Dodaj do ulubionych

kieszonkowe

29.08.13, 10:51
Dajecie? Ile? Tygodniowo czy miesiecznie? Dziecko ma 11 lat.
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: kieszonkowe 29.08.13, 11:21
      a to zależy co dziecko ma sobie za to kupować..
      ja jako dziecko dostawałam w PL 100 zł miesięcznie ale to musiało mi starczyć na rozrywki (typu kino, łyżwy - wiadomo nie chodziłam często) i przyjemności (typu czekolada, czasopisma, drobne kosmetyki). Dodatkowo dostawałam pieniądze na obiady w szkole - ale nie zawsze je wykupywalam ;)
      Extra pieniądze od rodziców dostawałam tylko na jakieś szkolne wycieczki i jak miałam sobie coś kupic do ubrania.. np "masz tu x zł - kup sobie spodnie i buty".
    • maultier1 Re: kieszonkowe 29.08.13, 12:18
      Moje (5 i 7 lat) nie maja ustalonego kieszonkowego. Wszystkie droniaki jakie dostaja ida do skarbonki a pozniej kupuja sobie cos konkretnego.
    • 3-mamuska Re: kieszonkowe 29.08.13, 13:39
      Starszy 14 lat-10£ tygodniowo.
      Córka 10 lat 5£ tygodniowo.
      Słodycze bilety do kina , wejścia dojazdy płacimy my.
      Te pieniądze najczęściej są zbierane. Syn ma juz około 200£ uzbierane. Kupił sobie słuchawki czy coś do picia jedzenia wracając ze szkoły. A i za jakaś grę. Ale wydawać nie lubi i zbiera.

Córka wydaje na duperele, a to światełko a to dodatkowy słodycze ,a to lody z samochodu pod domem. Na ze 20£ to jej zostało z kilkunastu tygodni.
    • pyza_uk Re: kieszonkowe 29.08.13, 14:58
      Corka 8 lat od roku dostaje £2 tygodniowo plus £0.50 (x2) za cotygodniowe testy z matematyki i spelling jak wynik jest nie nizszy niz 9/10 ;)
      • bialasek75 Re: kieszonkowe 29.08.13, 15:34
        4.5 lata 2 funty tygodniowo. Jaka jest dumna jak może sama sobie wybrać jakiś łakoć i za niego sama zapłacić.
    • yumemi Re: kieszonkowe 29.08.13, 15:33
      10 latek, £12.50 na miesiąc.
      Odkłada regularnie i cześć daje sobie na konto, wyliczając jaki bedzie miał procent :-)))
      • alamala4 Re: kieszonkowe 29.08.13, 17:07
        Ja dlugo zastanawialam sie co zrobic z kieszonkowym , czy mlodszym jeszcze jak w primary byly dawac mniej czy wszystkim tak samo. No I wykombinowalam, postanowilam dawac im w zaleznosci od wieku tzn tyle ile maja lat.w chwili obecnej 14 latka ma £14 na m-c, 15 latek - £15 na m-c, 17 lat - 17 na m-c.
        U mnie sie to przyjelo doskonale I nigdy w ciagu ostatnich 6 czy 7 -miu lat nie bylo zadnych problemow miedzy dziecmi z powodu innej sumy kieszonkowego.
        To sa pieniadze tylko na ich pierdoly czyli to czego ja normalnie bym im nie kupila. Zdaza sie ze na kino I lody daje im dodatkowo jesli uwazam ze np jest fajny film.
        Na urodziny maja stala sume - £50 + cos ze slodyczy. Na Christmas maja prezenty-niespodzianki chyba ze sobie ktores zazyczy cos okreslonego.
        • eni7.08 Re: kieszonkowe 29.08.13, 17:58
          moja corka ma 10lat, dostawala kieszonkowe 3f tygodniowo, wszystko szlo na slodycze najgorszego sortu slodkie spray-e, dziwne kwasne kulki itp. Nie moglam patrzec na to co kupuje wiec przestalam jej dawac, wolalabym zeby zbierala na cos albo kupila czekolade czy lody itp. I teraz nie wiem czy dobrze robie, uwazam ze powinna miec jakies tam swoje pieniadze, ale nie moge patrzec jak kupuje slodyczo-podobne rzeczy, a bez sensu dawac i mowic co ma kupic, co zrobic?
          • witch08 Re: kieszonkowe 29.08.13, 20:30
            7 latek - 5 f tygodniowo.
            Nie wydaje na pierdoły, zawsze na coś zbiera, głównie są to kolejne klocki lego ninjago, bo jest ich wielkim fanem i gry na konsole, też lego. Do kolekcji brakuje mu tylko jednej części.
            Gdyby miał wydawać na słodycze, to kieszonkowe na pewno zostałoby okrojone o połowę.
        • dag_dag Re: kieszonkowe 30.08.13, 00:35
          Moje córki też dostają według wieku. 4-latka kupuje sobie regularnie jajka z niespodzianką, a starsza dodatki do Simsów ;)
    • botu Re: kieszonkowe 30.08.13, 22:53
      Dzisiejszy Guardian

www.theguardian.com/money/2013/aug/30/pocket-money-facts-figures
      www.theguardian.com/money/2013/aug/30/pocket-money-how-much
      • dorcian Re: kieszonkowe 31.08.13, 01:29
        Dzieki. Moja corka nigdy nie dostawala kieszonkowego, teraz idzie do sredniej szkoly stad pytanie. Dostanie £5 tygodniowo pod warunkiem, ze pokoj bedzie regularnie sprzatany I lozko poscielone, swinki zadbane, czyste I nakarmione oraz naczynia po obiedzie zebrane I zaladowane do zmywarki. No I jezeli bedzie wydawac te kase na badziewie I slodycze zostanie od zrodla odcieta. Warunki zostaly zaakceptowane (oczywiscie nie obylo sie bez proby negocjacji I emocjonalnego.szantazu - ech, a ja nie wierzylam mojej mamie jak mi mowila "Doskonale pamietam jak byl w twoim wieku...")
        • espionka Re: kieszonkowe 31.08.13, 10:08
          dostaje do reki ale chcemy to zmienic i wplacac na konto wiec dostanie karte
          rozmowy i jeszcze raz rozmowy pomagaja - syn nie wydaje na glupoty, slodycze itp.
    • ann.38 Re: kieszonkowe 31.08.13, 10:26
      Ani w moim domu rodzinnym, ani w moim obecnym nie było kieszonkowego. Dzieci dostawały/dostają od czasu do czasu jakąś kwotę, a poza tym jak coś potrzebują to proszą o kasę albo ja kupuję. Nie jest to może idealna metoda, ale przy rozsądnych dzieciach jakoś daję radę, Jestem miękką mamą i gdybym dawała regularne kieszkonkowe, to nie potrafiłabym twardo trzymać się tego, co dziecko ma samo sobie kupować. Co do nauki gospodarowania, to najstarsze mieszka oddzielnie na czas studiów i daje radę z samodzielnością. Młodsze nie chce wydawać tej kasy, którą czasem dostaje, bo odkłada na studia (nie mówiliśmy, że będzie musiało sobie samo, zapewnic utrzymanie, to własny pomysł).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka