Dodaj do ulubionych

NHS Ortodonta

17.02.16, 11:47
Mozecie napisac, w jakim wieku wasze dzieci zaczely leczenie i jakie efekty, jesli jest juz po? Moj syn ma 8 lat, 12 stalych zebow. Pierwszy zab stracil w wieku 4l9m. Dentystka powiedziala, ze za 4 lata skieruje go do ortodonty. Syn ma silnie cofnieta dolna szczeke, tzw. overbite i to mnie najbardziej martwi. Poza tym reszta zebow krzywa, bardzo mala szczeka.
Z tego, co zrozumialam, to tutaj nie lecza dopoki dziecko nie ma kompletu stalych zebow, a co wlasnie ze zgryzem i cofnieta szczeka?
Dopisze jeszcze, ze syn nie ssal nigdy kciuka, z butli przestal pic w wieku 9 miesiecy, smoczek byl wydzielany tylko na noc i jedna dzienna drzemke (smoczek wyrzucony w wieku 2.5 roku). Zgryz byl ok, dopoki syn nie zaczal spac na plecach z otwarta buzia w zwiazku z przerosnietym migdalem. Lekarze tutaj zbyli to, ze takie spanie nie moglo byc przyczyna cofniecia dolnej szczeki.
Napiszcie, jak to u was wygladalo lub wyglada, chodzi mi o leczenie.
Obserwuj wątek
    • mama-123 Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 14:29
      Tak jak napisalas, leczenie takie konkretne zaczyna sie, gdy dziecko ma wszystkie stale zeby. Moja corka tak miala. Wyniki rewelacyjne. Nie denerwuj sie. Raczej modl sie o to, zeby wada byla na tyle powazna, zeby dostal darmowe leczenie (niestety!). Glupio to brzmi, ale obecnie przyjmuje sie na nhs tylko naciezsze przypadki. Bardzo polecam cierpliwosc, bo jesli juz sie synem zajma, to na pewno wyniki beda bardzo dobre.
      Jesli znajdziesz ortodonte na Barbican, a wlasciwie ich strone, to mozesz zobaczyc przykladowe leczenie. Maja tam zamieszczone przykladowe schorzenia, wady i jak sie je leczy. No ale to nie przyspieszy leczenia, tylko moze Cie uspokoi, jak wiele wspolczesna medycyna moze.
      • plain-vanilla Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 14:43
        Naczytalam sie, ze wade zgryzu mozna korygowac juz od 8 roku zycia. Chodzi o to, zeby szczeka rosla i wysunela sie do przodu. Co do reszty czyli prostowania zebow w szczece, to rozumiem, ze powinny byc stale zeby.
        A ile lat miala corka, jak zaczela leczenie? I czy miala normalny zgryz i tylko pokrzywione zeby?
        • mama-123 Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 21:07
          Chyba 11
          • mama-123 Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 21:10
            Nie, pomylilam sie. Na pewno byla sstarsza. Wypisali ja jak miala prawie 17.
    • yumemi Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 15:02
      U mojego syna to samo albo i gorzej (smoczkowi tez moge podziękować bo zwiększył ryzyko - corka zero smoczka i problemów nie ma).
      Chodźmy i przez NHS i prywatnie tutaj w UK (nasi dobrzy znajomi tutejsi to ordodonci). Syn ma 13 lat, czekamy aż wszyskie mleczaki wypadną.
      Duzo większy sens ma to dla mnie niz zaczynanie wczesnie i noszenie aparatu dłużej - moj syn dzieki temu bedzie nosił krócej - bedzie miał dwa aparaty jeden na zeby a jeden na podniebienie.
      Sam aparat bedzie prywatnie turaj w UK.
      • plain-vanilla Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 15:09
        A mozesz cos wiecej napisac, czemu prywatnie i na NHS? Nie dalo rady skorygowac wad na nhs czy jakis inny powod? A ten aparat na podniebienie jest do korekcji zgryzu?
        Moim zdaniem ma sens zaczynanie wczesniej jesli chodzi o szczeke i zgryz. Moj syn ma bardzo mala szczeke i do tego cofnieta mocno.
        Zastanawialam sie nad prywatnym leczeniem, ale nie wiem jakie to sa kwoty.
        • yumemi Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 18:35
          Tak, ten na podniebienie chyba bedzie na szczękę czy jakos tak plus na zeby. Moj syn ma zeby włażące na siebie, no i miał tez cos co sie nazywa 'dodatkowym zebem'.
          Chodzę do NHS ale zaczelam tez prywatnie bo tak sie składa że nasi tutejsi znajomi prowadzą klinikę - no i chciałam miec dwie opinie. Podobno na NHS pewnych aparatów nie robią -
          Nie wiem czy to prawda.. Jakos wolałam miec dwie opcje..
          Napisz jak juz bedziesz wiedzieć co u was!
          • yumemi Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 18:36
            Aha dowiedziałam sie ze na NHS czasem lubia usuwać stałe jak jest problem ze szczeka - prywatnie powiedzieli ze wlasnie ten aparat na podniebienie miałby temu zapobiec.
            • mama-123 Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 21:15
              Nam jeden ortodonta tez zasugerowal wyrwanie zeba. Udalo nam sie jednak przeniesc do Guy's Hospital i tam takiej opcji nie brali pod uwage. Roznie wiec to bywa, ale szpitalne leczenie mysle jest lepszym rozwiazaniem, bo tam wszystko jest na miejscu.
              • yumemi Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 21:36
                Tzn gdzie nie jest na miejscu? Jesli dziecko musi nosic aparat to szpital jaki sens miałby miec?
                • mama-123 Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 22:08
                  Szpital ale nie zeby tam przebywac, tylko jako outpatient.
    • igooska Re: NHS Ortodonta 17.02.16, 18:07
      Mój syn juz prawie leczenie kończy.16 lat będzie mial w tym roku,aparat zalozono latem 2014.Miał jedynki a właściwie jedna krzywą,inne zeby były ściśnięte bo szczęka wąska,dodatkowo dolna szczęka wysunięta lekko do przodu.Teraz po 18 miesiącach ząbki piekne ,za miesiac zdjecie aparatu.Jestem w szoku ze taka różnica a naprawdę bardzo, bardzo widoczna.Musial miec niestety usunięte 2 zęby stałe ale inaczej sie nie dalo ,oprocz tego w wieku 14 lat miał mlecznych chyba ze 4 i te tez musieliśmy usunąc.Całe leczenie na NHS i jestem bardzo zadowolona.A i po zdjeciu aparatu jeszcze chyba z poł roku bedzie wyjmowany nosił.
    • anulla_m Re: NHS Ortodonta 18.02.16, 11:37
      Nie wiem czy mogę się wpisać bo moja ma dopiero 4 lata i jest już pacjentką poradni ortodontycznej. Wizyta była w styczniu. Mała ma cofniętą szczękę ale wszystkie zęby ma proste. W poradni zostajemy na stałe, pani ortodontka zapisała ją na kolejną wizytę i będziemy tak chodzić co 4 miesiące i obserwować czy się pogłębia i jak się wszystko zmienia wraz ze wzrostem twarzy. Od razu tez zastrzegła, że korektę zaczynamy dopiero na stałych zębach.
      • plain-vanilla Re: NHS Ortodonta 18.02.16, 11:43
        Chodzicie do ortodonty NHS? Wlasnie chodzi mi o wizyte w sprawie szczeki. Syn ma bardzo mocno cofnieta dolna szczeke i nie przesadzam, niestety. A dentystka powiedziala, ze skieruje za 4 lata. Ma zmieniony calkowicie profil twarzy.
        • anulla_m Re: NHS Ortodonta 18.02.16, 12:01
          Tak na NHS. Tylko u nas skierowanie nie było od dentysty a od pediatry. Hanka ze względu na wcześniactwo jest stałym pacjentem w poradni pediatrycznej.
          Konsultacja dentystyczna też była i to taka trochę pokrętna jak ja to mówię bo wadę jako pierwszy zobaczył mój dentysta w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka