10.06.13, 21:41
witam jestem nowa na forum ,mieszkam w UK i bardzo potrzebuje waszej rady.Dzis dowiedzialam sie ze moja corka ma autyzm ,zupelnie niewiem co mam dalej zrobic ,co mojemu dziecku przysluguje.prosze piszczie co wiecie.dodam iz nie jestem nigdzie zarejstrowana,nie pracuje poniewaz mam jeszcze dwojke malych dzieci a corka potrzebuje intensywnej opieki.dziekuje
Obserwuj wątek
    • liley11 Re: autyzm 10.06.13, 21:53
      Z tego tematu to sprzedam Ci przyjacielska porade, aby zrobic prywatnie badania i miec na papierze ile jakich terapii potrzebuje Twoje dziecko a nastepnie isc z tym oswiadczeniem do NHS, gdzie juz za darmo dostaniesz terapie. Koszt jest okolo £350. Takie oswiadczenie mozna rowniez dostac przez NHS za darmo, ale w nim nie ma podanych ilosci godzin i dostaje sie minimum, czyli za malo aby rzeczywiscie dziecko odnioslo pozytywne korzysci.
    • pufulek Re: autyzm 10.06.13, 21:54
      Nie pisałaś w jakim wieku jest córka - jeśli chodzi do szkoły porozmawiaj z SENCO i poproś szkołę o pomoc, (z budżetu szkoły można liczyć na okolo 15 godzin indywidualnej pomocy) oraz rozpoczęcie procedury ubiegania się o statement (wtedy można dostać więcej, za to już płacą władze lokalne).
      Ośrodek, w którym córka była diagnozowana też może ją skierować do dotkowych specjalistów (np. logopeda, terapeuta zajęciowy, dietetyk)
      Ze spraw finansowych to możesz się starać o Disability Living Allowance
      • juszka79 Re: autyzm 10.06.13, 22:37
        forum.gazeta.pl/forum/w,37418,144747782,144747782,autyzm_dziecka_w_UK.html
        Temat byl juz poruszany na forum, na pewno znajdziesz tam wiele informacji. Powyzej wklejam link do ostatniego postu na ten temat, ale poszukaj jeszcze na forym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka