Dodaj do ulubionych

czy lekarz może

04.03.16, 16:55
Nie wiem czy coś się zmieniło czy nie ale czy lekarz może wypisać sick certificate dla dziecka jeśli było chore dzień czy dwa?
Ostatnio moje córki wymiotowały w nocy więc rano nie puściłam ich do szkoły bo dalej miały ból brzucha, po zadzwonieniu do szkoły pani poinformowała mnie że muszę iść do lekarza i dostać papierek że córki w tym dniu były chore,kiedyś pytałam lekarza czy potrzebuje jakieś potwierdzenie do szkoły ale tylko powiedział że dzieciom nie wypisują takich rzeczy.
Więc jak to jest dadzą mi takie potwierdzenie do szkoły czy nie?
szkoła się czepia że dzieci w domu siedzą a tylko ich nie puszczam w kryzysowych sytuacjach
ogólnie mają od 90-98 % obecności w ciągu roku,nie wyjeżdżamy nigdzie w roku szkolnym chodzi tylko o te choroby/wirusy i tyle.
Po drugie jeśli dziecko mi wymiotuje,ma biegunkę itd. jeden dzień/dwa to nie lecę z nim od razu do lekarza i kiedy tylko poczuje się lepiej to idzie do szkoły normalnie.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: czy lekarz może 04.03.16, 17:19
      Chore to jest. U nas szkola wysyla list do rodzicow, kiedy frekwencja spada ponizej 80%. Jesli dziecko ma tak wysoka frekwencje jak piszesz, to nie ma potrzeby przedstawiania zadnych zaswiadczen od lekarza.
    • bebe52 Re: czy lekarz może 04.03.16, 17:40
      niby tak ale szkoła co jakiś czas wysyła mi listy że muszą ze mną omówić dlaczego dziecko opuszcza szkołę,kilka razy wysłałam dziecko do szkoły gdy nie czuło się dobrze i za chwilę był telefon żeby dziecko odebrać więc jaki jest tego sens,córka wróciła dzisiaj ze szkoły blada z bólem brzucha, informowała nauczyciela ale on stwierdził że jest głodna,nie wiem czy przez weekend jej przejdzie czy znowu coś się rozwinie i przejdzie na poniedziałek/wtorek,no i co mam lecieć do lekarza który i tak mi nic nie da bo przecież to tylko ból brzucha jak na razie.
      • liley11 Re: czy lekarz może 04.03.16, 18:11
        Nasza szkola wysyla jak tylko komus spadnie frekfencja. Nawet dzieciak, ktory opuscil tylko 4 dni w calym roku dostal list. Byl wtedy w szpitalu. Chore to jest.
        Ja wymyslilam, ze zamiast latac do lekarza, bede nagrywac na telefon, aby miec "ewidence". Niestety do takiego absurdu juz doszlo.
      • aniaheasley Re: czy lekarz może 05.03.16, 10:17
        No niestety, ale szkola nie ma za bardzo innego wyjscia, bo sa tysiace ludzi w tym kraju, ktorzy nie traktuja edukacji i chodzenia do szkoly wystarczajaco powaznie. Frekwencja przeklada sie na wyniki, a szkola jest oceniana, bezustannie, na podstawie wynikow, wiec pilnuja czego moga pilnowac.
        A z drugiej strony polskie matki przez te ostatnie 11 lat daly sie poznac jako trzesace sie czesto nad dziecmi nadmiernie, widza te polskie dzieci w wielkich czapach opatulone po zeby od pazdziernika do marca, dzieci opuszczajace zajecia z powodu byle katarku, szkoly pewnie juz sobie zdazyly wyrobic opinie, i byc moze, nie mowie, ze na pewno, sa szczegolnie uczulone na to jak polskie dziecko znowu jest nieobecne. Inne narodowosci tez nie podchodza do sprawy frekwencji powaznie, czesto z roznych tzw. kulturowych powodow, wiec nie, nie jest to dyskryminacja, tylko proba radzenia sobie z problemem w wielokulturowym srodowisku.
        • szczur.w.sosie Re: czy lekarz może 05.03.16, 10:38
          U nas chorzy mają nie przychodzić jeszcze przez 48h od ustania objawów (żołądkowych).
          A co do frekwencji - ok. 2 tyg przed końcem roku nauczycielka sama mówi, że teraz to już nie robi lekcji, ale luźniejsze zajęcia i można sobie na wakacje jechać.
          • bebe52 Re: czy lekarz może 05.03.16, 10:54
            czyli co szkoła to jest inaczej,no trudno znowu pójdę i powiem żeby następnym razem sami sie opiekowali chorym dzieckiem a nie żeby do mnie dzwonili po odebranie,skoro chcą żeby dzieciak chodził chory to niech chodzi.
            aniaheasley rozumiem i wiem że dużo ludzi nie traktuje edukacji poważnie ale skoro mają że dziecko nie opuszcza od początku edukacji szkoły bez powodu to po co się czepiają,moim zdaniem powinni to jakoś podzielić,bo co innego jak dzieciak opuszcza szkołe na tydzień/dwa bo mamusia wykupiła taniej bilety a dzieciak który dzień/dwa wymiotuje czy ma biegunkę.
            • aniaheasley Re: czy lekarz może 05.03.16, 11:44
              No niestety, ale szkola nie zawsze rozroznia. Moje corki pojechaly kilka lat temu do Polski we wrzesniu na pogrzeb swojego dziadka, opuscily 3 dni szkolne chyba, szkola wiedziala jaki byl powod nieobecnosci, a i tak do konca roku dostawalam regularne listy z przypomnieniem, zeby pilnowac nieobecnosci, i ze szkola ma nadzieje, ze w nastepnych semestrach i frekwencja bedzie lepsz.a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka