Dodaj do ulubionych

Tax credit

23.12.14, 22:45
Witam dziewczyny! Postanowilam rozpoczac nowy watek bo tak bedzie prosciej..Przyjechalismy z mezem do UK w zeszlym roku w pazdzierniku. Podjelismy prace i w kwietniu przyszedl P60. W podaniu o tax credit podalismy kwote dochodow z tego dokumentu okolo 6400, bo w Polsce nie mielismy w roku 2013/2014 zadnych dochodow. Od lipca przyznano nam tax credit. We wniosku podalam, ze pracuje na full time (45h) i ze moje roczne dochody wynosza 16 tys i dokladnie dochody meza( 37h tyg i okolo 17tys). I teraz nagle dostalismy list, ze nas sprawdzili i nasz pracodawca podal, ze w tym roku 2014/2015 uzyskalismy do tej pory dochod w wys. 19 tys wiec za caly rok zarobimy okolo 25tys. Kazali mi to potwierdzic, bo prawdopodobnie zle obliczono mi wyplacane kwoty...myslalam, ze jak podalam im jak pracuje w tym roku to nie musze uaktualniac im dochodow juz na ten rok, a tu taka niespodzianka. Czy to oznacza, ze zredukuja mi kwoty juz na ten rok i beda kazali mi cos oddac?Mial ktos podobna sytuacje?
Obserwuj wątek
    • marninor Re: Tax credit 24.12.14, 06:52
      Przelicza na nowo ustalajac nowa stawke albo i nie bo mozecie miec za wysoki dochod zeby cokolwiek dostac z tax credit. To co nadplacili beda kazali zwrocic. Mozesz sie dogadac ze zwracac bedziesz w ratach. To normalna praktyka.O nadplatach na forum bylo wiele razy-jesli skorzystasz z wyszukiwarki to znajdziesz.
    • akanka Re: Tax credit 25.12.14, 21:03
      Nie wiem czy dobrze rozumiem, jezeli podaliscie ze za ten rok zarobicie 16tys+17tys czyli 33tys, a pracodawca podal ze razem zarobicie za rok 25tys, czyli 8tys mniej, to niewykluczone ze zwieksza wam wyplaty. Wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji. Ale zeby uniknac problemow z nadplatami lub niedoplatami IR nie czeka na koniec roku zeby aktualizowac dane.
    • yadrall Re: Tax credit 25.12.14, 22:11
      Powyzej 26tys i przy jednym dziecku nie dostaje sie juz CTC,wiec przy 25 tys to juz jest niewielka kwota-dlatego jezeli faktycznie Wasz dochod bedzie w tym roku (pamietaj,ze tu rok rozliczeniowy jest od 5.kwietnia,a nie od 1 stycznia) w okoliach 25k i wiecej,a macie duzo CTC to moga chciec zwrot nadplaty.
      Tu mozesz sobie policzyc:
      www.familyinvestments.co.uk/family-nest/tools/tax-credits-benefits-calculator/
      • sueellen Re: Tax credit 26.12.14, 18:56
        Jak oni ustalają te progi? Takie same są bez względu na to czy mieszka się w pipidówie na zadupiu dolnym czy w Londynie?
        • yadrall Re: Tax credit 28.12.14, 18:55
          Nie mam pojecia,ale w kalulatorze nie pytaja o miejsce zamieszkania,wiec to chyba nie ma znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka