Dodaj do ulubionych

Peak District - trasy do chodzenia

27.09.13, 13:37
Bardzo prosze o pomoc osoby z Derbyshire albo takie ktore znaja Peak District.
Chcialabym sie wybrac z dziecmi na jednodniowa wycieczke, na trase powiedzmy 4-6h. Gdzie pojechac/zaparkowac/mape wziazc z soba czy mozna dostac na miejscu?

Kilka lat temu bylismy w Peak District, (chyba w Buxton), ale troche trwalo zanim znalezlismy miejsce parkingowe,potem centrum informacji. Dostalismy tam mapke, ktora wygladala jak odrecznie narysowana, i mimo, ze (tak mi sie wydawalo) umiem odczytywac mapy - wg tej co dostalismy nie potrafilismy zlokalizowac ani gdzie jestesmy ani zadnych punktow orientacyjnych. Ostatecznie skonczylo sie na tym, ze schodzilismy z trasy w deszczu, syn (wtedy chyba 5letni) juz zaczynal marudzic bo mial dosyc, a my nie mielismy pojecia czy do wioski (ktorej? bo nie wiedzielismy ktora strona schodzimy) mamy 5 min czy kilka godzin....

Chcialabym tym razem pojechac i jakos prosciej to zorganizowac. Czy ktos moze cos polecic w stylu - tu sie zatrzymujesz i parkujesz, wchodzisz na trase (ale chyba nie sa oznakowane, prawda?) taka i taka, idziesz mniej wiecej tyle czasu, schodzisz tutaj i tutaj. Itd...

za duzo wymagam?
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Peak District - trasy do chodzenia 27.09.13, 13:58
      Lucasa, my bylismy niedawno na Monsal trail. Co prawda rowerami, ale chodzic po nim tez mozna. Mi sie bardzo podobalo. My zaczelismy od Bakewell, ale lepiej jest chyba dojechac do Hassop i tam wypozyczyc rowery, czy zaczac isc pieszo.
      www.hassopstation.co.uk/cycle-hire.htm
      (tu tez jest super kafejka i plac zabaw dla dzieciakow).
      Rowerem nie dojechalismy do konca i zajelo nam to ok. 4 godzin (z postojami by popatrzec, pobawic sie kamieniami, etc). Pieszo... no nie wiem ile to zajmie.
      • kalpa Re: Peak District - trasy do chodzenia 27.09.13, 21:19
        Do peak district jeżdże regularnie, choc to daleko ode mnie. Ale kocham pagórki :)
        Polecam DOVDALE/ ILLAM PARK. Cudowne, przepiękne miejsce, dla mnie uroczysko po prostu.
        Trasy spacerowe latwiejsze i trudniejsze, podejścia podobnie. Bajka, jeszcze teraz :)
        Jdżcie, będziecie zachwycenie.

www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.visitpeakdistrict.com%2FAshbourne-Dovedale%2Fdetails%2F%3Fdms%3D13%26venue%3D6075290&ei=BtpFUoqRL8ashQfMroDgCA&usg=AFQjCNEc3IjhyW-skVTfEFbz7djs078fgQ&sig2=DUFloqYUa1ZC3Kt6IEHyng&bvm=bv.53217764,d.ZG4
        • lucasa Kalpa 28.09.13, 15:09
          wlasnie sobie szukam informacji o trasach z Illam Park. Dziekuje bardzo!
        • lucasa Kalpa - dziekuje! 06.10.13, 22:43
          Bylismy dzisiaj w Ilam Park i zrobilismy trase dolina Dovdale. Super tam jest, troche za duzo ludzi, ale bylo tez fajne wspinanie sie. Bardzo dziekuje - bardzo sie nam tam podobalo. Przy takiej pogodzie piekne zdjecia napstrykalismy i dzieci chca tam znowu wrocic!
          • asica74 Re: Kalpa - dziekuje! 07.10.13, 09:19
            No to mamy kolejny cel:) Ilam Park:)
      • lucasa Asica 28.09.13, 15:02
        Bardzo dziekuje za Bakewell! szkoda, ze nie mozna zrobic kola i wrocic inna droga do miejsca gdzie sie zostawi samochod... ale i tak mi sie podoba! Mam tylko pytanie, czy droga rowerowa jest wsrod drzew czy na otwartej przestrzeni (chodzi mi o widoki). Mamy bike-rack (jak jest po polsku?) wiec mozemy tez wziazc rowery gdyby byly dlugie odcinki bez widokow :)
        aha, i czy da sie tam ewentualnie przejechac wozkiem (takim dzieciecym)?
        • asica74 Re: Asica 07.10.13, 09:18
          Sorry, nie widzialam twego pytania wczesniej. Trasa jest zrobiona na dawnym szlaku kolejowym, wiec jest wsrod drzew, ale tez ma cudowne widoki. Czesc trasy prowadzi przez tunele, w ktorych okrutnie wieje, niemniej jest to super doswiadczenie.
          Wozkiem mozna jak najbardziej.
          • lucasa Re: Asica 07.10.13, 23:41
            dziekuje za odpowiedz,
            nastepnym razem chcemy sie wybrac na rowery :)
            a w ogole to Peak District na pewno wrocimy

co do miejca poleconego przez Kalpe to my pojechalismy do Ilam Park, w informacji turystycznej National Trust wzielismy mapki (coby nie ganiac po polach bez sensu). Z Ilam do Dove mozna przejsc polami (piekne widoki) ok 20 min, ale jezeli jedziecie z malym dzieckiem to mozna podjechac samochodem na drugi parking (mapka NT www.nationaltrust.org.uk/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1349110228650&ssbinary=true) i od razu przejsc sie dolinka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka