam i czytam i w ogóle nie mam pojęcia o czym piszecie :(
        Moje dzieci chodzą do primary, jeden do 1 drugi do 5, ale z tego co wiem jest tylko do 7. Pewnie w Szkocji obowiązuje inny system szkolnictwa, bo po primary 7 idą do high school.
        Chyba muszę bardziej zagłębić temat :(
        • jaleo Re: GCSE- jak to się zdaje 25.01.13, 17:36
          alki_80 napisała:

> A ja czytam i czytam i w ogóle nie mam pojęcia o czym piszecie :(
          > Moje dzieci chodzą do primary, jeden do 1 drugi do 5, ale z tego co wiem jest t
          > ylko do 7. Pewnie w Szkocji obowiązuje inny system szkolnictwa,

Tak, w Szkocji jest inny system, wiec nawet nie czytaj o GCSE i A-levels w Anglii i Walii, bo tylko sie jeszcze bardziej poplaczesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka