bisiek10 03.02.13, 19:51 Czy wasze maluszki dostaly szczepionke BCG w szpitalu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chestnutflower Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 19:55 Nie. Ta szczepionka jest oferowana dopiero przy pierwszej wizycie u pediatry ok 6 tygodnia zycia. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 20:03 No mnie nikt jej nie zaoferowal.Na wypisie ze szpitala mam napisane-not given-unspecified reason.. Odpowiedz Link
kwiatuszek81 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 20:22 nie wiem co masz na mysli piszac "niedawno", ale u nas oferowana byla przy narodzinach obojga dzieci (jeszcze w szpitalu,a z synem wyszlam po kilku godzinachdo domu) - i z tego co pamietam wstepnie juz polozna wprowadzala ten temat. ale to zalezy chyba tez od szpitala/regionu? Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 20:36 Ja rodzilam 4 mies temu.Nikt mi o tej szczepionce nie mowil dopiero dzis z kuzynka sie na ten temat zgadalam.Ona rodzila kilka lat temu i jej dzieci mialy podana ta szczepionke juz w szpitalu dlatego pytam dziewczyn,ktore rodzily np kilka mies temu bo nie wiem czy cos sie zmienilo i dlatego moja cora jej nie miala. Odpowiedz Link
yadrall Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 20:44 Syn urodzony 7 mies temu. Nie byl szczepiony i jak pytalam o te szczepionke w czasie tego szczepienia w 6-8tz to mi odmowiono. Tak samo jak na zoltaczke... Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 22:45 A jaki powod Ci podali? Odpowiedz Link
yadrall Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 04.02.13, 11:13 Powod? Very low risk... Mi szczegolnie zalezalo na HBS (zoltaczka),bo moj ojciec chorowal i ciagle ma aktywy antygen (wiros),co wychodzi w badaniach,ale i tak lekarka stwierdzila,ze ryzyko jest minimalne i mi dziecka nie zaszczepia :( Odpowiedz Link
emka_uk Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 08.02.13, 13:43 Jak prawie 3 lata temu spytałam o BCG to wielkie oczy zrobili, przeciwko WZW B zaszczepili bez problemu i to za darmo bo mam w bliskiej rodzinie nosiciela- gdybym nie miała takiej osoby to powiedzieli, że zaszczepią ale odpłatnie- a i to nie było zaraz po urodzeniu. Odpowiedz Link
kwiatuszek81 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 20:49 a kuzynka rodziła w tym samym szpitalu co Ty? Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 21:52 kwiatuszek81 napisała: > a kuzynka rodziła w tym samym szpitalu co Ty? Nie.Rodzila dwojke dzieci w roznych szpitalach i miastach.Pierwsze dziecko dostalo a przy drugim polozna kazala jej sie upewnic ze ta szczepionke dostanie.To bylo kilka lat temu wiec moze cos sie pozmienialo Odpowiedz Link
turmalinka Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 21:25 nie i nie bede sie upominac Odpowiedz Link
lili76 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 03.02.13, 22:05 Rodzilam niecale 6 tygodni temu i nie, nie dostalismy tej szczepionki ani nikt o niej nie wspominal. Odpowiedz Link
arya82 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 04.02.13, 00:09 Nie w szpitalu. Dopiero chyba po wizycie HV, dzwonili do mnie i sie umawiali. Syn mial byc szczepiony jak mial 2 mce, ale przelozylam to na 4 mce pozniej. Mieszkam w Londku i z tego co mi mowiono (i napisane bylo tez w ulotce) tylko w niektorych dzielnicach Londynu szczepi sie standardowo, sa tzw areas of high rates of TB, i tez ma na to wplyw czy rodzice lub dziadkowie przyjechali z kraju o gdzie czesciej sie choruje na TB. Takze pewnie tez w calym UK dziala to na tej samej wizycie Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 04.02.13, 12:13 Zapytam przy okazjii nastepnego szczepienia.W Pl chyba szczepia obowiazkowo nie jestem pewna a jesli tak to dziwi mnie to ze Polske uwazaja za kraj niskiego ryzyka i tutaj polskiego dziecka nie chca mi zaszczepic. Odpowiedz Link
emka_uk Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 08.02.13, 13:46 "to dziwi mnie to ze Polske uwazaja za kraj niskiego ryzyka" Bo Pl nie jest już na liście krajów o podwyższonym ryzyku. Odpowiedz Link
asica74 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 04.02.13, 09:30 tak, moja zaszczepili w szpitalu - queens charlotte, acton Odpowiedz Link
jaleo Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 04.02.13, 12:45 Szczepia rutynowo tylko w niektorych rejonach - tam gdzie jest duza populacja emigrantow i wyzsze ryzyko zachorowan. Np u mnie w Northumberland nie szczepia rutynowo juz od wielu lat i mam nadzieje, ze nie beda musieli w przyszlosci. Tu sobie wiecej poczytaj www.patient.co.uk/doctor/BCG-Vaccination.htm Odpowiedz Link
dask77 Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 04.02.13, 22:50 ja rodzilam 6 m-cy temu, bcg dostalam w szpitalu, szczepionke podawali w dniu wypisu.aha rodzilam w londynie Odpowiedz Link
empirical Re: Do dziewczyn ktore niedawno rodzily 05.02.13, 13:22 W szpitalu nie szczepili (4 miesiące temu), ale skierowali, by pójść na szczepienie parę tygodni później - ponoć w Londynie wszystkie dzieciaki są kierowane, bo jest dużo ludzi z całego świata i wiadomo - choroby się plączą. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Tak- Chelsea & Westminster 08.02.13, 18:11 Pewnie nadal jest tak samo, jak bylo - zalezy gdzie mieszkasz i jaka polityke na dany rejon, w niektorych czesciach Londynu szczepia - bo biednie, w innych nie - bo posh;) Odpowiedz Link
emka_uk Re: Tak- Chelsea & Westminster 08.02.13, 20:39 Bo BCG to najmniej skuteczna szczepionka. Udowodniono, że większa zachorowalność na gruźlicę występuje w grupach szczepionych niż nie szczepionych- moja koleżanka co pracuje w poradni pulmonologicznej to samo mi powiedziała. Pierwszego dziecka też nie szczepiłam. Odpowiedz Link