Dodaj do ulubionych

Pencil grip

08.05.14, 09:37
Mlody we wrzesniu idzie do reception i ciagle nie trzyma poprawnie kredek, olowkow, nawet sztuccow, tylko tak jakby cala piescia. Staram sie juz od dluzszego czasu go korygowac, ale rezultat zaden. Mlody jak mnie widzi na horyzoncie kiedy rysuje, to rzuca kredki i przy mnie rysowac juz nie chce. Kredki ma te grube trojkatne, ktore teoretycznie powinny pomoc w prawidlowym chwycie. Ale nie w naszym przypadku. W Polsce wiem ze sa jakies nakladki na olowki/kredki ktore pomagaja wlasciwie ulozyc palce. Czy tu tez sa? Dzialaja? Gdzie kupie, bo sie nie spotkalam. Jak nauczyc czterolatka poprawnego trzymania?
Obserwuj wątek
    • carmelaxxx Re: Pencil grip 08.05.14, 09:57
      widzialam takie gumki w zwyklym supermarkecie ale ewentualnie powinny byc w stationery shop a juz napewno na ebayu.
      • nannyjo32 Re: Pencil grip 08.05.14, 10:04
        moja jedna corka tez ma ten problem
    • mig00tka Re: Pencil grip 08.05.14, 10:11
    • agaciha Re: Pencil grip 08.05.14, 10:14
      Hahaha wlasnie godzine temu zakupilam synowi. Moj starszy ma 7 lat i od poczatku zle trzymal i kredke i dlugopis. Od reception panie probuja to zmienic, my w domu oczywiscie tez. Mial juz specjalne pioro, pencil grips dostawal w szkole non stop- zero poprawy. Dzis szukajac w necie znalazlam cos takiego:

www.amazon.co.uk/gp/product/B002AGN4N2/ref=s9_simh_gw_p121_d0_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=0B5X0T8B9DGE12R0FDYC&pf_rd_t=101&pf_rd_p=455344027&pf_rd_i=468294
      Zamowilam, zobaczymy.
    • mig00tka Re: Pencil grip 08.05.14, 10:18
      Nie martw sie tym bo duzo dzieci w tym wieku ma problem z tripod grasp. Takie nakladki sa do kupienia w sklepach, w szkole tez beda je mieli na 100%
      W miedzyczasie mozesz cwiczyc z synem miesnie reki: lego, zabawa ryzem itp. Wygooglaj sobie zabawy na wyrobienie tych miesni. U nas trwalo to pol roku zanim syn wreszcie zalapal jak trzymac dlugopis - nauczyciele byli bardzo pomocni I duzo z nim pracowali w szkole
    • yumemi Re: Pencil grip 08.05.14, 11:00
      Pytanie po co meczyc i zniechecac dziecko? Za maly jeszcze, w szkole bedzie mial nastepne pare lat na nauke. Bedzie widzial co inne dzieci robia, etc.
      Darowalabym sobie takie 'przygotowanie', bo wedlug mnie tylko negatywny wplyw na dziecko moze miec. O wiele za wczesnie.
      • agaciha Re: Pencil grip 08.05.14, 11:21
        yumemi napisała:

> Pytanie po co meczyc i zniechecac dziecko? Za maly jeszcze, w szkole bedzie mia
        > l nastepne pare lat na nauke. Bedzie widzial co inne dzieci robia, etc.

Tez tak kiedys myslalam, a teraz zaluje. Syn dalej trzyma bardzo zle, az sie wierzyc nie chce, ze trzymajac w ten sposob olowek mozna cos napisac. Potrafi trzymac dobrze ale bazgroli wtedy strasznie, boli Go reka. Teraz korygowalabym wczesniej. Mam tez 4.5 latka i trzymal kredke dokladnie tak jak brat! Od poczatku poprawialam, denerwowal sie ale juz trzyma jak nalezy.
        • yumemi Re: Pencil grip 08.05.14, 11:29
          A ile ma lat? Bo jesli trzyma zle, to czas na korekte jest w wieku 6-7 lat, nie u 4 latka.
          • lucasa Re: Pencil grip 08.05.14, 13:07
            Jaka korekta w wieku 7 lat. W tym wieku dziecko pisze wypracowania na jedna strone A4 i jak przez 3 lata trzymal olowek zle to juz za pozno....

Ja zauwazylam ze sym zle trzyma kredki w wieku 3 lat. Nawet pytalam sie nauczycielek co przyszly z wizyta przed rozpoczeciem szkoly starszej corki. Uslyszal ze jeszcze ma czas. Za rok znowu uslyszalam ze jeszcze ma czas. W szkole nikt tego nie skorygowal. Jak pytalam sie syna czy nauczycielka w szkole nie zwracala na to uwagi - to okazalo sie ze zwracala - powiedziala ze smiesznie (!) trzyma olowek...

My w domu uzywalismy gumowych nakladek ale nie pomogly. Potem nie naciskalismy. Ja tez nietypowo trzymam dlugopis i jakos mi to nie przeszkadza.
            • agaciha Re: Pencil grip 08.05.14, 14:12
              ucasa napisała:

> Jaka korekta w wieku 7 lat. W tym wieku dziecko pisze wypracowania na jedna str
              > one A4 i jak przez 3 lata trzymal olowek zle to juz za pozno....
              >

Mysle, ze jest pozno ale nie za pozno. Nie poddaje sie:)
              • lucasa Re: Pencil grip 08.05.14, 14:40
                Agaciha, ale syn ma brzydkie pismo czy Tobie przeszkadza, ze zle trzyma?
                Bo moj syn przy calym jego 'smiesznym' trzymaniu ma duzo ladniejsze pismo ze starsza corka (a niby dziewczynki ladniej pisza).
                • agaciha Re: Pencil grip 08.05.14, 14:49
                  lucasa napisała:

> Agaciha, ale syn ma brzydkie pismo czy Tobie przeszkadza, ze zle trzyma?
                  > Bo moj syn przy calym jego 'smiesznym' trzymaniu ma duzo ladniejsze pismo ze st
                  > arsza corka (a niby dziewczynki ladniej pisza).

Pisze ok jak na swoj wiek ale trzyma olowek czterema palcami i widze, ze reka mu sie meczy przy dluzszym pisaniu bo to wyglada tak nienaturalnie, ze az strach :) Az zaluje, ze nie mam fotki.
                • yumemi Re: Pencil grip 08.05.14, 14:51
                  Ale kto powiedzial ze dziecko nie moze sobie trzymac inaczej i pisac ok? Troche tak jak ze zmuszaniem do zmany z lewej reki na prawa...
                  Moj syn, 11 latek, trzyma reke piszac 'dziwnie' - dla mnie nie dziwnie tylko na swoj sposob, pisze ladnie. Nie wiem w czym problem:)
                  Dla mnie ten watek to jakies szukanie dziury w calym:)
                  • agaciha Re: Pencil grip 08.05.14, 15:17
                    yumemi napisała:

> Ale kto powiedzial ze dziecko nie moze sobie trzymac inaczej i pisac ok? Troche
                    > tak jak ze zmuszaniem do zmany z lewej reki na prawa...

No niestety w szkole widza problem. Nauczycielka pracuje nad synem, co rusz widze nowa nakladke w book bag. Nie naciska jakos bardzo ale prosi, tlumaczy itd. Jesli sie nie da tego zmienic to trudno ale poki dzieciak mlody to moim zdaniem warto. Nie porownywalabym tego do zmieniania z leworecznosci na praworecznosc. Syn trzyma olowek nieprawidlowo. Leworecznosc nie jest nieprawidlowoscia.
                    • dorcian Re: Pencil grip 08.05.14, 19:11
                      Sama nakladka na olowek niestety moze nie wystarczyc, istnieja zapewne powody, dla ktorych dziecko trzyma olowek tak czy inaczej. Moze to byc nawyk, ale przyczyna moze tez tkwic w slabo wycwiczonych miesniach dloni I nadgarstka. Wygugluj sobie cwiczenia wzmacniajce te miesnie, zwroc tez uwage na to, jak on pisze np. czy trzyma nadgarstkek w powietrzu czy lezy on na papierze, czy piszac porusza cala reka czy tylko nadgarstkiem I palcami ktorymi trzyma olowek czy dlugopis. No I jesli rzeczywiscie cie to martwi a synowi przeszkadza I powoduje, ze pisac nie lubi warto zapytac szkole o mozliwosc zreferowania do OT.
                      Co do 4 latka moze byc tak, ze jest jeszcze na taki chwyt za wczesnie ( anatomicznie reka nie jest dojrzala do takiego chwytu) ale warto zaczac cwiczyc "mala motoryke" przez zabawe: malowanie palcami, lepienie z plasteliny lub ciastoliny, nanizanie koralikow/guzikow na nitke itp.
                      • lianis Re: Pencil grip 09.05.14, 09:08
                        Dziekuje, o cwiczeniach dloni nie pomyslalam, juz wyszukalam w necie kilka artykulow i bedziemy cwiczyc
          • agaciha Re: Pencil grip 08.05.14, 14:00
            yumemi napisała:

> A ile ma lat? Bo jesli trzyma zle, to czas na korekte jest w wieku 6-7 lat, nie
            > u 4 latka.

7
      • lianis Re: Pencil grip 09.05.14, 09:07
        Zawsze mi sie wydawalo, ze im wczesniej koryguje sie nieporzadane nawyki tym lepiej, latwiej. Syn nie trzyma kredki poprawnie, moze inne dziecko bedzie umialo pisac i rysowac tak trzymajac kredke, moje nie umie, prostej kreski nie postawi, zna alfabet, zna cyfry i nie umie ani jednej napisac, panie w przedszkolu ucza dzieci pisania swojego imienia, po tylu miesiacach jest jedynym w grupie ktory nie napisze nawet pierwszej litery swojego imienia, choc napisane rozpoznaje. Stara sie kolorowac a jego obrazki to po prostu mazanie, zadnych zaokraglen, zero trzymania sie w liniach, po prostu nie umie zapanowac nad reka.
        Podziwiam tutejsze podejscie, moze tutejsze matki maja zlewke na wszystko, ja tak nie umiem, teoretycznie moge poczekac jeszcze te 3 lata, liczac ze w szkole cudownie sie nauczy, tylko gorzej jesli nie i co wtedy? Za trzy lata bedzie odstawal od rowiesnikow tak bardzo, ze ciezko to bedzie nadrobic, juz za rok jak nie bedzie pisal, to bedzie w tyle, a liczyc na to ze obca kobieta w szkole majaca trzydziesci dzieci pod opieka bedzie pomagala mojemu w nauce prawidlowego trzymania raczej nie moge, wiec wole sama z nim to cwiczyc. Nie wymagam zeby pisal, ale on nawet nie rysuje i nie koloruje.
    • yskyerka Re: Pencil grip 08.05.14, 11:09
      Na przykład na eBayu: www.ebay.co.uk/itm/Large-Pencil-Grips-Rubber-Grips-Childrens-Pencil-Grips-Jumbo-Ergonomic-Pen-Grips-/321228425440

Ale ja polecam ołówek z tej serii: www.pelikan.com/kids/Pulsar/en_EU.Store.displayStore.355./griffix
      • wiwi1 Re: Pencil grip 08.05.14, 12:22
        www.amazon.co.uk/Stabilo-Smove-Easy-Ergo-Pencil/dp/B0052XCOCW/ref=sr_1_27?ie=UTF8&qid=1399544490&sr=8-27&keywords=stabilo+grip+pencils
        www.amazon.co.uk/Stabilo-Easy-Pink-Right-Handed/dp/B000J68CMI/ref=pd_bxgy_office_img_z
    • pufulek Re: Pencil grip 08.05.14, 23:27
      terapeuta zajęciowy polecił mojej córce taki:
      www.amazon.co.uk/The-Sensory-University-GROTTO-GRIP/dp/B001FY39RQ/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1399583638&sr=8-1&keywords=grotto+pencil+grips
      i jeszcze taki:
      www.handithings.com/handiwriter.htm
      żadnego nie zaakceptowała. Najlepiej się sprawdziło, gdy dawałam jej taki mały pomponik i kazałam trzymać małym i serdecznym palcem - pozostałe trzy palce trzymają kredkę
    • leyla76 Re: Pencil grip 09.05.14, 08:10
      moj lat 9 tez trzyma dlugopis nieprawidlowo ku rozpaczy mojego meza. walczyly z tym panie w angielskiej szkole i przez osratnie dwa lata pani w szkole w szwajcarji. na nic sie to zdalo, maly trzyma dlugopis prawidlowo doslownie przez chwile. pisze ladnie i szybko tyle ze szoruje reka po kartce. jemu to kie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka