Dodaj do ulubionych

co byście wybrały?

14.07.15, 21:05
Na święta BN planujemy się wybrać do Polski na ok 2-3 tygodnie (2+1). Prawdopodobnie zaliczymy 2 lub 3 miejscowości: Warszawa i Szczawnica +ewentualnie Kraków. (Myślałam jeszcze o podjechanie nad morze, do przyjaciela, ale to pewnie odpadnie ze względów logistycznych)
Ciężko się zdecydować, która opcja transportu byłaby lepsza, wygodniejsza, ekonomiczniejsza.

opcja 1.Lecieć samolotem do PL i wynająć samochód na miejscu na 2-3 tygodnie (+ bagaże wysłać kurierem)
-plusy: 3h lotu i jesteśmy w PL
-minusy: podejrzewam, że ta opcja wyszła by drożej ze względu na wypożyczenie samochodu.
i mój osobisty minus: od kilku lat panicznie boję się latać

opcja 2. Jechać własnym samochodem z jakimś noclegiem po drodze (+ bagaże wysłać kurierem, bo samochód mały) -plusy: odpada wynajmowanie samochodu na miejscu = zaoszczędzenie kasy.
-minusy: uciążliwa i długa podróż (nie wiem, jak mój 4 latek to zniesie?), nie wiadomo jaka będzie pogoda, ile śniegu itd. Przy złej kondycji pogodowej podróż może się wydłużyć niesamowicie i zamienić się w koszmar.
Czy ewentualnie ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami w podróżowaniu samochodem do kraju w okolicy świąt?

Są plusy i minusy każdej opcji. Lot samolotem mnie przeraża ze względu na mój paniczny lęk. Tak długa jazda samochodem, dodatkowo nie wiadomo w jakich warunkach, różnie nie wydaje się niczym przyjemnym.

Co wy byście wybrały?

I jeżeli przy okazji mogłybyście polecić sprawdzonego kuriera do wysłania bagaży to byłby bonus.
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: co byście wybrały? 14.07.15, 21:44
      Czesto gesto w okolicach BN sa problemy z lotami, mgla, opoznienia, rozne cuda przechodze co rok. Gdybym miala samochod i dobrego kierowce, chyba bym sie wybrala. ALE nie wybralabym sie malym samochodzikiem miejskim w dluga podroz, musialby to byc raczej duzy wygodny samochod, a przy okazji chyba bezpieczniejszy.
    • abri Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:03
      Musisz się liczyć z możliwymi opóźnieniami lotów ze względu na pogodę. Mimo to wybrałabym samolot, bo nie wyobrażam sobie podrózy samochodem do Pl, a co dopiero moje dzieci :P Wynajęcie samochodu nie jest takie drogie, sami za tydzień wynajmujemy na 17 dni.
      A co do kuriera polecam www.angliapolska.pl/
      Paczkę odbiera i przywozi DPD. Paczka w ciągu 3 dni roboczych jest w Polsce.
    • yumemi Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:04
      Ja wolalabym autem :) Wystarczylo mi pare wypraw swiatecznych z koczowaniem na lotnisku plus zawrotne ceny biletow. Latam z dziecmi do Pl regularnie ale omijam swieta.
      Jezdzimy wtedy autem, od ponad 15 lat - tylko raz zlapala nas sniezyca w Niemczech ale szybko drogi odsniezyli i bylo ok. Z dziecmi jezdzimy od 12 lat, na noc, wiec sobie spia. Przez Niemcy jedzie sie super, ogolnie lubie te podroz, zwykle wybieramy prom jadac do Pl - zakupy, kolacja, etc, i pociag w drodze powrotnej z Calais.
    • fifka02 Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:12
      Dla mnie zdecydowanie samolot i wynajęcie samochodu.
      Koszt paliwa, noclegu, posiłków i opon zimowych niekoniecznie będzie niższy niż lot dla 3 osób + wynajęcie samochodu.
      Lot może miło zaskoczyć i być na czas, a podróż małym samochodem w zimie (o 16 robi się ciemno) z dzieckiem byłaby dla mnie koszmarem bez wątpienia.
      • yourdoubt Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:23
        Dodam tylko, że samochód może i mały. Toyota raz 4 ale z napędem na 4 koła. Mąż super kierowca i do tego mechanik + wszystko inne, co można zrobić z samochodem. Mamy też większy samochód, ale odpada na zimową jazdę. Koszt paliwa na pewno wyjdzie taniej niż lot.
        Widzę że zdania są podzielone. Póki co dziękuję za obecne opinie i czekam na więcej :-)
        • szczepka75 Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:30
          Jesli zdecydujesz sie na jazde samochodem kup dvd samochodowe i fajne filmy .
          pol drogi dziecko bedzie zajete
          • effie1980 Re: co byście wybrały? 15.07.15, 07:10
            To tez zalezy od dziecka, u mnie starcza na max 30min. Tez mam, jak autorka 4 latka. Ja bym glownie rozpatrzyla sposob podrozy od usposobienia dziecka. Podroz samolotem jest duzo bardziej zajmujaca I pozwala na ruch.
      • yumemi Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:57
        Koszt paliwa, noclegu, posiłków i opon zimowych niekoniecznie będzie niższy niż
        > lot dla 3 osób + wynajęcie samochodu.

A jakiego noclegu?
        Koszt paliwa: wyjezdzamy z pelnym bakiem z domu, jedno tankowanie po drodze - £70.
        Eurotunnel - za darmo jesli Tesco clubcard jest, jesli nie to £140 powrotny.
        Zimowe opony kupuje sie raz i starczaja na 2-3 lata, koszt ok £200.
        Bilet na samolot dla naszej 4 ostatnio by wyszedl £1000 :))
        • fifka02 Re: co byście wybrały? 14.07.15, 23:21
          A wydawało misię że autorka wątku planuje nocleg dla 3 osób w trakcie podróży, dlatego tak napisałam. :)
          • yumemi Re: co byście wybrały? 14.07.15, 23:30
            A to mi nocleg uciekł :-))
            My zawsze jeździmy na noc i dzielimy sie jazda po drodze.
        • marninor Re: co byście wybrały? 15.07.15, 00:31
          Yumeni jak za darmo jak club card jest? Napisz cos wiecej prosze
          • zurekgirl Re: co byście wybrały? 15.07.15, 08:44
            Zbierasz punkty clubcard, nie wydajesz na glupoty, tylko wymieniasz na eurotunnel. Punkty mnoza sie wtedy razy 3, za ?10 punktow masz ?30 na eurotunnel.
          • yumemi Re: co byście wybrały? 15.07.15, 08:56
            Ja duzo rzeczy funduje sobie przez Clubcard :-)
            Mam kartę kredytowa z Tesco na ktora wszystko daje i co miesiac spłacam i mam duzo punktów - np teraz starczyło na koszt Eurotunnel w lecie £150, plus kilka innych rzeczy typu Family days out.
            • rihanna81 yumemi 29.07.15, 21:04
              Wiem, ze stary watek, ale wez mi jeszcze raz wytlumacz o co chodzi z tymi punktami z karty kredytowej? Tez mam karte kredytowa, ale nie uzywam jej codziennie, tylko w razie wiekszej koniecznosci. Czy dobrze zrozumialam, ze placac karta kredytowa z tesco nabijasz sobie punkty?
              Ja jakos nie potrafie uciulac £150 na tesco clubcard. Zawsze wydaje na biezaco :(
    • effie1980 Re: co byście wybrały? 14.07.15, 22:52
      To tez zalezy od dziecka, jA ze swoim sporo podrozuje, a samochodu unikam jak ognia I staram sie Nie jezdzic dluzej niz godzine. Dla mnie podroz samochodem to bylby koszmar. Zawsze latamy gdzies na swieta I jeszcze, odpokac nie zdarzyly nam sie problemy, Wiec nie ma co dramatyzowac, choc oczywiscie ryzyko spoznionych/odwolanych lotow jest wieksze. Ja glosuje samolot.
      • gabez1 Re: co byście wybrały? 15.07.15, 08:15
        Jezeli lecisz samolotem, to pamietaj, ze musisz doliczyc takze koszt dojazdu na lotnisko
        (taxi/parking na lotnisku).
        • yourdoubt Re: co byście wybrały? 15.07.15, 08:53
          Dzięki za Wasze opinie.
          Wygląda na to, że mój mąż podjął decyzje o wyprawie samochodem. Specjalnie na tą okazję chce kupić landlovera, co mnie nie zachwyca, bo na kasie nie śpimy.

Myślałam o wyprawie z noclegiem, bo mam złe wspomnienia z przeprowadzki do UK, gdzie podróż nam zajęła ok 32 h (bez dłuższych postoi) i po tym powiedziałam nigdy więcej.
          Myślałam o wyprawie w dzień, potem gdzieś nocleg i odpoczęci w dalszą podróż. Mapa wskazuje, że podróż niby powinna zając 18h, ale biorąc pod uwagę warunki pogodowe, postoje, to na pewno będzie dużo więcej.
          Gdybyśmy jechali na noc, to owszem, synek by pewnie przespał większość nocy, i na drugi dzień byłby ok, ale my przez cały kolejny dzień pewnie byśmy dogorywali. Na sen w ciągu dnia znikome szanse, bo synek na pewno by nam nie dał pospać. Ja oczywiście całą podróż na aviomarinie, bo pasażerem jestem beznadziejnym, więc przymulona będę przez większość czasu.

Prom jest pewnie dużo droższy niż eurotunel? I zapewne zajmuje dużo więcej czasu. Czy ktoś się może podzielić wrażeniami. Osobiście z eurotunelu korzystałam raz, a z promu nigdy.

Zakładając, że jednak jedziemy samochodem, co byście wybrały; podróż w dzień z noclegiem po drodze, czy podróż nocą, która i tak pewnie przeciągnie się w dzień?

dzięki za wszelkie wskazówki
          • szczepka75 Re: co byście wybrały? 15.07.15, 10:50
            prom jest duzo tanszy niz eurotunel .
            wszystko zalezy sakd w UK jedziecie i dokad w Pl .
            bo inaczej sie planuje jadac z Londynu do Wroclawia a inaczej z Leeds do Lublina .

my lubimy jechac przez Niemcy noca ,
            a PL to tylko w dzien .szczegolnie jak sie musicie przebijac drogami lokalnymi
            • yourdoubt Re: co byście wybrały? 15.07.15, 11:02
              Mieszkamy niedaleko Stoke-On-Trent i docelowo jedziemy do Szczawnicy. Ile zajmuje prom?
              • yskyerka Re: co byście wybrały? 15.07.15, 14:05
                To sprawdź promy z Hull. Płynie się nocą, na pewno będzie drożej niż z Calais, ale za to dopływasz do Rotterdamu, więc do przejazdu jest już znacznie krótszy odcinek.

Ja zimą zawsze wybieram samolot - linie rejsowe, żeby nie było większych problemów z przebukowaniem lotu, jakby coś odwołali. Promem pływamy latem.
                • espionka Re: co byście wybrały? 15.07.15, 14:51
                  Pare lat z rzedu jezdze autem do PL z noclegiem w hotelu lub u znajomych. Podobnie jak Ty zaliczam wypad w gory w Polsce, narty (obowiazkowo zimowki jesli planujesz Szczawnice). Jazda w nocy dla mnie odpada. Minus takiego rozwiazania- podroz niesamowicie sie wydluza ale nie ma zmeczenia po podrozy. Dzieci uwielbiaja prom!
                  Raz trafilam na zime stulecia w UK i bylo nieciekawie.
                • yourdoubt Re: co byście wybrały? 15.07.15, 19:23
                  Dzięki yskyerka za podpowiedź, cenna informacja. Czy te kabiny na promie może zająć 1 rodzina, czyli 3 łóżka dla nas? Jak to wygląda? Czy się płaci dodatkowo za kabinę? Rezerwuje?
                  • yskyerka Re: co byście wybrały? 16.07.15, 00:14
                    Wejdź na stronę PO Ferries, tam wszystko jest.
                    www.poferries.com/en/portal

Rezerwujesz kabinę - do wyboru różne wielkości i różne standardy. Zależnie od pory roku pływają większe i mniejsze promy, ale zawsze jest możliwość wykupienia obiadu (bufet) i śniadania. Są też kawiarnie, jakieś sklepy, kącik dla dzieci itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka