Dodaj do ulubionych

Różnica w cenach spożywki...

05.05.14, 19:56
Taki tam wątek z nadmiaru wolnego czasu :P
Załatwiając sprawę w drugim końcu miasta wstąpiłam dziś do lidla , do którego zazwyczaj nie chodzę, bo nie mam nigdzie blisko. Kupiłam mój ulubiony sok pomarańczowy tropicana, za który w tesco płacę z łezką w oku 2.50 (co jak dla mnie jest sporo bo tych soków schodzi u nas dużo). No a w lidlu - ten sam sok, ten sam skład, producent itp... cena 1.50 i to bez żadnej promocji. Skąd aż taka różnica? Podobnie czekolada ritter sport, którą kupuję jeśli jestem w decathlonie (swoją drogą nie miałam pojęcia że jest w lidl) - nie pamiętam ile kosztuje w decathlonie, ale na pewno sporo mniej niż w lidlu, bo też mnie zaskoczyła dzisiaj niska cena...
Przyznam, że zastanawiam się czy nie warto dołożyć koszty paliwa i robić zakupy nawet w drugim końcu miasta, bo w tesco ewidentnie czuję się robiona w balona :/
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Różnica w cenach spożywki... 05.05.14, 20:48
      Tez Lidla polubilam. Za to owoce i warzywa w lokalnych sklepikach, niektore tansze, niektore drozesz, ale jakies o niebo lepsze niz z marketow. Sos sojowy i inne przyprawy tez taniej lokalnie mi wychodza, do tego czesto jakies nieznane, a ciekawe mozna upolowac.
      • tisz Re: Różnica w cenach spożywki... 05.05.14, 21:16
        dodam jeszcze, ze wedliny Dulano w Lidlu sa bez glutenu i bez laktozy, jezeli ktos potrzebuje...
    • effie1980 Re: Różnica w cenach spożywki... 05.05.14, 21:31
      Bo tesco sie w ogole sporo drozsze zrobilo, pewnie przez te wszystkie vouchery I inne cuda nie widy. Takie bylo porownanie niedawno w gazecie , nawet waitros taniej wychodzil na podstawowych produktach.
      • sfornarina Re: Różnica w cenach spożywki... 06.05.14, 08:26
        > Takie bylo porownanie niedawno w gazecie , nawet waitros
        > taniej wychodzil na podstawowych produktach.

Ja już chyba rok temu pisałam, że z nadmiaru wolnego czasu zrobiłam online zakupy porównawcze w Waitrose i Tesco (te same produkty, w dwóch zakładkach) i w Waitrose wyszło 8 funtów taniej. Od tej pory nie kupuję w Tesco.
        Próbowałam jeszcze Sainsbury's (bardzo drogo) i Ocado. Ocado wychodzi identycznie lub nieco taniej niż w Waitrose, ale nie ma możliwości kupowania warzyw i owoców na wagę oraz muszę płacić za dostawę (Waitrose ma za darmo), więc zostaję przy Waitrose.
        • ssabaudia Re: Różnica w cenach spożywki... 06.05.14, 11:08
          Jestem wielką fanką Aldi (bo mam blisko) i Lidla, w sąsiedniej wsi ;P
          Produkty połowę tańsze, zazwyczaj są to produkty markowych firm, tylko sprzedawane pod marką dyskontów.
          Zawsze świeże. Dużo produktów "kontynentalnych", kawa "etiopska" z Lidla to chyba najlepsza, jaką piłam w UK. Mnie opłaca się nawet podjechać. W weekendy często są promocje pół ceny.
      • agazat Re: Różnica w cenach spożywki... 06.05.14, 13:59
        To dziala tak - ceny kilku podstawowych produktow (np. mleko, chleb, moze jajka) ktore klienci pamietaja i porownuja, sa odpowiednio obnizone po to, aby sprawic wrazenie, ze wszystko inne jest rownie tanie. A tymczasem niekoniecznie, ale czy ktos zadaje sobie trud aby pamietac cene za kg suszonych pomidorow w oliwie czy mielonych midgalow??
        • melikoto Re: Różnica w cenach spożywki... 06.05.14, 14:38
          W lidlu czy aldim praktycznie wszystko jest tańsze i nie jest to wielki wysiłek żeby z pamięci porównać ceny
          • murasaki33 Re: Różnica w cenach spożywki... 06.05.14, 15:26
            Wysilek czy nie, ja tam w pamieci nie mam cen produktow.
    • trifti Re: Różnica w cenach spożywki... 06.05.14, 17:18
      Ja juz dawno na tesco sie obrazilam za ceny z kosmosu! Chodze tylko po produkty, ktorych w lidlu nie ma, np kasza bulgur, dobra zurawina w sloiku.w lidlu znalazlam juz tam nawet odpowiednik mojego ukochanego ryzu niebieska tilda za ulamek ceny. Suszone pomidory za polowe ceny tego co w tesco, jakosc ta sama. Nie mowie juz o ich sokach wieloowocowych nie z koncentratu, serach, swiezym pieczywie... Aaa, crossainty w moim tesco (i inne pastries) to koszt 89p, w lidlu mam podobny wybor za 29p...
      • e-vil Re: Różnica w cenach spożywki... 07.05.14, 11:07
        o to ja muszę do Lidla się kiedyś przejechać, chociaż na mojej 'wiosce' nie mamy :(
        Zakupy spożywcze w Tesco robię z okazji, że tam pracuje ;)
        Chociaż muszę przyznać, że podobają mi się ostatnie obniżki cen (zwłaszcza na warzywach).. jednak wierzę, że nie jest najtaniej..
        • eraz-lilipop Re: Różnica w cenach spożywki... 07.05.14, 12:20
          W Lidl jest duzo produktow tanich ale tez duzo ma wysoka cene. Ja mam to szczescie ze pod nosem mam Lidl, Aldi, Tesco i Sainsbury. W kazdym sklepie kupuje co innego ze wzgledu na cene jak i jakosc. Proszki, plyny, szampony kupuje w Wilkinson albo w funciakach.
          • trifti Re: Różnica w cenach spożywki... 07.05.14, 14:32
            O tak, chemia w funciaku. A w wilkinsonie kupuje sode w sprayu za funta i jestem w stanie umyc nia meble kuchenne (plus zatluszczony okap) na blysk bez wiekszego wysilku. A z ciekawosci, co w lidlu jest drozsze niz w tesco?
            • bisiek10 Re: Różnica w cenach spożywki... 07.05.14, 14:37
               >A z ciekawosci, co w lidlu jest drozsze niz w tesco?<

Chyba tylko reklamowki jednorazowe ( zrywki jak kto woli) :)
            • ann.38 soda w sprayu 07.05.14, 15:57
              trifti napisała:

> A w wilkinsonie kupuje sode w sprayu za funta

Jak to się nazywa/wygląda?
              • trifti Re: soda w sprayu 07.05.14, 17:22
                O tak:

www.wilko.com/multi-purpose-cleaners/wilko-original-liquid-soda-crystals-trigger-spray-500ml/invt/0213684
                • ann.38 Re: soda w sprayu 07.05.14, 18:27
                  Dzięki. Sprawdzę, czy jest u nas.
            • eraz-lilipop Re: Różnica w cenach spożywki... 07.05.14, 21:24
              Np kartofle. W tesco kupuje czerwone 2,5 kg za £1,19.
            • ilonka45 Re: Różnica w cenach spożywki... 08.05.14, 14:33
              Ser kozi :) kremowy jest drozszy niz w Tesco. W tesco maja dwa rodzjae z Walii organic, a w Lidlu tylko francuski o konsystencji i smaku takim sobie. No i oczywiscie w Lidlu wybor mniejszy. Brawa im sie naleza za tanie bulki, ciastka i chleby (w szczegolnosci razowy:) Tesco bardzo sie pogorszylo ostatnio, nie pieka juz chleba na zakwasie duzego kwadratowego, tylko jakies takie sobie, niby na zakwasie, ale z drozdzami tez.
          • bisiek10 Re: Różnica w cenach spożywki... 07.05.14, 14:33
            My tez sie przestawilismy na Lidla i Aldiego.Zazwyczaj robilismy zakupy w Asdzie.Kosmetykow jedynie nie kupuje w tych supermarketach.Ale np proszek z lidla Formil jest rewelacyjny do bialych rzeczy.Pieluszki w Aldim.Sery,wedliny(choc te akurat nie czesto kupuje) o niebo lepsze w smaku niz np a Asdzie.A tesco omijamy szeroooookim lukiem od dawien dawna.
    • carmelaxxx Re: Różnica w cenach spożywki... 08.05.14, 00:54
      tesco od dawna drogie, ja online robie zakupy w asdzie, po chleb wpadam do morisona, czasem wpadne do lidla i tam rozne ich pierdolki pokupuje. Uwielbiam ich sledziki w smietanie.
      • tisz Re: Różnica w cenach spożywki... 08.05.14, 09:16
        dla porównania, PUBLISHED: 13 March 2014
        https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/03/13/article-2579920-1C45694000000578-587_634x692.jpg
        www.dailymail.co.uk/news/article-2579920/Morrisons-vows-Lidl-Aldi-slashing-prices.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka