Dodaj do ulubionych

Gastroskopia

11.08.16, 12:47
Hej dziewczyny miala ktoras z was tutaj robione te badanie?
Jak wrazenia?
Czytalam opinie ludzi z Pl i sa rozne najczesciej bardzo negatywne wiec zaczynam sie bac:(
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: Gastroskopia 11.08.16, 16:44
      tak nie jest to przyjemnie, ale da sie przezyc mialam robiona 2 miesiace temu. Psikaja sprejem w gardlo smak okropny taki jak ryba z czyms wymieszana mozna jednak przezyc. Potem wkladaja rure, samo wkladanie nieprzyjemnie kaza polykac, bierze na wymioty. Potem juz jest badanie trzeba lezec spokojnie oddychac. 10 minut i po wszystkim wyciaganie juz idzie szybko. Najwazniejsze zeby sie uspokoic i nie panikowac oddychac spokojnie. Jesli mialabym drugi raz zrobic to bym zrobila choc nie jest to przyjemne, trwa krotko i to najwazniejsze.
      • nannyjo32 Re: Gastroskopia 11.08.16, 16:45
        Nie ma sie czego bac :)
    • yumemi Re: Gastroskopia 11.08.16, 17:32
      Mozesz poprosić o sedation - tak jak przy kolonoskopii.
    • princesswhitewolf Re: Gastroskopia 11.08.16, 21:23
      no bez przesady. Teraz robia to naprawde waska rurka. 17 lat temu mialam to robione duzo grubsza rura. Troche odruchu wymiotnego i tyle. Wazne by oddychac rytmicznie to nie mdli tak. Moga tez popsikac sprayem znieczulajacym gardlo

czlowiek gorsze rzeczy w zyciu przechodzi niz gastroskopia

aha, koniecznie popros by wzieli wycinek na sprawdzenie helicobacter Pyroli. czasem zapominaja a to podstepna bakteria iwielu ludzi ja ma
      • robak.rawback Re: Gastroskopia 11.08.16, 23:47
        oddychajspokojnie przez nos. mysl sobie op czym,s przyjemnym zebys sie nie skupiala a tym ze masz rure w gardle. np mozeszsie tez uszczypnac zeby odwrocic uwage. mysle ze oni cos do gardla daja zebymniejszy odruch wymiotny byl. ja mialam dawno robione wiec juz dobrzenie pamietam, widocznie nie bylo traumatyczne bardzo bo niemam jakichs strasznych wspomnien. po prostu nie panikuj jak ta rore do gardla wsadzaja zebysc z nerwow nie sciskala miesni szyi i gardla bo wtedy pomniejszasz ta dziure przez ktora rure wpychaja. musisz sie rozluznic zeby rura spokojnie weszla i wyszla. pocwicz w domu takie rozluznianie zebys wiedziala jakie odczucie jest jak rozluzniasz.
        • noelka1984 Re: Gastroskopia 12.08.16, 09:17
          dzieki dziewczyny
      • yumemi Re: Gastroskopia 13.08.16, 20:32
        Na helicobacter wystarczy test zwykły zrobić z 'oddechu'. Wielu ludzi ja ma i sie nie robi nic z tym jesli nie ma potrzeby :-)

A niektórzy nawet na cienka rurkę mogą miec taki odruch koszmarny ze potrzebują sedation wiec ocenianie po sobie nie ma sensu.
    • noelka1984 Re: Gastroskopia 13.08.16, 10:54
      Jeszcze jedno pytanie czy od razu po badaniu gastrolog mowi co widzial czy wszystko ok?
      • nannyjo32 Re: Gastroskopia 13.08.16, 11:08
        Tak mowi mi akurat powiedzial plus dostajesz wydruk ze zdjeciem opisem. Jesli chodzi o helicobacter to wyniki sa po tygodniu.
    • anulla_m Re: Gastroskopia 14.08.16, 02:07
      Gastroskopię ma robioną średnio 2x w roku, jestem też na stałe pod opieką poradni gastrologicznej. Dla mnie to ciężkie przeżycie i zawsze proszę o sedation. Teraz nawet już nie proszę, bo w karcie jest zapisane że ma być. Jakieś 20 lat temu miałam robione też w PL i dla mnie ta rura jest taka sama wielka jak była. Nie widzę różnicy, że niby teraz dają jakąś cieńszą. Nie nastawiała bym się na to, że będzie komfortowo żeby się później nie rozczarować.
      Yumeni prawdę pisze, nie ma sensu oceniać wg siebie bo każdy ma inne odczucia. Jak masz niski próg bólu proś o sedation i nie udawaj odważnej. Po sedation musi Cię ktoś odebrać, mogą Cię nie wypuścić samej do domu a już na pewno nie wskazane jest prowadzenie samochodu. Powodzenia
      • robak.rawback Re: Gastroskopia 23.08.16, 14:59
        no i co noelka, przezylas?
        • noelka1984 Re: Gastroskopia 24.08.16, 08:46
          przezylam:) badanie mialam wczoraj po poludniu i zdecydowalam sie tylko na spray bo nie chcialam zeby maz targal synka do szpitala zeby mnie odebrac. w poczekalni bylo slychac okropne odglosy jak inni sie dusza kaszla przy wkladaniu rurki nawet ci z sedation. Bylam troche przerazona ale poszlo u mnie gladko az sama sie zdziwilam. nie bolalo ale bylo dosyc nie przyjemne. I trwalo wiecej niz 10min bo pobierala mi biopsje. Mysle ze to sprawa indywidualna kto jak reaguje na to badanie. Ja bardzo nie lubie bolu, nawet glupiego pobierania krwi nie znosze a tutaj poradzilam sobie ok.
          Niestety wyszlo ze mam reflux i wrzody. Na 8 tyg mam tabletki i potem znowu gastro czy sie wchlonely:(
          Miala ktoras z was przypadek ze wrzody po tabletkach nadal byly?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka