Dodaj do ulubionych

Ukraina obecnie

20.02.14, 12:48
Wlaczylam sobie Fakty na laptopie, wiecie, te polskie wiadomosci. A tam prawie wojna domowa na Ukrainie, zabici, ranni, szpitale pelne. Polska deklaruje ze przyjmie ukrainskich uchodzccow. UE obiecuje sporzadzic liste winnych tej tragedii. Obraz apokalipsy na zdjeciach, mase ludzi, wybuchy, czolgi, palace sie budynki. Wspolczuje bardzo ludziom z tego kraju.
Wczoraj pracujacy w prawie-meza pracy Ukrainiec wzial wolne i polecial do kraju bo ma ciezko rannego brata w szpitalu. Zastanawiam sie co bedzie dalej bo niestety realne szanse rosna na wojne domowa...
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: Ukraina obecnie 20.02.14, 13:48
      ja sledze na bierzaco. Mam znajomych tutaj z Ukrainy czasami sie ich pytalam czy cos sie zmienilo od 2002 roku kiedy ja tam bylam 3 tyg., odpowiedz zawsze byla ze jest nadal tak samo.
      W 2002 roku na Ukrainie bylo jak w Polsce w latach 80.
      • robak.rawback Re: Ukraina obecnie 20.02.14, 19:38
        szczerze powiedziawszy to podziwiam tych ludzi ze im sie chcialo stac w mrozy na barykadach dzien i noc etc. niesamowite.
        • illegal.alien Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 13:34
          Naprawde myslisz, ze mroz to najwiekszy problem tych ludzi?
          Gdyby nie tacy, ktorym sie 'chcialo stac w mrozy na barykadach dzien i noc etc' to Polska dalej pewnie bylaby komunistyczna.
        • ilonka45 Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 15:19
          robak.rawback napisała:

> szczerze powiedziawszy to podziwiam tych ludzi ze im sie chcialo stac w mrozy n
          > a barykadach dzien i noc etc. niesamowite.

Za to ich podziwiasz??? Ze zmarzli neico na mrozie??? Czy za to, ze oddali zycie dla idei???
    • porzeczka666 Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 01:05
      Jest walka o Ukraine.Chce ja miec Unia a jeszcze bardziej Putin bo druga pozycja Chin mocno go niepokoi.No wiec obiecal Ukrainie tanszy gaz i pozyczki zeby przebic proozycje UE.Putin lapke na gazie trzyma wiec jak Unia bedzie fikac to czym w piecu EU napali jak Ruscy kurek zakreca.Zdrugiej strony ludzie boja sie Putina i chca do Uni do praw czlowieka.Zal mi ich naprawde.Jak zwykle to polityka a nie dobro ludzi sie liczy.
      • sueellen Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 15:39
        Wszystko gaz, gaz. Ja się nie znam na energii, ale w UK coraz wiecej ludzi inwestuje w energię słoneczną, są domy zupełnie samowystarczalne. Gdyby tak na kazdej chałupie były te panele słoneczne moze by sie okazało, ze ten gaz wcale taki niezbędny nie jest.
    • sueellen Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 15:35
      Z tego co mi powiedział kolega Ukrainiec, główne drogi pozamykane, zatrzymują pociągi, nie mozna sie wydostać. Najgorsze, ze nie można wypłacić pieniędzy - ludzie mają tyle ile mieli w skarpecie. On żyje z handlu z Ukrainą i mimo, że siedzi w Pl, biznes mu stoi wiec chłop obgryza paznokcie z nerwów.
      • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 22:21
        Pieniazki najwazniejsze.A ze jego rodacy poswiecaja zycie za jego ojczyzne?? A co tam.Normalnie tylko podziwiac kolege ;)
        • sueellen Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 23:27
          Nieee no spooooko, chłop sam utrzymuje rodzinę, małe dzieci na stanie, nie no jak nie pojedzą kilka tygodni, czy miesięcy, za wynajem nie zapłacą, nic się nie stanie, prawda?
          • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 23:33
            Wiesz co??? Ok rozumiem ze sie martwi ale mnie by bylo wstyd w takiej syt w ogole wspominac o tym ze pohandlowac bedzie trudno.I niech sie cieszy ze ma to szczescie i siedzi w Pl nie tam.Lepiej niech swieczke zapali w oknie....
            • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 09:59
              Nie pohandlowac, tylko ŻYĆ. Nie pojmujesz, że jedyny żywiciel rodziny, którego źródłem dochodu był handel z Ukrainą nagle ten dochód stracił i został z dlugami, bo środki zostały zamrożone w towarze? Wy byście się oczywiście nie martwiły i nie rozmawiały z przyjaciółmi na takie przyziemne tematy jak co do gara włożyć i za co opłacić czynsz kiedy tam ludzie giną, prawda?
          • illegal.alien Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 09:45
            No tak, bo na majdanie to siedzą sami ludzie bez rodzin...
            • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 09:55
              To, co ma rzucic rodzine i jechac na Majdan?
              Ty się dobrze czujesz?

Oprócz protestujacych są jeszcze MILIONY zwykłych Ukraińców, nie zamieszanych w politykę, którzy po prostu chca jakoś żyć, nie walczyć, tylko żyć. I mają w związku z tym swoje własne małe tragedie.

Ciekawe jest to Wasze spojrzenie na brak patriotyzmu (dla informacji, chlopak ma tez polskie obywatelstwo). Zastanawiam się ile z Was by rzuciło wygodne życie w UK, zostawiło dzieci i pojechało powalczyć w Warszawie w takiej sytuacji?
              • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 10:13
                ALe ty czytaj troche ze zrozumieniem a nie sie rzucasz.Nikt mu nie kaze wracac do Kijowa i stawac na barykadzie.Tylko "obgryzanie paznokci bo jemu biznes stoi " kiedy ludzie umieraja za kraj, ktory kiedys dawal mu chleb jest troche zenujace.Poza tym z mediow wiesz tylko o Kijowie i Majdanie.Bo tam jest epicentrum.Nie sadze zeby reszta kraju patrzyla na to od tak i nie odczuwala skutkow.Wiec nie zamykaj Ukrainy tylko w Kijowie.A rodzine, bliskich i przyjaciol wdzystkich przewiozl do Pl ze nie ma o kogo sie marywic??? Chyba nie skoro tylko jego handel wg niego cierpi....
                • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 10:38
                  On jest z Winnicy, tam ma całą rodzinę, z nimi tez z resztą rozmawiałam.

Tylko "obgryzanie paznokci bo jemu biznes stoi
                  > " kiedy ludzie umieraja za kraj, ktory kiedys dawal mu chleb jest troche zenuj
                  > ace.

Nie, no Ty byś dumnie pierś wypinała i z uśmiechem dawała dziecku same ziemniaki z tekstem: za Babcię w Polsce...

.A rodzine, bliskich i przyjaciol wdzystkich
                  > przewiozl do Pl ze nie ma o kogo sie marywic??? Chyba nie skoro tylko jego hand
                  > el wg niego cierpi....

Gdzie ja napisałam, że TYLKO handel? Mam ci streścić blisko trzygodzinna rozmowę? I jak najbardziej myśli o sprowadzeniu rodziny do Polski.

Ty byś chciała by jak romatyczny bohater rzucił się z szabelką a jak nie, to siedział cicho i o swoich problemach nie wspominał, bo to psuje idealny wizerunek patriotycznego zrywu. A prawda jest taka, że większość Ukrainców się martwi za co zrobi jutro zakupy spożywcze bo bankomaty pieniedzy nie wyplacają...
                  • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 10:44
                    Dlatego ci napisalam ze niech sie cieszy ze w PL siedzi....
                    • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 10:46
                      ale z czego ma sie cieszyc? W tej chwili wcale mu w PL lepiej niż rodzinie na Ukrainie nie jest...
                      • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 10:53
                        No tak.Bo jemu tez kule swiszcza za uchem,chleba i kasy w bankomacie w tez nie ma :)Szkoly zamkniete, transport stoi..... Skoro taki biznesmen to nie sadze zeby nie byl zabezpieczony na czarna godz taka jak ta.Wiec nie porownuj jego syt a syt bedacych na Ukrainie bo to jest smieszne.Tyle ode mnie.
                        • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 10:56
                          ...powiedziala prawdziwa patriotka.
                          • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 11:15
                            No :) Gdyby bylo wiecej ludzi takich jak ty przejmujacych sie tylko pieniazkam na Ukrainie i w Pl za komuny to wszyscy bysmy z wiszaca pala nad glowa chodzili do dnia dzisiejszego.A na UK mogla bys tylko popatrzec jak na plame na mapie....
                            • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 18:54
                              A co Ty zrobilaś dla Polski? Siedzisz w bamboszach na emigracji i się wymądrzasz, że INNI to tylko na kasę patrzą, za to Ty pewnie wyjechałaś szukac lepszej pogody...
                              • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 19:52
                                To juz nie Twoj interes co ja tu robie, po co przyjechalam i czy siedze w bamboszach czy w klapkach.Uwazaj zeby tobie nogi nie zmarzly za bardzo i naucz sie czytac ze zrozumieniem albo w ogole sie nie wypowiadaj.Bo jak widac masz z tym problem.
                                • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 20:34
                                  Ooo widze, ze ubodło. Bardzo łatwo krytykować siedząc przed TV tych, których OSOBIŚCIE dotknęła sytuacja na Ukrainie.

> To juz nie Twoj interes co ja tu robie,

Tym bardziej nie Twój interes, czym w tej chwili martwi się najbardziej mój kumpel.
                                  • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 20:44
                                    Nie nic mnie nie ubodlo musze cie rozczarowac :) I pisze kolejny raz.Czytaj ze zrozumieniem :)
                                  • bisiek10 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 20:46
                                    Tym bardziej nie Twój interes, czym w tej chwili martwi się najbardziej mój kumpel. Ty piszac na publicznym forum czym sie martwi Twoj kumpel chcialas sie pochwalic ze masz kumpla z Ukrainy czy co??? ;)

• illegal.alien Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 11:11
                        Nie ma jak poczucie proporcji...
              • illegal.alien Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 11:08
                Suellen, ale ci ludzie bedą mogli żyć, dzięki temu, ze inni walczą.
                • sueellen Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 18:59
                  będą, albo nie będą. Nie wiadomo jak się to wszystko skończy. Nawet jeśli im się uda, niekoniecznie od razu poprawi się ich sytuacja - przeciwnie, mogą bardzo długo czekać na poprawę - nawet kilkadziesiąt lat. A oni jeść muszą DZIŚ, a nie kiedyśtam w bliżej nieokreślonej przyszłości. I nie pisze za siebie, czy za kolegę - tak wygląda rzeczywistość. WIĘKSZOŚĆ nie żyje ideami, bo ideami nie nakarmią rodziny.
                  • steph13 Re: Ukraina obecnie 22.02.14, 19:26
                    sueellen napisała:

> będą, albo nie będą. Nie wiadomo jak się to wszystko skończy. Nawet jeśli im si
                    > ę uda, niekoniecznie od razu poprawi się ich sytuacja - przeciwnie, mogą bardzo
                    > długo czekać na poprawę - nawet kilkadziesiąt lat. A oni jeść muszą DZIŚ, a ni
                    > e kiedyśtam w bliżej nieokreślonej przyszłości. I nie pisze za siebie, czy za k
                    > olegę - tak wygląda rzeczywistość. WIĘKSZOŚĆ nie żyje ideami, bo ideami nie nak
                    > armią rodziny

Zgadzam sie z toba. Osobiscie sprawa Ukrainy jest mi z grubsza obojetna. Ale gdybym byla na miejscu twojego kolegi to tez martwilabym sie w pierwszej kolejnosci o swoj business I nakarmienie wlasnej rodziny. Szkoda, ze wiele ludzi stracilo zycie ale nie znaczy to, ze nie zgineli na marne - nalezaloby zapytac o to ich rodziny. W Afganistanie taz gina I historia niebawem pokaze, ze swoim poswieceniem nic nie osiagneli.
                    A polski patriotyzm zawsze najlepiej funkcjonowal z bezpiecznej odleglosci od kraju, nic sie nie zmienilo.
    • beibichek Re: Ukraina obecnie 21.02.14, 23:55
      Bardzo szkoda mi tych ponad 100 zabitych i setek jak nie tysiecy rannych. Szkoda mi tez tych ludzi i ich biedy, beznadziei i desperacji, bo gina tylko dlatego by nastepna wladza szerzyla nepotyzm i korupcje. Dla Ukrainy zmienilo sie bardzo niewiele, natomiast dla oligarchow nia rzadzacych grunt sie tylko lekko trzesie pod nogami. Oni zostana na Ukrainie z Janukowyczem czy bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka