Dodaj do ulubionych

Shared ownership

29.06.13, 10:55
hej dziewczyny
z mezem przymierzamy sie do zakupu domu. codziennie ogladam mnostwo ofert. jak na razie mam male pojecie o tym, formalnosciach itd. ale dla chcacego nic trudnego.
czesto pojawiaja sie ogloszenia fajnych domow w korzystniej cenie, ale w systemie Shared ownership. czy ktoras z was kupila w ten sposob dom?
Plusem jest to, ze jest tanszy bo nie kupujesz 100% wlasnosci. Ale jak to jest z tym drugim wlascicielem. Czy na prawde mozna szybko starac sie o wykupienie do 100%?
Wydaje mi sie, ze jak juz bawic sie w kredyt i kupno to lepiej nabyc jakas nieruchomosc w 100%?
jakie jest wasze zdanie w tym temacie?

Pewnie teraz co jakis czs bede zasmiecac pytaniami dotyczacymi kupna. z gory przepraszam:)
Obserwuj wątek
    • karolina_zet Re: Shared ownership 29.06.13, 11:39
      na pewno temat byl na forum - skorzystaj z wyszukiwarki.
      • celine26 Re: Shared ownership 01.07.13, 17:06
        ja mam szared ownership od 5 lat i drugi raz juz pewnie bym na to nie poszła.Dom nowy ale przepłacony.Możesz wykupic wiecej kiedy chcesz ale za kazdym razem musis zoplacac prawnika i robic evaluation,survey itp Jak to przy kupnie .Przy shared ownership co miesiac płacisz sporo do agencji ktora jest wlaścicielem.Gdybys miała cały mortgage to spłacasz co miesiąc sobie a tak płacisz taki wynajem..pieniadze w błoto tak jakby.Dom nie jest tez tak naprawdę Twój i musisz miec zgodę agencji nawet na położenie kafelek,antene na dachu itp Żadko kto pyta o zgode ale tak jest.
        ja osobiście jak najszybciej planuje wykup drugiej połowy.Dosc juz mam placenia agencji.Niestety to beda od nowa koszty prawnika itp tak jak juz pisalam.
        Jeszcze napisze,ze wiekszość tych nowych,szybko wybudowanych osiedli 'na shared ownership'to straszna lichota,i czesto sie to i tamto sypie.Z tym,że masz gwarancje jesli to nowy dom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka