Dodaj do ulubionych

Minusy benefitów

26.07.15, 07:53
Hej hej. Ponieważ nie z mojej winy wymknął mi się z rąk dodatkowy zarobek zaczęłam rozważać aplikację o benefity. Ze wstępnego rozeznania wynika, że miałabym prawo do child benefit, housing benefit i może child tax credit. Bez nich żyjemy w miarę spokojnie (bez luksusów, ale bezpiecznie), ale dodatkowa kasa by się przydała. Mąż pracuje, ale ja nie i pracy na razie nie szukam bo jestem w ciąży. I teraz pytanie do Was, bo niewiele mogę znaleźć w sieci na ten temat - jakie mogą być minusy otrzymywania benefitów? Wiem, że mogę nie dostać rezydentury tymczasowej (za moment minie rok jak tu mieszkamy), coś jeszcze? Bardzo proszę o odpuszczenie sobie komentarzy o tym, jak to "przyjechała i ma zamiar na naszych pieniądzach żerować", a za to o merytoryczne komentarze. Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • andgie Re: Minusy benefitów 26.07.15, 08:59
      Mozna dostac nadplate, potem trzeba oddac, a to bywa ciezkie.
    • marninor Re: Minusy benefitów 26.07.15, 13:29
      Nie wiem czy to weszlo i na jakie benefity ale bylo cos ze dopiero po 4 latach pobytu beda przyznawane... na child benefit mozecie czekac i rok podobnie na child tax a bez tych dwoch moga wam odrzucic aplikacje o housing- ja tak mialam
      • kalpa Re: Minusy benefitów 26.07.15, 22:58
        Child benefit chyba przysługuje z faktu urodzenia dziecka o ile nie przekracza się jakiegoś wysokiego pułapu zarobkowego- to niewielka kwota, ale faktycznie bez tego zasilku nie dostaniecie innych przysługujacych.. Co do zagrożeń- prawda, że nadpłaty trzeba zwracać, ale nie jest to az tak nagminne, żeby źle wyliczyli, choć akurat mnie się to przydarzyło i musiałam w ratach oddać- ale na szczęście bez dodatkowych nieprzyjemności się odbyło.
        Czy fakt pobirania zasiłków przeszkadza w otrzymaniu obywatelstwa ... i tak i nie... Jesli zasiłek stanowi jedyny dochód- moga odmówić. jeśli jest jedynie uzupełnieniem dochodów- nie wydaje mi się, nie spotkałam się z taką informacją. Jako samotna mama, ale pracująca full-time dostaję niewielki dodatek na dzieci i obywatelstwo otrzymałam kilka m-cy temu. jednak podstawę mojego i dzieci utrzymania jest moje wynagrodzenie z pracy. Nie miałam tez żadnej przerwy w pracy. Być może to był wazniejszy czynnik niż fakt zasiłku.
        W polityce UK zmieniają się klimaty i nastroje i trudno tak do końca przewidzieć jak się wszystko potoczy i co i jak będzie miało wpływ na różne rzeczy i decyzję w przyszłosci.
        Póki co... warto, żebyście zadbali o byt codzienny, załatwili np. child benefit z czasem, bo gdybyście jednak potrzebowali dodatkowych środków na zycie, wtedy będziecie mogli zrobić to bez przeszkód, bo faktycznie długo się na niego czeka. Sama nie wiem czemu...
        Powodzenia i radosnej ciązy :)
        • yumemi Re: Minusy benefitów 27.07.15, 08:42
          Mała poprawka - child benefit nie dostaje sie w ogole jesli jedno z rodzicow zarabia wiecej niz 60k brutto rocznie. Miedzy 50k-60k dostaje sie jakieś wyliczone proporcje.
          • princesswhitewolf Re: Minusy benefitów 27.07.15, 11:40
            £50k niestety
            • yumemi Re: Minusy benefitów 27.07.15, 12:21
              50k lub mniej zeby dostac całośc, 50-60k dostaje sie odpowiednio coraz niższe proporcje.
              A z założenia to miał byc zasiłek dla wszystkich.
              • aniaheasley Re: Minusy benefitów 27.07.15, 14:51
                No ale tak jak ktos sobie zartobliwie pod koniec ostatnich rzadow Labour napisal, 'pieniadze sie skonczyly' wiec trudno sie dziwic, ze uznano, ze jak ktos zarabia 50k to i bez tych 100 funtow miesiecznie z CHB dziecku bedzie w stanie 5 a day zafundowac :)
              • princesswhitewolf Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:27
                a gdzie wyczytalas to ze dostaje sie proporcje jakas jesli powyzej 50k sie zarabia? to nie jest child tax benefit

Z tego co sie orientuje na wlasnej skorze doswiadczajac to powyzej £50k ( wlaczajac benefity typu car allowance itp) zabieraja ci Child benefit

www.gov.uk/child-benefit/overview
                • yumemi Re: Minusy benefitów 27.07.15, 18:46
                  Zabierają częściowo: Jesli zarabiasz np 55k - dostajesz polowe.
                  Zobacz np opcje nr 13 tutaj:
                  www.theguardian.com/money/2015/mar/18/budget-2015-what-it-means-for-you
                  Stopniowo proporcjonalnie coraz mniej - powyzej 60k nie dostajesz nic.
                  Osobiście nie dostaje w ogole bo sie zarobkowo nie kwalifikuje ale moze komus sie ta informacja przyda. Zawsze jakis dodatek.
                  • princesswhitewolf Re: Minusy benefitów 28.07.15, 21:19
                    mi zabrali. Moze wliczyli 6500k car allowance rocznie i dlatego im tak wyszlo
    • kjut Re: Minusy benefitów 26.07.15, 23:53
      Dziękuję Wam wszystkim pięknie za mnóstwo przydatnych informacji. Złoże zatem w pierwszej kolejności wniosek o CB i zobaczymy co dalej jak już go nam przyznają :)
      • marninor Re: Minusy benefitów 27.07.15, 00:44
        Wnioski skladaj na swoje nazwisko nie partnera to raz a dwa jesli sie kwalifikujecie zloz tez o child tax bo bedziecie czekac naprawde dlugo....
        • kjut Re: Minusy benefitów 27.07.15, 08:21
          Ok :)
          • marninor Re: Minusy benefitów 27.07.15, 08:45
            Chodzi o to ze jesli chb masz na siebie a nie pracujesz to liczy Ci sie do emerytury. No i w razie czego... zglaszasz rozstanie i uaktualniasz a chcac przepisac na siebie to jak nowa aplikacja wiec znowu czekasz...
            • kjut Re: Minusy benefitów 27.07.15, 09:09
              Ojej, a to ciekawe rzeczywiście. Myslalam, ze, poza właśnie rozwodem, to nie ma znaczenia czy co jest na mnie czy na męża... No ale to dobrze wiedzieć. Dzięki bardzo!
              • marninor Re: Minusy benefitów 27.07.15, 10:59
                Zeby u uk sie rozwiesc trzeba byc dwa lata w separacji... generalnie lepiej sie zabezpiecz na starcie bo to nie tyle twoje zabezpieczenie co dzieci...
                • glasscraft Re: Minusy benefitów 27.07.15, 11:58
                  marninor napisała:

> Zeby u uk sie rozwiesc trzeba byc dwa lata w separacji...

I tak I nie :-), sa rowniez inne powody, ktore nie wymagaja separacji. www.gov.uk/divorce/grounds-for-divorce
                  • petuniasta Re: Minusy benefitów 27.07.15, 16:29
                    tak z ciekawosci zajzalam - i co, jak pan sie pusci z kolega to nie jest to powod do rozwodu??? No to mnie Brytyjskie prawo zaskoczylo...
                    • andgie Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:39
                      petuniasta napisała:

> tak z ciekawosci zajzalam - i co, jak pan sie pusci z kolega to nie jest to pow
                      > od do rozwodu??? No to mnie Brytyjskie prawo zaskoczylo...
                      Jest, ale to podchodzi pod "unreasonable behaviour". Mysle , ze Prawo sie zmieni I maz z panem tez sie bedzie liczyc jako adultery.
                  • marninor Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:04
                    Hahaha to juz wie dziewczyna jak sie rozwiesc w razie czego inie pytac dopiero przed rozwodem o benefity bo zostala z reka w nocniku... gromy na forum sie nie podypia - lucky day ;D
                    • aniaheasley Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:33
                      Super jest to forum, to wiadomo nie od dzis. Dziewczyna jest w ciazy, a tutaj porady, jak sie mozna szybko rozwiezc, nie czekajac na 2 lata separacji :)
                      • andgie Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:45
                        :D
                        Ja zrozumialam, ze kjut ma juz jedno dziecko I jest w ciazy z drugim, bo napisala: " mialabym Prawo do .Child Benefit. Poki jest w ciazy tego prawa nie ma, dopiero Jak sie dziecko urodzi. Jesli sie urodzi tutaj, w UK, a na to wyglada, czas oczekiwania na CHB jest krotki, u mnie to bylo trzy tygodnie. Znacznie dluzej trwa przyznawanie swiadczen na dzieci urodzone poza UK, zwlaszcza , Jesli rodzice przyjechali do UK niedawno .
                        • kjut Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:49
                          Tracheal dokładnie. Jesteśmy tu 9 miesięcy, starszak urodzony w pl, następne z terminem na luty będzie się rodzić tutaj.

Złoże teraz o chb na starszego licząc się z tym, że może to potrwac a potem będę zgłaszać nowego :)
                          • kjut Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:50
                            Nie wiem skąd słownik wziął to "tracheal". Zwykle "tak" miało być :D
                      • kjut Re: Minusy benefitów 27.07.15, 17:48
                        Wiedzy nigdy nie za dużo :D
    • marcenam Re: Minusy benefitów 28.07.15, 19:43
      Hej. Jestem na bierzaco z tym wszystkim bo ostatnio urodzilam dziecko.(jestem tutaj 10 lat) Wiec o child benefit najlepiej wyslij od razu po urodzeniu dziecka - forme dostajesz w pakiecie ze szpitala(czeka sie chyba 4 tygodnie, u mnie bylo krocej), nastepnie jezeli Ci przysluguje zloz o child tax credit (czekalam rowne 4 tygodnie)W miedzy czasie mozesz skladac o housing benefit - jezli Ci przysluguje (a wszystkie informacje o co mozesz sie ewentualnie starac znajdziesz na stronie Gov.uk. ). Jezeli jestescie tutaj dluzej niz 5 lat mozesz zlozyc o paszport dla dziecka (czeka sie dokladnie 6 tygodni). Na podstawie przedstawionych dokumentow oni wyliczaja i jezeli podasz prawidlowe dane nie powinnas miec problemow. Pozdrawiam
      • marcenam Re: Minusy benefitów 28.07.15, 19:45
        Zapomnialam dodac, ze jezeli jest to Twoje pierwsze dziecko a pobierasz/bedziesz pobierala ktorys z benefitow przysluguje Ci sure star maternity grant (nigdy za wiele :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka