Dodaj do ulubionych

polski dzien

12.11.13, 16:55
panie z pre school zapytaly mnie dzisiaj czy nie przygotuje polski dzien dla dzieci. Nie mam pojecia co zrobic. Zapytaly takze czy mam jaks przepis na prosta tradycyjna potrawe/cisto itp., ktore dzieci moga zrobic w szkole.
Pomozcie !!!
Obserwuj wątek
    • oolijull Re: polski dzien 12.11.13, 17:51
      krakowiaczki i polki do tanczenia, ubranka bialo czerwone, obrazki, zdjecia z Polski, wydzieranie/wyklejanie polskiej flagi, moze legenda, ale tu juz bym opowiedziala po angielsku... zlota kaczka moze?
      z potrawy biorac pod uwage male raczki dalabym salatke jarzynowa, miekkie ugotowane warzywa mozna pokroic plastykowymi nozykami, plus zielony groszek, majonez... i w koncu warzywa na plus ;)
      • yskyerka Re: polski dzien 13.11.13, 11:23
        Polka to akurat taniec czeski, nie polski.

Krakowiak będzie ok, poćwicz wcześniej w domu hołubce, to dzieciaki będą miały radochę. :)

Swojego czasu pojawiła się "Lokomotywa" Tuwima po angielsku. Może uda ci się ją gdzieś znaleźć i przeczytać dzieciom.

Tu masz fajne kolorowanki strojów ludowych:
        www.superkid.pl/kolorowanki-stroje-ludowe
        • oolijull Re: polski dzien 13.11.13, 14:03
          Za wiki - polka jest uwazana za tradycyjny taniec polski juz od 19. wieku.
          Wiec mysle ze dla przedszkolakow jako polska skoczna melodia moze byc ;)
          • yskyerka Re: polski dzien 14.11.13, 10:51
            oolijull napisała:

> Za wiki - polka jest uwazana za tradycyjny taniec polski juz od 19. wieku.
            > Wiec mysle ze dla przedszkolakow jako polska skoczna melodia moze byc ;)

Ale tradycyjny czy ludowy to jednak nie to samo co taniec narodowy, a takim jest polka dla Czechów.
            encyklopedia.pwn.pl/haslo/3959638/polka.html
        • mrs.t Re: polski dzien 14.11.13, 19:59
          wlasnie weszlam zeby napisac o lokomotywie Tuwima

jak nie znajdziesz to ci zeskanuje książeczkę

rytmicznie przeczytany to bardzo fajny wiersz
    • nannyjo32 Re: polski dzien 12.11.13, 17:56
      tylko gdzie ja stroj krakowski zalatwie :(((
      • londynwarszawaparyz Re: polski dzien 12.11.13, 18:05
        stroj krakowski w wypozyczalni jakiejs nie bedzie? jak masz duzo czasu mozna sciagnac z Pl, jak malo to moze masz zdolnosci plastyczne i samemu cos mozna wyczarowac? Moim zdaniem nie musi byc taki idealny jak z obrazka. Ewentualnie mozna dzieciom na zdjeciach pokazac :)
      • oolijull Re: polski dzien 12.11.13, 19:33
        Nie myslalam o strojach ;) zeby podrygiwac do krakowiaczka strojow miec nie trzeba... Ja dzieciakom w przedszkolu co najwyzej wianki z krepiny robilam, ale twz niekoniecznie ;)
        Ozdabianie pierniczkow super mysl, tym bardziej ze i to TEN sezon sie zbliza :)
        Salatke jarzynowa robilam z dzieciakami nie raz, nawet trzylatki maja z tego mase frajdy, dlatego podtrzymuje mysl ;)
    • londynwarszawaparyz Re: polski dzien 12.11.13, 18:03
      czy nie przygotujesz polskiego dnia dla dzieci chyba brzmi bardziej :)

podoba mi sie pomysl wydzieranki polskiej flagi. do tego jakas legenda dla dzieci np o smoku Wawelskim czy wspomnianej kaczce. Z potraw to nic mi do glowy nie przychodzi bo polska kuchnia ma skomplikowane potrawy i raczej pracochlonne. Bigos, golabki odpadaja. Poza tym czesc moze byc wegetarinami (dzieci) wiec trzeba brac pod uwage ze miesne potrawy powinny odpasc (przykro by bylo tym dzieciakom ze nie sprobowaly potrawy, ktora same robily, bo nie jedza miesa z roznych powodow). Mozna postawic na slodycze (polskie) do sprobowania np krowki :) a jezeli chodzi o potrawe do przygotowania to chyba ciezko cos wymyslec (albo ja mam zacmienie bo nic mi latwego do glowy nie przychodzi oprocz zup, ale zupy w szkole gotowac nie beda :))
    • ssabaudia Re: polski dzien 12.11.13, 18:59
      gdzieś juz był dialog nt. polskiego stroju. Masz może kontakt z jakimś polskim klubem bądź kościołem?
      Można też zrobić kotylion biało czerwony, taki przykład znalazłam:
      www.urwiskowo.com.pl/2012/05/kotylion-i-flaga-czyli-krotka-lekcja.html
      Żuru im nagotuj ;D

a pierdniczki będą całkiem ok.
    • derka1 Re: polski dzien 12.11.13, 20:24
      A moze mozna gdzies znalezc i wydrukowac tylko takie bialo-czarne "schematy" (inne slowo nie przychodzi mi do glowy) polskich strojow ludowych - i niech dzieci sobie same je pokoloruja?

Pierniczki popieram. W piatek mielismy urodziny - we czwartek maz zrobil z 3 letnim solenizantem ciasteczka, kupilam rzeczy do dekoracji i w piatek dzieci w przedszkolu szalaly. Wszyscy byli zachwyceni. Jesli chcesz zeby bylo po polsku to moze dekoracje do ciastek niech beda tylko w dwoch kolorach?
      • nannyjo32 Re: polski dzien 12.11.13, 21:23
        no to wrzuccie przepis na pierniczki bardzo was prosze. Reszte jakos omowie z paniami jutro i zadecyduja co im najbardziej odpowiada.
        • nannyjo32 Re: polski dzien 12.11.13, 21:29
          znalazlam taki przepis gdzie dostane przyprawe piernikowa w polskim sklepie?
          • nannyjo32 Re: polski dzien 12.11.13, 21:29
            www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html
            • ssabaudia Re: polski dzien 12.11.13, 23:19
              wynoszę z zaprzyjaźnionego forum:
              Legendarne PIERNICZKI SILIJE

Składniki:

1 kg mąki
              1/2 litra miodu
              2 szklanki cukru
              1 kostka smalcu
              1/2 szklanki mleka
              3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
              3 jajka
              szczypta soli
              1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
              imbir
              cynamon
              gałka muszkatałowa
              kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
              mielone goździki

”W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
              masę i czekamy.
              Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
              rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
              aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych
              aromatów).
              Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym
              miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta.

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy
              fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek.
              Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia. Temperatura piekarnika 180 stopni.
              Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
              bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
              Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też
              możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.
              Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na
              Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha..."
              Przepis zawiera oryginalne komentarze Silije.
              Czytając fora i wątki poświęcone "tym" pierniczkom okazuje sie że zarówno
              tygodniowe jak i roczne leżakowanie ciasta nie ujmuje smaku upieczonym
              ciasteczkom.
              Z podwójnej porcji - wychodzi ok 250 - 300 ciasteczek
              Zapraszam do wspólnej zabawy.

Moje ciasto leżakuje w lodówce - udało mi sie kupić jedną przyprawę w polskim sklepie, resztę uzupełniłam cynamonem z Rajaniego (indyjski sklep) i mieszanką przypraw z ALDIka.

• karolina_zet Re: polski dzien 12.11.13, 21:34
      a moze wez gofrownice ( taka elektyczna) zrob wczesniej troche gofrow w domu, w przedszkolu z nimi ze 2-3 i dzemem zjedza. Moze to nie jest tradycyjne polskie ale szybkie, latwe i smaczne.
      Jak chca polskie bezpieczne jedzenie to moze chrupki kukurydziane przynies.
      Z dziecmi mozesz zrobic wycinanki: mnostwo tego w sieci - tu takiej bardziej zaawansowane:
      www.thesmartteacher.com/exchange/resource/542/Polish_Wycinanki
      • ssabaudia Re: polski dzien 12.11.13, 23:21
        hahahahaaa, najbardziej polska to ta palma - powiadasz, że każdy ma swoją ;P
        • robak.rawback Re: polski dzien 13.11.13, 02:28
          polskie szopki - te kolorowe - tylko nie wiem co z nimi zrobic bo konstrukcja pracochlonna - moze pokazac z jedna dwie obrazki ladne?

www.google.co.uk/search?q=szopki&rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=AdWCUoyLIYWBhAenoYG4AQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1454&bih=704#es_sm=93&espv=210&q=polskie+krakowskie+szopki&tbm=isch&imgdii=GJ5d4O3542NK5M%3A%3BncIFudvnjWzP8M%3BGJ5d4O3542NK5M%3A
          • ma-ma-2 Re: polski dzien 13.11.13, 11:44
            Co do jedzenia to przyszly mi do glowy raczej rzeczy ktore by potem dzieciom smakowaly, wiec moim zdaniem potrawy z miesa lub z kapusty sa super dla nas rzecyzwiscie ale czy dzieciom angielskim by smakowaly to niepewne. Ja bym chyba bardziej celowala w cos slodkiego, np. moj syn uwielbia pierogi leniwe polane podsmazona na masle bulka tarta z cukrem. Nie wiem czy angielskie dzieci to znaja czy nie ale ja osobiscie sie nei spotkalam. Do zrobienia ciasto moim zdaniem proste, nawet male raczki maga ogniatac twarog z maka itp. nie musi byc idealnei gladkie. Lub mozesz w domu zrobic ciasto a dzieci beda tylko walkowac raczkami i lepic pierozki.

Lub jak dziewczyny pisaly - pierogi tradycyjne, ale ja raczej bym celowala na nadzienie z owocami lub twarogiem na slodko. Sama uwielbiam z kapusta i grzybami ale wiem ze dzieci to roznie. Ciasto mozesz zrobic w domu, w szkole tylko walkowania, wlasdanie nadzienia i lepienie, jak im wyjdzie to wyjdzie.

Salatka warzywan tez dobry pomysl, moj syn zawsze na swieta ze mna mieszal, wrzucal itd.
            Milego dnia, powodzenia
            • nannyjo32 Re: polski dzien 13.11.13, 13:52
              wydrukowalam wczoraj wszytko i pokazalam pania dzisiaj. Zrobimy salatke jarzynowa bo mysle ze zdrowa i prosta w zrobieniu. Tak jak mowilyscie dzieci dostana plastkowe noze i beda kroic. Ja wszytko ugotuje juz w domu i obiore. Pokroje tylko pare rzeczy sama, na koniec dodamy majonez, sol i pieprz.
              W domu zrobie pierniczki bedzie 20 dzieci, wloze je do torebek razem z krowkami.
              Wydrukowalam tradycyjny ubior krakowski i opowiem legende o smoku wawelskim.
              Kupie sok kubusia i powiem pania zeby nalaly do kubeczkow dla dzieci.
              Mysle ze tyle wystarczy dzieci sa w wieku od 2 lat do 4 lat wiec tyle wystarczy.

Dziekuje za pomocne rady;)
              • mrs.t Re: polski dzien 14.11.13, 20:01
                serio myślicie ze ta salatka zostanie zjedzona? czy to tylko sztuka dla sztuki? (robienie dla robienia? ;)

w ogole to super kreatywność matek polek w watku :)
            • eraz-lilipop Re: polski dzien 14.11.13, 14:00
              Pierogi z owocami. Pierniczki to fajny pomysl. Wianki z bibuly , pozniej w tych wiankach mozna. odtqnczyc poloneza.
              • makowa.panienka79 Re: polski dzien 14.11.13, 14:33
                Podoba mi sie pomysl z pierogami. Mysle,ze nalesniki z serem waniliowym i dzemem oraz racuchy z jablkami i cukrem,tez ciesza sie popularnoscia wsrod maluchow.
                Moze opowiedziec dzieciom co robimy w Polsce o kazdej porze roku. Topienie marzanny,latem np wakacje u babci na wsi i karmienie zwierzatek,jesien zbieranie kasztanow i robienie ludzikow,zwierzatek,zima - sanki,balwany i bitwa na sniezki. Pozniej niech kazde dziecko narysuje,ktora opowiesc najbardziej sie podobala i jak ja sobie wyobraza.
    • mmagi Re: polski dzien 14.11.13, 14:33
      ubierz sie w strój krakowski;D
      • nannyjo32 Re: polski dzien 14.11.13, 14:34
        nie mam ubiore football t-shirt Polska :)
    • sqtek Re: polski dzien 15.11.13, 09:05
      jesli jeszcze nie bylo - pokaz bursztyny. Duze, male, jakiekolwiek masz - pozbieraj od znajomych - u nas to zawsze jest hit.
      Drugi hit - jesli masz miedzynarodowe towarzystwo - to zrob tabelke nazwy Polska w roznych jezykach - nie wiem czemu, ludziom bardzo sie podobalo.
      Nastepne - mozesz miec kolorowanki polskich bajek - jest tego troche w internecie - Reksio, Bolek i Lolek, Mis Uszatek... mozna dzieci usadzic z kredkami i beda kolorowaly
      Nastepne - wycinanki lowickie - mozesz miec przykladowe wydrukowane z netu, a do tego kilka wzorow do wycinania na miejscu - u nas dzieciom bardzo sie podoba, ale u mnie szkola podstawowa
      Do jedzenia - bigos. Dla dzieci - makaron z serem na slodko :D
      My zawsze mamy sok malinowy z woda do picia - ma ogromne powodzenie.
      Good luck!
    • olena.s Re: polski dzien 15.11.13, 14:34
      Jeżeli dzieci mają same robić, to może kopytka albo leniwe? Ja robię pierogi na dzień narodowy, ale to są starsze dzieci i sama przygotowuję, więc inna sytuacja.
      • robak.rawback Re: polski dzien 15.11.13, 16:35
        teraz za mna chodza placki ziemniaczane albo jablkowe - scrummy yummy
        po ca ja czytam ten watek i sie nakrecam
      • medvetka Re: polski dzien 16.11.13, 12:26
        wszystkie pomysły są fajne ale ja bym spróbowała też pokazać trochę Polski wspólczesnej - architektura wielkich miast, archtektura wsi /współczesnej/, polskie krajobrazy /Mazury, parki krajobrazowe, nasze góry/ Tradycja tradycją ale pokazać to co teraźniejsze
        • botu Re: polski dzien 16.11.13, 13:55

> architektura wielkich miast, archtektura wsi /współczesnej/, polski
          > e krajobrazy /Mazury, parki krajobrazowe, nasze góry

Trzylatkom?...

Już nie mówiąc, że niektóre krajobrazy w UK zapierają dech i niespecjalnie jest czym polskim zaimponować nawet dorosłym, architektura wielkich miast jest wszędzie taka sama wiec też żadne dziwo, a architektura wsi współczesnej? Widzialas chociaż raz angielski "cottage"? Chcesz kogoś zainteresować szarymi szescianami stawianymi metodą gospodarczą?

Zdaje się, że widziałam ten wątek wyszczególniony jako "Polecany na forum", dlatego jakieś dziwne nicki tu przyniosło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka