Dodaj do ulubionych

Southampton i okolice

31.07.13, 23:53
Zabieramy jutro Młodą do Peppalandu i zamierzamy spać w Southampton. Bilety do parku mamy na dwa dni, ale jeśli będzie ładna pogoda, myślę by zostać jeszcze na sobotę. Co fajnego jest w Southampton i okolicach gdzie możnaby pojechac z trzylatką? Jestem w 8 miesiącu ciąży, jedziemy samochodem.
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Southampton i okolice 01.08.13, 08:29
      W samym Southampton możecie wybrać się na spacer nad morzem - parking na Weston Shore i można iść w lewo tak długo, na ile nogi pozwolą. Dojdziecie do pięknego Royal Victoria Country Park, zdaje się że są też tam atrakcje dla dzieci. Jest to piękny spacer, ale plaża jako taka nie nadaje się do plażowania.

Alternatywnie możecie zaparkować w Royal Victoria Country Park.

W tamtych okolicach są też piękne ruiny Netley Abbey (naprawdę imponujące, nie ma opłat za wstęp), nie wiem tylko, czy będą one stanowiły atrakcję dla trzylatki.

Southampton to jest niestety dziura i zbyt wielu rozrywek tu nie ma. Są przecudne okolice wokół miasta (New Forest i dzikie konie - z tak małym dzieckiem chyba najlepsze są okolice Brockenhurst), ale samo miasto pozostawia wiele do życzenia.

Poza miastem jest Manor Farm Country Park (zjazd nr 8 z autostrady). Coś wspaniałego. Dla dzieci jest tam farma ze zwierzętami (oblegana przez dzieciaki w weekendy), można również nad rzeką łowić kraby jeśli macie wiaderko i haczyki na wyposażeniu:)
      • sfornarina Re: Southampton i okolice 01.08.13, 09:02
        Aaa, jeszcze coś mi przyszło do głowy - możecie złapać prom Hythe Ferry i wybrać się do Hythe - urocze leniwe miasteczko.

Po zejściu z promu po molo wiezie Was stara kolejka parowa i dojeżdżacie praktycznie do samego centrum miasta, gdzie można usiąść przy kawie bądź posiedzieć nad morzem.

Prom (bardzo stary) kursuje co 30 minut i przejażdżka nim trwa około 10-15 minut. Naprawdę warto, zabierzcie tylko coś ciepłego/przeciwwiatrowego, bo może mocno wiać!
        • sfornarina Re: Southampton i okolice 01.08.13, 09:08
          Jest jeszcze słynne Marwell Zoo - jeden z najlepszych parków przyrodniczych na południu. Mają lemury (!), gibony, masę pingwinów, tygrysy, zebry, strusie - super sprawa dla trzylatki:)
        • agazat Re: Southampton i okolice 01.08.13, 09:30
          Hey, Hythe to ja :)

Kolejka jest atrakcja, to fakt, ale poza tym wielu innych atrakcji tu nie ma. Przynajmniej dla trzylatki. Jest niedaleko centrum plac zabaw przy Jones Lane, ale raczej dla wiekszych dzieci. Spacer tak, chocby wokol Hythe Marina - moze akurat jakis duzy liniowiec bedzie przycumowany w Southampton. Posiedziec nad morzem - mowa o promenadzie lub mini parku przy Marinie, do wody wejsc sie nie da. Na promenadzie mozna lowic kraby. Sklepiki w Hythe takie sobie, buty i ciuchy raczej na wyzszy przedzial wiekowy, kilka charity shops, fajny sklepik z zabawkami przy promenadzie. Polecam lunch w Love Food :) Acha, prom tylko osobowy.

Czy nocujecie w Southampton?? Bo do Peppaland jedzie sie w jedna strone, do poleconego wyzej parku (Royal Victoria) i Netley Abbey w przeciwnym.

W okolicy jest tez Longdown Activity Farm
          www.longdownfarm.co.uk/
          Karmienie zwierzat, przejazdzka traktorem (no raczej nie dla ciezarnej, ale tatus jak najbardziej z mala), trampoliny etc.

New Forest Wildlife Park jest przy tej same drodze
          www.newforestwildlifepark.co.uk/
          My lubimy spacery w lecie, kilka/kilkamascie minut samochodem i gotowe :)
          Turystycznie faktycznie okolice Brockenhurst, Ornamental Drive (to za Brockenhurst) - najstarsze i najwieksze drzewa NF, plus 2 najwyzsze, sciezka spacerowa (nie pamietam, moze 1.5 mili??), parking bodajze Blackwater. W tej okolicy jest tez deer sanctuary, gdzie mozna z tarasiku widokowego obserwowac jelenie (plus picnic area, ice cream van, etc). Parkingi w lesie poki co darmowe :)
          • podkocem Re: Southampton i okolice 01.08.13, 11:48
            Tak, nocujemy w Southampton, ale tylko jedną noc. Drugą możemy spędzić gdzieś indziej.
            Dzięki, poczytam Was wieczorem w hotelu :)
            • agazat Re: Southampton i okolice 01.08.13, 18:49
              podkocem/suellen
              Wezcie dla malej kostium kapielowy i recznik, w Paultons Park (park matka Peppaland) sa dwa water kingdoms (w Peppaland oczywiscie bardziej odpowiednie dla mniejszych dzieci).
              Jesli chodzi o jedzenie na miejscu, nie spodziewajcie sie fajerwerkow - to samo dotyczy Marwell ZOO. Wprawdzie dawno nie bylam (od ubieglego roku nie wykupujemy biletow sezonowych, bo sie nam nie oplaca) - w Marwell jeszcze dawniej - moze sie cos zmienilo. Hot dog i frytki na pewno beda, czipsy i takie tam lepiej zabrac ze soba. Jest dosyc drogo. Sporo ludzi przywozi wlasne pikniki, ale jak sie mieszka na miejscu jest tak po prostu wygodniej.
              W Peppaland przygotuj sie na dluuuugie kolejki do przejazdek - jest gdzie usiasc i odpoczac, ale swoje trzeba odczekac.
              • podkocem Re: Southampton i okolice 01.08.13, 22:33
                Mloda juz sie dzis wypluskala pod fontannami. Jutro dalszy ciag atrakcji. Jedzenie w parku faktycznie paskudne i drogie. Jutro jedziemy po sniadaniu i planujemy wyjechac z parku na obiad bo tam sie jesc wlasciwie nie da. No, mozna raz ale po raz drugi sie na to nie pisze.
          • karolina_zet Re: Southampton i okolice 01.08.13, 20:14
            potwierdzam ze jedzenie w Paultons Park jest tragiczne ( nie ma zadnych sensownych restauracji) i w samym parku swinki ( badz okolicy) zupelnie nie ma co wybrac z menu dla malych dzieci!
    • agazat Re: Southampton i okolice 01.08.13, 09:42
      Przepraszam, nie doczytalam o noclegu w Soton. Marwell tez polecam :) Stamtad macie juz blizej do domu :)
      • sfornarina Re: Southampton i okolice 01.08.13, 10:21
        Agazat, a mogę towarzysko podpytać? Na jaką kawę w Hythe nie miałabyś ochoty? :)

Posiadam wciąż ważny bilet na prom dla siebie i dla roweru!
        • agazat Re: Southampton i okolice 01.08.13, 12:03
          Na kawe w Love Food zawsze :)
          Do kiedy masz wazny bilet??
          • sfornarina Re: Southampton i okolice 01.08.13, 12:31
            > Do kiedy masz wazny bilet??

Jeszcze kilka miesięcy. Miałam wykupiony na ileś tam przejazdów i wszystkich nie wykorzystałam, a ważny jest przez cały rok.

W przyszłym tygodniu pasują mi poniedziałek, czwartek i piątek:) Miewasz w ogóle czas w tygodniu?
            • agazat Re: Southampton i okolice 01.08.13, 14:36
              'miewam' jest swietnym okresleniem ... :)
              Napisz na gazetowego, wlasnie sie zalogowalam po latach hehe

www.euwelcome.org.uk
              • sfornarina Re: Southampton i okolice 01.08.13, 20:07
                Już spieszę pisać:)
              • sfornarina Re: Southampton i okolice 02.08.13, 20:53
                Mail poszedł. Tak informuję, w razie gdyby jednak nie doszedł:)
    • whitediamond Re: Southampton i okolice 02.08.13, 20:47
      i jak tam bylo w samym parku?? warto pojechac z 2.5 latka?
      • benignusia Re: Southampton i okolice 02.08.13, 21:18
        JA BYŁAM Z 2 I POŁ ROCZNĄ CÓRĄ,BYŁO ŚWIETNIE,NAPRAWDE MAMY ZAMIAR JECHAC ZNOWU
      • podkocem Re: Southampton i okolice 02.08.13, 22:45
        Warto, ale raczej polecałabym wybrać termin pozasezonowy. Np środek tygodnia podczas semestru, gdy dzieci są w szkole. Kolejki na atrakcje naprawdę wczoraj i dziś były dłuuuugie i było to bardzo uciążliwe. Wolę nie wiedzieć jak będzie jutro! Czas oczekiwania na karuzelę na której spędza się 3 minuty trwa nawet ponad pół godziny! Szybko się więc to czekanie mojemu dziecku nudziło, wiec ostatecznie zaliczyliśmy może z 5 takich atrakcji (w dwa dni) polując na te najmniej w danej chwili oblegane. Fajnie było w ogrodach, moja Młoda bardzo lubi oglądać zwierzęta i była zachwycona mimo, że była już kilkakrotnie w ogrodach zoologicznych i na farmach.

Mam wrażenie, że Młoda najlepiej bawiła się na placach zabaw, trampolinach i w fontannach. Karuzele i ciuchcie byłyby super gdyby nie to czekanie. Powinni wpuszczać ograniczoną ilośc osób do parku.

Warto poczekać aż dziecko będzie miało min 1m wzrostu. Sporo atrakcji jest od 90cm ale najwięcej od metra, od 110cm już niemal wszystko jest dostepne. Pracownicy mierzą dzieci bardzo skrupulatnie i nie zgodzą się na przejażdżkę jesli dziecko nie spełnia wymogów wzrostowych.

Na zwiedzenie całego parku i skorzystanie bez pośpiechu z wszystkich atrakcji potrzeba raczej dwóch dni. My rezerwowaliśmy hotel razem z biletami i wybraliśmy Holiday Inn w Southampton. Bezpośrednio koło parku (1-2min samochodem) jest hotel i gdybym miała jechać jeszcze raz, zarezerwowałabym tamten - choćby po to by móc wrócić po ręcznik czy ciuch dla dziecka albo wyskoczyć coś zjeść - jak już wspomniano w tym wątku - jakość jedzenia w parku jest odwrotnie proporcjonalna do ceny!
        • agazat Re: Southampton i okolice 03.08.13, 12:36
          Mielismy bilety roczne kiedy dzieci jeszcze nie chodzily do szkoly, mozna bylo wpasc na pare godzin w srodku tygodnia, chocby tylko po to, aby pobawily sie w piaskownicy (to bylo jeszcze przed otwarciem Pappa Pig World). Konczylo sie przejazd kolejka i od razu zaczynalo nastepny. W okresie wakacji i roznych half terms wybieralismy sie gdzie indziej. We wszystkich tego rodzaju parkach jest niestety tak samo ...
          Przed wjazdem do parku jest pub ... Costam Arms. Nigdy tam nie bylam, ale wyglada zachecajaco.
          • podkocem Re: Southampton i okolice 03.08.13, 13:28
            Zaraz za zjazdem z ronda do parku jest Premier Inn i ten hotel miałam na myśli, ale faktycznie tuż przy parku jest też Mortimer Arms

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka