Dodaj do ulubionych

Kartki swiateczne

16.12.14, 16:50
Syn jest w reception, czyli pierwszy rok w szkole, wiec pewne zasady sa dla mnie czesto jeszcze niejasne. W szkole sa dwie klasy reception, maja pomieszczenia obok siebie i bardzo czesto sie mieszaja w nauce czy zabawie. Czy kartki swiateczne dajemy wszystkim dzieciom z obu klas czy tylko z jego, jak bedzie kluturowo wlasciwie? Zglupialam, mam przygotowane kartki dla grupki dzieci ktorych imiona mi podal, wiem ze bawi sie tez z innymi, tylko jak pytam o imie to nie potrafi sobie przypomniec. Dzis wysypalam z jego teczki ponad dwadziescia kartek od roznych dzieci, nie tylko z jego klasy, nie wiem czy z wszystkimi sie rownie przyjazni czy niekoniecznie i nie wiem czy to koniec czy bedzie wiecej :) nie chce nikogo urazic, pominac, zapomniec, w koncu jak to jest z tymi kartkami, daje sie calej klasie? obu klasom? tylko grupie z ktorymi sie najwiecej bawi? Cz jak poprosze nauczycielke o liste imion to mi poda czy nie? Jak inni rodzice to rozwiazuja na tym etapie szkolnym?
Obserwuj wątek
    • eraz-lilipop Re: Kartki swiateczne 16.12.14, 17:06
      W pierwszych klasach prosiłam nauczycielkę o spis dzieciaków z klasy, przeważnie miały przygotowany na okres przedkartkowy.I wypisywalismy wszystkim plus dla nauczycielek i pani z office.Bo tak córka chciała.
      • espionka Re: Kartki swiateczne 16.12.14, 17:16
        nasza klasa ma grupe na facebooku plus co jakis czas spotkania rodzicow na kawie, wyjscie do pubu. Na samym poczatku sporzadzilismy liste kontaktow zeby dzieci mogly sie zapraszac na urodziny, do domu itd. Kartki wreczamy calej klasie ale to juz od Was zalezy. Niektorzy nie kultywuja tej tradycji.
    • marninor Re: Kartki swiateczne 16.12.14, 18:01
      W pierwszej klasie to popros pania o liste imion tym bardziej ze niektore imiona maja rozna pisownie...
      moj syn w pierwszej klasie poprosil pania o liste ale dal kartki tylko tym ktorych lubil.
      Teraz jest w p3 i oprocz christmas dostaje tez love card :)) w tym roku sam szykowal swoje kartki-wiekszosc klasy dostala ja nie wnikam
    • plain-vanilla Re: Kartki swiateczne 16.12.14, 18:30
      Syn dal kartki wszystkim dzieciom w klasie oraz ulubionym nauczycielom. Poprosilam o liste dzieci z klasy syna.
    • benanana Re: Kartki swiateczne 16.12.14, 22:49
      Jak poprosisz nauczycielkę o imiona dzieci to na pewno Ci poda. Mojego syna nauczycielka już była przygotowana i miała skserowaną w większej ilości listę imion dzieci w klasie dla rodziców, więc dostałam od ręki.

Mój syn dał wszystkim dzieciom z klasy i swoim nauczycielkom + dzieciom z innych klas, od których dostał kartki. Po prostu zanosimy następnego dnia po otrzymaniu. Trochę jest z tym roboty :)
      • nannyjo32 Re: Kartki swiateczne 16.12.14, 22:59
        moje dostaly duzo kartek, ale doszlam do wniosku ze dadza tylko nauczycielka i teaching assistants.
        • kalpa Re: Kartki swiateczne 17.12.14, 00:30
          moje dziecia nienawidza wypisywania kartek- obaj..
          I w końcu się poddałam, bostwierdziłam, że to chyba nie ma sensu skoro tak czują..ja po obdarowywaniu kartkami wszystkich współpracowników widząc, że nie ma z ich strony odzewu dałam sobie spokój. Wypisuje tylko tym, którzy się rewanżuja- widac taka maja potrzebę, a resztę odpusciłam ;)
          I chyba jest ok :)
          • e-vil Re: Kartki swiateczne 17.12.14, 10:19
            niech syn wypisze tylko tym dzieciom, których kojarzy i pamięta.. nie ma co się i innych zasypywać niepotrzebną makulaturą.. w ogóle strasznie mi się nie podoba ten zwyczaj - ja wypisałam tylko 10 kartek dla ludzi ode mnie z pracy i koniec (to i tak o 10 za dużo :P)
    • illegal.alien Re: Kartki swiateczne 17.12.14, 16:47
      Moja corka jest w pre-school. Dzieci jest 49 (nie wszystkie na raz oczywiscie, ale tylko 2 nie chodzi w conajmniej jeden z dni, w ktore chodzi moja corka). Dzis bedziemy pisac tylez kartek, plus kartki dla pan.
      Juz sie ciesze ;)
      Ale sama tez przytargala do chalupy odpowiednia ilosc kartek, wiec nie bede jedyna, ktorej sie nie chce.
    • sueellen Re: Kartki swiateczne 26.12.14, 18:50
      Nie przepadam za tym zwyczajem. Córka wypisała 24 kartki, dała w czystych kopertach, nie adresowałamich immienie bo by mnie chyba szlag trafił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka