15.02.14, 23:45
Roważam w niedalekiej przyszłości powiększenie rodziny o czworonoga. Chciałabym Westiego. Nigdy w życiu psa nie kupowałam i nie bardzo wiem, jak się za to zabrać - czy brać pod uwagę wyłącznie psa z hodowli - jeśli tak, to jak sprawdzić, że wszystko jest w porządku, o co pytać, itp...
Na rodowodzie mi nie zależy, na wystawy jeździła nie będę, ale ponieważ się nie znam, nie chciałabym, żeby mi ktoś mieszańca próbował wcisnąć.
Czy bezpieczne jest kupowanie psa od prywatnych właścicieli?
Gdzie szukać takich sprzedających? - znalazłam stronę www.pets4homes.co.uk - coś jeszcze możecie polecić
Jak wygląda cała procedura (dzwonię do właściciela/hodowcy, umawiam się, jadę oglądać szczenięta, wybieram jednego, płacę i już, czy tak?)
Wszelkie uwagi i porady mile widziane
Obserwuj wątek
    • oolijull Re: kupno psa 16.02.14, 00:16
      Kupowac powinno sie tylko psy z rodowodem. Jesli komus nie zalezy na rodo jest opcja wziecia psa ze schronu. Tutaj chyba nie jest tak zle jak w pl, gdzie pseudohodowcy traktuja czesto suki jak inkubatory wielokrotnego uzytku, trzymajac je w warunkach uwlaczajacych godnosci. Gdzie rodowod to moze nie 100% gwarancji godnego rozmnazania zwierzat, ale duzo wieksze prawdopodobienstwo. Ale naogladalam sie tego bestialstwa tyle ze poglady mam jasno okreslone.
      Strona o ktorej piszesz jest ok. Sprzedajacy psy z rodo wlasciciele wreczaja przy sprzedazy dokumenty, czesto z darmowych chyba? Czteromiesiecznym ubezpieczeniem dla szczeniaka. Powinni tez dac troche karmy ktora do tej pory karmili szczenie, powiedziec jaka to karma. Drastyczna zmiana karmy szczenieciu moze spowodowac rozstroj zoladka, dlatego warto przynajmniej na poczatku karmic tym samym, potem ew. mieszajac zmieniac na nowa.
      Na co zwracac uwage? W jakiej kondycji sa szcżeniaki, czy sa w miare czyste, wesole, odzywione. W jakich warunkach trzyma je hodowca. Czy podaje im dobra karme, czy skapi. Jak wyglada matka, czy jest zadbana. Najlepiej moc obejrzec oboje rodzicow, to tez daje jakis poglad na sytuacje. Nie szukac najtaniej, szukac w miare dobrej. Wiadomo, psa kupujemy na parenascie lat, i warto zainwestowac. Plus przygotowac sie na inwestycje typu ubezpieczenie psa, w miare dobra karma (nie zadna tania z marketu), plus zabawki, miski, obroze, psie ciastka... To wszystko generuje koszta. Szczepienia, regularne odrobaczanie. Acha, pierwsze szczepienia i odrobaczanie tez powinien przeprowadzic hodowca.
      To tak w duzym skrocie ;)
      Najwazniejsze - rodowod to nie jest wymysl szpanerskich panciostwa czy sposob na wyciaganie kasy. To raczej gwarancja ze ktos odgornie ma kontrole nad rozmnazaniem suki, jakoscia miotow, to generalnie szansa na lepsze, mocniejsze, zdrowsze, z lepszymi charakterami mioty. Tu podkresle - bardziej jest mi znana aprawa na gruncie polskim.
      • monstroteratum.furiosum Re: kupno psa 16.02.14, 01:18
        >Tutaj chyba nie jest tak zle jak w pl, gdzie pseu
        > dohodowcy traktuja czesto suki jak inkubatory wielokrotnego uzytku, trzymajac j
        > e w warunkach uwlaczajacych godnosci. <

Zmartwie cie: www.puppylovecampaigns.org/ :( Na tej stronie jest lista hodowcow, ktorych lepiej omijac.
        • oolijull Re: kupno psa 16.02.14, 01:28
          No owszem, zmartwilas mnie. O.o
          Tym bardziej sie powtorze. Sprawdzac warunki w jakich zyja szczeniaki, ich rodzicow. Nie godzic sie np. ze hodowca dowiezie pieska do nas do domu. Wszedzie widac trafiaja sie bydleta ktorzy utrzymuja sie z suki/suk rozplodowych. Idealem jest, aby dorosla, zdrowa suka nie miala w zyciu wiecej niz dwa, trzy mioty. W pseudohodowlach nikt tego nie kontroluje, w zarejestrowanych, coz. Tez calkowitej pewnosci nie ma, bo mozna trafic na oszusta, ale jednak wieksze prawdobodobienstwo.
    • 3-mamuska Re: kupno psa 16.02.14, 18:33
      Rodowód to nie tylko wystawy. Pies z rodowodem maja zrobione wyniki zeby wyeliminować choroby u danej rasy , nie rozmnaża sie psow z np. Problemami z biodrami u labradorów.
      Bedziesz miała większa pewność ze kilkutygodniowy pies nie zacznie kulec i nie bedzie potrzebował operacji lub nawet uspienie. To tylko przykład.

Jesli nie chcesz rodowodu weź psa ze schroniska
    • tinkerbell84 Re: kupno psa 18.02.14, 14:26
      Tak jak dziewczyny wyżej piszą. Rodowodowy nie oznacza, że to pies na wystawy. Tylko, że jego przodkowie byli psami tej samej rasy. Co za tym idzie posiadają pewne zachowanie/charakter zgodny z jego rasą. Oraz głównie po to by nie rozmnażać psów z wadami.
      Ja poszukiwałam psa rasy Golden Retriever to zależało mi na tym by rodzice byli przebadani właśnie pod kontem dysplazji stawów, która to jest dziedziczna.
      Wraz z psem otrzymałam komplet dokumentów, ubezpieczenie, karmę oraz kocyk, który pachniał jego mamą oraz zabawkę. Dodatkowo mnóstwo informacji od hodowcy oraz jego wsparcie.

Musisz być przygotowana też na to, że piesek po przyjściu do domu będzie musiał przejść kwarantannę, dopóki nie będzie mieć kompletu szczepień. U nas świetnie sprawdziły się specjalne pieluszki dla psów.
      A później już tylko woreczki, porządna smycz i długie spacery:)

Powodzenia w szukaniu nowego członka rodziny:)
      • cherrie Re: kupno psa 18.02.14, 20:34
        ja jeszcze dodam, ze czesto szczrnieta sie wczesniej rezerwuje, a odbiera nie wczesniej niz 7-8 tyg.
        nie daj sobie wcisnac np. 4 tyg szczeniaka. im dluzej przy matce tym lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka