dorcian 29.08.13, 10:51 Dajecie? Ile? Tygodniowo czy miesiecznie? Dziecko ma 11 lat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-vil Re: kieszonkowe 29.08.13, 11:21 a to zależy co dziecko ma sobie za to kupować.. ja jako dziecko dostawałam w PL 100 zł miesięcznie ale to musiało mi starczyć na rozrywki (typu kino, łyżwy - wiadomo nie chodziłam często) i przyjemności (typu czekolada, czasopisma, drobne kosmetyki). Dodatkowo dostawałam pieniądze na obiady w szkole - ale nie zawsze je wykupywalam ;) Extra pieniądze od rodziców dostawałam tylko na jakieś szkolne wycieczki i jak miałam sobie coś kupic do ubrania.. np "masz tu x zł - kup sobie spodnie i buty". Odpowiedz Link
maultier1 Re: kieszonkowe 29.08.13, 12:18 Moje (5 i 7 lat) nie maja ustalonego kieszonkowego. Wszystkie droniaki jakie dostaja ida do skarbonki a pozniej kupuja sobie cos konkretnego. Odpowiedz Link
3-mamuska Re: kieszonkowe 29.08.13, 13:39 Starszy 14 lat-10£ tygodniowo. Córka 10 lat 5£ tygodniowo. Słodycze bilety do kina , wejścia dojazdy płacimy my. Te pieniądze najczęściej są zbierane. Syn ma juz około 200£ uzbierane. Kupił sobie słuchawki czy coś do picia jedzenia wracając ze szkoły. A i za jakaś grę. Ale wydawać nie lubi i zbiera. Córka wydaje na duperele, a to światełko a to dodatkowy słodycze ,a to lody z samochodu pod domem. Na ze 20£ to jej zostało z kilkunastu tygodni. Odpowiedz Link
pyza_uk Re: kieszonkowe 29.08.13, 14:58 Corka 8 lat od roku dostaje £2 tygodniowo plus £0.50 (x2) za cotygodniowe testy z matematyki i spelling jak wynik jest nie nizszy niz 9/10 ;) Odpowiedz Link
bialasek75 Re: kieszonkowe 29.08.13, 15:34 4.5 lata 2 funty tygodniowo. Jaka jest dumna jak może sama sobie wybrać jakiś łakoć i za niego sama zapłacić. Odpowiedz Link
yumemi Re: kieszonkowe 29.08.13, 15:33 10 latek, £12.50 na miesiąc. Odkłada regularnie i cześć daje sobie na konto, wyliczając jaki bedzie miał procent :-))) Odpowiedz Link
alamala4 Re: kieszonkowe 29.08.13, 17:07 Ja dlugo zastanawialam sie co zrobic z kieszonkowym , czy mlodszym jeszcze jak w primary byly dawac mniej czy wszystkim tak samo. No I wykombinowalam, postanowilam dawac im w zaleznosci od wieku tzn tyle ile maja lat.w chwili obecnej 14 latka ma £14 na m-c, 15 latek - £15 na m-c, 17 lat - 17 na m-c. U mnie sie to przyjelo doskonale I nigdy w ciagu ostatnich 6 czy 7 -miu lat nie bylo zadnych problemow miedzy dziecmi z powodu innej sumy kieszonkowego. To sa pieniadze tylko na ich pierdoly czyli to czego ja normalnie bym im nie kupila. Zdaza sie ze na kino I lody daje im dodatkowo jesli uwazam ze np jest fajny film. Na urodziny maja stala sume - £50 + cos ze slodyczy. Na Christmas maja prezenty-niespodzianki chyba ze sobie ktores zazyczy cos okreslonego. Odpowiedz Link
eni7.08 Re: kieszonkowe 29.08.13, 17:58 moja corka ma 10lat, dostawala kieszonkowe 3f tygodniowo, wszystko szlo na slodycze najgorszego sortu slodkie spray-e, dziwne kwasne kulki itp. Nie moglam patrzec na to co kupuje wiec przestalam jej dawac, wolalabym zeby zbierala na cos albo kupila czekolade czy lody itp. I teraz nie wiem czy dobrze robie, uwazam ze powinna miec jakies tam swoje pieniadze, ale nie moge patrzec jak kupuje slodyczo-podobne rzeczy, a bez sensu dawac i mowic co ma kupic, co zrobic? Odpowiedz Link
witch08 Re: kieszonkowe 29.08.13, 20:30 7 latek - 5 f tygodniowo. Nie wydaje na pierdoły, zawsze na coś zbiera, głównie są to kolejne klocki lego ninjago, bo jest ich wielkim fanem i gry na konsole, też lego. Do kolekcji brakuje mu tylko jednej części. Gdyby miał wydawać na słodycze, to kieszonkowe na pewno zostałoby okrojone o połowę. Odpowiedz Link
dag_dag Re: kieszonkowe 30.08.13, 00:35 Moje córki też dostają według wieku. 4-latka kupuje sobie regularnie jajka z niespodzianką, a starsza dodatki do Simsów ;) Odpowiedz Link
botu Re: kieszonkowe 30.08.13, 22:53 Dzisiejszy Guardian www.theguardian.com/money/2013/aug/30/pocket-money-facts-figures www.theguardian.com/money/2013/aug/30/pocket-money-how-much Odpowiedz Link
dorcian Re: kieszonkowe 31.08.13, 01:29 Dzieki. Moja corka nigdy nie dostawala kieszonkowego, teraz idzie do sredniej szkoly stad pytanie. Dostanie £5 tygodniowo pod warunkiem, ze pokoj bedzie regularnie sprzatany I lozko poscielone, swinki zadbane, czyste I nakarmione oraz naczynia po obiedzie zebrane I zaladowane do zmywarki. No I jezeli bedzie wydawac te kase na badziewie I slodycze zostanie od zrodla odcieta. Warunki zostaly zaakceptowane (oczywiscie nie obylo sie bez proby negocjacji I emocjonalnego.szantazu - ech, a ja nie wierzylam mojej mamie jak mi mowila "Doskonale pamietam jak byl w twoim wieku...") Odpowiedz Link
espionka Re: kieszonkowe 31.08.13, 10:08 dostaje do reki ale chcemy to zmienic i wplacac na konto wiec dostanie karte rozmowy i jeszcze raz rozmowy pomagaja - syn nie wydaje na glupoty, slodycze itp. Odpowiedz Link
ann.38 Re: kieszonkowe 31.08.13, 10:26 Ani w moim domu rodzinnym, ani w moim obecnym nie było kieszonkowego. Dzieci dostawały/dostają od czasu do czasu jakąś kwotę, a poza tym jak coś potrzebują to proszą o kasę albo ja kupuję. Nie jest to może idealna metoda, ale przy rozsądnych dzieciach jakoś daję radę, Jestem miękką mamą i gdybym dawała regularne kieszkonkowe, to nie potrafiłabym twardo trzymać się tego, co dziecko ma samo sobie kupować. Co do nauki gospodarowania, to najstarsze mieszka oddzielnie na czas studiów i daje radę z samodzielnością. Młodsze nie chce wydawać tej kasy, którą czasem dostaje, bo odkłada na studia (nie mówiliśmy, że będzie musiało sobie samo, zapewnic utrzymanie, to własny pomysł). Odpowiedz Link