Dodaj do ulubionych

imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic?

26.09.13, 23:35
Syn dostal pierwszy raz zaproszenie na impreze urodzinowa kolezanki z nursery. No i mam 100 pytan:

1. czy jest sens chodzenia na takie imprezy? syn chodzi tez na toddler groups itp., wiec bawi sie z innymi dziecmi..Dziecka, ani mamy nie znam wcale.
2. do kiedy wypada odpowiedziec? impreza jest 27.10. Skoro jest podany tez nr tel to mam zadzwonic czy co?
3.urodziny beda w niedziele w leisure center, 3 godz. czego sie tam spodziewac? co robia dzieci/mamy?
4. Jakie prezenty sa stosowne?
5. Jaki to "fancy dress" dla chlopaka?
6. co jeszcze warto wiedziec? ow... troche mnie to stresuje:-)
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 26.09.13, 23:57
      > 1. Moja się dobrze bawi na takich urodzinach, wiec chyba tak.
      > 2. impreza jest 27.10. - wcześnie dano zaproszenie. Jesli możesz potwierdzić teraz to zrób to, ja bym zadzwoniła z podziekowaniem za zaproszenie i zapowiedziała, że na chwile obecną jesteśmy jak najbardziej na tak, a gdyby coś miało wypaść zadzwonię odpowiednio wczesniej jeszcze raz.
      > 3.urodziny beda w niedziele w leisure center, 3 godz. czego sie tam spodziewac
      > ? co robia dzieci/mamy?
      Pewnie jakies zjeżdżalnie, baseny z kulkami albo clowny. Możliwe ze słodki poczęstunek, soki, tort

4. Ja daję zazwyczaj coś z ELC, play dough albo lego

5. Pojęcia nie mam, może zadzwon i dopytaj o punkt 3 i 5 rodziców dziecka?
      6. Dzieciaki będą szaleć, a Ty będziesz gadać o d..e Maryni z innymi mamami i tyle :P
    • yskyerka Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 00:11
      cherrie napisała:

> 1. czy jest sens chodzenia na takie imprezy? syn chodzi tez na toddler groups
      > itp., wiec bawi sie z innymi dziecmi..Dziecka, ani mamy nie znam wcale.

My chodziłyśmy i w przedszkolu, fajnie było. Mamę dziecka masz właśnie okazję poznać.

> 2. do kiedy wypada odpowiedziec? impreza jest 27.10. Skoro jest podany tez nr t
      > el to mam zadzwonic czy co?

Ja odpowiadam jak najszybciej, bo potem zapominam. U nas przyjęte są SMS-y.

> 3.urodziny beda w niedziele w leisure center, 3 godz. czego sie tam spodziewac
      > ? co robia dzieci/mamy?

Kulki, zjeżdżalnie, poczęstunek. Mamy plotkują, piją kawę (czasem jest, czasem trzeba ją sobie kupić), patrzą, czy dzieci "mają się dobrze".

> 4. Jakie prezenty sa stosowne?

Coś, czym bawi się także twoje dziecko - klocki, samochodzik itp.

> 5. Jaki to "fancy dress" dla chlopaka?

Strój supermana, spidermana czy jakiegoś rycerza. Ale to zwykle nie jest obowiązkowe.

> 6. co jeszcze warto wiedziec? ow... troche mnie to stresuje:-)

Idziesz tam, żeby dzieci pobawiły się razem na neutralnym gruncie, a ty masz okazję poznać ludzi, pogadać, zrelaksować się. Będzie dobrze! Tutaj takie imprezy to normalka, przyzwyczaisz się. :)
      • cherrie Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 00:44
        brrry, nie ma to jak pierwszy raz:-)
    • aniaheasley Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 08:11
      Cherrie, no pewnie, ze chodzic. Nikt za tym specjalnie nie przepada (znaczy dorosli) ale to czesc uroku bycia matka malego dziecka :) Czasami przez 6 tygodni masz co weekend impreze urodzinowa, i naprawde masz juz dosc, ale dzieci to uwielbiaja, czekaja na te pare godzin haosu i wrzasku sikajac po nogach z emocji.
      Strasznie dlugi termin, ale odpowiedz jak najszybciej, moze musza oplacic impreze w zaleznosci od liczby dzieci.
      Dzieci szaleja do granic wytrzymalosci, rodzice siedza sobie w kawiarni obok.
      Prezenty - poszukaj w Argos czegos w cenie £10-15 gora.
      Fancy dress dla chlopca to z tego co widze wszedzie dookola to superman albo batman nieustajaco.
    • 7oz Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 11:53
      Oczywiści, że jest sens. Po pierwsze dziecko zintegruje się lepiej z innymi dziećmi. Ty masz okazję lepiej poznać rodziców. O ile pamiętam pisałaś o braku przyjaźni w UK ale, żeby takowe znaleźć trzeba wyjść do ludzi i szukać a to bardzo dobra okazja. Jak nie znajdziesz przyjaciółki to może choć poznasz jakąś miłą mamę, z którą od czasu do czasu przed szkołą miło pogawędzisz.
      Możesz wysłać SMS i podziękować za zaproszenie, czasami rodzice muszą zgłosić ile dokładnie dzieci na imprezę przychodzi więc potwierdzenie przyjścia może być ważne a już na pewno jest mile widziane.
      Nie wiem czy mamy będą zostawać na tym przyjęciu czy tylko dzieci, jeśli nie ma tego w zaproszeniu to dowiesz się na miejscu albo zapytaj mamy, która wysłała zapraoszenie.
      Prezent zabawka, tak do 10 funtów, u nas często w szkole robimy składki i dziecko dostaje pieniądze ale pewnie byś o tym usłyszała od innych mam. I nie zapomnij kartki, to nawet ważniejsze od prezentu :)
      Fancy dress - whatever you fancy, a dokładniej na co ma ochotę twój syn :) Ulubiona postać z bajki, pirat, rycerz, jakiś zwierzak, cokolwiek. Mój np. kiedyś wymyślił, że przebierze się za pająka!
      Warto się nie stresować i przyzwyczaić bo czeka was jeszcze wiele przyjęć urodzinowych i nawet się nie spostrzeżesz a sama będziesz takie przyjęcie dla syna organizować :)
      • cherrie Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 12:42
        ok, dzieki. to juz jestem oswiecona:-)
        Na szczescie moj syn kwietniowy, wiec zdaze sie przygotowac.
    • fifka02 Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 12:20
      moja właśnie sika po nogach od kilku dni, bo jutro idzie na takie party. pamieta i wspomina kazde na ktorym byla (niedużo na razie), nie moze sie doczekac swojego. to wazny element dziecinstwa, nie da sie bez tego, musi byc. :)
      • fifka02 Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 12:36
        A inna sprawa, ze bedziesz musiala swojemu dizecku takie urodziny organizowac, czy ci sie to podoba czy nie :), wiec najpierw pochodz na takie i zobacz jak to ma wygladac.:)
    • irenta Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 18:38
      troche sie podepne pod watek, bo przeczytalam I sie teraz zastanawiam... Corka zaczyna nursery 4/11, a 20/11 ma 1 urodziny. Czy takie maluszki zlobkowe tez urzadzaja party?;) na moj rozum za malenkie ale licho wie, moze I tak;) czy nastawiac sie na urzadzanie przyjecia dla kolegow?
      • murasaki33 Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 19:00
        Mysle, ze mozesz poczekac z duzym party do 3 urodzin.
      • fifka02 Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 19:11
        Wszystkie "roczki" na których byłam/słyszałam/organizowałam odbywały sie w domu i polegały na spotkaniu się kilku zaprzyjaznionych mam, których dzieci się znają i często razem bawią, kawce, ploteczkach. Dzieci sie chwile pobawiły (głównie bawiło się starsze rodzeństwo, a maluchy marudziły), potem tort, zdjęcia i po zabawie, bo dzieci padały i wszyscy uciekali.
        Nie słyszałam jeszcze o organizowaniu roczku w play centre, i sama nie widziałabym w tym sensu. Dla dwulatki tez play centre wydaje mi sie za wcześnie. Pierwsze party takie zpradziwegozdarzenia dla dzieci, zrobilam na trzecie urodziny, w domu, ale z wynajęta animatorka dla dzieci, zeby rodzice mogli spokojnie kawke pić i sałatki podjadać, kiedy dzieci miały malowane twarze i goniły po ogrodzie. Na 4 urodziny zrobię w play centre.
        Tyle ode mnie.
        • irenta Re: imprezy urodzinowe kolegow z nursery- chodzic 27.09.13, 23:10
          No wlasnie, urodziny dla znajomych organizujemy tylko ten watek o przedszkolnych imprezach mnie zadumal. Lepiej sie glupio spytac niz zepsuc corce zycie towarzyskie w zlobku juz pierwszego miesiaca;)))
    • yadrall A z drugiej strony 27.09.13, 21:55
      Moj maly ma urodziny w listopadzie i powiem szczerze chetnie bym mu zorganizowala impreze,ale nie wiem kogo zaprosic!
      W przedszkolu zwykle jest ok. 18 dzieci-nie znam ich imoin,ani rodzicow. Moj syn takze-on ogolnie ma w d..e inne dzieci. A tym bardziej mysle,ze moze takie spotkanie na gruncie poza przedszkolnym pozwoli mu lepiej znalezc sie w przedszkolu? Tylko co zaprosic wszystkie dzieci jak leci? W sumie moge,ale ja nawet nie wiem jak wypisac zaproszenia! Poza tym puki co nie wiem nic o zadnych imprezach u innych dzieci i moze u nas w przedszkolu nie ma czegos takiego? Glupio sie tak wyrwac jak filip z konopi...
      Macie jakies pomysly?

Ps. mlody bedzie mial 4 lata,w poprzednim przedszkolu, rok temu tylko wzia cukierki do poczestowania-tu panie sie nie zgodzily na slodycze,a obawiam sie,ze czestowanie marchewkami raczej nie przyspozy mu kolegow...
      • fifka02 Re: A z drugiej strony 28.09.13, 00:20
        Do listopada sam zdaży ci powiedziec, kogo lubii z kim się bawi. A jak nie, to zupełnie zrozumiałe i normalne wg mnie jest zapytanie wychowawczyni z przedszkola, kto jest jego best friends w grupie.
        Zaproszenia sie gotowe kupuje i wypełnia rubryczki.
        W naszym przdszkolu oprócz zorganizowanego w domu czy play centre party, na ktore sie zaprasza wybrane towarzystwo, co odbywa sie zazwyczaj w weekend nastepujacy zaraz po urodzinach, oprócz tego w dniu samych urodzin przynosi sie do przedszkola tort i pod okiem wychowawcy sie go kroi, i czestuje wszystkich. W przedszkolu sa dyzurne świeczki i korona na glowe dla solenizanta. No ale jak przedszkole zabrania, to zabrania, nie ma co sie upierac.
      • yskyerka Re: A z drugiej strony 28.09.13, 00:21
        Yadrall, ja bym zaprosiła wszystkie dzieci. Jeżeli nie znasz imion dzieci, możesz w przedszkolu poprosić o listę grupy i z niech przepisać imiona na zaproszenia czy koperty. To, że nie wiesz o takich imprezach, nie znaczy, że ich nie ma.

Zaproszenie wszystkich dzieci ma jeszcze ten plus, że na kartce podajesz swoje imię i numer telefonu, po czym inne matki odpisują, dzięki czemu masz listę imion dzieci i namiarów do ich matek. :)
        • yadrall Fifka 28.09.13, 08:41
          Moj syn jest inny i puki co z nikim sie nie bawi-tym bardziej pomyslalam,ze moze wlasnie na takim party poza przedszkolem byloby latwiej nawiazac jakies przyjaznie-i dla niego i dla nas :)
          Ps. on do tego przedszkola chodzi od kwietnia,wiec juz sporo czasu
          • yadrall I jeszcze jedno 28.09.13, 08:43
            Czesc dzieci z przedszkola ma rodzenstwo-te dzieciaki tez sie zaprasza? Czy jest to oczywiste,ze zaproszony jest tylko dany przedszkolak?
            • fifka02 Re: I jeszcze jedno 28.09.13, 11:28
              tak, ja wiem, że jest bardziej w sobie zamknięty, pamiętam. jednak sądzilam, że mimo to ma jakieś swoje preferencje co do dzieci. no i zakladałam też, że chodzi tam ledwie od września i jescze nie zdążył sie zaprzyjaźnic.
              w takiej sytuacj i bralabym wszystkich jak leci, i zobaczyla co bedzie.
              może bedzie strzaał w dziesiątke, a może sie wlasnie przekonasz, ze "nigdy więcej". :)

u nas zaprasza się tylko dzieci znajome, bez rodzeństwa. chyba, że sie torodzeństwo zna skądinąd i sie z nim często bawi, to wtedy to rodzeństwo jest samo w sobie "sztuką" do zaproszenia, a nie na doczepkę.
              • aleksandrawu Re: I jeszcze jedno 28.09.13, 16:22
                yadrall, my jestesmy tu odkad moja coreczka skonczyla 3 latka (w listopadzie skonczy 10). Byla kilkanascie razy na przyjeciach w roznych miejscach i o najrozniejszej tematyce: soft play centres, wspinaczka, arts&crafts tenis, szermierka- rodzice sie przescigaja w pomyslach. Ale moje dziecko jest lekko nadwrazliwe, zwlaszcza jesli chodzi o halas, a soft play centres sa okropne jesli o to chodzi: ciemno, dzieci sie dra jak wsciekle. Po dwoch razach w takich miejscach, Zuzia odmowila udzialu w przyjeciach urodzinowych! Zawsze sprawdza gdzie ma byc impreza, jesli w soft play albo na basenie- grzecznie odmawiamy. Z kolei jej urodziny zawsze wyprawiamy w domu- z tych samych powodow. Mala grupa najblizszych znajomych, bo inaczej wcale by sie nie zgodzila. Jesli twoj syn ma podobnie, to musisz podejsc do sprawy delikatnie, moze zabierz go najpierw samego tam, gdzie maja byc te urodziny? ZUzia miala totalne traume po 1-szym przyjeciu- byla to soft play area w kregielni. Weszla tam, ja myslalam ze wariuje ze wszystkimi, a tu podeszla do mnie pani mowiac ze siedzi za jakims walkiem i placze:( a miala wtedy ponad 5lat! Powodzenia i-mam nadzieje- dobrej zabawy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka